Den 9. november 2016 vandt Donald Trump det amerikanske præsidentvalg. Der var undervejs tårnhøje odds på Trump, og flere eksperter afskrev ham så sent som på selve valgdagen. Nu har vi nået næste valgår. Noget som mange Demokrater var ventet på med spænding. Mange har gennem de sidste par år anset det for en selvfølge, at Trump kun ville få én periode i det Hvide Hus. Dette er dog langt fra sikkert. Trump står i skrivende stund med ganske pæne chancer for at blive genvalgt. Før man rigtig kan begynde at spå om noget, skal vi dog have fundet Demokraternes kandidat. Det kan godt ske, at denne først findes til juli, så der er lang vej igen. Man kan naturligvis oddse på primærvalgene samt præsidentvalget. Hos betfair kan du både oddse på de individuelle primærvalg, og hvem der bliver Demokraternes kandidat.

 

 

Opret din konto hos betfair

 

 

Odds på Demokraternes kandidat

Bernie Sanders har været under stort pres siden det svigende nederlag fra Super Tuesdag, som fandt sted i starten af marts. Senatoren fra Vermont var inden Super Tuesday den helt store favorit til at løbe med titlen som Demokraternes nominerede. Samtidig lignede en anden forhåndsfavorit, Joe Biden, en mand i problemer efter et par knap så gode resultater i de første primærvalg. Det vendte Super Tuesday dog op og på. Her vandt Biden stort, mens Sanders i høj grad skuffede. Den samme tendens har fortsat siden da, hvor Biden har slået Sanders i alle de vigtige stater.

Vi har allerede sagt farvel til Pete Buttigieg, Michael Bloomberg, Amy Klobuchar Elizabeth Warren og Tom Steyer , som alle har trukket enten omkring Super Tuesday eller umiddelbart efter. Dermed er vi nede på de sidste to kandidater: Joe Biden og Bernie Sanders. Biden er som nævnt i føresæddet efter en fremragende Super Tuesday, som lader til at have givet ham voldsomt meget momentum. Han begynder derfor mere og mere at ligne manden, som skal tage kampen op mod Donald Trump. Bloomberg lignede længe et godt bud, men han blev fuldstændig pillet ned i debatterne af blandt andre Elizabeth Warren. Warren valgte efterfølgende selv at trække sig og har endnu ikke erklæret sin støtte til nogen af de tilbageværende kandidater.

Finder vi snart en vinder?

Det ser lige nu meget usandsynligt ud, at vi skal hele vejen hen til Demokraternes konvent for at finderes kandidat. Tulsi Gabbard har endelig indset, at det var tid til at trække sig, da hun stadig kun havde to valgmænd et godt stykke inde i valgene. Bernie Sanders får også svært ved at gøre noget ved Biden, som bankede ham i Florida of fører nu stort. Det er svært at finde meningen i, at Sanders fortsætter sin kampagne. Han må alt andet lige fortsat have tro på, at han stadig har mulighed for at slå Biden, ellers burde han trække sig for partiets skyld.

 

 

Spil på Demokraternes valg hos betfair

 

 

Odds på Joe Biden

Joe Biden fik langt fra nogen optimal start på det demokratiske primærvalg. Dette var dog ikke helt uventet. Ordet fra Biden-lejren har nemlig hele tiden været, at det først var lidt senere, at Biden for alvor skulle sluge stemmer. Sagen er, at befolkningen i primærvalgets to første stater (New Hampshire og Iwoa) primært består af hvide vælgere og generelt har meget få indbyggere. De er således ikke meget værd i det store hele og er ikke repræsentative for amerika generelt.

Biden-lejren viste sig da også at få ret. Biden vandt som nævnt stort på Super Tuesday, hvor han udtalte “Jeg er her for at sige, at vi i høj grad stadig lever.” Biden var af flere eksperte blevet spået til at skuffe på Super Tuesday og måske endda suspendere sin kampagne. Disse kritikkere fik Biden da også sendt et par stikpiller til. Biden vandt Super Tuesday vigtige sejre i North og South Carolina. Han vandt også Texas, som er en af de stater med mange valgmand. Californien tog Bernie Sanders, men Biden fik stadig et godt valg i vestkyststaten. I midten af marts hentede Biden endnu en stor sejr, da han løb med 130 af 219 valgmænd i Florida. Samme dag vandt han også en stor sejr i Illinois og endnu en triumf i Arizona.

Stor opbakning blandt partifællerne

En af de ting, som Biden kampagnen virkelig slår på, er Bidens fortid som Barack Obamas vicepræsident. En anden af de ting, som virkelig taler for Biden, er hans opbakning i det demokratiske bagland. Følgende tidligere kandidater i dette års valg støtter nu Biden: Tulsi Gabbard, Corey Booker, Kamala Harris, Amy Klobuchar, Beto O’Rourke, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg og Andrew Yang. En af de tidligere kandidater, som glimre ved sit fravær er Elizabeth Warren. Hun er eftersigende modvillig med hensyn til at støtte Bernie Sanders. Samtidig tilhører hun venstrefløjen af det demokratiske parti, hvilket er lige præcis de vælgere, som Biden meget gerne vi nå ud til.

Hvis Biden skulle lykkes med at blive valgt, vil han være den ældste nyvalgte præsident til dato. Han vil være 78 til januar, hvis han bliver valgt. Det vil sige, at han hvis sidder to periode vil være hele 86 år gammel ved slutningen af den anden periode. Donald Trump satte den nuværende rekord i 2017, da han blev præsident i en alder af 70. Biden giver i skrivende stund odds 1,18 hos betfair.

Odds på Bernie Sanders

Inden Super Tuesday så det som bekendt lovende ud for Bernie Sanders. Han havde gjort det godt New Hampshire og Iowa og vundet stort i Nevada. Herefter er det dog gået knap så godt for senatoren fra den lille stat Vermont. Sanders tabte som bekendt til Hillary Clinton i 2016, da den demokratiske kandidat blev udpeget ved partiet konvent. Her var Sanders’ helt store problem, at Clinton nød langt større opbakning blandt partiets spidser. Sanders fik kun 42,5 af de såkaldte Superdelegerede, mens Clinton fik hele 572,5.

Som nævnt i Biden-afsnittet er der heller ikke i år megen støtte at hente for Sanders blandt partifællerne. De fleste af hans tidligere modkandidater har peget på Biden. Af disse har kun Bill de Blasio og Mike Gravel peget på Sanders. I senatet går det ikke meget bedre. Her er det kun Patrick Leahy, som er den anden senator fra Vermont, der støtter Sanders. Sanders’ mest prominente støtte er klart den fremadstormende politiker Alexandria Ocasio-Cortez, hvis socialistiske politik er meget i tråd med Sanders’ egen.

Sanders’ socialisme

En af Sanders’ helt store fordele i forhold til de øvrige kandidater er, at han til trods for at være den ældste kandidat har godt fat i de unge vælgere. Det har han især på grund af sin meget socialistiske politik. En anden ting, som gør, at Sanders er populær er hans karismatiske adfærd på scenen. Noget der til gengæld taler i mod Sanders er hans alder. Tilbage i oktober 2019 blev Bernie Sanders ramt af et hjerteanfald. Det er uden tvivl noget, som vælgerne ikke kan udgå at have i tankerne, når de skal stemme.

Hvis Sanders skulle ende med at blive valgt, vil han være 79, når han indtager de ovale kontor. Det vil ligesom i tilfældet med Biden gøre ham til den ældste nyvalgte præsident i historien. Sanders giver i skrivende stund hele odds 42 igen som præsident hos betfair. Det er værd at bemærke, at det er mere end Hillary Clinton og Andrew Cuomo, som begge ikke stiller op. Sanders største og vel snart også eneste håb er, at den amerikanske regrings håndtering af den nuvlrende pademi gør, at mange tænker, at hans idé om sygesikring til alle måske ikke ville være helt dumt.

 

 

Odds på Bernie Sanders hos Betfair

 

 

 

Odds på Outsiderne

Det faktum at Hillary Clinton nu er den næststørste favorit til at blive Demokraternes kandidat siger en del om, hvor stor favorit Biden er. Clinton er som bekendt ikke engang med i valget. Den eneste grundt til, at hun er med på listen over mulige kandidater er, at hun tidligere har udtalt, at man aldrig skal sige aldrig, da hun blev spurgt om et muligt kandidatur. Det ville naturligvis være en overraskelse af de helt store, hvis Clinton stiller op. Det ville være endnu vildere, hvis hun vandt efter allerede at have tabt til Trump tilbage i 2016.

Hillary Clinton er som nævnt populær blandt partitoppen, som vi så i 2016. Det er bare ikke altid, at denne popularitet kan overføres til den brede befolkning, som vi så i 2016. En anden grundt tit at det virker usandsynligt er det faktum, at Biden og Sanders allerede har hentet godt med valgmænd i flere store stater, hvilket gør det så godt som umuligt for Clinton at indhente dem. Hos betfair kan man i skrivende stund få odds 24,00 på Hillary Clinton som demokratisk kandidat.

Hvem støtter Warren

Elizabeth Warren var som nævnt også en af outsiderne frem til hun suspenderede sin kampagne efter det skuffende resultat på Super Sunday. Warren har endnu ikke meldt ud, hvem hun gerne ser som Deomokraternes kandidat. Hendes support vil være uundværlig for Biden og Sanders på grund af Warrens store popularitet blandt medlemmer af partiets vestrefløj. Biden har allerede så godt som lovet, at han vil vælge en kvinde som sin vicepræsidentskandidat. Biden har brug for hende for at få fat på vælgere, som er længere ude på højrefløjen. Bernie Sanders vil til gengæld gerne have fat i flrere moderate Demokrater.

Dem kan du også spille på

Hvis man tror på en kæmpe overraskelse, kan man hos betfair også oddse på Michelle Obama som Demokraternes kandidat. Obamas mulige kandidatur stammer primært fra gamle rygter og spekulationer fremfor fakta. Det derfor meget usandsynligt, at det skulle ske. Som tilfældet var det i Hillary Clinton-eksemplet, ville hendes chancer dog være meget små her efter “Super Tuesday.” Obama har desuden tidligere gjort klart, at hun ikke har ambitioner om en karriere i politik. Hvis man alligevel tror, at hun ender med at trække de ord tilbage, giver Michelle Obama odds 70 hos betfair.

Nyeste skud på sammen, når det kommer til muligheder, er Andrew Cuomo, som er guvernør i New York. Cuomo har været en del i medierne på det seneste, da pandemien, som hærger i hele verden i høj grad er tilstede i New York, hvor adskillige er ramt. Derfor har Cuomo været ekstra meget i medierne, hvor han ikke har tøvet med at kritisere Trumps håndtering af situationen. Dette har været med til at smide Cuomo ind i disussionen om landets næste præsident.

Odds på den demokratiske vicepræsidentkandidat

Hos betfair kan du også oddse på, hvem der bliver den demokratiske vicepræsidentkandidat. Oddsene hos betfair afspejler naturligvis Joe Bidens store favoritværdighed. Biden har allerede lovet, at han vil vælge en kvinde som sin vicepræsident. Derfor er det ikke overraskende at samtlige favoritter hos betfiar er kvinder. De fire store favoritter hos betfair er Kamala Harris, Amy Klobuchar og Stacey Abrams. De to først nævnte vil nogle måske kunne huske fra deres deltagelse i et par af primærvalgenes første debatter. Kamala Harris er senator i Californien og Klobuchar i Minnesota. Stacey Abrams blev verdenskendt, da du hun i 2018 forsøgte at blive Guvernør Georgia og nægtede at indrømme nederlaget til konservative Brian Kemp. Herefter følger Elizabeth Warren og Hillary Clinton.

Store outsidere

Første mand på listen er paradoskalt nok den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney. Romney er som bekendt Republikaner. Romney ganske vist en af de mere venstre orienterede Republikanere, som har forholdt sig kritisk til Trump, men at tro, at han skulle blive vicepræsident for Biden er nok lige at gå en tand for langt. Der naturligvis også flere af de tidligere kandidater på listen som Andrew Yang, Pete Buttigeig, Michael Bloomberg og Corey Booker. Biden selv er der også til odds 260, hvis der skulle ske noget så vanvittigt som, at Bernie Sanders vinder og vælger Biden til vicepræsident. Barack Obama giver odds 310 hos betfair. Der er efter alt at dømme ikke nogen lov, som direkte forhindre Obama i at stille op som vicepræsident. Chancer for at det sker er dog næsten ikke-eksisterende. Sidst men bestemt ikke mindst kan man også spille på realitystjernen og den tidligere atlet Caitlyn Jenner til odds 290.

Kamala Harris er som nævnt favoritten. Biden har tidligere rost Harris, som også støttede Biden med det samme, da hun suspenderede sin kampagne. Det samme er tilfældet for Amy Klobuchar, men det Harris og Biden virker som det mest sandsynlige scenarie.

 

Odds på begge kandidater

Hos betfair kan man også oddse på hvilke to kandidater, der kommer til at stå overfor hinanden til november. Her vurdere betfair det til at være suverænt mest sandsynligt, at det bliver Trump mod Biden. Denne duel giver nemlig blot 1,15. Herefter finder vi Trump mod Sanders til 14 og en rematch mellem Trump og Hillary Clinton til odds 17. Der er også Trump mod Andrew Cuomo til odds 40. Hvis Trump skulle blive forhindret i at stille op giver Pence mod Biden odds 13,5 og Pence mod Sanders odds 20. Det mindst sandsynlige scenarie ifølge betfair ville være Nikki Haley mod Kamala Harris til massive odds 350.

 

Hvad er primærvalgene?

De amerikanske primærvalg er den proces, hvorved partierne finder deres kandidat. Donald Trump bliver naturligvis Republikanernes kandidat, så det er hos Demokraterne, at der er spænding. Ved de amerikanske primærvalg er der et specifikt antal delegerede på højkant i hver stat. Derfor er det vigtigere, at gøre det godt i nogle stater frem for andre. Der er eksempelvis 15 på højkant i Alaska, mens der er yderligere 400 i Californien. For at blive Demokraternes kandidat skal man opnå over halvdelen af de tilsammen 3.979 delegerede (det vil sige 1.990). Klarer man det vil man blive valgt det Demokraternes kandidat ved partiet konvent. Dette finder i år sted i midten af juli i Milwaukee, Wisconsin.

Har én kandidat tilgengæld ikke flertal inden da, bliver det først afgjort der. Det så man eksempelvis ske i 2016, da Hillary Clinton slog Bernie Sanders. Hvis dette sker igen, skal de 3.797 delegerede stemme igen. Denne gang er der dog også 771 “superdelegerede.” Disse er typisk prominente partimedlemmer, som kan stemme som de har lyst. Dermed skal der nu minimum 2.376 delegerede til for at vinde nomineringen. Der er stadig mange kandidater, så der ikke utænkeligt, at vi igen skal helt frem til juli for at finde den nominerede. Jo flere kandidater der er, desto mere sandsynligt er det, at disse deler stemmerne mellem i sådan en grad, at ingen kan opnå et flertal inden konventet.

 

 

Opret dig hos betfair

 

 

Primærvalgenes forløb

Da Demokraternes primærevalg vanen tro lagde ud med Iwoa og New Hampshire begyndte det for Bernie Sanders og Pete Buttigieg, som tog størstedelen af stemmerne. Tilsammen er der således 65 delegerede på højkant i de to stater. Det er vel at mærke 65 ud af 3.979 delegerede. Til sammenligning er der 415 delegerede at kæmpe om i Californien. Der er derfor nogle stater, som vigtige for det samlede resultat end andre, hvorfor man ikke bør tolke alt for meget på de nuværrende resultater. Man skal blandt andet se på demografien i de pågældende stater. Iowa og New Hampshire er stater med mange hvide indbyggere, så de afspejler primært én bestemt demografisk gruppe.

Problemer for Sanders

I den efterfølgende stat, Nevada, var der igen stor succes til Sanders, som her hente lidt over 40% af stemmerne. Valgenes fjerde stat South Carolina blev dog en vigtig redningskrans for Joe Biden, som her slog Bernie stort. Den sejr blev som nævnt fulgt op af en stor triumf på Super Sunday, hvor det regnede valgmænd til Joe Biden. En uge sere den 10. marts vandt Biden endnu flere sejre, da han også vandt stort i vigtige stater som Michigan, Mississippi og Missouri. Han vandt desuden godt med valgmænd i Washington, hvor han sluttede side om side med Sanders.

Den 17. marts blev der stemt i Arizona, Florida og Illinois. Biden fik flest stemmer i alle tre stater. I Florida bankede han som nævnt Sanders. Arizona sejren var smallere, men der var også langt færre valgmænd på spil i den stat. Valget i Ohio blev udskudt på grund a pandemien, som også hærger i USA. Sanders er nu så langt efter, at man med rette han diskutere, hvorvidt han ikke brø trække sig. I 2016 blev han netop kritiseret for ikke at trække sig tidligere, og derved skade Hillary Clintons chancer for at slå Donald Trump. Hun blev nemlig tvunget til at bruge tid, kræfter og ikke mindst penge på at føre valgkamp mod Bernie Sanders.

Odds på næste Præsident

Når der er blevet valgt en demokratisk kandidat, skal denne naturligvis i gang med at tage kampen op mod den siddende præsident, Donald Trump. Inden Super Tuesday var der lave odds at hente på Trump, som dengang var klar favorit til at blive genvalgt. Nu er situationen dog en ganske anden. Der er faktisk stort set dødt løb hos betfair mellem Donald Trump og den demokratiske favorit, Joe Biden. De giver nemlig begge i skrivende stund omkring odds 2,2o hos betfair.

En vigtig faktor for Bidens chancer er som nævnt, hvor længe han skal kæmpe mod Bernie Sanders. Hvis Bernie trækker sig i løbet af marts, ser det godt ud for Biden. Da vil han nemlig have mere tid til at koncentrere sig om at slå Trump. Der er salvsagt enormt stor forskel på at have otte måneder og så fem, som han ville have, hvis vi skal hele vejen til Demokraternes konvent for at finde en kandidat.

Sådan oddser du på det amerikanske præsidentvalg

Ved det seneste valg tilbage i 2016 blev bookmakere verden over taget med bukserne nede, da Donald Trump vandt en for mange overraskende sejr. Det har de forståeligt nok gerne ville undgå i år. Derfor har odds på et genvald til Trump været i den lave ende i løbet af de seneste par måneder. Alle andre muligheder har i denne periode givet betydeligt højere odds. Den primære grund til dette var naturligvis, at Trump var den eneste sikre kandidat. Dette har dog ændret sig i løbet af de sidste par uger. Her har Biden nemlig sat sig solidt i førersædet i kampen om at blive demokraternes nominerede. Det betyder, at der nu stort set er dødt løb mellem Trump og Biden. Favoritværdigheden skifter konstant mellem de to. I skrivende stund giver de begge omkring odds 2,20. I skrivende stund er Trump en lille favorit hos betfair.

Herefter følger Trumps nuværende vicepræsident Mike Pence. Der skal dog naturligvis ske et eller andet med Trump, før Pences kandidatur vil være på tale. Pence giver odds 55. Først efter Pence finder vi Bernie Sanders, som giver massive odds 70 som præsident. Til sammenligning giver Hillary Clinton odds 65, og hun er som nævnt ikke engang med i valgkampen. Næste person er Trumps tidligere FN ambassadør Nikki Haley, som giver odds 140. Et par af de mere fantasifulde forslag er Michelle Obama til odds 230 og Ivanka Trump til odds 600. Hvis det ikke er vanvittigt nok, er der også Mark Zuckerberg, Kanye West, Oprah Winfrey og The Rock som alle giver odds 1000.

 

Hvilken betydning får pandemien for valget?

Udbruddet af sygdom i USA har allerede fået konsekvenser for valget. Man er blevet tvunget til at udskyde flere primærvalg på grund af fare for smitte. Det har blandt andet påvirket vigtige stater som Ohio, Kentucky Louisiana. Emnet er desuden også noget, som vil komme til at fylde noget i præsident kampagnen. Meget kommer til at afhænge af, hvordan situationen kommer til at forløbe i USA. Hvis det bliver en katastrofe er det naturligvis ikke noget, som hjælper Trump.

Bernie Sanders vil med garanti gøre opmærksom på sine planer om gratis sygesikring til alle og fortælle, hvordan det kunne have hjulpet USA at have det system fremfor det nuværende. Det kommer som sagt an på, hvordan USA kommer ud af denne enorme sundskrise. Trump har skiftet meget i sin retorik omkring forløbet. Hans taktik vil uden tvivl være at gøre alt, hvad han kan for at gøre opmærksom på, at det har så lidt som muligt at gøre med ham. Biden har indtil videre forsvaret sig godt, hvergang Sanders har forsøgt at få ham til at indgå i en diskussion om emnet.

 

 

Odds på Præsidentvalget betfair

 

 

Kandidaterne

Der er i skrivende stund kun en sikker kandidat forud for valget til november. Her er naturligvis tale om den siddende præsident, Donald Trump.

Odds på Donald Trump

Den 16. juni 2015 kom Donald Trump steg Donald Trump af den rullende trappe i Trump Tower i New York og annoncerede, at han officielt melte sig ind i feltet af kandidater til at blive USAs næste præsident. Dengang var det kun de færreste, som i deres vildeste fantasi kunne forestille sig, at Donald Trump ville chokere alt og alle (og eftersigende også ham selv) ved at vinde valget og blive USAs 45. præsident. Siden da har der været spekulationer om, hvorvidt Trump ville fuldføre sin præsidentperiode. Det er dog tilsyneladende lykkes Trump at ride stormen af. Hverken affærer eller den udenrigspolitiske skandale i Ukraine ser ud til at have mindsket Trumps chancer for at blive genvalgt.

Trumps chancer afhænger naturligvis i høj grad af, hvem hans modstander bliver. Et stort fokuspunkt blandt mange demokrater er naturligvis, at vælge den kandidat, som har de største chancer for at slå Trump. Mange taler stadig om, hvorvidt Bernie Sanders havde haft bedre chancer mod Trump i 2016 end Hillary Clinton, som mange Republikanere og Demokrater ikke kunne få sig selv til at stemme på. Netop Bernie Sanders er nok også en kandidat, som Trump gerne vil undgå at stå på scenen sammnen med, da Sanders er retorisk stærk.

Odds på hvor længe kommer Trump til at sidde

Hos Betfair kan man desuden spille på, hvilket år der bliver Trumps sidste som præsident. Dette er naturligvisi relevant i forbindelse med valget. Favoritten er nemlig 2021. Man skal huske på, at den nye præsdent først aflægger ed til januar. 2020 giver overraskende odds 7,4 igen. Det må ventes at skyldes den nuværende krise i USA, som pandemien har medført. Derudover er det aldrig svært at vide, hvad Trump kan nå at få på halsen af kontroverser i løbet af 2019 – deraf de lave odds.

2022, 2023 og 2024 er alle år, som vil ligge i Trumps anden periode, hvis han da bliver genvalgt. Det ville være andet, tredje og fjerde år. Derfor anses disse årstal da heller ikke for at være sandsynlige. De giver henholdsvis odds 15, 33 og 24 igen hos Betfair i skrivende stund. 2025 eller senere giver 2,88 igen. Det vil være året, hvor Trump skal gå af, hvis han vinder valget til november. Der skal naturligvis ske noget meget drastisk a. la. verdensomspændende konflikt, hvis Trump skal ende med at sidde mere en otte år. Sidst noget lignende skete var, da Franklin D. Roosevelt sad lidt over tre perioder på grund af Anden Verdenskrig.

Odds på andre republikanere?

Selvom det ville være en gedin overraskende, hvis den republikanske kandidat ikke kommer til at hedde Donald Trump. Der skal naturligvis ske noget drastisk med den siddende præsident, hvis han ikke stiller op til november. I skrivende stund giver 1,09 hos betfair. Vicepræsident Mike Pence er naturligvis først i køen, hvis Trump af den ene eller den anden grund skulle være forhindret i at stille op. Man får odds 22 på Pence som republikansk kandidat. Herefter kommer senator Tom Cotton til odds 30. Trumps tidligere FN amassadør Nikki Haley giver odds 40.

Betfairs femtestørste favorit vil uden tvivl få nogle til at løfte øjnbrynet. Det er nemlig den verdensberømte skuespiller og tidligere wrestler Dwayne “The Rock” Johnson, som hos betfair giver chokerende lave odds 42. Det faktum at Johnson er med på listen kommer mest af alt af, at han tidligere har jokedet med, at han kunne finde på at stille op til præsident. Det skal dog understreges, at der ikke er grund til at tro, at der var nogen alvor bag de ord.

Odds på om en kandidat opnår flertal

For at opnå flertal skal en kandidat samle mindst 270 ud af i alt 538 valgmænd sammen. Dette anser betfair for at være nærmest garantet. De giver odds 1,03 på, at en kandidat opnår et flertal. Hvis en kandidat ikke opnår et flertal, skal Repræsentatnernes hus udpege en vinder. Dette skete blandt andet tilbage i 1824, da Andrew Jackson tabte til John Quincy Adams, som blev valgt af Huset. Hvis ingen af kandidaterne i 2020 ikke kan opnå et flertal vil der være odds 17,5 at hente på dette. Dette er efter vores overbevisning ikke noget helt dumt spil. Ingen af kandidaterne er storfavorit, så chancen er bestemt til stede, om end den trods alt er relativt lille.

Odds den næste præsidents køn

Hos betfair kan man også odds på, hvad køn den næste præsident kommer til at have. Med de nuværende kandidater in mente er der naturligvis overvældende, at præsident bliver af hankøn. Blandt de officielle kandidater er der som nævnt Donald Trump, Joe Biden og Bernie Sanders. Mike Pence er også højt oppe på listerne, men der skal som sagt ske et eller andet med Trump, før Pence kommer i spil. Derfor giver en mandlig præsident odds 1,04 hos betfair.

Der er naturligvis markant mere værdig i en kvindelig præsident. Dette giver nemlig hele odds 26. Der ikke flere kvindelige kadnidater, da Tulsi Gabbard har trukket sig som den sidste modstander til Joe Biden og Bernie Sanders. Det er dog Hilary Clinton, som har æren af at være den kvinde, som giver laveste odds. Nikki Haley, Michelle Obama og Kamala Harris er også kvinder, som betfair giver en teoretisk chance for at blive præsident.

Som nævnt skal der ske noget meget overaskende, hvis den næste præsident ikke skal være endnu en mand. Haley er for langt bag i køen hos republikanerne og Clinton og  Harris kommer ikke til at stille op. Michelle Obama har aldrig udtrykt noget ønske om at på ind i politik på dette plan.

 

 

Odds på valget hos Betfair

 

 

Odds på hvem der får flest stemmer

Ved seneste præsidentvalg fandt de som ikke vidste, at det ikke betyder noget i USA, om man får flest stemmer. Det, der betyder noget, er hvor man får stemmerne. I  vælget gælder det som nævnt om at samle flest valgmænd og hver stat får vinderen alle de valgmænd, som der er i den stat. Det vil sige, at man kan tabe med få procent af stemmerne og stå tilbage med nul valgmænd. Det skete oplevede Hillary Clinton, da hun fik næsten tre millioner flere stemmer end Donald Trump. Desværre for Clinton vandt Trump 304 valgmænd mod hendes 227.

I skrivende stund forudser Betfair samme scenarie, da man har Trump som favorit til at blive præsident men Biden som favorit til at få flest stemmer. Trump giver i skrivende stund odds 3,3, hvis han får flest stemmer. Det er et godt stykke efter Joe Bidens odds 1,60. Herefter følger Pence, Sanders, Clinton, Haley og Michelle Obama i den rækkefølge.

 

Odds på det vindende parti

Du kan naturligvis også odds på det vindende parti. Tidligere i forløbet var Republikanerne favoritter. Det skyldtes primært, at der endnu var en del usikkerhed omkring Demokraternes kandidat. Det ser nu, som nævnt tidligere, ud til at dette efter alt at dømme bliver Joe Biden. Det har også påvirket oddsene.

I skrivende stund er Demokraterne smalle favoritter. Man får odds 1,93 på en Demokrat. Samtidig ligger Republikanerne noget lavere. Odds 2,06 er der at hente på en republikansk sejr. En årsagerne er naturligvis udbruddet af Coronavirus, som hærger stort set hele verden. Den opgave er der mange amerikanere, som ikke føler, at Trump har taklet godt nok. Dette er derfor selvagt noget, som kan skade Trumps chancer.

Alt andet end en sejr til Demokraterne eller Republikanerne udløser odds 110.

En uafhængig som præsident?

Det handler ofte om Demokraterne eller Republikanerne, når man diskuterer valg i USA. Der dog også andre muligheder. Det hører ganske vist til sjældenhederne, at en uafhængig kandidat kan tage kampen op mod de to store partier. i 1912 blev Teddy Roosevelt nummer to efter Demokraternes Woodrow Wilson. Ved den lejlighed sluttede den republikanske kandidat og siddende præsiden, Howard Taft, blot nummer tre. Det er dog seneste gang, at en anden kandidat er sluttet foran en fra et af de to store partier.

Der har dog været moderne eksempler på succesfulde uafhængige kandidater. I 1992 og 1996 stillede milliardæren Ross Perot op. Texaneren Perot stillede i 1992 op som uafhængig mod den siddende præsident, republikanske George H. W. Bush og Demokraternes Bill Clinton. Her fik Perot imponerende 18,9% af stemmerne ved valget. En del af forklaringen på Perots succes skal findes i, at hans status som milliardær. Det koster en formue at føre valgkamp i USA – især uden et parti i ryggen. Perot førte meningsmålingerne så sent som juni, men i juli droppede han midlertidigt ud af valgkampen, hvilket regelt ødelagde hans chancer.

Kan der komme en ny Perot?

Det bedste håb for en ny kandidat a.la. Perot ville have været Michael Bloomberg. I 2012 og 2016 overvejde Bloomberg at stille op som uafhængig kandidat. I år stillede han som bekendt op – men for Demokraterne. Havde Bloomberg valgt at stille op som uafhængig, ville hans mange milliarder måske have givet ham en chance for at true de etablede partier. Kun en milliardær som Bloomberg eller hans nu tidligere modkandidat Tom Steyer ville have en jordisk chance som uafhængig.

Green Party og Det Libertarianske Parti

Der er skam også flere partier i USA. De to største foruden Republikanerne og Demokraterne er The Green Party og Det Libertarianske Parti. Disse stiller op stort set hvert år med minimal succes. Ved seneste valg hentede Det Libertarianske Partis nominerede, Gary Johnson, 3,3% procent af stemmerne. Det var vel at mærke partiets med afstand bedste præstation ved et præsident valg siden dets første valg tilbage i 1972. The Green Partys Jill Stein fik i 2016 1,1% af stemmerne. Det var deres bedste resultat siden 2000. De succesfulde valg for tredje partierne skyldtes naturligvis, at mange nægtede at stemme på enten Trump eller Clinton og derfor valgte en tredje løsning.

Det er dog langt fra sikkert, at de får lige så “mange” stemmer i år. Mange er sure på dem, som seneste valg stemte på et tredje parti. Beskyldningen går ud på, at de ved at gøre dette forærede Donald Trump magten ved ikke i stedet at stemme på demokraternes kandidat, Hillary Clinton. Hvis man tror på noget andet end en Demokrat eller Republikaner er der som nævnt odds 110 at hente hos bet365.

 

 

 

Opret dig hos betfair

 

 

Bliv klog på det amerikanske præsidentvalg

Valgsystemet i USA er meget anderledes fra det, som vi kender i Danmark. I Danmark vinder partiet, når det samler flertal blandt hele landets befolkning. I USA gælder hver stat et vist antal stemmer. Hvis man bliver nummer to med få undrede stemmer mister man hele staten til vinderen. Jo flere indbyggere der er i en stat, desto flere valgmænd har den. Det giver eksempelvis vinderen af Californien 55 valgmænd, mens vinderen af en lille stat som Vermont kun får tre valgmænd. Dette var især oppe at vende i medierne efter valget i 2016. Her fik Hillary Clinton 65,8 millioner stemmer, mens vinderen Donald Trump blot fik 62,9 millioner. I valgmandskollegiet vandt Trump dog en knusende sejr på 304 mod Clintons 227 valgmænd. Nederlag i en række svingstaer som Florida endte dermed med at koste dyrt for Clinton.

Svingstater

En vigtig ting at have i tankerne, når man spiller på det amerikanske valg er svingstater. I flere stater er det mere eller mindre givet på forhånd, hvem der vinder. Demokraterne plejer eksempelvis at gøre det godt i staterne på vestkysten samt i de nordøstlige stater. Republikanerne plejer derimod at gøre det godt i sydstaterne og de centrale stater som Oklahoma, Kansas og Wyoming. Med i alt 50 stater i spil er der naturligvis altid et par stykker, hvor begge partier er i spil til at vinde. Blandt disse er den vigtigste naturligvis Florida, hvor der er hele 29 valgmænd på spil – kun Californien og Texas har flere. Store stater som Ohio, Pennsylvania, Michigan og Virginia bliver også betragtet som traditionelle svingstater, som kan få afgørende indflydelse på valget.

 

Bet365 tilbyder betbuilder på alle kampe