I 1998 blev journalisten Joe Saumarez Smith bedt om – af en indonesisk bookmaker ved navn Joe Phan – at oversætte en populær betting-metode som blev kaldt “Hang Cheng Betting” af bookmakerne i Asien. Smith besluttede at kalde denne betting-metode for “Asian Handicap”.

Asian Handicap er et populært spil hos mange bookmakere, men for europæere som er vant til klassiske handicap-spil, kan det være svært at forstå hvordan Asian Handicap fungerer.

I denne guide forklarer vi hvordan Asian Handicap skal forstås, og kommer med forskellige spileksempler for at illustrere hvordan det virker i praksis.

Bet365 er en godt valg af bookmaker, fordi ikke alene er Bet365 verdens største online betting-selskab – man udmærker sig også ved at have konkurrencedygtige odds og et stort udvalg af kampe, hvor der tilbydes Asian Handicap odds.

 

Find dine Asian Handicap odds hos Unibet>>

 

Asian Handicap odds skema

# Dit hold Væddemål # Dit hold Væddemål
0 Vinder Gevinst 0 Vinder Gevinst
Uafgjort Indskud refunderes Uafgjort Indskud refunderes
Taber Tabt Tabt Tabt
– 0.25 Vinder Gevinst + 0.25 Vinder Gevinst
Uafgjort Half Tabt Uafgjort Halv gevinst
Taber Tabt Tabt Tabt
– 0.50 Vinder Gevinst + 0.50 Vinder Gevinst
Uafgjort Tabt Uafgjort Gevinst
Taber Tabt Tabt Tabt
– 0.75 Vinder med 2+ Gevinst + 0.75 Vinder Gevinst
Vinder med 1 Half Gevinst Uafgjort Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 1 Halvt tabt
Taber Tabt Taber med 2+ Tabt
– 1.00 Vinder med 2+ Gevinst + 1.00 Vinder Gevinst
Vinder med 1 Indskud refunderes Uafgjort Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 1 Indskud refunderes
Taber Tabt Taber med 2+ Tabt
– 1.25 Vinder med 2+ Gevinst + 1.25 Vinder Gevinst
Vinder med 1 Halvt tabt Uafgjort Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 1 Halv gevinst
Taber Tabt Taber med 2+ Tabt
– 1.50 Vinder med 2+ Gevinst + 1.50 Vinder Gevinst
Vinder med 1 Tabt Uafgjort Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 1 Gevinst
Taber Tabt Taber med 2+ Tabt
– 1.75 Vinder med 3+ Gevinst + 1.75 Vinder Gevinst
Vinder med 2 Halv gevinst Uafgjort Gevinst
Vinder med 1 Tabt Taber med 1 Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 2 Halvt tabt
Taber Tabt Taber med 3+ Tabt
– 2.00 Vinder med 3+ Gevinst + 2.00 Vinder Gevinst
Vinder med 2 Indskud refunderes Uafgjort Gevinst
Vinder med 1 Tabt Taber med 1 Gevinst
Uafgjort Tabt Taber med 2 Indskud refunderes
Taber Tabt Taber med 3+ Tabt

 

 

Spil hos Unibet >>

 

Unibet officielt logo

 

 

 

Sådan fungerer Asian Handicap

Når du spiller Asian Handicap har du to spilmuligheder – favoritten og “overraskelsen”. Normalt kan du spille på 1, X eller 2, men med Asian Handicap udelukkes muligheden for at spille på X’et. Ved at tildele et handicap til det ene af holdene, eliminerer bookmakeren den styrkeforskel der er på papiret mellem favoritten og “overraskelsen”, så oddset bliver mere lige.

Bookmakerens mål er at sætte et handicap, som gør at chancen for at begge holds chancer for at vinde en kamp er så tæt på 50% som overhovedet muligt.

I denne guide tager vi udgangspunkt i fodboldkampe, og i en fodboldkamp vil det være sådan, at jo større styrkeforskel bookmakeren mener der er mellem to hold, desto større vil handicappet være på favoritten. Når kampen er slut fratrækkes handicappet kampens rigtige resultat.

Med Asian Handicap vil du finde handicap på både favoritterne og “overraskelserne”. Handicap på favoritten angives med et minus (-), mens handicap på overraskelsen angives som et plus (+). Favoritten skal altså score så mange mål, at selvom handicappet blev fratrukket kampens resultat, ville favoritten stadig vinde. Handicap på overraskelsen skal derimod lægges til kampens resultat, således at slutter kampen uafgjort, vil overraskelsen alligevel have vundet, fordi de startede kampen med +.

 

Eksempler på Asian Handicap spil

Et eksempel på et helt almindeligt Asian Handicap-spil kunne være en fodboldkamp mellem AGF og Horsens, hvor vi antager at AGF er favorit til at vinde kampen.

Eksempel 1:

AGF -0.5

Horsens +0.5

Handicappet her er altså 0.5 på AGF, hvilket betyder, at AGF i teorien starter kampen med minus 0.5 mål.

Skulle kampen ende 2-2 vinder alle væddemål indgået på Horsens, da resultatet – inkl. handicappet – vil være 1.5 – 2 i Horsens favør.

Vinder AGF derimod kampen med ét mål (f.eks. 2-1) vil alle væddemål på AGF være vundne, fordi AGF – inkl. handicappet – teoretisk set vinder kampen 1.5 – 1. Alle væddemål på Horsens vil være tabt.

Vinder Horsens fodboldkampen lægges 0.5 mål til antallet af Horsens mål i kampen, og sejren bliver derfor blot endnu større. Væddemål på AGF vil derfor være tabt, mens væddemål på Horsens er vundne.

Eksempel 2:

Brøndby 0

FCK 0

I dette eksempel vurderer bookmakeren, at forskellen på de to hold ikke er stor nok til at tildele det ene hold et handicap. Det betyder at spillet ikke kan afgøres, hvis kampen slutter uafgjort. For som vi startede med at skrive, kan du ikke spille på uafgjort i Asian Handicap-væddemål.

Ender kampen mellem Brøndby og FCK uafgjort annulleres spillet, da kampen ikke har fået en vinder. Penge du har satset på kampen tilbagebetales altså til din konto – uanset om du har spillet på Brøndby eller FCK.

Ender kampen med en sejr til Brøndby vinder alle væddemål placeret på Brøndby, mens spil på FCK er tabt.

 

Hvad er Split Balls i Asian Handicap?

Hvis du har leget lidt med Asian Handicap-odds er du sikkert også faldet over begrebet “Split balls”.

Varianten er en smule mere advanceret end almindelig Asian Handicap, men vi kommer her med en uddybende forklaring.

I Split balls deler du egentlig blot din indsats op på forskellige væddemål med hvert sit handicap. Split balls vises nemlig altid med to handicap-værdier (f.eks. 0.5, 1), og hvis du satser på sådan et væddemål, køber du reelt spil på begge handicap.

Vi tager lige et eksempel…

AGF: 0, -0.5

Horsens: 0, +0.5

I dette eksempel spiller vi på AGF, og når kampen er slut, skal vi blot kigge på begge AGF-handicapspil, for at se om de begge er gået hjem.

Ender kampen med 1-0 til AGF har de altså slået begge handicap (både handicap 0 og handicap -0.5), og vi vinder derfor fuld gevinst.

Ender kampen uafgjort (f.eks. 1-1) har AGF ikke indhentet handicap 0. I og med kampene ikke kan afgøres ved uafgjort med Asian Handicap, får vi derfor vores indskud på handicap 0-væddemålet tilbage. Til gengæld taber vi indskuddet på handicap -0.5 væddemålet, da AGF ikke indhentede dette handicap i og med kampen sluttede uafgjort.

Vinder Horsens kampen taber vi naturligvis hele indsatsen på AGF, da begge Split balls-handicapspil er tabte.

Endnu et eksempel:

Barcelona: -0.5, -1

Atletico Madrid: +0.5, +1

Vi spiller på Barcelona i dette eksempel.

Vinder Barcelona med 2 mål (f.eks. 3-1) er begge handicapspil rigtige, og vi vinder på begge spil og får fuld gevinst.

Vinder Barcelona med 1 mål (f.eks. 2-1) er det kun handicap -0.5 væddemålet som går hjem, da væddemål på -1 ikke går hjem (da væddemål ikke kan vindes på uafgjort i Asian Handicap). Halvdelen af indsatsen refunderes, mens den anden halvdel giver gevinst.

Slutter kampen uafgjort eller med sejr til Atletico Madrid, taber vi på begge væddemål og hele indsatsen er tabt.

 

Hvad betyder de kvarte mål?

Når du kigger på Asian Handicap odds, vil du ofte støde på de halve og de kvarte mål (+0.5/-0.5 eller +0.25/-0.25), som begge eliminerer muligheden for et uafgjort væddemål, da ingen kan score et halvt eller et kvart mål.

Kvarte-handicap (0.25) deler væddemålet mellem de to nærmeste 0.25-intervaller.

At spille 1000 kr. på en kamp med handicap +1.75 er det samme som at spille 500 kr. til +1.50 og 500 kr. til +2. Med kvarte handicap bets kan du både vinde og få uafgjort (vinde halvdelen af dit væddemål) eller tabe og få uafgjort (tabe halvdelen af dit væddemål).

Nogle bookmakere udtrykker det kvarte mål (0.25) som “0 og 1/2” eller “pk (pick-em) og 1/2”. Dette gælder typisk for bookmakere, vis system er designet til sportsgrene som amerikansk fodbold og basketball, hvor Asian Handicap-oddset er designet til at kampens udfald skal være så tæt på 50/50 som muligt.

Et eksempel fra fodboldens verden:

Liverpool – Manchester United

Handicap: 0: +1.0, +1,5

Dette handicap betyder at halvdelen af dit bet ryger på at Liverpool vinder eller taber med mindre end ét mål, og den anden halvdel ryger på at Manchester United vinder, eller taber med mindre end 1,5 mål.

Hvis kampen slutter 1-0 til Liverpool, bliver halvdelen af dit bet refunderet pga. at et uafgjort væddemål (Liverpool 1 – +1 Manchester United). Altså tabte Manchester United med ét mål. Den anden halvdel af væddemålet vinder du på (Liverpool 1 – +1.5 Manchester United), fordi Manchester United tabte med mindre end 1.5 mål.