Kroatien var den helt store positive overraskelse under VM 2018 i Rusland. Her nåede man finalen, hvor Frankrig trods alt var for stærke for kroaterne. De er naturligvis også kvalificerede til denne sommers EM-slutrunde, hvor de igen vil være blandt outsiderne til at vinde. Man mistede dog en stribe store profiler efter VM-slutrunden, hvorfor det skal blive interessant at se, hvad de kan diske op med.

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Odds på Kroatien

Odds på Kroatiens gruppeplacering

Kroatien er endt i Gruppe D, hvor de har selskab af England, Tjekkiet og en vinder fra play-off, som bliver enten Skotland, Norge, Israel eller Serbien. Kroatiens modstander fra VM-semifinalen, England, er storfavoritter til at vinde gruppen, mens kroaterne giver odds 4,00 som gruppevinder.

Englands favoritværdighed skyldes blandt andet at kroaterne efter VM mistede store profiler som Mario Madzukic, Danijel Subasic og Vedran Corluka. Slutter Kroatien i top to i Gruppe D giver dette odds 1,40. Hvis Kroatien på overraskende vis skulle ske at ryge ud af gruppespillet, vil dette give odds 2,75.

Odds på Kroatiens samlede præstation

Hvis Kroatien kommer videre fra Gruppe D som toer, vil de skulle møde toeren fra Gruppe E i ottendedelsfinalen. Dette kan blive hold som Sverige eller Polen. Skulle de til gengæld gå hen at vinde gruppen, vil de skulle møde nummer to fra dødens gruppe – Gruppe F. Her risikerer de hold som Tyskland, Frankrig eller Portugal. Det giver odds 2,50, at ottendedelsfinalen bliver endestationen for kroaterne.

En kvartfinale giver odds 5,00, mens et kroatisk semifinale-exit giver odds 12,00. Endnu et finalenederlag til kroaterne vil udløse odds 18,00 og et europamesterskab giver odds 26,00.

Kroatisk topscorer

Det er i skrivende stund ikke muligt at spille på Kroatiens interne topscorer. Du kan dog spille på, at en kroat bliver topscorer ved EM. Her har Unibet to muligheder – Andrej Kramaric og Ivan Perisic. Bookmakeren har størst tiltro til Kramaric, som i skrivende stund giver odds 31 som EM-topscorer.

Hoffenheim angriberen har scoret 13 mål på 46 landskampe. Han scorede et af Kroatiens mål i EM-kvartfinalen mod Rusland. I EM-kvalifikationen scorede han et enkelt mål. Det skal dog retfærdigvis nævnes, at han blot spillede tre kampe på grund af skader.

Den anden mulighed for en kroatisk topscorer er Ivan Perisic. Bayern München-profilen var en vigtig mand på VM-holdet. Han scorede blandt andet i 2-1-sejren over England, hvor han også lagde op til Kroatiens sejrsmål. Han fik desuden også scoret i finalenederlaget til Frankrig. Perisic har i skrivende stund scoret 26 mål på 88 landskampe.

 

 

Unibet Odds på Kroatiens EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

 

Vejen til EM for Kroatien

Kroatien kvalificerede sig via Gruppe E, hvor mødte Wales, Slovakiet, Ungarn og Aserbajdsjan. Kroatien fik ikke ligefrem nogen perfekt start. I første kamp kom man bagud mod Aserbajdsjan efter 19 minutter. Det lykkedes dog Borna Barisic at udligne kort inden pausen. Men 10 minutter igen sikrede Kramaric en kroatisk 2-1-sejr.

I anden kamp tabte man så 2-1 til Ungarn på udebane. Dermed havde kroaterne allerede så småt kniven for struben, da de i tredje kamp mødte Wales i Kroatien. Her gjorde et selvmål af James Lawrence og et mål af Perisic, at kroaterne kunne ånde lettet op.

I fjerde kamp smadrede Kroatien Slovakiet med 4-0 i Slovakiet. Herefter fulgte dog et skuffende 1-1-resultat mod Aserbajdsjan i Baku. Det skulle vise sig at blive Aserbajdsjans eneste point i kvalifikationen. Herefter fik man dog en tiltrængt 3-0-sejr mod Ungarn og en uafgjort mod Wales på udebane – to gode resultater. I sidste kamp vandt man 3-1 over Slovakiet, hvilket sikrede EM-billetten.

 

Kroatiens EM-historie

Kroatien havde mulighed for at deltage ved deres første EM-slutrunde som selvstændig nation ved EM 1996 i England. Før da deltog de som del af Jugoslavien. I de år opnåede Jugoslavien to andenpladser i 1960 og 1968 samt en fjerdeplads i 1976. I 1992 kom Jugoslavien som bekendt ikke med på grund af Krigene i Jugoslavien. Kroatien kvalificerede sig et EM 1996 ved at vinde deres gruppe foran Italien. Sevillas legendarisk angriber Davor Suker scorede hele 12 mål i de 10 kvalifikationskampe. Ved EM i England kom man i Gruppe D med Portugal, Tyrkiet og de forsvarende europamestre fra Danmark.

I første kamp sikrede et mål af Goran Vlaovic i det 86. minut en perfekt start med en 1-0 sjer mod Tyrkiet. I anden kamp ventede en nøglekamp mod Danmark. Her ville en sejr så godt som sikre kroatisk avancement. Suker scorede på et straffepark begået af Peter Schmeichel og Zvonimir Boban gjorde det til 2-0. Til sidst lukkede Suker festen med et ikonisk lob over Schmeichel i det danske mål. Dermed var kvartfinalen sikret og 3-0-nederlaget til Portugal i sidste kamp var uden konsekvenser. I kvartfinalen ventede en svar opgave i form at Tyskland. Jürgen Klinsmann åbnede scoringen på straffespark efter 20 minutter. Det lykkedes Suker at få bragt balance i regnskabet i starten af anden halvleg, men kort efter scorede Matthias Sammer sejrsmål til 2-1.

Kroatiske skuffelser

Kvalifikationen til EM 2000 blev en stor nedtur for Kroatien. Her sluttede man som treer i Gruppe 8 efter Jugoslavien og Irland. Blandt andet et uafgjort resultat mod Makedonien endte med at koste dyrt. Ved kvalifikationen til EM 2004 lykkedes det dog at tage andenpladsen i Gruppe 8 efter Bulgarien og foran Belgien. Det betød, at man skulle ud i to play-off-kampe mod naboerne fra Slovenien. Her blev Monacos Milan Prso den helt store helt. Angriberen scorede Kroatiens mål i 1-1-kampen i Zagreb. Han scorede også det eneste mål returopgøret i Ljubljana.

Dermed kom Kroatien til EM 2004 i Portugal. Her kom man i Gruppe B med England, Frankrig og Schweiz. Den første og meget vigtige kamp mod Schweiz spillede kroaterne 0-0. Herefter fulgte et dramatisk opgør mod Frankrig. Her kom man bagud efter et selvmål af Igor Tudor. I starten af anden halvleg gjorde mål af Milan Rapaic og Prso dog, at man stod med en 2-1-føring. Frankrigs David Trezeguet nåede dog at score til kampens endelige resultat – 2-2.

Derfor havde man kniven for struben inden sidste kamp mod England, hvor kun en sejr kunne bruges. Niko Kovac sikrede en ideel start med et mål efter fem minutter. To mål af Wayne Rooney og et af Paul Scholes bragte dog England på 3-1. En reducering af Tudor blev hurtigt fulgt op af et mål af Frank Lampard, og dermed var Kroatien af gruppespillet.

En blandet fornøjelse

I 2008 var man igen kvalificeret, da der blev afholdt EM i Østrig og Schweiz. Her kom kroaterne i Gruppe B med Tyskland, Østrig og Polen. I første kamp sikrede et mål på straffespark af Luka Modric en 1-0-sejr over Østrig. Herefter fulgte en imponerende 2-1-sejr over Tyskland. Denne kom i hus efter mål af Darijo Srna og Ivica Olic. I sidste kamp mod Polen scorede Ivan Klasnic kampens eneste mål også sikrede et optimalt kroatisk gruppespil. I kvartfinalen ventede Tyrkiet.

Det blev en yderst dramatisk affære. Efter 0-0 i ordinær spilletid måtte vi helt hen til det 119. minut, hvor Klasnic scorede, hvad der lignede sejrsmålet, hvilket afstedkom vilde jubelscener. To minutter inde i overtiden udlignede Semih Sentürk dog for tyrkerne. I straffesparkskonkurrencen skulle tyrkerne kun bruge tre spark på at sikre sig sejren, da Modric, Ivan Rakitic og Mladen Petric alle brændte for Kroatien.

EM 2012 i Polen og Ukraine blev endnu en kroatisk skuffelse, da man sluttede som treer i Gruppe C efter Italien og Spanien. Man fik ellers en perfekt start med en 3-1 sejr mod Irland på to mål af Mario Mandzukic og et af Nikica Jelavic. Hefter sikrede et mål af Mandzukic et 1-1-resultat mod Italien. Dermed skulle der en sejr til mod de spanske verdensmestre. Her tabte man 1-0 på et sent mål af Jesús Navas, og dermed blev gruppespillet endestationen. Til trods for deres tidlige exit nåede Mandzukic faktisk at blive delt EM-topscorer med tre mål.

Igen lige ved og næsten

Ved EM 2016 i Frankrig kom Kroatien i Gruppe D med deres onde ånder fra de seneste to EM-slutrunder – Spanien og Tyrkiet. Tjekkiet rundede gruppen af. I første kamp sikrede Modric en vigtig sejr mod tyskerne. Herefter kom et skuffende 2-2-resultat mod tjekkerne. Her var man ellers foran med 2-0 efter scoring af Perisic og Rakitic. Tjekkerne slog igen med mål af Milan Skoda og Tomás Necid.

I sidste kamp fik Kroatien hævn over Spanien med en 2-1-sejr på mål af Nikola Kalinic og Perisic. Førstepladsen i gruppen betød, at man i ottendedelsfinalen skulle møde Portugal, som sluttede nummer tre i deres. Her endte et mål af Quaresma i det 117. minut med at afgøre kampen til portugisisk fordel.

 

Unibet Odds på kroaternes EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Profilen: Luka Modric

Kun Darijo Srna har spillet flere landskampe end Luka Modric. Den 34-årige midtbanespiller nærmer sig Srna med hastige skridt og kan med et godt EM gå forbi ham. Modric var naturligvis en vigtig mand på et kroatiske hold, som vandt sølv med VM i 2018. Modric blev ved den lejlighed også kåret til slutrundens bedste spiller og sikrede sig senere på året Ballon d’Or.

Han er den eneste som har brudt stimen af Messi og Ronaldo-sejre som har stået på siden 2008. Modric var naturligvis med i Kroatiens seneste tre EM-slutrunder. Spørgsmålet er, om ikke den kommende bliver Real Madrid-spillerens sidste, så Modric ønsker med garanti at slutte godt af i EM-sammenhæng.

 

Talentet: Nikola Vlasic

Vlasic fik sit helt store gennembrud i landsholdssammenhæng i EM-kvalifikationen, hvor han spillede i seks af Kroatiens kampe. Han fik sin landsholdsdebut tilbage i 2017, men det helt store gennembrud er altså først kommet nu. CSKA Moskva-spilleren lavede tre mål i kvalifikationen – heriblandt vigtige mål mod Wales og Slovakiet. Han er dermed kørt i stilling at få en vigtig rolle på det kroatiske EM-hold til sommer. Vlasic skiftede i sommers til CSKA efter et mislykket ophold i Everton. Det skifte har indtil videre vist sig at være en stor succes.

 

Landstræneren: Zlatko Dalic

Som aktiv spillede Dalic primært i diverse kroatiske klubber som Hajduk Split og NK Varteks. Han nåede dog aldrig at spille landskampe for Jugoslavien eller Kroatien. Fra 2010 til 2017 var han træner for en række arabiske klubhold. I 2017 blev Ante Cacic fyret som kroatisk landstræner efter en række dårlige resultater.

Dalic udtalte fra dag 1, at han ville gå af som landstræner, hvis det ikke lykkedes at kvalificere Kroatien til VM 2018. Det gjorde det som bekendt, og slutrunden gik over al forventning. Nu skal han og holdet forsøge at leve op til den præstation ved EM. Det bliver dog svært, da man som nævnt har mistet flere vigtige spillere.

Truppen for Kroatien

Kroatiens EM-trup er på nuværende tidspunkt ikke udtaget. Det interessante bliver at se, hvad Dalic vælger i angrebet, som er den position, som umiddelbart er kroaternes største svaghed efter Mandzukic landsholdsstop. Det bliver som nævnt også sandsynligvis Modric’ sidste EM-slutrunde.

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus. Bonussen skal gennemspilles otte gange til min. odds 1.40 indenfor 60 dage.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+