Europæisk Melodi Grand Prix

Af railway fx/Shutterstock

 

Gå til vores optakt til Eurovision finalen her

 

Den ottende maj starter den 63. udgave af Eurovision, også kendt som det europæiske melodi grand prix, i Portugals hovedstad, Lissabon. Det er uden tvivl den største sangkonkurrence i verden, og fans over hele kloden har set frem til den siden afslutningen på sidste års show i Ukraine. Portugiserne har brugt et helt år på at forberede sig siden sejren i fjor, og derfor kan man med rette forvente et fremragende show.

Danmark er endnu en gang med i det fine selskab. I år er den danske deltager Rasmussen, der stiller op med sangen Higher Ground. Han vandt Dansk Melodi Grand Prix i overbevisende stil, og derfor skal han nu forsvare de danske faner ved Europæisk Melodi Grand Prix. Her forventes Rasmussen at gøre det godt, men dog uden at komme helt til tops. NordicBet giver således odds 35 på, at Rasmussen vinder Eurovision.

 

Odds på Eurovision hos NordicBet

 

Læs de seneste nyheder om Europæisk Melodi Grand Prix odds

 

Sådan placerer du odds på Europæisk Melodi Grand Prix

For at finde odds på Eurovision skal man have en spilkonto på internettet. Man kan placere et odds på Europæisk Melodi Grand Prix hos stort set alle bookmakere på det danske marked, men visse er bedre end andre. Den bedste til odds på Eurovision er NordicBet.

Her er man garanteret tårnhøje odds på Eurovision og en masse spilmuligheder på samtlige deltagere. Der er virkelig noget til enhver smag, når man skal finde odds på Europæisk Melodi Grand Prix. Hos NordicBet kan man, udover sport naturligvis, også oddse på store begivenheheder som Oscars-uddelingen eller Vild med dans.

De fleste kender formentlig NordicBet fra supermarkederne, men det er nemmere at oddse online. Her kan man oddse hjemmefra, og man behøver altså ikke gå ud af døren for at spille. Man kan også spille direkte fra ens telefon eller tablet, hvilket er et stort plus.

Den største fordel ved at oddse online hos NordicBet er dog, at man her kan få en stor odds bonus. Når man opretter en konto gennem et af de grønne links på denne side, er man berettiget til en bookmaker bonus på hele 1.000 kroner. Den maksimale odds bonus får man ved at indsætte 500 kroner, hvorefter man altså får yderligere 500 kroner oveni samt et free bet på 500 kroner. Man kan naturligvis også indsætte et mindre beløb, men i så fald får man en mindre odds bonus.

 

Opret konto hos NordicBet her

 

Gode råd til odds på Eurovision

Selvom tanken bag Europæisk Grand Prix er, at det er en rendyrket sangkonkurrence, der skal forene os, er virkeligheden en lidt anden. De europæiske seere stemmer nemlig ikke udelukkende med ørerne. Faktisk stemmer de ofte med både hjerner og hjertet. Man ser ofte lande stemme taktisk for at forværre deres værste konkurrenters muligheder. I stedet for at stemme på den bedste sang stemmer folk på en af de dårligere, der ikke kæmper med om sejren.

Andre steder ser man folk stemme med hjertet på nabolandene. For eksempel ser man ofte de nordiske lande give hinanden masser af kærlighed og point. Det samme gør sig gældende i Østeuropa, hvor for eksempel Polen og Ukraine samt Serbien og Rusland har det med at støtte hinanden. Det er bestemt værd at have i baghovedet, hvordan de forskellige lande tænkes at stemme.

Samtidig er det naturligvis værd at bemærke, at Eurovision-deltagerne bestemt ikke er ens. Hvad der anses som godt i Danmark kan blive opfattet markant anderledes på Malta eller i Aserbajdsjan. Man skal altså forsøge at finde frem til en sang og en optræden, som kan betragtes som fremragende universelt.

 

Danmarks chancer ved Eurovision

Det er endnu for tidligt at spå om de danske chancer ved Eurovision, da flere lande stadig mangler at udvælge deres kandidater. Der er dog ingen tvivl om, at Rasmussens muligheder ved Eurovision er pæne. Den skæggede dansker bør som minimum gå til finalen. Alt andet vil uden tvivl være en fiasko. Dette kan man som bekendt også se hos NordicBet, hvor der er odds 1,35 på, at Rasmussen klarer sig i gennem semifinalen ved Europæisk Melodi Grand Prix.

I finalen kan alt som bekendt ske. Derfor må man heller ikke afskrive Rasmussen. Han ser dog ud til at få det svært, og det er bestemt ikke sikkert, at han er hele Europas kop te. Han er en anelse uortodoks, og han er måske en for polariserende.

Dette kan dog også være en fordel for ham. Rasmussen skiller sig nemlig ud fra mængden, og man har før set uortodokse typer som Lordi og Conchita Wurst løbe med sejren. Rasmussen er naturligvis ikke i helt samme boldgade som førnævnte, men det kan være et plus.

Det kan derfor anbefales at placere et odds på Eurovision hos NordicBet, hvor der er odds 35 på, at Rasmussen vinder.

 

Odds på dansk sejr ved Eurovision her

 

Sådan er Eurovision-reglerne

De nuværende Eurovision-regler blev indført i 2016. Her afgiver en udvalgt jury samt TV-seerne i hvert land stemmer på deres ti foretrukne sange. Pointene uddeles således:

  1. plads: 12 point
  2. plads: 10 point
  3. plads: 8 point
  4. plads: 7 point
  5. plads: 6 point
  6. plads: 5 point
  7. plads: 4 point
  8. plads: 3 point
  9. plads: 2 point
  10. plads: 1 point

De ti sange med flest stemmer fra hver semifinale går videre til finalen. Her slutter de sig til Frankrig, Tyskland, Italien, Portugal, Spanien og Storbritannien, der allerede er kvalificeret. I finalen foregår pointuddelingen efter samme system.

Det er værd at bemærke, at et land naturligvis ikke kan give stemmer til sig selv.

Melodi Grand Prix vinder Anja Nissen

Vinder af Melodi Grand Prix 2017 Anja Nissen under Eurovision i Kiev. Af LightField Studios/Shutterstock

 

Alle deltagerne ved Eurovision

På grund af det store antal af deltagere ved Eurovision afholdes der som altid to semifinaler før det store finale show. Den første semifinale er den 8. maj og den anden den 10. maj, hvorefter Eurovision-finalen er lørdag den 12. maj. På disse semfinaler kan man selvfølgelig også finde odds på Europæisk Melodi Grand Prix.

Det er endnu ikke alle deltagerne og sangerne, der er fundet. Vi opdaterer løbende nedenstående tabel i takt med, at deltagerne bliver fundet. I de tilfælde, hvor en sang eller kunstner ikke er fundet, har vi skrevet datoen for offentliggørelsen i stedet.

 

Semifinale 1

Land Kunstner Sang Sprog
Albanien Eugent Bushpepa Mall Albansk
Aserbajdsjan Aisel X My Heart Aserbajdsjansk og engelsk
Hviderusland Alekseev Forever Engelsk
Belgien Sannek A Matter of Time Engelsk
Bulgarien Equinox Bones Engelsk
Tjekkiet Mikolas Josef Lie to Me Engelsk
Estland Elina Nechayeva La Forza Italiensk
Island Ari Ólafsson Our Choice Engelsk
Israel Netta Barzilai Toy Engelsk
Lituaen Ieva Zasimauskaitė When We’re Old Litauansk og engelsk
Armenien Sevak Khanagyan Qama Armensk
Østrig Cesár Sampson Nobody but You Engelsk
Kroatien Franka Batelic Crazy Engelsk
Cypern Eleni Foureira Fuego Engelsk
Finland Saara Aalto Monsters Engelsk
Grækenland Yianna Terzi Oneiro Mou Græsk
Irland Ryan O’Shaughnessy Together Engelsk
Makedonien Eye Cue Lost and Found Engelsk
Schweiz Zibbz Stones Engelsk

 

Semifinale 2

Land Kunstner Sang Sprog
Australien Jessica Mauboy We Got Love Engelsk
Danmark Rasmussen Higher Ground Engelsk
Moldova DoreDos My Lucky Day Engelsk
Holland Waylon Outlaw in ‘Em Engelsk
Norge Alexander Rybak That’s How You Write a Song Engelsk
Rumænien The Humans Goodbye Engelsk
Rusland Yulia Samoylova I Won’t Break Engelsk
San Marino Jessika feat. Jenifer Brening Who We Are Engelsk
Serbien Sanja Ilić & Balkanika Nova Deca Serbisk
Georgien Iriao Sheni gulistvis Georgisk og engelsk
Ungarn AWS Viszlát nyár Ungarsk
Letland Laura Rizzotto Funny Girl Engelsk
Malta Christabelle Taboo Engelsk
Montenegro Vanja Radovanović Inje Montenegrin
Polen Gromee feat. Lukas Meijer Light Me Up Engelsk
Slovenien Lea Sirk Hvala, ne! Slovensk
Sverige Benjamin Ingrosso Dance You Off Engelsk
Ukraine Melovin Under the Ladder Engelsk

 

Allerede kvalificeret til finalen

Frankrig Madame Monsieur Mercy Fransk
Tyskland Michael Schulte You Let Me Walk Alone Engelsk
Italien Erman Meta & Fabrizio Moro Non miaveto fatto niente Italiensk
Portugal Cláudia Pascoal O Jardim Portugisisk
Spanien Alfred & Amaia Tu Cancion Spansk
Storbritannien SuRie Storm Engelsk

 

Eurovisions historie

Eurovision blev første gang afholdt den 24. maj 1956. Syv nationer deltog ved konkurrencen, der dog siden hen er vokset markant. Dette skyldes især afslutningen på den kolde krig, hvilket medførte, at en lang række nye østeuropæiske lande fandt vej ind i det gode selskab. På det sidste er konkurrencen endda begyndt at udvide udenfor Europas grænser. I 1973 fik Israel debut, og i 1980 var Marokko endda med i en enkelt udgave. I 2015 blev Australien så inviteret med til Eurovision, og landet er nu blevet fast inventar ved konkurrencen.

Siden den første udgave er der blevet ændret meget lidt ved Eurovision-konceptet. Grundstammen er stadig den samme, og det er således stadig nu som dengang TV-seerne, der bestemmer vinderen. Den mest markante ændring i forhold til den første udgave er, at det nu er tilladt at synge på engelsk. Dette blev først permanent tilladt i 1999, omend det var tilladt i kortere perioder før det, for eksempel i 1974, hvor ABBA vandt med Waterloo. Indtil 1999 deltog alle landene med sange på deres nationalsprog.

 

Danmarks deltagere og præstationer ved Eurovision

De danske sange

År Kunstner Sang Placering
1957 Birthe Wilke & Gustav Winckler Skibet skal sejle i nat 3
1958 Raquel Rastenni Jeg rev et blad ud af min dagbog 8
1959 Birthe Wilke Uh jeg ville ønske jeg var dig 5
160 Katy Bødtger Det var en yndig tid 10
1961 Dario Campeotto Angelique 5
1962 Ellen Winther Vuggevise 10
1963 Grethe & Jørgen Ingmann Dansevise 1
1964 Bjørn Tidmand Sangen om dig 9
1965 Birgit Brüel For din skyld 7
1966 Ulla Pia Stop – mens legen er go 14
1978 Mabel Boom Boom 16
1979 Tommy Seebach Disco Tango 6
1980 Bamses Venner Tænker altid på dig 14
1981 Tommy Seebach & Debbie Cameron Krøller eller ej 11
1982 Brixx Video, video 17
1983 Gry Johansen Kloden drejer 17
1984 Hot Eyes Det’ lige det 4
1985 Hot Eyes Sku’ du spørg’ fra no’en? 11
1986 Trax Du er fuld af løgn 6
1987 Anne-Cathrine Herdorf & Drengene En lille melodi 5
1988 Kirsten & Søren Ka’ du se hva’ jeg sa’ 3
1989 Birthe Kjær Vi maler byen rød 3
1990 Lonnie Devantier Hallo hallo 8
1991 Anders Frandsen Lige der hvor hjertet slår 19
1992 Lotte Nilsson & Kenny Lübcke Alt det som ingen ser 12
1993 Tommy Seebach Band Under stjernerne på himlen 22
1995 Aud Wilken Fra Mols til Skagen 5
1996 Dorthe Andersen og Martin Loft Kun med dig Ikke i finalen
1997 Kølig Kaj Stemmen i mit liv 16
1999 Michael Tesch & Trine Jepsen This Time I Mean It 8

 

De engelske sange

2000 Brødrene Olsen Fly on the Wings of Love 1
2001 Rollo & King Never Ever Let You Go 2
2002 Malene Telle Me Who You Are 24
2004 Tomas Thordarson Shame on You Ikke i finalen
2005 Jakob Sveistrup Talking to You 9
2006 Sidsel Ben Semmane Twist of Love 18
2007 DQ Drama Queen Ikke i finalen
2008 Simon Mathew All Night Long 15
2009 Brinck Believe Believe Again 13
2010 Chanée & N’evergreen In a Moment Like This 4
2011 A Friend in London New Tomorrow 5
2012 Soluna Samay Should’ve Known Better 23
2013 Emmelie de Forest Only Teardrops 1
2014 Basim Cliche Love Song 9
2015 Anti Social Media The Way You Are Ikke i finalen
2016 Lighthouse X Soldiers of Love Ikke i finalen
2017 Anja Nissen Where I Am 20
2018 Rasmussen Higher Ground

 

Odds på Eurovision hos NordicBet