Rusland tager til EM 2020 med masser af grund til optimisme. Landet var en af de helt store overraskelser ved VM i 2018, hvor de nåede til kvartfinalen og kun snævert tabte til Kroatien i straffekonkurrence. Efterfølgende kvalificerede russerne sig sikkert til EM efter en kvalifikation, hvor kun Belgien formåede at besejre dem, og nu er de så klar til et EM, hvor de skal spille to gruppespilskampe på hjemmebane og med et taktisk solidt fundament.

 

Odds på Rusland

Selvom det russiske landshold er i en god forfatning, vurderes landet alligevel blot som det tredjebedste i Gruppe B af bookmakerne. Unibet ser i skrivende stund både Belgien og Danmark som værende stærkere end den russiske bjørn, hvorfor der er hele odds 4,50 på, at Rusland vinder gruppen, imens der er odds 1,75 på, at Rusland slutter i top to.

Odds på Ruslands gruppeplacering

Ligesom Danmark spiller Rusland også på hjemmebane i Gruppe B. Dette er en åbenlys fordel for russerne, der skal spille deres kampe imod Finland og Belgien på Krestovsky Stadion i Sankt Petersborg, hvor man må formode at de bliver støttet heftigt af hjemmepublikummet. Unibet giver odds 4,50 på, at Rusland vinder Gruppe B, imens der er odds 1,75 på, at russerne slutter i top to.

Selvom bookmakerne vurderer Rusland som værende svagere end Danmark, må de bestemt ikke undervurderes. Landstræner Stanislav Cherchesov har samlet et yderst solidt mandskab, der er svære at slå, og som kan spille op med de bedste. Dette gælder især på hjemmebane. Odds 1,75 på, at russerne som minimum slutter som toer i gruppen er altså fint betalt.

 

Ruslands samlede præstation

På grund af hjemmebanefordelen har Rusland pæne muligheder for at gå videre til ottendedelsfinalen. Hvis de går videre på andenpladsen, skal de møde nummer to fra Gruppe A. Den består som bekendt af Italien, Wales, Schweiz og Tyrkiet, hvorfor det bestemt ikke er utænkeligt at Cherchesovs tropper klarer sig videre til kvartfinalen.

Ved VM slog russerne Spanien ud i ottendedelsfinalen, og en sådan bedrift kan de sagtens gentage imod et af turneringens store hold. Det er dog mest sandsynligt, at Rusland ryger ud i kvartfinalen, hvor modstanden formentlig bliver for hård.

 

Ruslands topscorer

Zenit Skt. Petersborgs Artem Dzyuba er det oplagte bud på en EM-topscorer hos Rusland. Dzyuba er den højest scorende angriber på det russiske landshold med 24 mål i 42 kampe, og han er ovenikøbet anfører og straffesparksskytte.

Dzyuba har længe været kendt som lidt af en problemskaber, men i de senere år har han for alvor taget sig sammen. Han har derudover gang i en stor sæson for Zenit, og han er en spiller, der går forrest for både klub- og landshold.

Det bedste alternativ til Dzyuba er Celta Vigo-angriberen Fyodor Smolov. Han skiftede til Celta i januar efter at have bombet mål ind i Rusland for FC Krasnodar og Lokomotiv Moskva, og hans spilletid i en af verdens bedste ligaer bør gavne ham.

 

Vejen til EM for Rusland

Rusland kvalificerede sig til EM 2020 efter en andenplads i Gruppe I. Her var de i gruppe med Belgien, Skotland, Cypern, Kasakhstan og San Marino, og det blev i alt til 24 point i de ti kampe. Ser man bort fra de førnævnte to nederlag til Belgien vandt Rusland deres resterende otte kampe. I disse kampe lukkede russerne blot et enkelt mål ind, imens de selv scorede 31.

Artem Dzyuba blev Ruslands topscorer med ni kasser, imens Denis Cheryshev tegnede sig for fem mål. Førstnævnte lavede endda også fem assists.

Kvalifikationens højdepunkt var 4-0-sejren på hjemmebane over Skotland. Efter 0-0 i pausen skruede russerne op for tempoet i anden halvleg, hvor de kørte skotterne fuldstændig over. Russernes offensiv kørte på skinner, og skotterne kunne slet ikke følge med.

 

Ruslands EM-historie

Rusland har en lang og stolt EM-historie. De har været med 12 gange, og som Sovjetunionen vandt de faktisk det første europamesterskab nogensinde, der blev afholdt i 1960. Titlen blev sikret efter en 2-1-sejr over Jugoslavien i finalen og cementerede Sovjetunionens plads i den absolutte verdenstop.

Dengang var stjernerne folk som målmand Lev Yashin, der den dag i dag stadig er den enestes målmand, der har vundet Balon d’Or, anfører Igor Netto og topscorer Valentin Ivanov.

Rusland har ikke vundet EM siden, Sovjetunionen var flere gange været meget tæt på. Faktisk er det blevet til hele tre andenpladser. Det skete i 1964, 1972 og senest i 1988.

Som Rusland har der været længere mellem snapsene. Rusland har, under eget flag, været med fem gange, men de er kun gået videre fra gruppespillet én gang. I 2008 gik russerne, anført af stjerner som Arshavin, Pavlyuchenko, Zhirkov og Akinfeev, hele vejen til semifinalen efter en mindeværdig sejr i kvartfinalen over Holland.

Ved de seneste to EM-slutrunder er Rusland røget ud allerede i gruppespillet, og i deres seks gruppespilskampe er det i alt blot blevet til fem point.

 

Profilen: Artem Dzyuba

Artem Dzyuba er den altoverskyggende profil på det russiske landshold. Han er en kontroversiel skikkelse, og store dele af landets fodboldfans hader ham faktisk på grund af hans skifte mellem ærkerivalerne Spartak Moskva og Zenit Skt. Petersborg.

På trods af de delte meninger om ham, præsterer han dog altid for Rusland, hvilket hans statistikker også viser. Ni mål blev det som sagt til i kvalifikationen, og han er i de seneste år blevet en vaskeægte leder. Dzyuba går altid forrest på banen, og det er tydeligt, at han virkelig kæmper for sit land.

 

Talentet: Fyodor Chalov

Der er ikke mange unge spillere på det russiske landshold, men dem der er, fortjener virkelig at være der. Den lysende stjerner er CSKA Moskva-angriberen Fyodor Chalov.

For to år siden blev Chalov sorteret fra til VM-truppen i sidste øjeblik, men ved dette EM skal han nok få sin chance.

Den 22-årige angriber fik sit store gennembrud i sidste sæson, hvor han scorede 15 ligatræffere og ligeledes kom på tavlen imod Real Madrid i Champions League.

Chalov er en teknisk dygtig og hurtig angriber, der kan gøre ondt på de fleste mandskaber. Han bliver en god afløser for Dzyuba og/eller Smolov i front.

Landstræneren: Stanislav Cherchesov

Der var ikke mange forventninger til Stanislav Cherchesov, da han efterfulgte Leonid Slutsky efter fiaskoen ved EM 2016. Den tidligere Spartak Moskva-målmand har dog gjort et fremragende stykke arbejde, og han har skabt det stærkeste russiske landshold siden Guus Hiddink ved EM 2008.

Som spiller nåede Cherchesov i alt 49 landskampe for henholdsvis Sovjetunionen, CIS og Rusland i mellem 1990 og 2000, og han spillede ved både VM 1994 og EM 1996.

Hans spillerkarriere tog ham forbi klubber som Spartak Moskva, Lokomotiv Moskva, Dynamo Dresden og Tirol Insbruck. Undervejs blev det til to sovjetiske, to russiske og to østrigske mesterskaber.

Hans trænerkarriere var længe mere anonym, hvorfor han har trænet et hav af mindre russiske klubber. Det er også blevet til usuccesfulde ophold i Spartak Moskva og Dynamo Moskva. Hans eneste titler som klubtræner kom i spidsen for Legia Warszawa, hvor han vandt den polske double i 2015/2016-sæson.

 

Ruslands EM-trup

Ruslands trup er kendetegnet ved, at kun et fåtal af spillerne spiller udenfor Ruslands grænser. Det er derfor en trup, der kender hinanden rigtig godt, hvilket er en kæmpe fordel. Mange af spillerne spiller dagligt på samme klubhold, og de har derfor nogle relationer, man kun finder på få landshold. For eksempel har Rusland hele seks spillere med fra Zenit Skt. Petersborg.