Det skabte en del opmærksomhed i det store udland, da Scott McTominay på andendagen af EM-kvalifikationen scorede to gange i sejren over mægtige Spanien. Skotterne lå på førstepladsen og havde kurs mod EM i Tyskland.

Siden da stilnede hypen en smule af, men skotterne står bedre rustet end længe, og med flere Premier League-profiler til rådighed kan de godt lave ballade i Gruppe A, der, udover værterne fra Tyskland, også tæller Ungarn og Schweiz. Særligt skotternes anden gruppekamp mod de rutinerede schweizere kan blive afgørende i forhold til hvem der går videre til knockout-fasen.

Expekt
Spil på Skotland
Hvor langt når Skotland?

Kig forbi Expekt for at se deres odds på Skotlands deltagelse i fodbold-EM.

Odds på Skotland
Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Odds på Skotland ved EM 2024

UdfaldExpektBetssonbet365
Skotland vinder81,0075,00101,00
Skotland i top-226,0030,0029,00
Skotland i top-411,0012,0012,00
Skotland i top-83,754,004,00
Skotland vinder Gruppe A9,009,009,00
Skotland EM odds

Kampprogram for Skotland ved EM 2024

DatoTidspunktKamp
14. juni 202421:00Tyskland – Skotland
19. juni 202421:00Skotland – Schweiz
23. juni 202421:00Skotland – Ungarn
Skotlands EM kampe

Vejen til EM 2024

Skotterne er med ved denne slutrunde via en andenplads i kvalifikationens Gruppe A, hvor kun Spanien endte foran dem i tabellen. I 8 kampe hentede Skotland 5 sejre og tabte kun til Spanien i Spanien, da det endte 2-0 i Sevilla i oktober måned.

Skotterne startede kvalifikationen som lyn og torden og vandt deres første 5 kampe, heriblandt en 2-0 sejr hjemme over Spanien og en 2-1 sejr i Norge, ligesom Cypern blev slået med 3-0 både ude og hjemme.

Skotlands EM-historie

Skotland deltager ved en EM-slutrunde for blot fjerde gang i historien.

De deltog første gang i 1992, hvor de tabte knebent til Holland og Tyskland i gruppespillet og slog Sovjet med 3-0 på sidstedagen. Det rakte ikke til et videre avancement i en turnering, hvor man gik direkte fra gruppespillet til semifinalerne.

Fire år senere var de med igen, da det gik løs hos naboerne fra England. Her spillede man 0-0 med Holland, tabte 0-2 til England og slog så Schweiz i tredje kamp med 1-0 på et mål af Ally McCoist. Holland havde dog slået Schweiz med 2-0, og de orangeklædte gik derfor videre på bekostning af skotterne.

Herefter måtte man vente 24 år på at deltage igen, men også her blev gruppestadiet endestationen efter nederlag til Tjekkiet og Kroatien, samt en 0-0 kamp mod England.

  • Gratis livestreaming
  • Betal med MobilePay
  • Officiel Superliga-partner
Total bonus
1.000 DKK

Indbetal 100 – 1.000 kr., placér et væddemål og modtag et freebet svarende til indbetaling. Kun nye spillere. Min. indsats er 100 kr. til odds 1,80. Maks. freebet op til 1.000 kr. Aktiveres ved indbetaling under “mine tilbud” og skal bruges inden for 60 dage. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Landstræneren: Steve Clarke

60-årige Steve Clarke har stået i spidsen for det skotske landshold siden 2019. Tidligere har han været manager i West Bromwich, Reading og Kilmarnock i hjemlandet. Som spiller havde han en lang og habil karriere som højre back hos Chelsea, indtil de begyndte at se mod udenlandske og mere eksotiske markeder.

2-0 sejren over Danmark i forrige års VM-kvalifikation åbnede døren for en playoff-kamp om at komme til Qatar, men det nervepirrende opgør blev tabt med 1-3 til Ukraine.

Clarke spiller oftest ud fra en 3-4-1-2 formation, der undervejs i kampene kan blive til en fembackkæde, hvor Robertson, Hickey eller andre af de brede spillere falder længere tilbage på banen.

Skotland i Gruppe A

Skotterne er havnet i gruppe A, hvor de øvrige nationer er Tyskland, Schweiz og Ungarn. De spiller åbningskampen ved EM mod Tyskland i München d. 14. juni, møder Schweiz fem dage senere i Köln, mens tredje og sidste gruppekamp mod Ungarn finder sted i Stuttgart d. 23. juni.

Inden afrejsen til Tyskland tester Skotland formen af mod Gibraltar og Finland d. 3. og 6. juni.

Ved seneste landsholdstermin i marts måned tabte skotterne begge deres kampe. Først 0-4 til Holland og derefter 0-1 hjemme til Nordirland.

Skotlands gruppekampe ved EM 2024

Stjernen, stjerneskuddet og spørgsmålstegnet

Stjernen: Scott McTominay

Det har ikke været specielt sjovt at være Manchester United-spiller i denne sæson, men 27-årige Scott McTominay er en fighter af Guds nåde – og det holder man ufatteligt meget af i Skotland.

Som den store oprydder på midtbanen har McTominay tilføjet mål til sit repertoire i denne sæson. 10 scoringer blev det til under Erik Ten Hag, ligesom han i EM-kvalifikationen blev dobbelt målscorer mod både Cypern og Spanien og sluttede langt fremme på topscorerlisten med hele 7 fuldtræffere.

Stjerneskuddet: Billy Gilmour

Midtbanespilleren, Billy Gilmour, kom frem som et kæmpe talent og trænede allerede med førsteholdet i Rangers, da han var 15 år gammel. Det fik Chelsea til at sætte kløerne i ham, men trods stor tiltro fra Frank Lampard kom det reelle gennembrud aldrig for The Blues.

Nu spiller 22-årige Billy Gilmour for Brighton, og her er det blevet til 30 Premier League-optrædener i indeværende sæson samt 8 europæiske kampe i Europa League. På landsholdet står Gilmour noteret for 19 kampe, og sammen med McTominay og John McGinn fra Aston Villa er midtbanen klart det stærkeste våben hos skotterne.

Spørgsmålstegnet: Andy Robertson

Den stærke Liverpool-back, Andy Robertson, bærer normalt anførerbindet for Skotland, men en skulderskade og en generel formnedgang har begrænset Robertson til 23 Premier League-kampe og blot 2 oplæg i denne sæson.

Det står i kontrast til forrige år, hvor han bidrog til hele 8 scoringer og hvor motoren synes i noget højere gear end det vi har set for den 30-årige back i dette forår. Spørgsmålet er så om han kan finde tilbage til det niveau, vi har set ham operere på i mere end et årti?

Skotlands trup ved EM 2024

SpillerPositionKlub
Craig GordonMålmandHeart of Midlothian
Angus GunnMålmandNorwich City
Zander ClarkMålmandHeart of Midlothian
Liam KellyMålmandMotherwell
Andrew RobertsonForsvarerLiverpool
Grant HanleyForsvarerNorwich City
Kieran TierneyForsvarerReal Sociedad
Scott McKennaForsvarerCopenhagen
Jack HendryForsvarerAl-Ettifaq
Liam CooperForsvarerLeeds United
Greg TaylorForsvarerCeltic
Ryan PorteousForsvarerWatford
John SouttarForsvarerRangers
Anthony RalstonForsvarerCeltic
Ross McCrorieForsvarerBristol City
John McGinnMidtbanespillerAston Villa
Callum McGregorMidtbanespillerCeltic
Stuart ArmstrongMidtbanespillerSouthampton
Scott McTominayMidtbanespillerManchester United
Ryan ChristieMidtbanespillerBournemouth
Kenny McLeanMidtbanespillerNorwich City
Billy GilmourMidtbanespillerBrighton & Hove Albion
Ryan JackMidtbanespillerRangers
James ForrestAngriberCeltic
Lyndon DykesAngriberQueens Park Rangers
Ché AdamsAngriberSouthampton
Lawrence ShanklandAngriberHeart of Midlothian
Ben DoakAngriberLiverpool
Skotlands trup ved EM 2024
  • Gratis livestreaming
  • Betal med MobilePay
  • Officiel Superliga-partner
Total bonus
1.000 DKK

Indbetal 100 – 1.000 kr., placér et væddemål og modtag et freebet svarende til indbetaling. Kun nye spillere. Min. indsats er 100 kr. til odds 1,80. Maks. freebet op til 1.000 kr. Aktiveres ved indbetaling under “mine tilbud” og skal bruges inden for 60 dage. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+