En af de mest prestigefulde priser en fodboldspiller kan vinde er Den Gyldne Støvle ved et europamesterskab. Denne pris gives til topscoreren ved hvert EM, og den er gennem tiderne blevet vundet af nogle af historiens allerbedste angribere. Spillere som Gerd Müller, Michel Platini, Marce Van Basten og senest Antoine Griezmann har alle vundet prisen og dermed sikret sig en plads i fodboldens historiebog. Hvem der bliver Euro 2020 topscorer er også et af de langtidsvæddemål, som man kan lave rigtig mange penge på ved europamesterskaberne.

Prisen blev for første gang uddelt ved VM i 1982 under navnet “Den Gyldne Sko”. Dermed har Euro 2020 topscorerne fra turneringerne før 1984 ikke officielt vundet Den Gyldne Støvle. UEFA plejer dog at inkludere dem blandt vinderne i statistikkerne alligevel.

EM topscorer-listen

Alle odds er hentet fra bet365 og opdateres løbende.

Hvad hvis to spillere scorer lige mange mål?

Skulle to spillere eller mere gå hen at lave lige mange mål ved slutrunden, får den spiller med flest assists Den Gyldne Støvle. Sådan har det været siden VM i 1994, hvor både russiske Oleg Salenko og bulgarske Hristo Stoichkov scorede seks mål. Siden dengang er det sket flere gange, at to eller flere spillere er endt på det samme antal mål.

Skulle begge spillere også have lavet det samme antal assists, da vil den spiller med færrest spillede minutter få prisen.

Hvem er favoritterne til at blive EM topscorer?

I dette afsnit tager vi et kig på, hvem der er favoritter til at blive VM topscorer hos bookmakeren Unibet. De to favoritter er den engelske goalgetter Harry Kane, som har scoret mål på samlebånd for Tottenham Hotspur i Premier League siden 2014. Man skal dog notere sig, at Kane fik en fibersprængning tilbage i januar. VM-topscoreren fra 2018 ventes dog at være tilbage i begyndelsen af maj, så vi får ham forhåbentlig at se til sommer. Den anden smalle favorit er franske Kylian Mbappé, der til daglig banker kasser ind hos franske PSG. Mbappé scorede som bekendt fire mål for Frankrig, da de blev verdensmestre i 2018.

Der er dog rigtig mange om buddet i år. Man skal slet ikke undervurdere farlige folk som den franske skarpretter Antoine Griezmann, der jo vandt titlen i EM 2016. Der er naturligvis også den femdobbelte Ballon d’Or-vinder Cristiano Ronaldo, som er regerende europamester med Portugal. Med i favoritfeltet er også belgiske Romelu Lukaku. Han og resten af det belgiske hold tørste efter den succes, som deres stærke trup forventes at levere.

Dark horses og danskere

Der er også nogle dark horses til at snuppe Den Gyldne Støvle. Blandt andet den de tyske spillere Serge Gnabry fra Bayern München eller den målfarlige targetman Timo Werner fra RB Leipzig. Hvis man hælder mere til en af outsiderne, så kan man selvfølgelig også spille på polske Robert Lewandowski fra Bayern München. Polakken har gennem denne sæson scoret mål på samlebånd i Bundesligaen og Champions League. Der er også Englands Raheem Sterling, Alvaro Morata fra Spanien eller belgiske Eden Hazard.

Der er naturligvis også mulighed for at oddse på, at det går hen at bliver en dansker, som kommer til at ende øverst på Euro 2020 topscorerlisten. Vores allesammens Christian Eriksen giver pengene 51 gange igen. Eriksen blev dansk topscorer i EM-kvalifikationen med fem mål. Hans skifte til Inter må også forventes at afstedkomme en del mere spilletid end tiden i Tottenham gjorde. Tror man derimod mere på, at det bliver en dansk angriber, så kan man tage Martin Braithwaite ligeledes til odds 51 eller Yussuf Poulsen til odds 101.

Som skrevet før er der rigtig mange god bud på en EM topscorer ved sommerens slutrunde i 2020. Hvis man kan forudsige, hvem der scorer flest mål af samtlige spillere, så kan man endda score sig en stor gevinst, da der er minimum odds 8 på alle kandidaterne. Nedenfor har vi samlet en liste over, hvem man kan spille på, og hvor meget Unibet giver, hvis de snupper Den Gyldne Støvle.

Unibet Odds på vinderen af Den Gyldne Støvle hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Hvem bliver dansk EM topscorer?

Det er endda også muligt at spille på, hvem der bliver dansk EM topscorer. Her er favoritværdigheden delt mellem Christian Eriksen og Martin Braithwaite. Unibet giver odds 3,25, hvis en af de to tegner sig for flest danske scoringer.

Derefter har vi den danske topscorer fra de seneste VM- og EM-kvalifikationer, Christian Eriksen. Midtbanegeneralen fra Tottenham har været fyr og flamme gennem længere tid, og hvis man tror, at han er brandvarm i slutrunden, så kan man også få odds 3,25 på, at han ender øverst på den danske Euro 2020 topscorerliste. Som nævnt betyder hans skifte til Inter forhåbentlig også, at Eriksen møder ekstra skarp op til EM. Eriksens sidste år i Tottenham hører nok ikke til den lykkeligste tid i hans karriere, men forhåbentlig kan de nye omgivelser i Milano gøre, at Eriksen er i hopla til sommer.

De øvrige kandidater er den tidligere FCK-spiller Andreas Cornelius og den forhenværende FCM-spiller Pione Sisto. Bliver det en af de to, som scorer flest danske mål, så får man pengene ni gange igen. De har begge fået godt med minutter i deres respektive klubber – Parma og Celta Vigo. Tror man på et langskud, så er der også Yussuf Poulsen fra RB Leipzig, som belønnes med odds ti.

Hold øje med reglerne, når du oddser på EM topscoreren

Når man spiller på, hvem der bliver EM topscorer, så er det vigtigt at undersøge de forskellige bookmakeres regler. Hos nogle bookmakere spiller man nemlig på vinderen af Den Gyldne Støvle, mens man hos andre spiller på selve topscoreren. Dette er ikke det samme, selvom man måske umiddelbart skulle tro det.

Vinderen af Den Gyldne Støvle afgøres naturligvis af FIFA. Her kan der altså kun være en enkelt vinder, og det er ham, der får trofæet efter finalen er færdigspillet.

Spiller man derimod på selve topscoreren, så kan der sagtens være flere vindere. Dette sker, hvis flere spillere ender på samme antal mål. Her vil bookmakerne derefter dele oddset alt afhængig af, hvor mange vindere der er. Er der for eksempel to spillere med samme antal mål, så bliver odds 5,00 til odds 2,50, odds 12,00 til odds 6,00 og så videre. I dette tilfælde har man altså lidt ekstra sikkerhed i forhold til at spille på vinderen af Den Gyldne Støvle.

Det er svært at sige, hvilken variant der er bedst at spille på. Oddset er selvfølgelig en anelse højere på den første mulighed, men der er derimod øget sikkerhed ved mulighed nummer to. Det vigtigste er egentlig, at man er klar over, hvad det er, som man spiller på.

Tidligere vindere

På listen over de tidligere vindere finder man som skrevet før nogle af verdens største angribere igennem tiderne.

Rekorden for flest mål ved et EM holdes af den franske legende Michel Platini. Han scorede vanvittige ni mål tilbage ved EM i 1984. Dette gjorde han på blot fem kampe. Dengang blev der altså spillet færre kampe, end der gøres i dag, hvilket bare gør hans præstation endnu mere imponerende. Frankrig endte også slutrunden som vindere, og vandt dermed EM for første gang i historien.

Nedenfor har vi samlet en liste over samtlige EM topscorere igennem tiderne. Lige fra den første slutrunde i 1960 som blev afholdt i Frankrig, hvor hele fem spillere delte topscorertitlen med to mål hver. Til europamesterskaberne for fire år siden der igen var i Frankrig, hvor hjemmebanehelten blev Antonio Griezmann, der noterede sig for seks scoringer.

EM-topscorere gennem tiden

EMTopscorerMål
1960 FrankrigFrancois Heutte, Valentin Ivanov, Viktor Ponedelnik, Milan Galic, Drazan Jerkovic2
1964 SpanienJesus Maria Pereda, Ferenc Bene, Dezco Novak2
1968 ItalyDragan Dzajic2
1972 BelgienGerd Müller4
1976 JugoslavienDieter Müller4
1980 ItalienKlaus Allofs3
1984 FrankrigMichel Platini9
1988 VesttysklandMarco Van Basten5
1992 SverigeHenrik Larsen, Karl-Heinz Riedle, Dennis Bergkamp, Tomas Brolin3
1996 EnglandAlan Shearer5
2000 Belgien/HollandPatrick Kluivert, Savo Milosevic5
2004 PortugalMilan Baros5
2008 Østrig/SchweizDavid Villa4
2012 Polen/UkraineMario Mandzukic, Mario Gomez, Mario Balotelli, Cristiano Ronaldo, Alan Dzagoev, Fernando Torres3
2016 FrankrigAntoine Griezmann6

Unibet Odds på Den Gyldne Støvle hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+