Vinter-OL 2018 i Pyeongchang står for døren. Hos 888sport kan man oddse på, hvilken nation som der løber med flest guldmedaljer, når legene slutter den 25. februar. Vores naboer fra Norge og Tyskland er favoritter til at løbe med æren efterfulgt af de nordamerikanske nabonationer USA og Canada. Norge giver odds 2,50, Tyskland odds 4,50, mens USA giver odds 5,50 og Canada odds 7,50.

Nedenunder kan man se en tabel over favoritterne til at få flest guldmedaljer hos 888sport:

Nation Odds
Norge 2,50
Tyskland 4,50
USA 5,50
Canada 6,50
Holland 10,00
Rusland 10,00
Sydkorea 26,00

 

Bookmaker is inactive

 

Sådan gik det ved vinter-OL i 2014

Ved vinter-OL 2014 i Sotji, Rusland blev der uddelt 98 guldmedaljer, og værtsnationen fik flest med 12 styk. Norge blev toer med 11 guldmedaljer, og Canada blev treer med ti styk.

Nedenunder kan man se en tabel over, hvilke nationer der fik flest guldmedaljer ved sidste vinter-OL:

Nation Antal guldmedaljer Medaljer i alt
Rusland 12 31
Norge 11 26
Canada 19 25
USA 9 28
Holland 8 24
Tyskland 8 19

 

Rusland vandt rent faktisk 13 guldmedaljer, men den ene blev frataget dem på grund af doping. Det var fjerde gang, at russerne vandt flest guldmedaljer ved et vinter-OL.

Den russiske skøjteløber Viktor Ahn og den norske langrendsskiløber Marit Bjørgen vandt begge tre guldmedaljer hver, hvilket var flest af alle deltagende atleter.

 

Bookmaker is inactive

 

Russisk dopingskandale

Den 18. juli 2016 blev der offentliggjort en rapport som hævdede, at den russiske regering havde sanktioneret brugen af præstationsfremmende midler af russiske atleter i vinterhalvåret 2017.

Den 9. december 2016 uddybede en World Anti-Doping Agency-rapport (McLaren-rapporten) den tidligere rapport og inkluderede blandt andet notatet: “to (russiske sports) atleter, vindere af fire olympiske guldmedaljer i Sotji og en kvindelig sølvmedaljevinder havde prøver med saltaflæsninger, der var fysiologiske umulige og at tolv (russiske) medaljevindende atleter (…) fra 44 undersøgte prøver havde ridser og mærker på indersiden af hætterne på deres B-prøver, hvilket indikerer manipulation.” Hvis disse rapporter resulterer i diskvalifikation vil den ovenstående medaljetabel blive opdateret.

I december 2016 offentliggjorde Den Internationale Olympiske Komité, efter udgivelsen af McLaren-rapporten om russisk doping ved OL i Sotji, indledningen af en undersøgelse af 28 russiske atleter ved vinter-OL i Sotji. La Gazzetta dello Sport offentliggjorde navnene på 17 atleter, hvoraf 15 er blandt de 28 undersøgte. De russiske atleter kan muligvis få fjernet op til 12 olympiske medaljer blandt disse atleter alene.

 

De er under anklage

Tre kvindelige kunstskøjteløbere blev erklæret som værende under undersøgelse. Her er der tale om Adelina Sotnikova, guldmedaljevinder i kvindernes single, samt par-deltagerne Tatiana Volosozhar og Ksenia Stolbova. Volosozhar og Stolbova vandt henholdsvis guld- og sølvmedaljer i kunstskøjteløb for par. Begge deltagere har også vundet guldmedaljer i kunstskøjteløb for hold, så det sætter de andre otte holddeltagere i fare for at miste deres guldmedaljer.

Seks skiløbere blev også suspenderet fra at deltage i konkurrencer efter udgivelsen af McLaren-rapporten: Evgeniy Belov, Alexander Legkov, Alexey Petukhov, Maxim Vylegzhanin, Yulia Ivanova og Evgenia Shapovalova. Legkov vandt en guldmedalje, mens Vylegzhanin vandt tre sølvmedaljer.

Den Internationale Skiskydning Union (IBU) suspenderede to russiske skiskydere som var med til vinter-OL i Sotji: Olga Vilukhina og Yana Romanova. Vilukhina vandt en sølvmedalje i sprint, og begge kvinder var på relæholdet som også vandt en sølvmedalje.

Det Internationale Bobslæde- og Skeletonforbund (IBSF) suspenderede også seks russiske atletter. Her er der tale om Nikita Tregubov, Alexander Tretyakov, Sergey Chudinov, Elena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina. Tretyakov vandt en guldmedalje, og Nikitina vandt en bronzemedalje.

 

Her kan der vindes medaljer

Alt i alt er der 7 sportsgrene fordelt på 15 discipliner med 102 events, hvilket betyder, at der ved dette vinter-OL er over 100 guldmedaljer at kæmpe om. De 15 forskellige discipliner ved vinter-OL 2018 i Pyeongchang er: alpint skiløb, bobslæde, curling, freestyle skiløb, hurtigløb på skøjter, ishockey, kortbaneløb på skøjter, kunstskøjteløb, kælkning, langrend, nordisk kombineret, skeleton, skihop, skiskydning og snowboarding.

Favoritterne til at få flest guldmedaljer, Norge, deltager i curling, ishockey og skiskydning. Herrelandsholdet er kvalificeret til både curling og ishockey, mens der er seks mænd og fem kvinder kvalificeret til skiskydning.

Indtil videre har 84 nationer kvalificeret mindst en deltager til vinter-OL 2018 i Pyeongchang. Det største tvivlspørgsmål er, om Rusland får lov at deltage på grund af den førnævnte igangværende dopingskandale.

 

Bookmaker is inactive