Et af de absolutte højdepunkter ved vinter-OL er ishockey-turneringen for mænd. Det er her, man ser en række af de allerstørste stjerner, og sporten har siden indførelsen skabt en række af de største momenter i OLs historie. Det måske allermest berømte øjeblik kom ved legene i 1980, der blev afholdt i Lake Placid, New York. Her mødte et amerikansk hold bestående af collegestuderende Sovjetunionens superstjerner. Det sovjettiske hold havde vundet guld ved seks af de seneste syv lege på daværende tidspunkt og var kæmpe favoritter.

Kampen fandt sted i medaljerunden, og stillingen var 3-2 til det sovjettiske hold efter anden periode. I tredje og fjerde periode fik amerikanerne dog vendt kampen på hovedet, og de vandt til slut med 4-3. I eufori over kampens gang begyndte de amerikanske fans at råbe: “USA, USA, USA”, hvilket gav fødsel til et af verdens mest berømte tilråb. Da kampen var slut råbte den amerikanske kommentator Al Michaels: “Do you believe in miracles?! Yes!”, og kampen blev senere døbt “The Miracle on Ice” – Miraklet på is. USA endte med at vinde guld, imens Sovjetunionen blot fik sølv.

I denne optakt ser vi nærmere på mændenes ishockey-turneringen ved vinter-OL 2018 i Pyeongchang.

 

Bookmaker is inactive

 

Ved OL i Sotji løb Canada med guldmedaljerne efter en finale-sejr imod Sverige, imens Finland fik bronze. Sejren var Canadas anden i træk, efter de også vandt på hjemmebane i Vancouver i 2010, og de går dermed ind til turneringen som en af de store favoritter. Der er dog mange kandidater til titlen, heriblandt Rusland, Sverige, Finland, Tjekkiet og USA, og der er således lagt op til en spændende turnering.

Der er dog en række store spørgsmål, der presser sig på.

 

Ingen NHL-spillere

Det helt store spørgsmål er i hvilken tilstand, de store lande stiller op. Den amerikanske NHL har nemlig givet alle spillerne forbud imod at stille op ved OL, hvilket naturligvis går hårdt udover en del af de største nationer, i særdeleshed USA. Dermed bliver OL i Pyeongchang det første siden 1994 uden NHL-spillere.

Baggrunden for forbuddet er, at NHL ikke ønsker at holde en pause i midten af sæsonen. Derudover er de forskellige klubber nervøse for at få skadede og slidte spillere fra den hårde turnering. Sidst men ikke mindst er der også et økonomisk aspekt i konflikten. Den olympiske komité, IOC, nægter nemlig at betale for NHLs udgifter i forbindelse med OL. Ved de foregående lege har IOC stået for alle omkostninger forbundet med transport, forsikringer og kost og logi, men sådan er det ikke længere. IOC vil ikke særbehandle ishockey-spillerne, og de har dermed sat hårdt imod hårdt.

Den nødvendige 17 dage lange pause skulle derudover komme i februar, hvor NFL-sæsonen er færdigspillet, og MLB-sæsonen endnu ikke er begyndt. Der er altså kun basketball og ishockey på programmet, mens der afholdes vinter-OL i Sydkorea, hvilket er endnu en grund til, at NHL ikke ønsker at sende deres spillere afsted.

Det er værd at bemærke, at forbuddet gælder alle NHL-spillere og ikke kun de amerikanske. Dermed mister mange af de andre lande også dygtige spillere, men dog ikke ligeså mange som USA.

 

Hvem bliver savnet?

Det er altså allerede officielt afgjort, at der ikke kommer til at være deltagelse af NHL-spillere ved vinter-OL 2018 i Sydkorea. Det må siges at være noget af et slag for det amerikanske ishockeylandshold, som pludselig ikke er at finde blandt favoritterne. De bliver nemlig højst sandsynligt nødt til at stille med en masse udlandsprofessionelle og college-spillere i stedet for deres normale stjernespillere. Der er dog også mange andre ishockeylandshold som kommer til at blive ramt af denne beslutning. Blandt andet det canadiske, finske, russiske, svenske og tjekkiske ishockeylandshold. De har også en del spillere, der til dagligt spiller i den bedste amerikanske hockeyliga.

Her er en liste over ni spillere som kommer til at blive savnet ved de olympiske vinterlege:

 

Canada

Connor McDavid: Den eneste professionelle internationale turnering som verden har set den 20-årige konkurrere i var 2016 World Cup of Hockey for Team North America. Der var det klart, at McDavid er et skridt foran sine holdkammerater. Verden kommer nu ikke til at se, hvad den talentfulde canadier kunne have udrettet ved vinter-OL.

Sidney Crosby med Stanley-Cup trofæet
Sidney Crosby løfter Stanley-Cup trofæet

Sidney Crosby: ‘The Kid’ har længe været poster boy for canadisk ishockey, og han har allerede vundet to guldmedaljer i sin karriere. Hvordan kan man i øvrigt glemme hans infamøse golden goal i 2010? Connor McDavid og Sidney Crosby får muligvis lov til at spille sammen på et senere tidspunkt. Det er bare trist, at det ikke er mens sidstnævnte tydeligvis stadig er i topform. ‘The Kid’ lever for internationale konkurrencer, og hans magi vil helt sikkert blive savnet.

Jonathan Toews: Toews har domineret for the Maple Leaf hele sin landsholdskarriere. Derfor er det uheldigt, at hans heltemod ikke kommer i spil til de olympiske vinterlege. Udover Crosby var Toews med al sandsynlighed storfavorit til at repræsentere det canadiske ishockeylandshold.

 

USA

Patrick Kane i juli
Patrick Kane

Auston Matthews: Matthews har gjort det godt som rookie i den bedste amerikanske hockeyliga, så at forvente han ville have gjort det godt ved de olympiske vinterlege havde været rimeligt. I en alder af bare 19 år har han stadig muligheden for at dominere ved et vinter-OL, så der er ikke ligeså stor grund til at være nedslået over hans manglende deltagelse.

Patrick Kane: Kane har lavet nogle fuldstændig magiske ting i NHL, men at se ham gøre det ved de olympiske vinterlege er noget helt andet. Giv ham plads og han er uden tvivl en af de sjoveste spillere at følge i hele verden. Det er en ekstremt svær pille at sluge, at han ikke får lov til at deltage ved vinter-OL.

 

Tjekkiet

Jaromir Jagr
Jaromir Jagr

Jaromir Jagr: ‘Jags’ er ikke længere i topform, men han spiller stadig i NHL som 45-årig. Tjekken har tidligere været en profil ved de olympiske vinterlege, hvor han har lavet 23 point i 28 kampe. Ved vinter-OL 1998 i Nagano vandt han en guldmedalje med sit land. Jagr ville højst sandsynlig komme med på holdkortet, da han lavede 46 point i sidste NHL-sæson. Derudover er han, trods sin alder, stadig bedre end mange af Tjekkiets breddespillere.

 

Sverige

Henrik Lundqvist I 2014
Henrik Lundqvist

Henrik Lundqvist: ‘The King’ har også været en profil ved de olympiske vinterlege, hvor han var med til at vinde guld ved vinter-OL 2006 i Torino. Det er dog ingen hemmelighed, at han heller ikke er i topform længere, og disse olympiske vinterlege ville sandsynligvis have været hans sidste. Der er en stor chance for, at vi ikke kommer til at se Lundqvist deltage i endnu et vinter-OL, og det er trist.

 

Rusland

Alexander Ovechkin til vinter-OL 2014
Aleksandr Ovechkin

Aleksandr Ovechkin: Ingen spiller har udtrykt et stærkere ønske om at spille for sit land end ‘Ovy’. Mens han stadig er ung nok til deltage ved vinter-OL i 2022, så har man kun et begrænset antal muligheder for at repræsentere sit land ved de olympiske vinterlege. Hans afslutninger og hårde tacklinger kommer til at blive savnet i Pyeongchang.

 

Finland

Patrik Laine: Laine har allerede udviklet sig til en af ligaens stærkeste målscorere. Når han får tid til at skyde, så lyser Laine op. Han er en spiller som uden tvivl kommer til at repræsentere sit land ved andre olympiske vinterlege, hvis NHL-spillere får muligheden for det.

 

Hvem bliver hårdest ramt?

Det er uden tvivl, USA og Canada som kommer til at blive hårdest ramt af NHL-forbuddet. Størstedelen af deres stjernespillere har deres daglige gang i den bedste amerikanske hockeyliga, og de får svært ved at stille et ekstremt slagkraftigt hold uden NHL-spillere. Sverige kommer dog også til at få problemer, da størstedelen af deres trup til VM i 2017 bestod af spillere fra den bedste amerikanske hockeyliga. Det må altså siges at være noget en fordel for Rusland, som mest af alt kommer til at savne deres 32-årige stjernespiller Aleksandr Ovechkin.

 

OL ishockey grupperne

12 lande deltager ved dette OL, og de er blevet inddelt i tre grupper. Vinderne fra de tre grupper går direkte i kvartfinalen. De resterende otte hold mødes i en kvalifikations-runde efter gruppespillet, hvor de fire vindere ryger videre til kvartfinalerne. Herefter følger selvfølgelig to semifinaler, en bronzekamp og en finale.

Der er endnu ikke udbudt spil på de forskellige gruppers udfald. Så snart der kommer odds på gruppevinderne og lignende, skal vi nok opdatere denne artikel.

 

Gruppe A

I Gruppe A finder man Canada, Tjekkiet, Schweiz og værterne fra Sydkorea. Som dobbelte olympiske mestre er Canada naturligvis store favoritter til at løbe med sejren her. Det bliver dog næppe nemt for canadierne, der ventes at få kamp til stregen af både tjekkerne og schweizerne.

Tjekkiet har længe befundet sig lige under verdenseliten, hvilket deres fjerdepladser ved VM i 2014 og 2015 beviser.  Det samme kan man sige om Schweiz, der i 2013 vandt sølv ved VM. De sydkoreanske værter forventes at få det svært. Det er således første gang, at de deltager ved OL, og de rykkede først op i A-puljen i 2015.

 

Gruppe B

Gruppe B indeholder Rusland, USA, Slovakiet og Slovenien. Det er som bekendt endnu ikke besluttet, hvorvidt Rusland får lov til at stille op endnu, men hvis de gør, ligner dette en interessant gruppe. Selvom USA ikke kommer i stærkeste opstilling, er kampene mellem dem og Rusland altid interessante. At USA må undvære NHL-stjernerne giver i øvrigt muligheden for en gentagelse af The Miracle on Ice.

Kampene mellem Slovakiet og Slovenien kan også blive ganske underholdende. At det er to nabolande og ærkerivaler tilføjer noget ekstra krydderi til opgørene, hvor Slovakiet vil være favoritter. Slovakkerne vandt senest sølv ved VM i 2012.

 

Gruppe C

Den sidste gruppe, Gruppe C, kan kaldes den nordeuropæiske gruppe. Her finder man Sverige, Finland, Norge og Tyskland. Sverige og Finland kommer formentlig til at kæmpe hårdt om førstepladsen, imens Norge og Tyskland ikke spås mange chancer. Sverige og Finland vandt som bekendt henholdsvis sølv og bronze ved sidste OL, og Gruppe C kan dermed betegnes som dødens pulje.

Norge og Tyskland er begge blandt turneringens svageste hold på papiret, så de får det formentlig svært.

 

Odds på favoritterne

Bookmakernes store favoritter til at snuppe sejren i Pyeongchang er Canada, Sverige og Rusland. Det store spørgsmål er naturligvis, hvorvidt russerne får lov til at stille op eller ej. Den russiske dopingskandale spøger nemlig stadig, og de får ikke vished over deres skæbne før starten af december.

Indtil da er russerne dog favorit, og det er fuldt fortjent. Størstedelen af de russiske spillere spiller i den hjemlige KHL, hvilket betyder, at de ikke bliver påvirket af NHL-forbuddet i samme grad som de andre favoritter. På trods af dette må de alligevel undvære et par profiler. Dette gælder blandt andet superstjernen Aleksandr Ovechkin, der til daglig tørner ud for Washington Capitals. Han har i alt vundet otte VM-medaljer med Rusland, så han bliver naturligvis savnet. Ovechkin eller ej så er det umuligt at komme udenom, at Rusland har et af de stærkeste hold på papiret. Hos 888sport får man odds 2,60 på, at russerne vinder, hvilket er et fint odds. 

 

Bookmaker is inactive

 

Ruslands største trussel vurderes af bookmakerne til at være Canada og Sverige. Hos 888sport får man odds 4,00 på, at Canada vinder, imens der er odds 4,50 på, at svenskerne tager sejren.

Canada har vundet guld ved tre af de seneste fire Olympiske Lege, men de er hårdt ramt af NHLs forbud. Landsholdet må derfor undvære de største stjerner, og i stedet skal landstræner Willie Desjardins derfor samle en trup bestående af spillere, der spiller i Europa, Rusland, den canadiske liga samt de amerikanske collegehold. Udover at spillerne ikke vil have det samme niveau som det normale landshold, vil Canada også lide under, at deres OL-mandskab slet ikke er sammenspillet.

Sverige har lignende problemer. Ved VM i 2017 havde svenskerne hele 19 spillere med fra NHL. Blot to spillere spillede i KHL, imens yderligere tre havde deres daglige gang i den svenske liga. Dermed skal svenskerne også ud og samle en helt ny trup med spillere af markant lavere niveau.

I den modsatte ende af skalaen finder man Sydkorea, der udbydes til odds 401 hos 888sport.

 

Bookmaker is inactive