Solen går ned over en golf bane

Af Valentin Valkov/Shutterstock

Det er ingen hemmelighed, at golf ofte er en smule overset i Danmark. Mange betegner samtidig sporten som kedelig og ensformig, men dette kunne ikke være længere fra sandheden. Golf er nemlig både underholdende og actionpræget, og samtidig er der flere rigtig dygtige danskere med helt oppe i toppen. At golf samtidig er en sportsgren, som man kan vinde rigtig mange penge på som oddser, gør det bare endnu bedre. Det er nemlig en uberegnelig sport, hvor man ofte ser overraskelser. Kan man forudsige bare et par af disse overraskelser, kan man ofte skaffe sig selv et kæmpe overskud.

 

Odds på golf hos Betfair Spillebørs

 

Læs de seneste oddsnyheder om golf

 

De største danske stjerner

På trods af Danmark er et lille land, har vi produceret en lang række dygtige golfspillere. I øjeblikket har Danmark tre mand, der er med helt fremme i international golf; Thomas Bjørn, Thorbjørn Olesen og Søren Kjeldsen. De tre har holdt fanen højt for Danmark i årevis og leveret et utal af gode resultater.

 

Thomas Bjørn

Bedst kendt er silkeborgenseren Thomas Bjørn. Den dygtige jyde har været professionel siden 1993, og han fik debut på Europa Touren tre år senere. I 1996 sejrede Bjørn i Loch Lomond World Invitational, hvormed han blev den første danske golfspiller nogensinde til at vinde en turnering på Europa Touren. Thomas Bjørn har også flere gange været med helt fremme ved de store Major-turneringer, hvor han har tre andenpladser på sit CV.

Dermed er Thomas Bjørn også den dansker, der har været tættest på at vinde en major. I 2003 førte Bjørn The Open Championship med to slag med blot tre huller igen. Herefter kollapsede danskeren desværre, da han brugte tre slag på at komme ud af en bunker på 16. hul, hvorefter sejren gik til Ben Curtis.

Thomas Bjørn har i øvrigt været med til at vinde Ryder Cup tre gange, og han er endda kaptajn for det europæiske hold i 2018.

 

Søren Kjeldsen og Thorbjørn Olesen

Helt så prangende CV’er kan Søren Kjeldsen og Thorbjørn Olesen ikke prale af. Førstnævnte blev professionel i 1995, og siden har han vundet seks turneringer. Han er i alt sluttede i top ti i Masters tre gange. Hans hidtil bedste sæson var i 2016, hvor han skaffede en syvendeplads i The Masters og en niendeplads i The Open Championship. Dermed beviste Kjeldsen, at han sagtens kan spille op med eliten, når han rammer sit topniveau.

Det samme har Thorbjørn Olesen. Han står som det lysende talent i dansk golf, da han med sin fødsel i 1989 stadig har mange år tilbage på topniveau. Thorbjørn Olesen blev professionel i 2008, og siden har han udviklet sig støt. Han fik sin Major-debut i 2011, hvor han dog missede cuttet ved The Open, men året efter fulgte han op med en flot niendeplads i samme turnering. I 2013 blev Thorbjørn Olesen endda nummer seks ved US Masters, hvilket var og stadig er den bedste danske placering nogensinde.

 

De største golfturneringer

Golfkalenderen kan virke uoverskuelig for de uindviede. Den er fyldt med turneringer, der ikke umiddelbart lader til at have nogen forbindelse til hinanden. Dette er dog ikke helt sandt. Det er ganske vist et sindrigt system, men der er et system. Turneringerne er nemlig organiseret i såkaldte tours. Disse tours er ofte geografisk baserede. For eksempel er de europæiske turneringer en del af European Tour, imens de største amerikanske er en del af PGA Tour.

Spillerne på disse tours rejser rundt til de forskellige turneringer, hvor de optjener præmiepenge og point til den samlede stilling. Visse tours har dog større præmiepenge og mere prestige end andre, hvorfor man ofte vil se spillerne forsøge at stige op af rangstigen.

Golftours rangeret på prestige

  • PGA Tour
  • European Tour
  • LPGA Tour
  • PGA Tour Championships
  • Asian Tour, Japan Golf Tour og LPGA of Japan Tour

 

De fire majors

Selvom der er mange penge at hente i de forskellige tours, så er det i de fire majors, at prestigen er. Det er sportens allerstørste events, og det er her man ser de allerstørste chancer. Det er disse sejre, man snakker om, og det er her, hvor det virkelig gælder. Pengene er ofte større i private invitationsturneringer og enkelte andre turneringer, men det er majors, som skaber en golfspillers karriere.

Tre af de fire majors bliver spillet i USA, imens The Open Championship, ofte betegnet som British Open, spilles i England. The Masters bliver spillet på den samme bane i Augusta National Golf Club hvert år, men de andre tre turneringer skifter bane fra år til år.

Navn Tour Dato Deltagere
The Masters Major April 90
US Open Major Juni 156
The Open Major Juli 156
US PGA Championship Major August 156

 

Ryder Cup

Ryder Cup er den sidste af de helt store golfturneringer. Den bliver spillet hvert andet år i slutningen af september eller starten af oktober, og her mødes de bedste spillere fra USA og Europa. Ryder Cup adskiller sig fra sportens andre turneringer ved at være en holdkonkurrence. Her bliver de bedste spillere fra PGA Touren og Europa Touren udvalgt, hvorefter de mødes i direkte dueller om Ryder Cup-trofæet. Dette skaber et noget anderledes golfspil, der er yderst underholdende.

Oprindelig startede Ryder Cup som USA imod Storbritannien, hvilket senere blev udvidet til USA imod Storbritannien og Irland og i 1979 til USA imod Europa. Danske spillere har flere gange været med til Ryder Cup og hjulpet europæerne frem til store sejre.

 

Sådan oddser man på golf

Til de store golfturneringer finder man altid et hav af mulige væddemål. Her kan man både spille på selve turneringen men også på, hvordan de enkelte spillere klarer sig.

Oddsene på en golfturnering vil typisk være markant højere end i andre sportsgrene. Dette skyldes naturligvis, at sporten er så uforudsigelig. Dette så man for eksempel i 1991, hvor upåagtede John Daly brød igennem med en vanvittig sejr i PGA Championship. Daly var på daværende tidspunkt blot 25 år gammel, og han kvalificerede sig til turneringen på et afbud.

Der kommer næppe en gentagelse af Dalys præstation i den nærmeste, men mindre kan også gøre det. Niveauforskellene er meget små i golf, selvom sporten selvfølgelig har sine stjerner, og derfor betyder dagsform og selvtillid rigtig meget.

Netop på grund af de mange vinderbud, foretrækker mange golfeksperter at oddse på flere spillere på en gang. Alt efter temperament og oddsene selvfølgelig, vil de typisk finde mellem ti og 20 spillere med værdi, som de så oddser på. Ofte bliver disse spillere også spillet each way, hvilket betyder, at man får en vis del af oddset, hvis spilleren kommer i top tre eller top to. Dermed øger man sin sikkerhed en smule.

Foretrækker man spil med lavere risiko, kan man også oddse på, hvorvidt en spiller klarer cuttet eller ej. Ligeledes kan man oddse på, hvorvidt de når i top ti eller top tyve. Derudover er der selvfølgelig også mulighed for at oddse på, hvordan to spillere klarer sig over for hinanden i et såkaldt head-to-head-væddemål.

 

Det skal du vide før, du oddser på golf

Før man kaster sig over odds på golf, er der dog et par ting, man skal undersøge. Det første man skal gøre, før man oddser, er altid at undersøge banen. Spillerne har alle forskellige styrker, og nogle spillere passer bedre til en bane frem for en anden. Man kan altså ikke bare spille blindt på for eksempel Rory McIlroy, selvom han er en af de allerbedste. På nogle baner er det altafgørende at kunne skyde bolden langt, imens andre baner stiller store krav til præcision.

Så snart man har styr på, hvilke krav banen stiller, skal man undersøge de forskellige spillers muligheder. Form er i denne sammenhæng en afgørende variabel. I golf handler rigtig meget om momentum og selvtillid, og det gælder derfor om at finde spillere, der har en grund til at have selvtillid. Det behøver ikke nødvendigvis at være nylige turneringssejre, det kan også være en god historik på banen eller forhold udenfor golfbanen.

Et andet godt råd er så vidt muligt at forsøge og undgå spillere, der mangler erfaring eller resultater på banen. Dette gælder især i majors, hvor presset på spillerne er enormt. Gang på gang ser man uerfarne spillere falde sammen i de afgørende momenter, når de er tæt på karrierens første store sejr. Det var blandt andet tilfældet med Thomas Bjørn i The Open i 2003. Har man fidus til en uerfaren spiller, bør man som fingerregel spille mere konservativt end normalt.

 

Live bet på golf

Golfturneringer varer typisk i flere dage, og derfor er det oplagt at live bette på dem. I løbet af en turnering kan leaderboardet skifte karakter mange gange, og det er sjældent, at en spiller holder sin føring i gennem en hel turnering. Dette kan man udnytte som oddser. I en major vil man for eksempel ofte se nogle af de mere rutinerede spillere starte blødt ud, hvorefter oddsene på dem stiger. På de afgørende dage tager fanden dog ved dem, hvorefter de stormer fremad i tabellen. Finder man de rigtige spillere, kan man sikre sig rigtig høje odds.

 

Betfair trading på golf

Mange golfspillere benytter sig af Betfair Spillebørs i forbindelse med golf. Her kan man handle med odds, og det kan blive en rigtig god forretning, hvis man er dygtig. På grund af golfsportens dynamiske natur stiger og falder oddsene på turneringerne konstant, og der bliver handlet for rigtig mange penge på børsen.

En spillebørs adskiller sig fra en almindelig bookmaker ved, at det er spillerne selv, der udbyder odds. Her kan man simpelthen købe og sælge odds. Når man handler med odds på en golfturnering spiller man typisk på en enkelt enkelt spiller inden et slag. Hvis han laver et godt slag, kan man herefter sælge oddset igen og sikre sig en pæn profit. Dette kræver naturligvis, at man følger nøje med og er hurtig på aftrækkeren.

Her går man nemlig ikke efter, at forudsige vinderen, men i stedet at lave en masse gode små investeringer. Typisk kan man komme op på mange hundrede, hvis ikke tusinde, transaktioner i løbet af en turnering. Dette kan minde en smule om live betting, men det er en anelse mere avanceret. Hvis man ikke er ekspert, anbefaler vi derfor, at man nøjes med at købe odds indtil, man har sat sig ind i tingene og fået styr på, hvordan spillebørsen fungerer.

Læs mere om Betfair Trading her. 

 

Opret konto hos Betfair Spillebørs

 

Odds på golf hos betfair