Slovakiet er med i deres blot anden EM-slutrunde, siden de i 1996 for første gang havde mulighed for at kvalificere sig. Læs alt om de undertippede slovakker, som faktisk overraskede ved EM 2016 i Frankrig.

 

Odds på EM hos Unibet

 

Odds på Slovakiet

Slovakiet kvalificerede sig til slutrunden via play-off. Nu skal de i Gruppe E op imod Polen, Spanien og Sverige. Det bliver selvsagt ikke nogen let opgave for slovakkerne. De er da også massive favoritter til at slutte sidst i deres pulje, hvorfor odds på Slovakiet som gruppevinder er ganske højt.

Det er dog ikke noget nyt for Slovakiet, som ved sidste EM også gjorde det over al forventning, da man fik spillet sig frem til ottendedelsfinalen som bedste treer.

De to gange Slovakiet har været med ved en stor slutrunde har de formået at spille sig videre, så man kan ikke dømme dem ude til trods for det høje odds på dem.

 

Odds på Slovakiets samlede præstation

Hvis Slovakiet igen skulle lykkes med at slutte på tredjepladsen og være blandt de bedste treere, kan de møde vinderen af Gruppe B eller C.

Det vil sige, at man i ottendedelsfinalerne kan rende ind i hold som Belgien, Danmark, Holland eller Ukraine. Endnu en ottendedelsfinale ville i sig selv dog være mere end godkendt.

 

Odds på Slovakiets EM hos Unibet

 

Vejen til EM for Slovakiet

Slovakiet var formentlig ikke utilfredse, da de havnede i Gruppe E i EM-kvalifikationen. Her skulle man nemlig kæmpe mod Kroatien, Wales, Ungarn og Aserbajdsjan om de to pladser ved EM.

Man fik da også en glimrende start med en 2-0-sejr hjemme mod Ungarn efter scoringer af Ondrej Duda og Albert Rusnak. De kom dog allerede ned på jorden igen i næste kamp, hvor man tabte 1-0 til Wales på et mål  scoret af Daniel James efter blot fem minutter.

I tredje kamp smadrede slovakkerne Aserbajdsjan med hele 5-1. Her scorede holdets anfører og største stjerne Marek Hamsik to mål, mens Stanislav Lobotka, Juraj Kucka og Dávid Hancko også kom på tavlen. Næste kamp var det så Slovakiets tur til at få ørerne i maskinen, da man tabte 4-0 til Kroatien.

I den efterfølgende kamp rejste man sig endnu engang ved at slå Ungarn 2-1. Her leverede Róbert Mak og Róbert Bozeník målene. I næste kamp fik man et point mod Wales.

Dermed var der lagt op til en hæsblæsende afslutning i Gruppe E, hvor Slovakiet, Ungarn og Wales alle kæmpede om andenpladsen. Slovakiets nederlag i næstsidste kamp på 3-1 til Kroatien betød, at man i sidste kamp skulle håbe, at Ungarn og Wales ville spille uafgjort.

Det endte med, at Slovakiet slog Aserbajdsjan med 2-0, mens Wales fik samme resultat mod ungarerne. Dermed sluttede Slovakiet på tredjepladsen et point efter Wales.

 

Livline fra Nations League

Slovakiet var et af få hold fra Nations League A eller B, som ikke kvalificerede sig til EM gennem kvalifikationsgrupperne. Derfor fik man endnu en chance i Nations Leagues play-off-kampe.

Her mødte man i semifinalen Irland hjemme i Bratislava. Kampen bød på nul scoringer og endte dermed i straffesparkskonkurrence. Her sejrede slovakkerne med 4-2, da de scorede på samtlige deres spark.

Dermed stod man i en finale mod Irlands naboer Nordirland. Her bragte Kucka Slovakiet på EM-kurs efter 17 minutters spil. De blev dog slået ud af kurs kort før tid, da Nordirland udlignede efter et selvmål af den slovakiske midterforsvar Milan Skriniar.

Dermed skulle man endnu engang ud i 30 ekstra minutter. Ti minutter før tid faldt afgørelsen, da Michal Duris sparkede bolden ind ved nærmeste stolpe og sikrede en EM-billet.

 

Slovakiets EM-historie

Inden Slovakiet blev en selvstændig nation i 1993 var de en del af Tjekkoslovakiet, som i periode var blandt de bedste landshold i verden. I EM-sammenhæng opnåede de at vinde guld i 1976 samt bronze i 1960 og 1980.

Vejen mod guldet i 1976 gik i første omgang gennem Holland, som man mødte i semifinalen. Her scorede slovakisk fødte Anton Ondrus Tjekkoslovakiets første mål i en 3-1-sejr.

I finalen mod Vesttyskland var der igen slovakker på måltavlen, da Ján Svehlik og Karol Dobias scorede begge Tjekkoslovakiets mål. Kampen sluttede 2-2, og det var også facit efter forlænget spilletid. I straffesparkskonkurrencen var tjekkoslovakkerne dog sikre og vandt med 5-3.

 

Endelig tilbage på den store scene

Bruddet med Tjekkiet blev ensbetydende med en naturlig svækkelse af landsholdet. Det lykkedes således ikke Slovakiet at kvalificere sig i deres efterfølgende fem forsøg fra 1996 til 2012. Man var tæt på flere gange med tre tredjepladser i kvalifikationerne til EM 1996, 2000 og 2004, men det blev ved drømmen

Det blev først ved EM 2016 i Frankrig, at Slovakiet endelig var tilbage ved EM igen. Inden da havde man allerede deltaget ved VM i 2010, hvor man imponerede var komme videre fra gruppespillet på bekostning af Italien. I ottendedelsfinalen faldt man med ære efter et 2-1-nederlag til Holland, som vandt sølv det år.

Ved EM 2016 endte man i Gruppe B med England, Rusland og Wales. Her havde de fleste på forhånd spået, at Slovakiet og Wales skulle kæmpe om tredjepladsen. Derfor var det den værst tænkelige start, da man tabte første kamp med 2-1 til netop Wales.

De rejste sig dog i anden kamp, hvor Rusland blev nedlagt med 2-1 efter scoringer af Vladimir Weiss og Hamsik. I sidste kamp sikrede man sig tredjepladsen med et flot point mod England.

Slovakiet sluttede som den bedste blandt de seks treere og var dermed sikret en plads i ottendedelsfinalen, hvor Tyskland ventede. Det blev for hård en opgave for slovakkerne, som endte med at tabe kampen med 3-0.

 

Odds på Slovakiets EM hos Unibet

 

Profilen: Marek Hamsik

Marek Hamsik er den spiller, der gennem tiden har spillet flest kampe og scoret flest mål for det slovakiske landshold. Anføreren er oppe på mere end 125 kampe og over 25 mål.

Den nu 33-årige midtbanespiller fik debut på landsholdet tilbage i 2007. Han er mest kendt for sine 12 år i Napoli, som han spillede for fra 2007 til 2019 og vandt Coppa Italia med to gange. I 2019 skiftede han til sin nuværende klub – kinesiske Dalian Professional. Skiftet til kinesisk fodbold får dog ingen konsekvenser for Hamsiks position på landsholdet, hvor han stadig er stjernen.

 

Talentet: Róbert Bozeník

Angriberen Róbert Bozeník er blot 21 år gammel, men han har været med på det slovakiske A-landshold siden 2019. Han er allerede blevet en vigtig del af holdets offensiv.

I kvalifikationen var Bozeník  således delt topscorer med Hamsik med tre mål til hver. Hamsik skiftede sidste sommer hjemlandets Zilina ud med den hollandske storklub Feyenoord. Hvor han af klubbens danske sportsdirektør Frank Arnesen er spået en stor fremtid.

 

Træneren

Stefan Tarkovic var assistenttræner for Jan Kozak, som gik af i 2018. Dengang overtog Tarkovic indtil Pavel Hapal blev hentet ind som permanent løsning. I dette tilfælde skulle permanent dog kun vise sig at betyde to år, da Hapal blev fyret efter Slovakiets nederlag på 3-2 til Israel i Nations League den 16. oktober 2020.

Tarkovic blev hentet ind som midlertidig erstatning, men da det lykkedes ham at kvalificere Slovakiet til EM 2021 endte det slovakiske fodboldforbund med at ansætte ham.

 

Truppen for Slovakiet

Slovakiets trup er i skrivende stund endnu ikke blevet udtaget. Spillere som Hamsik, Inters Milan Skriniar, Juraj Kucka og Bozeník ligner dog sikre kort.

 

Odds på Slovakiet hos Unibet