Den 9. november 2016 vandt Donald Trump det amerikanske præsidentvalg. Der var undervejs tårnhøje odds på Trump, og flere eksperter afskrev ham så sent som på selve valgdagen. Nu har vi nået næste valgår. Noget som mange Demokrater var ventet på med spænding. Mange har gennem de sidste par år anset det for en selvfølge, at Trump kun ville få én periode i det Hvide Hus. Dette er dog langt fra sikkert. Trump står i skrivende stund med ganske pæne chancer for at blive genvalgt. Det står nu klart, at hans modstander bliver den 77-årige Demokrat Joe Biden. Den 3. november finder vi ud af, om det skal være Biden eller Donald Trump, som skal lede USA.

 

 

Opret din konto hos betfair

 

 

Odds på næste Præsident

Nu da begge hovedkandidater er fundet, vil valgkampen naturligvis for alvor begynde at tage fart. Der er dog stadig ting, der skal afklares. Begge kandidater skal naturligvis have offentliggjort deres vicepræsidentkandidat. Der er også spørgsmålet om, hvordan den nuværende sundhedskrise i USA vil påvirke valget. Ikke det store så det længe ud til, at svaret på det spørgsmål ville være. Det er dog som om, at holdningen til præsidenten har taget en negativ drejning.

En anden de primære årsager til dette er de store demonstrationer, som der har været mod politiet og racisme i USA. Trump har valgt at håndtere disse demonstrationer på en meget håndfast måde under sloganet “Lov og Orden.” Trumps måde at håndtere tingene på er også blevet mødt med modstand flere af hans egne partifæller. Blandt disse finder man den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney, som har deltaget i Black Lives Matter demonstrationerne.

 

Hvem fører præsidentvalget?

Her vil vi hver mandag give dig overblik over, hvem der lige nu står til at blive USAs Præsident de næste fire år. Gennem de sidste par uger har Biden haft føringen for første gang i længere tid. Det skyldes til del Trumps håndtering af sundskrisen i USA, mens især også hans håndtering af de voldsomme uroligheder, der fulgte efter mordet på George Floyd, har skadet ham i meningsmålingerne. Trump fastholder ganske vist, at disse er “fake news.” Ikke desto mindre giver Trump nu 2,40 hos betfair, mens Biden giver 1,89 igen. Meget kan og vil dog ændre sig frem mod november, så det er en god idé at følge med her. Da vil du have overblik over, hvorledes kanidaterne står i forhold til hinanden.

 

 

Odds på Biden eller Trump hos betfair

 

 

Sådan oddser du på det amerikanske præsidentvalg 2020

Ved det seneste valg tilbage i 2016 blev bookmakere verden over taget med bukserne nede, da Donald Trump vandt en for mange overraskende sejr. Det har de forståeligt nok gerne ville undgå i år. Derfor har odds på et genvald til Trump været i den lave ende i løbet af de seneste par måneder. Alle andre muligheder har i denne periode givet betydeligt højere odds. Den primære grund til dette var naturligvis, at Trump var den eneste sikre kandidat. Dette har dog ændret sig i løbet af de sidste par uger, da stod klart, at Biden ville blive Demokraternes kandidat. Favoritværdigheden skifter konstant mellem de to. I skrivende stud har Biden for første gang været favorit gennem en længere periode. Han giver odds lige under odds 2,00. Samtidig ligger den siddende præsident på odds 2,35. Til trods for Trumps tilsyneladende tiltagende upopularitet er det altså stadig tæt mellem kandidaterne

Efter de to finder man Hillary Clinton. Det er vigtigt at pointere, at Clinton ikke er med i valgkampen, men det afholdet altså ikke betfair fra at sætte odds 70 på en sejr til hende. Med det antal staterne, som allerede har holdt primærvalg, vil det dog være ualmindeligt svært for hende, at blive Demokraternes kandiat. Blandt de øvrige outsidere finder man Andrew Cuomo, Mike Pence, Kamala Harris og Bernie Sanders. Der skal naturligvis ske drastiske ting med Trump eller Biden, hvis en af disse for alvor skal komme i spil.

 

Odds på Donald Trump

Af JStone/Shutterstock

 

Odds på Donald Trump

Den 16. juni 2015 kom Donald Trump steg Donald Trump af den rullende trappe i Trump Tower i New York og annoncerede, at han officielt melte sig ind i feltet af kandidater til at blive USAs næste præsident. Dengang var det kun de færreste, som i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at Donald Trump ville chokere alt og alle (og eftersigende også ham selv) ved at vinde valget og blive USAs 45. præsident. Siden da har der været spekulationer om, hvorvidt Trump ville fuldføre sin præsidentperiode. Det er dog tilsyneladende lykkes Trump at ride stormen af. Hverken affærer eller den udenrigspolitiske skandale i Ukraine ser ud til at have mindsket Trumps chancer for at blive genvalgt.

Trump er formodentlig ganske godt tilfreds med demokraternes primærvalg. Som tilfældet var det i 2016 vurderede mange Bernie Sanders til at være den kandidat, som stod med bedst kort på hånden, når det kom til at slå Trump. Trump vil for formentlig også have det bedre med at skulle debatere Joe Biden, som ikke er kendt for at være helt så retorisk skarp som Bernie Sanders. Trumps måde at håndtere de mange Black Lives Matter-protester på har dog som nævt skadet ham. Som så ofte før har hans udmeldinger på Twitter heller ikke ligefrem deeskaleret tingene.

 

Odds på hvor længe kommer Trump til at sidde

Hos Betfair kan man desuden spille på, hvilket år der bliver Trumps sidste som præsident. Dette er naturligvisi relevant i forbindelse med valget. Favoritten er nemlig 2021. Man skal huske på, at den nye præsdent først aflægger ed til januar. 2020 giver overraskende odds 10 igen. Det må ventes at skyldes den nuværende krise i USA, som pandemien har medført. Derudover er det svært at vide, hvad Trump kan nå at få på halsen af kontroverser i løbet af 2020 – deraf de lave odds.

2022, 2023 og 2024 er alle år, som vil ligge i Trumps anden periode, hvis han da bliver genvalgt. Det ville være andet, tredje og fjerde år. Derfor anses disse årstal da heller ikke for at være sandsynlige. De giver henholdsvis odds 34, 30 og 30 igen hos Betfair i skrivende stund. 2025 eller senere giver 2,88 igen. Det vil være året, hvor Trump skal gå af, hvis han vinder valget til november. Der skal naturligvis ske noget meget drastisk a. la. verdensomspændende konflikt, hvis Trump skal ende med at sidde mere en otte år. Sidst noget lignende skete var, da Franklin D. Roosevelt sad lidt over tre perioder på grund af Anden Verdenskrig.

 

Odds på andre republikanere?

Selvom det ville være en gedin overraskende, hvis den republikanske kandidat ikke kommer til at hedde Donald Trump. Der skal naturligvis ske noget drastisk med den siddende præsident, hvis han ikke stiller op til november. I skrivende stund giver 1,04 hos betfair. Vicepræsident Mike Pence er naturligvis først i køen, hvis Trump af den ene eller den anden grund skulle være forhindret i at stille op. Man får odds 36 på Pence som republikansk kandidat. Herefter kommer Trumps tidligere FN amassadør Nikki Haley, der giver odds 120.

En af Betfairs kandidater vil uden tvivl få nogle til at løfte øjnbrynet. Det er nemlig den verdensberømte skuespiller og tidligere wrestler Dwayne “The Rock” Johnson, som hos betfair giver odds 500. Han var dog på et tidspunkt helt nede at give odds 42,00. Det faktum at Johnson er med på listen kommer mest af alt af, at han tidligere har jokedet med, at han kunne finde på at stille op til præsident. Det skal dog understreges, at der ikke er grund til at tro, at der var nogen alvor bag de ord.

 

 

Odds på Trump hos Betfair

 

 

Odds på Joe Biden

Joe Biden fik langt fra nogen optimal start på det demokratiske primærvalg. Dette var dog ikke helt uventet. Ordet fra Biden-lejren har nemlig hele tiden været, at det først var lidt senere, at Biden for alvor skulle sluge stemmer. Sagen er, at befolkningen i primærvalgets to første stater (New Hampshire og Iwoa) primært består af hvide vælgere og generelt har meget få indbyggere. De er således ikke meget værd i det store hele og er ikke repræsentative for amerika generelt.

Biden-lejren viste sig da også at få ret. Biden vandt som nævnt stort på Super Tuesday, hvor han udtalte “Jeg er her for at sige, at vi i høj grad stadig lever.” Biden var af flere eksperte blevet spået til at skuffe på Super Tuesday og måske endda suspendere sin kampagne. Disse kritikkere fik Biden da også sendt et par stikpiller til. Biden vandt Super Tuesday vigtige sejre i North og South Carolina. Han vandt også Texas, som er en af de stater med mange valgmand. Californien tog Bernie Sanders, men Biden fik stadig et godt valg i vestkyststaten.

I midten af marts hentede Biden endnu en stor sejr, da han løb med 130 af 219 valgmænd i Florida. Samme dag vandt han også en stor sejr i Illinois og endnu en triumf i Arizona. Herfra stod det klart, at Bernie Sanders var chanceløs og få uger senere trak han sig da også fra valgkampen.

 

Stor opbakning blandt partifællerne

En af de ting, som Biden kampagnen virkelig slår på, er Bidens fortid som Barack Obamas vicepræsident. En anden af de ting, som virkelig taler for Biden, er hans opbakning i det demokratiske bagland. Følgende tidligere kandidater i dette års valg støtter nu Biden: Tulsi Gabbard, Corey Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Beto O’Rourke, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg og Andrew Yang. Bernie Sanders var hurtigt ude med hensyn til at annoncerer, at han støtter Joe Biden. Det er vigtigt for Biden, da mange af Sanders’ vælgere naturligvis vil være disillusionerede efter hans nederlag til Biden. En af de tidligere kandidater, som glimrer ved sit fravær er Elizabeth Warren. Det ventes dog, at hun snart vil offentliggøre, at hun også støtter Joe Biden i kampen mod Trump.

Hvis Biden skulle lykkes med at blive valgt, vil han være den ældste nyvalgte præsident til dato. Han vil være 78 til januar, hvis han bliver valgt. Det vil sige, at han hvis sidder to periode vil være hele 86 år gammel ved slutningen af den anden periode. Donald Trump satte den nuværende rekord i 2017, da han blev præsident i en alder af 70.

Kamp på mange fronter

Biden har modsat Trump ikke været sen til at støtte Black Lives Matter bevægelsen. Trumps måde at håndtere hele situationen på har naturligvis været en fordel for Biden. Det kan blive den mulighed, som Biden har ledt efter for endelig at vise, hvad man kan bidrage med som præsident. Det er dog op til ham at vise de sorte amerikanere, at han kan ændre på tingene, og at de ikke bare vil ende med at fortsætte som hidtil med Joe Biden som præsident. Samtidig skal han naturligvis også vise, at han kan matche Trump på det reotriske plan. Det gælder både debatterne, men også på Twitter, hvor Trump konstant vil angribe Biden.

 

 

 

Odds på den demokratiske vicepræsidentkandidat 2020

Hos betfair kan du også oddse på, hvem der bliver den demokratiske vicepræsidentkandidat. Biden har allerede lovet, at han vil vælge en kvinde som sin vicepræsident. Derfor er det ikke overraskende at samtlige favoritter hos betfiar er kvinder. De fire store favoritter hos betfair er Kamala Harris, Amy Klobuchar og Stacey Abrams. De to først nævnte vil nogle måske kunne huske fra deres deltagelse i et par af primærvalgenes første debatter. Kamala Harris er senator i Californien og Klobuchar i Minnesota. Stacey Abrams blev verdenskendt, da du hun i 2018 forsøgte at blive Guvernør Georgia og nægtede at indrømme nederlaget til konservative Brian Kemp. Herefter følger Elizabeth Warren og Hillary Clinton.

Den helt store favorit hos betfair er dog Kamala Harris. Harris ville blive den første kvindlige vicepræsident samt den første ikke-hvide. Harris har repræsenteret Californien i senatet siden 2017. Før da var hun Attorny General i samme stat.

Store outsidere

Med på listen er paradoskalt nok den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney. Romney er som bekendt Republikaner. Romney ganske vist en af de mere venstre orienterede Republikanere, som har forholdt sig kritisk til Trump, men at tro, at han skulle blive vicepræsident for Biden er nok lige at gå en tand for langt. Der naturligvis også flere af de tidligere kandidater på listen som Bernie Sanders, Andrew Yang, Pete Buttigeig, Michael Bloomberg og Corey Booker. Biden selv er der også til odds 400, hvis der skulle ske noget så vanvittigt. Barack Obama giver odds 380 hos betfair. Der er efter alt at dømme ikke nogen lov, som direkte skulle forhindre Obama i at stille op som vicepræsident. Chancerne for at det sker er dog så godt som ikke-eksisterende. Sidst men bestemt ikke mindst kan man også spille på realitystjernen og den tidligere atlet Caitlyn Jenner til odds 1000.

Kamala Harris er som nævnt favoritten. Biden har tidligere rost Harris, som også støttede Biden med det samme, da hun suspenderede sin kampagne. Det samme er tilfældet for Amy Klobuchar, men det Harris og Biden virker som det mest sandsynlige scenarie.

 

 

Odds på præsidentvalget betfair

 

 

Odds på om en kandidat opnår flertal

For at opnå flertal skal en kandidat samle mindst 270 ud af i alt 538 valgmænd sammen. Dette anser betfair for at være nærmest garantet. De giver odds 1,03 på, at en kandidat opnår et flertal. Hvis en kandidat ikke opnår et flertal, skal Repræsentatnernes hus udpege en vinder. Dette skete blandt andet tilbage i 1824, da Andrew Jackson tabte til John Quincy Adams, som blev valgt af Huset. Hvis ingen af kandidaterne i 2020 ikke kan opnå et flertal vil der være odds 17,5 at hente på dette. Dette er efter vores overbevisning ikke noget helt dumt spil. Ingen af kandidaterne er storfavorit, så chancen er bestemt til stede, om end den trods alt er relativt lille.

 

Odds på hvem der får flest stemmer

Ved seneste præsidentvalg fandt de som ikke vidste, at det ikke betyder noget i USA, om man får flest stemmer. Det, der betyder noget, er hvor man får stemmerne. I  vælget gælder det som nævnt om at samle flest valgmænd og hver stat får vinderen alle de valgmænd, som der er i den stat. Det vil sige, at man kan tabe med få procent af stemmerne og stå tilbage med nul valgmænd. Det skete oplevede Hillary Clinton, da hun fik næsten tre millioner flere stemmer end Donald Trump. Desværre for Clinton vandt Trump 304 valgmænd mod hendes 227.

I skrivende stund forudser Betfair samme scenarie, da man har Trump som favorit til at blive præsident men Biden som favorit til at få flest stemmer. Trump giver i skrivende stund odds 3,3, hvis han får flest stemmer. Det er et godt stykke efter Joe Bidens odds 1,60. Herefter følger Pence, Sanders, Clinton, Haley og Michelle Obama i den rækkefølge.

 

Odds den næste præsidents køn

Hos betfair kan man også odds på, hvad køn den næste præsident kommer til at have. Med de nuværende kandidater in mente er der naturligvis overvældende, at præsident bliver af hankøn. Blandt de officielle kandidater er der som nævnt Donald Trump og Joe Biden. Mike Pence er også højt oppe på listerne, men der skal som sagt ske et eller andet med Trump, før Pence kommer i spil. Derfor giver en mandlig præsident odds 1,04 hos betfair.

Der er naturligvis markant mere værdig i en kvindelig præsident. Dette giver nemlig hele odds 26. Der ikke flere kvindelige kadnidater, da Tulsi Gabbard har trukket sig som den sidste modstander til Joe Biden og Bernie Sanders. Det er dog Hilary Clinton, som har æren af at være den kvinde, som giver laveste odds. Nikki Haley, Michelle Obama og Kamala Harris er også kvinder, som betfair giver en teoretisk chance for at blive præsident.

Som nævnt skal der ske noget meget overaskende, hvis den næste præsident ikke skal være endnu en mand. Haley er for langt bag i køen hos republikanerne og Clinton og  Harris kommer ikke til at stille op. Michelle Obama har aldrig udtrykt noget ønske om at på ind i politik på dette plan.

 

Odds på det vindende parti

Du kan naturligvis også odds på det vindende parti. Tidligere i forløbet var Republikanerne favoritter. Det skyldtes primært, at der endnu var en del usikkerhed omkring Demokraternes kandidat. Det ser nu, som nævnt tidligere, ud til at dette efter alt at dømme bliver Joe Biden. Det har også påvirket oddsene.

I skrivende stund er Demokraterne smalle favoritter. Man får odds 1,93 på en Demokrat. Samtidig ligger Republikanerne noget lavere. Odds 2,06 er der at hente på en republikansk sejr. En årsagerne er naturligvis udbruddet af Coronavirus, som hærger stort set hele verden. Den opgave er der mange amerikanere, som ikke føler, at Trump har taklet godt nok. Dette er derfor selvagt noget, som kan skade Trumps chancer.

Alt andet end en sejr til Demokraterne eller Republikanerne udløser odds 200.

En uafhængig som præsident?

Det handler altid om Demokraterne eller Republikanerne, når man diskuterer valg i USA. Der dog også andre muligheder. Det hører ganske vist til sjældenhederne, at en uafhængig kandidat kan tage kampen op mod de to store partier. i 1912 blev Teddy Roosevelt nummer to efter Demokraternes Woodrow Wilson. Ved den lejlighed sluttede den republikanske kandidat og siddende præsiden, Howard Taft, blot nummer tre. Det er dog seneste gang, at en anden kandidat er sluttet foran en fra et af de to store partier.

Der har dog været moderne eksempler på succesfulde uafhængige kandidater. I 1992 og 1996 stillede milliardæren Ross Perot op. Texaneren Perot stillede i 1992 op som uafhængig mod den siddende præsident, republikanske George H. W. Bush og Demokraternes Bill Clinton. Her fik Perot imponerende 18,9% af stemmerne ved valget. En del af forklaringen på Perots succes skal findes i, at hans status som milliardær. Det koster en formue at føre valgkamp i USA – især uden et parti i ryggen. Perot førte meningsmålingerne så sent som juni, men i juli droppede han midlertidigt ud af valgkampen, hvilket regelt ødelagde hans chancer.

Kan der komme en ny Perot?

Det bedste håb for en ny kandidat a.la. Perot ville have været Michael Bloomberg. I 2012 og 2016 overvejde Bloomberg at stille op som uafhængig kandidat. I år stillede han som bekendt op – men for Demokraterne. Havde Bloomberg valgt at stille op som uafhængig, ville hans mange milliarder måske have givet ham en chance for at true de etablede partier. Kun en milliardær som Bloomberg eller hans nu tidligere modkandidat Tom Steyer ville have en jordisk chance som uafhængig.

Green Party og Det Libertarianske Parti

Der er skam også flere partier i USA. De to største foruden Republikanerne og Demokraterne er The Green Party og Det Libertarianske Parti. Disse stiller op stort set hvert år med minimal succes. Ved seneste valg hentede Det Libertarianske Partis nominerede, Gary Johnson, 3,3% procent af stemmerne. Det var vel at mærke partiets med afstand bedste præstation ved et præsident valg siden dets første valg tilbage i 1972. The Green Partys Jill Stein fik i 2016 1,1% af stemmerne. Det var deres bedste resultat siden 2000. De succesfulde valg for tredje partierne skyldtes naturligvis, at mange nægtede at stemme på enten Trump eller Clinton og derfor valgte en tredje løsning.

Det er dog langt fra sikkert, at de får lige så “mange” stemmer i år. Mange er sure på dem, som seneste valg stemte på et tredje parti. Beskyldningen går ud på, at de ved at gøre dette forærede Donald Trump magten ved ikke i stedet at stemme på demokraternes kandidat, Hillary Clinton. Hvis man tror på noget andet end en Demokrat eller Republikaner er der som nævnt odds 110 at hente hos bet365.

 

 

Opret dig hos betfair

 

 

Odds på outsidere og kendte

I den mere realistiske del af outsiderfeltet finder man Hillary Clinton, Andrew Cuomo og Mike Pence. De er de eneste, som giver under odds 100. Blandt de mere interessante kandidater finder man Michelle Obama. Michelle Obama har ikke på noget tidspunkt indikeret, at hun ønsker at stille op. Det har dog ikke forhindret betfair og andre bookmakere i at have hende med på deres liste over muligheder. Nu vi er ved præsidenters familiemedlemmer, så er det også muligt at spille på Donald Trumps datter Ivanka Trump. Ivanka har påtaget sig en lang liste af opgaver, som man kan diskutere, hvor kvalificeret hun er til at løse. Hendes store indflydelse og mange pligter gør dog, at hun kan spilles til odds 600.

Med på listen er også Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Johnson er kendt for at være Republikaner. Han har tidligere luftet sine ambitioner om at stille op til præsidentvalget. Det ville dog være en gedin overraskelse, hvis han vælger at gøre dette i år. Millardæren Mark Cuban er også en mulighed til odds 410. Cuban er blandt andet kendt for at eje NBA-holdet Dallas Mavericks.

Den tidligere præsidentkandidat Al Gore kan spilles til odds 1000. Det er der naturligvis flere enorme outsidere, som kan. Blandt disse finder man blandt andet stifteren af Facebook, Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, George Clooney, Elon Musk, Oscar De La Hoya, Angelina Jolie og Jon Stewart. Der er naturligvis også rapperen Kanye West. West har tidligere udtalt, at han agtede at stille op til præsident. Han har efterfølgende været på Twitter, hvor han har erklæret, at han fortsat agter at stille op for at samle USA.

 

 

Bliv klog på det amerikanske præsidentvalg 2020

Valgsystemet i USA er meget anderledes fra det, som vi kender i Danmark. I Danmark vinder partiet, når det samler flertal blandt hele landets befolkning. I USA gælder hver stat et vist antal stemmer. Hvis man bliver nummer to med få undrede stemmer mister man hele staten til vinderen. Jo flere indbyggere der er i en stat, desto flere valgmænd har den. Det giver eksempelvis vinderen af Californien 55 valgmænd, mens vinderen af en lille stat som Vermont kun får tre valgmænd. Dette var især oppe at vende i medierne efter valget i 2016. Her fik Hillary Clinton 65,8 millioner stemmer, mens vinderen Donald Trump blot fik 62,9 millioner. I valgmandskollegiet vandt Trump dog en knusende sejr på 304 mod Clintons 227 valgmænd. Nederlag i en række svingstaer som Florida endte dermed med at koste dyrt for Clinton.

 

Svingstater

En vigtig ting at have i tankerne, når man spiller på det amerikanske valg er svingstater. I flere stater er det mere eller mindre givet på forhånd, hvem der vinder. Demokraterne plejer eksempelvis at gøre det godt i staterne på vestkysten samt i de nordøstlige stater. Republikanerne plejer derimod at gøre det godt i sydstaterne og de centrale stater som Oklahoma, Kansas og Wyoming. Med i alt 50 stater i spil er der naturligvis altid et par stykker, hvor begge partier er i spil til at vinde. Blandt disse er den vigtigste naturligvis Florida, hvor der er hele 29 valgmænd på spil – kun Californien og Texas har flere. Store stater som Ohio, Pennsylvania, Michigan og Virginia bliver også betragtet som traditionelle svingstater, som kan få afgørende indflydelse på valget.

 

Hvilken betydning får pandemien for valget?

Udbruddet af sygdom i USA har allerede fået konsekvenser for valget. Man blev blandt andet tvunget til at udskyde flere primærvalg på grund af fare for smitte. Det har blandt andet påvirket vigtige stater som Ohio, Kentucky Louisiana. Emnet er desuden også noget, som vil komme til at fylde utroligt meget i præsidentvalget, hvor sundhedssystemet pludselig ventes at blive et enormt stort emne. Meget kommer til at afhænge af, hvordan situationen kommer til at forløbe i USA. Hvis det bliver en større katastrofe er det naturligvis ikke noget, som hjælper Trump. Joe Biden vil naturligvis angribe Trump og måden, hvorpå han har håndteret kirsen.

 

Bookmakeren betfair Sportsbook tilbyder Betbuilder på alle større fodboldkampe