Det er umuligt at diskutere vintersport og vinter-OL uden at komme ind på langrend. Sporten er en af legenes absolutte nøglediscipliner, og medaljerne er nogle af de mest prestigefulde. Langrendsløberne er nogle af de helt store stjerner ved OL, og der er ikke mange syn, der er smukkere end skiløberne, der slider sig gennem landskabet.

Det er dog vigtigt at huske, at langrend er en paraplybeskrivelse af en lang række forskellige discipliner. Ved OL er der seks forskellige langrends-discipliner for både mænd og kvinder, og der er dermed i alt 12 guldmedaljer på spil. Mændene og kvinderne har de samme discipliner, men ruterne for de kvindelige atleter er en anelse kortere.

Der findes to forskellige former for starter i langrend – interval og massestart. Ved intervalstarter begynder løberne enkeltvis med 30 sekunders mellemrum, og de skal her sætte den bedste tid. Ved massestarter starter løberne som, navnet afslører, på samme tid, og det gælder her om at komme først over målstregen.

I denne optakt ser vi nærmere på alle de forskellige discipliner, oddsene og favoritterne. De seks discipliner er:

  • Massestart
  • Sprint
  • Holdsprint
  • Stafet
  • Skiathlon
  • Individuel start

 

Hvad er klassisk og fri langrendsstil?

Langrends disciplinerne er inddelt i to forskellige stilarter: klassisk og fri. Det er på forhånd bestemt, hvilken stilart udøverne skal bruge, og hvis de ikke følger reglerne, kan de blive smidt ud. Det er vigtigt at bemærke, at det varierer fra event til event, hvilke stilarter, som udøverne skal bruge. Ved OL i Sotji skulle skiløberne for eksempel bruge fristil ved 50 kilometer massestart, men i Pyeonchang skal de bruge klassisk stil. Derfor skal løberne kunne begge dele, hvis de vil konkurrere på højeste niveau.

Den klassiske stil er den, man ofte ser, når man står på ski i de norske fjelde. Her skubber atleterne sig frem med benene uden, at skiene letter sig ret meget fra jorden. Den frie stil derimod ligner mere skøjteløb, da udøverne her svinger med benene, og ofte kører på en ski, imens de sætter af med den næste for at få fart på. Der er selvfølgelig forskel på både skiene og smøringen alt efter, hvilken stilart, der køres.

 

Massestart

Massestarten er måske den mest seværdige af alle OLs discipliner. Her starter hele feltet på samme tid, som man kender det fra for eksempel landevejscykling og marathonløb. Herefter skal deltagerne ud en lang og udmarvende rute. Den indeholder typisk en række bakker, og her vil fårene stille og roligt blive skilt fra bukkene. I finalen vil der typisk ikke sidde mere end et par atleter tilbage, som herefter skal spurte om sejren.

Mændene kører 50 kilometer, imens kvinderne kører 30 kilometer.

 

Mænd

Den store favorit til at løbe med guldet i denne disciplin er norske Martin Johnsrud Sundby. Han har i alt vundet tre OL-medaljer men har endnu sin første guldmedalje til gode. 33-årige Sundby har dog gjort det godt på det seneste, og ved VM i Lathi i februar 2017, vandt han en guldmedalje og to sølvmedaljer. Hos 888sport får man odds 3,25 på, at Sundsby løber med sejren, imens der er odds 1,65 på, at han vinder en medalje.

Ved sidste OL blev konkurrencen vundet af russiske Aleksandr Legkov, men han blev senere frataget sejren på grund af doping. Legkov viste sig at være dybt involveret i den russiske dopingskandale, hvorfor han også mistede sin sølvmedalje fra stafetten.

Efter Sundsby følger et bredt felt af outsidere. Her finder man folk som Alex Harvey, Sergey Ustyugov, Iive Niskanen og Petter Northug, der alle ligger alle i oddslejet 5,00 – 7,50. Især Niskanen er et spændende navn, da han var med til at vinde guld i holdsprint fra fire år siden. Han vandt derudover også en guldmedalje ved VM i Lahti.

 

Kvinder

Hos kvinderne er det ikke overraskende norske Marit Bjørgen, der er kæmpe favorit. 37-årige Bjørgen var suveræn ved sidste OL, og hun forventes at få endnu flere medaljer til samlingen. Hun er berømt for sin udholdenhed, teknik og hendes fantastiske spurt på selv hårde ruter. Hun har flere OL-guldmedaljer end nogen andre kvindelige vinter-atleter, og ved OL i Sydkorea ventes hun at tilføje endnu flere til sin samling.

Hos 888sport får man odds 1,35 på, at Bjørgen vinder OL-guld i massestart, imens der er odds 1,05 på, at hun får en medalje. 

Hendes største konkurrenter vurderes til at være Heidin Weng, Charlotte Kalla og Krista Pärmäkoski, der alle udbydes til odds 7,50 hos 888sport. Kalla vandt to sølvmedaljer ved sidste Ol, imens Weng fik en enkelt bronzemedalje.

 

Bookmaker is inactive

 

Sprint

I sprint konkurrerer skiløberne imod uret. De starter enkeltvis og konkurrer om at sætte den bedste tid. Mændene løber 1,8 kilometer, og kvinderne løber 1,3 kilometer. På grund af den korte distance giver de den fuld gas på hele ruten, og det kræver rå power at vinde. Dermed er det umuligt at gemme sig, hvis man har dårlige ben, hvilket gør det til en underholdende disciplin.

Disciplinen er delt op i en omgang runder. Først skal alle udøverne køre en gang, hvorefter de 30 bedste går videre til kvartfinalerne. Herefter bliver de inddelt i grupper af seks, der konkurrer imod hinanden i fem forskellige heats. De to bedste tider fra hvert heat og de to bedste treere, i alt 12 skiløbere, går herefter videre til semifinalerne.

I semifinalerne bliver disse delt op i to nye heats. Her går nummer et og to fra hvert heat videre til finalen, og det samme gør de to skiløbere med den femte og sjette hurtigste tid. Dermed er der seks tilbage i finalen, hvor den hurtigste tid altså får guldet.

 

Mænd

Ved OL i Sotji løb norske Ola Vigen Hattestad med sejren. Han sluttede mere end et sekund foran svenske Teodor Peterson, der vandt sølv og hele 17 sekunder foran svenske Emil Jönsson, der fik bronze.

Hattestad er dog efterhånden blevet 35 år, og han har ikke længere den samme speed. Derfor har bookmakerne ikke den store tiltro til ham. Hos 888sport får man hele odds 26 på, at han gentager sin bedrift fra 2014.

Den store favorit er til gengæld det norske stjerneskud Johannes Høsflot Klæbo. Den blot 21-årige sprinter har vundet et hav af medaljer ved ungdoms-VM, og nu er tiden kommet til den største scene. Han fik bronze ved sprint ved VM i Lathi i 2017, og den medalje ventes han altså at skifte ud med noget større.  Hos 888sport får man odds 3,50 på, at Klæbo vinder, imens der er odds 1,75 på, at han kommer i top tre.

 

Kvinder

Hos kvinderne forventes et anderledes tæt løb. For fire år siden vandt norske Maiken Caspersen Falla, og hun er endnu en gang blandt favoritterne. Hun ventes dog skubbet af tronen af 24-årige Stina Nilsson fra Sverige. Hun var med til at vinde bronze med Sverige i holdsprint i 2014, og siden er hun blot blevet bedre og bedre.

Hos 888sport er der odds 2,50 på, at Nilsson vinder, imens Falla udbydes til odds 2,75. 

 

Bookmaker is inactive

 

Holdsprint

I holdsprint stiller hvert land med to skiløbere, der skal gennemføre en kort rute. Mændene kører 1,8 kilometer og kvinderne 1,3 kilometer. Stilarten er fristil, og disciplinen er en massestart. Denne disciplin fik debut ved OL i 2006 i Torino, og den er hurtigt blevet en af de mest populære.

Hvert hold skal gennemføre seks runder i alt, tre til hver skiløber, og det er en af de hårdeste discipliner af dem alle. Fordi distancen er så kort, giver atleterne alt ude på ruten, hvorefter de skal forsøge at restituere og blive klar til deres næste tur, når de har sendt deres holdkammerat afsted.

 

Mænd

Ved OL i Sotji trak finnerne sig sejrsrigt ud af holdsprinten. Iivo Niskanen og Sami Jauhojärvi slog russiske Maksim Vylegzhanin og Nikita Kriukov i en spændende finale. Svenske Emil Jönsson og Teodor Peterson vandt bronze, men de kom først i mål 15 sekunder efter vinderne.

Finland gentager næppe den bedrift ved OL i 2018. De regerende mestre har gennemgået et generationsskifte, og de er nu helt nede i odds 61. Favoritterne er til gengæld Norge, der fås til odds 2,40 hos 888sport.

 

Kvinder

Anført af bomstærke Marit Bjørgen trak Norge sig sejrsrigt ud af disciplinen ved OL i 2014. Nordmændene var ganske suveræne, og de vandt med hele ni sekunder ned til det finske par og med 19 sekunder til svenskerne.

Derfor er det heller ingen overraskelse, at Norge endnu en gang er storfavoritter til at løbe med sejren. Hos 888sport får man odds 1,75 på, at Norge vinder holdsprinten. Tror man på Sverige, får man odds 3,00 imens USA vurderes til at snuppe bronzen til odds 7,00.

 

Bookmaker is inactive

 

Stafet

I stafet bliver løberne testet i både klassisk og fristil. De første to runder er nemlig i klassisk stil, og de to sidste er i fristil. Dermed bliver der stillet store krav til både alsidighed og omstillingsevne, hvilket gør denne disciplin yderst prestigefuld. Hvert hold stiller med fire skiløbere, der hver skal gennemføre en runde. Da langrendsløbere ikke kan bære en depeche på grund af skistavene, skal de blot røre deres holdkammerat for at sætte ham eller hende i gang.

Mændene løber fire gange ti kilometer, og kvinderne løber fire gange fem kilometer.

 

Mænd

Sverige har længe domineret denne disciplin. Svenskerne vandt således guld i både Vancouver og Sotji, men nu venter der et tronskifte. Det vurderer bookmakerne i hvert fald. Hos 888sport er det i stedet Norge, der er blevet gjort til favoritter til odds 1,65. Sverige, der sluttede som treer i Lathi, udbydes til odds 7,50, og de vurderes altså stadig til at være med i medaljekampen.

Bookmakerne har til gengæld ikke den store tiltro på nogle af de andre nationer, og lande som Italien, Canada, Finland og Frankrig ser alle ud til at må nøjes med statistroller.

 

Kvinder

Hos kvinderne tegner der sig et lignende billede. Svenskerne er forsvarende vindere, men de forventes at blive slået af tronen. Endnu en gang er det Norge, der er storfavoritter. 888sport udbyder odds 1,12 på, at Norge vinder, imens Sverige ligger på odds 6,00. 

Nordmændene var suveræne i Lahti, hvor de vandt med mere end et minut ned til Sverige.

 

Bookmaker is inactive

 

Skiathlon

I skiathlon testes atleterne i forskellige langrendsteknikker. Denne disciplin kombinerer nemlig sportens to stilarter til et event. Først kører de en runde med klassisk stil og herefter en med fristil. Hos mændene er hver runde 15 kilometer, imens den er 15 kilometer for kvinderne. På grund af skiftet mellem stilarter, ser man skiløberne skifte ski halvvejs gennem løbet. Dermed skal de også være hurtige til at gennemføre dette pitstop.

 

Mænd

Ved OL for fire år siden dominerede schweiziske Dario Cologna denne disciplin. Cologna vandt guld i skiathlon efter en tæt finale imod Marcus Hellner og Martin Johnsrud Sundby. Cologna har dog haft det svært på det seneste, og han forventes ikke at gentage sin sejr fra 2014. Hos 888sport giver han hele odds 15 som vinder af skiathlon, og der er odds 4,25 på, at han vinder en medalje.

Favoritværdigheden ligger i stedet hos russiske Sergei Ustiugov. Han tog en overbevisende sejr ved VM i Lahti, hvor han vandt med hele syv sekunder ned til Sundby.

Hos 888sport får man odds 2,50 på, at 25-årige Ustiugov vinder, imens der er odds 2,75 på Sundby.

 

Kvinder

Hos kvinderne er det endnu en gang Marit Bjørgen, der er favorit til at løbe med guldet. Hun vandt i denne disciplin i 2014, og gentog præstationen ved VM i Lahti. Ved VM vandt hun med fem sekunder ned til finske Krista Pärmäkoski, og med 32 sekunder ned til svenske Charlotte Karla. Bjørgen er som bekendt en af de helt store profiler ved dette OL, og bookmakerne har også stor tiltro til hende. Hos 888sport får man odds 1,57 på, at Bjørgen vinder guld i skiathlon. 

Hendes største konkurrenter vurderes til at være svenske Kalla og norske Heidi Weng. De hentede begge medaljer ved VM i fjor, og hos 888sport fås de til henholdsvis odds 6,00 og 6,50.

 

Bookmaker is inactive

 

Individuel

I individuel kæmper skiløberne imod uret. Det gælder her om at sætte den bedste tid, og de sendes derfor afsted med 30 sekunders mellemrum. Her ser man ofte de hurtigste folk overhale de langsommere, hvilket gør det til en underholdende disciplin. Ved sidste OL foregik denne disciplin i klassisk stil, men ved OL i Pyeongchan skal det foregå i fristil.

Mændene løber 15 kilometer, og kvinderne løber ti kilometer.

 

Mænd

Ved OL i 2014 var det Dario Cologna, der løb med sejren, men han ventes som bekendt ikke at spille den store rolle i år. Det er i stedet Martin Johnsrud Sundby, der er favorit til denne disciplin. Nordmanden blev nummer to ved VM i Lahti, hvor der dog blev konkurret i klassisk stil.

Hos 888sport er der odds 2,50 på, at Sundby vinder. Hans største konkurrent vurderes til at være Sergei Ustyugov, der hentede fem medaljer ved VM i Lahti. Russeren udbydes til odds 5,00 hos 888sport. Det er dog endnu uvidst, hvorvidt Ustyugov stiller op eller ej.

Kvinder

Hos kvinderne er det endnu en gang Marit Bjørgen, der er favorit. Hun er simpelthen bare den stærkeste kvindelige langrendsløber for tiden, hvilket hun har vist gang på gang. Hos 888sport får man odds 2,15 på, at hun vinder. Hun er desuden regerende verdensmester i disciplinen.

Hendes største konkurrenter vurderes igen til at være Charlotte Kalla og Heidi Weng, der udbydes til henholdsvis odds 4,00 og 6,00 hos 888sport.

 

Bookmaker is inactive