EM 2020 bliver Polens fjerde EM-slutrunde i træk. De nåede kvartfinalen i Frankrig i 2018, hvilket var deres hidtil bedste resultat. Polens helt store profil er naturligvis Bayern Münchens Robert Lewandowski som scorer mål på samlebånd gennem flere år. Polakkerne må på forhånd spås til at stå med udmærkede muligheder for at gå videre fra deres gruppe, så de kan med rette have forhåbninger om endnu et godt EM.

 

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

 

Odds på Polen

Odds på Polens gruppeplacering

Polen er kommet i Gruppe E. Her har de selskab af Spanien, Sverige samt et hold fra play-off. Dette bliver enten Bosnien, Slovakiet, Irland eller Nordirland. Hvis Polen skulle ende med at vinde Gruppe E, vil dette udløse odds 4,50. En polsk top to-placering i gruppen giver 1,55 igen. Tror man derimod, at gruppespillet bliver endestationen for Polen, giver dette i skrivende stund odds 2,75 hos Unibet.

Odds på Polens samlede præstation

Hvis Polen kommer videre fra Gruppe E som toer, vil de skulle møde nummer to fra Gruppe D. Det kan blive hold som England, Kroatien eller Tjekkiet. Vinder Polen gruppen vil de skulle møde en treer fra Gruppe A, B, C eller D. Det kan dermed blive Danmark. Polsk exit i ottendedelsfinalerne giver odds 2,5 hos Unibet, som dermed regner dette for det mest sandsynlige udfald.

Kommer de videre til kvartfinalen som i 2016, giver det odds 5,00 at de ryger ud her. Semifinalen som endestation giver odds 7,5. Et polsk nederlag i finalen giver odds 31,00, mens et europamesterskab giver hele 76 gange pengene igen.

Polsk topscorer

Det er endnu ikke muligt at oddse på en intern polsk topscorer. Hos Unibet kan man dog oddse på, at en polak bliver topscorer ved EM. Her Polen da også et yderst kvalificeret bud i Robert Lewandowski. Lewandowski giver odds 16,00 som topscorer. Han scoret uanstændigt mange mål for Bayern München gennem denne sæson. I Champions Leagues gruppe spil lavede han eksempelvis vanvittige ti mål på fem kampe. I kvalifikationen til EM var han naturligvis også en vigtig man for Polen med seks mål.

Man kan også spille på Lewandowskis landsmænd Krzysztof Piatek og Arkadiusz Milik som EM-topscorere. De giver begge odds 51,00 i skrivende stund. Piatek spiller i Herta Berlin og scorede fire gange i kvalifikationen. Milik, som spiller for Napoli nette en enkelt gang, men han missede en del kampe på grund af skader. Han har ligesom Lewandowski tidligere repræsenteret Polen ved EM. Det gjorde han for fire år siden, hvor han scorede et mål mod Nordirland.

 

 

Unibet Odds på Kroatiens EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

 

Vejen til EM for Polen

Polen var i Kvalifikationsgruppe G med Østrig, Nordmakedonien, Slovenien, Israel og Letland. Man lagde ud med en nøglekamp ude mod Østrig. Her sikrede et mål af Piatek en optimal polsk start på kvalifikationen. I anden kamp sørgede mål af Lewandowski og Kamil Glik for, at Letland blev nedlagt. Herefter fulgte en ikke alt for imponerende 1-0-sejr mod Nordmakedonien.

Polen var dog igen oppe i gear, da de slog Israel med hele 4-0 på mål af Piatek, Lewandowski, Kamil Grosicki og Damian Kadzior. I næste kamp kom der dog grus i det polske maskineri. Her indkasserede man nemlig et 2-0-nederlag til Slovenien.

Polakkerne fik dog rettet op på tingene igen med et 0-0 resultat mod Østrig. Herefter fulgte en 3-0-sejr mod Letland på et Lewandowski-hattrick. Dermed kunne man med en sejr mod Nordmakedonien sikre sig avancement til EM. Det sørgede mål af Przemyslaw Frankowski og Milik for. Dermed var Polen kvalificeret som et af de fire første hold. Derfor var de to resterende kampe mod Israel og Slovenien uden betydning. Disse blev dog for god ordens skyld vundet med henholdsvis 2-1 og 3-2.

 

Polens EM-historie

Polen kvalificerede sig til sin første EM-slutrunde så sent som 2008. Det er naturligvis lidt af en overraskelse, når man ser på deres bedrifter ved VM. I årene mellem 1960 og 2008 deltog Polen ved hele seks VM-slutrunder. De vandt endda bronze ved to af dem! Polen var skam også snublende tæt på at kvalificere sig flere gange. I 1980 (to inden Polen vandt deres anden bronzemedalje ved VM) sluttede man eksempelvis blot ét point efter Holland i sin kvalifikationsgruppe.

Det skulle ikke lykkes Polen at kvalificere sig før EM 2008. Her vandt man sin kvalifikationsgruppe foran stærke nationer som Portugal og Serbien. Ved EM kom Polen i Gruppe B med Kroatien, Tyskland og Østrig. Første kamp resulterede i et 2-0-nederlag til naboerne fra Tyskland på to mål af Lukas Podolski.

I anden kamp mod de østrigske værter så man længe ud til at være på vej mod sin første sejr ved et EM. Roger Guerreiro havde scoret for Polen efter 30 minutter, men en udligning af Ivica Vastic spolerede den polske fest. Det betød, at man i sidste kamp skulle bruge en sejr mod Kroatien og samtid håbe på hjælp fra Østrig i deres kamp mod Polen. Ingen af delene skete dog, da Kroatien og Tyskland begge vandt med 1-0.

I 2012 delte Polen EM-værtsskabet med Ukraine. Slutrunden blev dog ingen fest for det polske landshold. Man var endt i Gruppe A med Grækenland, Rusland og Tjekkiet. Polen spillede deres første to kampe mod grækerne og russerne 1-1. Dermed havde man kniven for struben mod tjekkerne. Den kamp tabte mand og 1-0 efter en scoring af Petr Jiracek. Dermed sluttede polakkerne sidst i gruppen. og måtte forlade EM tidligt.

 

Blaszczukowski – helt og skurk

Anderledes succesfuldt blev EM 2016 i Frankrig. Her fik Polen syv point efter deres gruppekampe mod Nordirland, Tyskland og Ukraine. Man spillede 0-0 med tyskerne, som vandt gruppen på grund af deres bedre målscore. Polen vandt deres øvrige kampe med 1-0 hver på mål af Arek Milik og Jakub Blaszczukowski.

I ottendedelsfinalen mødte Polen Schweiz, som var luttet toer i Gruppe A. Her bragte Blaszczykowski Polen foran efter knap 40 minutter. Den føring holdt frem til det 82. minut, hvor Xherdan Shaqiri udlignede for schweizerne. Der blev ikke scoret i den forlængede spilletid, hvorfor kampen endte i straffesparkskonkurrence. Her var Schweiz’ Granit Xhaka eneste mand, som ikke scorede, hvilket sendte Polen i kvartfinalen.

Her ventede de senere europamestre – Portugal. Polen fik en drømmestart, da Robert Lewandowski scorede sit første mål ved slutrunden efter blot to minutter. Inden pausen havde portugiserne dog udlignet ved Renato Sanches. Kampen endte i straffesparkskonkurrence, hvor Portugal scorede på alle deres spark, mens Blaszczukowski brændte, og dermed sluttede det polske eventyr.

 

Unibet Odds på Polens EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Profilen: Robert Lewandowski

Det er naturligvis ganske umuligt at komme udenom Robert Lewandowski, når man skal kåre den største profil hos Polen. Den 32-årige angriber har rekorderne for antal landskampe samt mål. Med de statistikker er det heller ikke overraskende, at Lewandowski er kaptajn hos Polen.

Der endte ikke med at blive kåret nogen vinder af Ballon d’Or for 2020. De fleste er dog enige om, at Lewandowski så fald havde været et oplagt valg. Han spillede i 2019/20-sæson 47 kampe for Bayern München. I disse scorede han vanvittige 55 mål. Han var topscorer i Bundesligaen og Champions League, hvor han desuden også var spilleren med flest assists. Han var med til at vinde begge turneringer plus pokalturneringen. Han endte da også med at blive kåret til årets mandlige fodboldspiller af FIFA.

Lewandowski har endnu til gode for alvor at folde sig ud ved en stor slutrunde. I sine i alt 11 kampe ved VM og EM er det således blot blevet til to mål. Det skal derfor blive interessant at følge, hvordan han kommer fra land ved dette EM.

 

Talentet: Jan Bednarek

Nu har vi slået fast, at Polen har et fremragende angreb. Forsvaret skal dog som bekendt også fungere, hvis man skal have succes. Her er Southamptons centerback Jan Bednarek en vigtig brik. Når EM starter vil han være 25 år, så det er en mand med fremtiden foran sig.

Bednarek har spillet i Southampton siden sommeren 2017, hvor han kom til den sydengelske klub fra hjemlandets Lech Poznan. Han begyndte allerede sæson efter at få en del spilletid hos the Saints. Han fik debut på landsholdet i 2017, og året efter scorede han sit første landskampsmål ved VM i Rusland, da Polen slog Japan med 1-0.

 

Træneren

Polen valgte i januar 2021 at sige farvel til Jerzy Brzeczek, som havde trænet holdet siden 2021. En periode med skuffende resultater i Nations League og EM-kvalifikationen blev for meget for det polske fodboldforbund. Han blev derfor erstattet med portugisiske Paulo Sousa.

Sousas seneste trænerjob var i Bordeaux. Her nåede han at være træner i næsten halvandet år, inden han forlod posten den 10. august 2020 på grund af uoverensstemmelser med ledelsen.

Med hans korte tid i jobbet in mente skal det blive interessant at se, om han kan nå at få sat sit præg på det polske landshold inden slutrundens start.

 

Truppen for Polen

Polens trup er i skrivende stund endnu ikke blevet udtaget. Meget kommer dog til at afhænge af Lewandowski, som naturligvis er garanteret en plads. Det samme gælder folk som Bednarek, Lukasz Fabianski, Mateusz Klich, Milik og Piątek.

 

Unibet Odds på Polen hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+