Skotlands lange ventetid er endelig forbi. Man er lykkes med at kvalificere sig til sin første slutrunde i 23 år. Det er naturligvis stort for skotterne, som tilmed kan se frem til at få to hjemmekampe på Hampden Park i Glasgow. Som om det ikke var nok, kan skotterne også se frem til at skulle møde deres ærkerivaler England i gruppespillet. Der er ikke de store forventninger til skotterne, men hvis alt flasker sig kan de spille sig videre fra gruppespillet.

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Odds på Skotland

Skotland ligner den på forhånd største outsider i Gruppe D. Her skal de møde Tjekkiet, England og Kroatien i den rækkefølge. Dermed må kampen mod tjekkerne ventes at blive en nøglekamp for skotterne, hvis de skal gøre sig forhåbninger om, at få spillet sig videre til ottendedelsfinalerne ved EM.

 

Odds på Skotlands samlede præstation

Odds på Skotland som europamestre er naturligvis tårnhøje. Som nævnt er det dog ikke utænkeligt, at the Tartan Army får spillet sig i en ottendedelsfinale.

Her er det mest sandsynlige, at Skotland kan kvalificere sig via tredjepladsen i Gruppe D. I så fald skal de være blandt de bedste fire treere. De vil da skulle møde vinderen af en af følgende grupper B, C eller E. Det vil betyde et møde med hold som Belgien, Danmark, Holland eller Spanien.

 

Unibet Odds på Skotlands EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Vejen til EM for Skotland

Skotland kom på en hård opgave i EM-kvalifikationens Gruppe I. Her var man nemlig i gruppe med Belgien og Rusland. Dermed lignede det på forhånd en svær opgave for Skotland at hente den krævede placering i top to. De øvrige hold i gruppen var Cypern, Kasakhstan og San Marino.

Skotland fik en katastrofal start på kvalifikationen, da man tabte 3-0 ude til Kasakhstan. Det var heller ikke prangende i anden kamp, hvor det blev til 2-0 ude mod San Marino efter scoringer af Kenny McLean og Johnny Russell.

I tredje kamp fik skotterne en vigtig sejr mod Cypern på 2-1. Her var det kaptajn Andy Robertson, som bragte skotterne foran efter en times spil. Det så ud til, at de tre point ville forsvinde ud i horisonten, da Cypern udlignede kort før tid. Det lykkedes dog kantspilleren Oliver Burke at få scoret sejrsmålet.

Herefter fulgte nederlag i alle fire kampe mod Belgien og Rusland. Det skete tilmed med en målscore på 1-13 over de fire kampe med Aston Villas John McGinn som eneste skotske målscorer.

McGinn og Skotland var dog tilbage på rette spil i næste kamp mod San Marino. Her var McGinn den store helt med et ægte hattrick i første halvleg. Scoringer af Lawrence Shankland, Stuart Findlay og Stuart Armstrong i anden halvleg gjorde det til slutresultatet 6-0.

Efterfølgende kom endnu en sejr mod Cypern på 2-1. Her var McGinn igen på tavlen, mens Ryan Christie også fik scoret. Sidste gruppekamp mod Kasakhstan blev vundet 3-1 efter yderligere to mål af McGinn, mens Steven Naismith også kom på tavlen.

 

Skæbnekampe i play-off

Skotland sluttede dermed på en tredjeplads i Gruppe I – ni point efter Rusland. De fik dog endnu en chance i play-off-kampene på grund af deres præstation i Nations League. Her vandt man nemlig gruppe C1 foran Israel og Albanien.

Første opgave var en kamp mod Israel hjemme på Hampden Park. Det var ikke nogen sindsoprivende affære, men Israel var tæt på at løbe med finalepladsen, da de brændte en stor chance i den forlængede spilletid. Dermed skulle kampen i forlænget straffesparkskonkurrence. Her scorede skotterne på alle fem spark, mens Eran Zahavi havde brændt Israels første.

Dermed blev det til en finale mod Serbien i Beograd. Her så det længe ud til, at Ryan Christie skulle blive helten, da han scoret i begyndelsen af anden halvleg. Kort før tid fik Real Madrids Luka Jovic dog udlignet for serberne.

Der blev ikke scoret yderligere, og dermed måtte skotterne endnu en gang i straffesparkskonkurrence. Præcis som i semifinalen scorede man på samtlige fem spark. Samtidig brændte Fulhams Alexander Mitrovic Serbiens femte og sidste spark, som blev snuppet af Derbys David Marshall. Dermed blev Skotland klar til deres første EM siden 1996 i England.

 

Skotlands EM-historie

Dette er blot Skotlands tredje EM. De kvalificerede sig for første gang til EM 1992 i Sverige. Her vandt man sin kvalifikationsgruppe med blot et point ned til Schweiz og Rumænien.

Dermed kom man i Gruppe 2 med Holland, Tyskland og det tidligere Sovjet. Skotland tabte deres første kamp til Holland med 1-0 på mål af Dennis Bergkamp, men kampen mod de senere finalister Tyskland blev tabt med 2-0 på mål af Karl-Heinz Riedle og Stefan Effenberg. Skotland vandt deres sidste kamp mod det tidligere Sovjet 3-0. Det rakte dog kun til en tredjeplads og dermed var man sendt ud.

Fire år senere var Skotland med igen, da gik løs i England. Her var man i Gruppe A med de engelske værter, Holland og Schweiz. Skotland lagde godt ud ved at spille 0-0 mod Holland på Villa Park i Birmingham.

Herefter kom mødet med England på Wembley. Den kamp endte med et nederlag efter mål af Alan Shearer og Paul Gascoigne. Gary McAllister brændte et straffespark for skotterne ved stillingen 1-0, inden et fænomenalt mål af Gascoigne fordoblede den engelske føring.

Skotland endte med at vinde deres sidste kamp med 1-0 over Schweiz på en scoring af Ally McCoist. Dermed endte man med samme antal point som Holland. Begge hold havde en målscore på -1. Holland havde dog scoret tre mål mod Skotlands ene, hvormed det blev til skotsk exit og 25 år i mørket i EM-sammenhæng. Man var i play-off om pladser ved både EM 2000 og 2004, men begge gange glippede det mod henholdsvis England og Holland.

 

Unibet Odds på Skotlands EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Profilen: Andy Robertson

I skarp konkurrence med John McGinn, der med sine syv mål var Skotlands topscorer i kvalifikationen, har vi valgt Andy Robertson til holdets største profil. Robertson har været en vigtig del af Liverpool-holdet siden han kom til klubben fra Hull tilbage i 2017.

Robertson har siden skiftet til Liverpool vundet Premier League, Champions League og VM for klubhold. Han har desuden været på årets hold i Premier League to gange.

På det skotske landshold har han været kaptajn siden september 2018. Robertson og resten af forsvaret bliver naturligvis en vigtig brik, hvis Skotland skal have succes ved dette EM.

 

Talentet: Scott McTominay

Manchester Uniteds 24-årige midtbanespiller Scott McTominay fik sin debut på det skotske landshold i 2018. Han er født i engelske Lancaster men er kvalificeret til at spille for Skotland gennem sin far.

McTominay har gennem de sidste par sæsoner fået et gradvist større rolle hos Manchester United, og han bliver bestemt også vigtig midtbanen for Skotland, hvor han sammen med spillere som McGinn.

 

Træneren

Skotland har aldrig haft en ikke-skotsk manager. Den nuværende mand i jobbet er 57-årige Steve Clarke. Som aktiv spillede Clarke i hjemlandets St Mirren og engelske Chelsea. Som spiller nåede Clarke seks landskampe for Skotland.

Siden har han haft diverse assistentjobs men også været cheftræner i West Bromwich, Reading og skotske Kilmarnock, som han førte til en tredjeplads i den skotske Premier League i 2018/19. Han blev desuden også kåret til årets manager. Det resultat sikrede ham jobbet som skotsk landstræner.

 

Truppen for Skotland

Skotlands trup er i skrivende stund endnu ikke blevet udtaget. Der er dog spillere, som er mere eller mindre selvskrevne, når Clarke skal udtage sin trup. Her tænkes naturligvis på folk som Robertson, McGinn og McTominay. Derudover skal det blive interessant at se, om der bliver plads i Chelsea-talentet Billy Gilmour. Han har dog endnu sin debut på A-landsholdet til gode, så han er mere usikker.

 

Unibet Odds på Skotland hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+