Den 9. februar 2018 skydes den 23. udgave af vinter-OL i gang i den sydkoreanske by, Pyeongchang. Det er første gang Sydkorea afholder vinter-OL, og anden gang de afholder de Olympiske Lege. Landet afholdte også sommer-OL i 1988 i hovedstaden Seoul. Pyongchang bliver den tredje asiatiske by til at afholde vinter-OL efter japanske Sapporo og Nagano, der var værter i henholdsvis 1972 og 1998.

Vinter-OLs start signalerer begyndelsen på tre uger med konstant sport i TV. Her kan man blandt andet følge med i ishockey, langrend, skiskydning og alle de andre actionfyldte sportsgrene, som legene indeholder. Dette er naturligvis også allesammen sportsgrene, som man kan oddse på hos bookmakerne på det danske marked.

Bookmaker is inactive

Læs de seneste oddsnyheder om vinter-OL:

OL er en kæmpe begivenhed

På trods af at vinter-OL står i skyggen af storebror sommer-OL, er det stadig en kæmpe sportsbegivenhed. Hele 2,1 milliarder mennesker så med under legene i Sotji i 2014, hvilket understreger den enorme interesse verden over.

Vinter-OL lider dog naturligvis under, at der findes mange nationer, der ingen traditioner har for vintersport. Derfor er interessen på især den sydlige halvkugle også begrænset, da de hverken kan konkurrere med de bedste eller har interesse i at prøve. Dette kan man også se på den historiske tabel over de forskellige landes medaljehøst. Blot 45 forskellige lande har vundet en olympisk medalje ved vinter-OL, imens 142 nationer har fået metal af ædel karat med hjem fra sommer-OL.

Hård kamp om værtskabet

Uanset hvad var der dog stadig hård kamp om at komme til at afholde legene. Byer fra Kasakhstan, Ukraine, Kina, Frankrig, Schweiz, New Zealand, Sverige, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Norge, Slovenien, USA, Tyskland og Spanien konkurrerede alle med Pyeongchang om retten til at afholde tænde den olympiske flamme.

I sidste ende stod valget mellem franske Annecy, tyske München og så altså Pyeongchang. Den sydkoreanske by var også med i kampen om legene i 2010 og 2014, men blev overgået i begge omgange. Det er sjældent, at man ser lande og byer forsøge sig tre gange i træk, men det gjorde sydkoreanerne altså. Vintersport er nemlig ufattelig populært i Gangwon-provinsen, hvor Pyeongchang ligger, hvorfor en betydelig majoritet af borgerne støttede de gentagende forsøg på at få legene til byen på trods af de mange ressourcer, som buddene krævede.

Heldigvis lykkedes det til sidst. Buddet blev støttet af den sydkoreansk superstjerne Kim Yuna, der vandt olympisk guld i kunstskøjteløb i 2010 samt Lee Kun-hee, der er bestyrelsesformand i Samsung og en af verdens mest magtfulde mænd.

Da Pyeongchang endelig vandt. var det heldigvis også med en overbevisende margin. Faktisk tog de en af de største sejre i den olympiske historie, og de slog den olympiske rekord for flest stemmer i første runde af stemmeprocessen. Pyeongchang fik i alt 63 stemmer, imens München og Annecy til sammen måtte nøjes med 32.

Hvem får flest medaljer?

Et af de helt store samtaleemner ved Olympiske Lege, både sommer og vinter, er altid, hvilket land, der vinder flest medaljer. I gennem tiderne har flere af verdens største sportsnationer kæmpet nogle drabelige slag om den prestigefulde førsteplads.

Ved sommer-OL er der sjældent nogen, der kan true de suveræne amerikanere, men ved vinter-OL er det anderledes. Her er det som regel et virkelig tæt løb, hvor der er mange nationer med om buddet.

Ved OL i Sotji i 2014 fik de russiske værter i alt 33 medaljer, heraf 13 guldmedaljer. Norge, Canada, USA og Holland klarede sig dog også godt, og blot ni medaljer adskilte Rusland og femtepladsen Holland.

Rusland blev dog senere frataget flere medaljer efter en større dopingskandale ramte landet i sommeren 2016. Denne dopingskandale fik i midten af december landet udelukket fra vinter-OL. De russiske atleter har dog muligheden for at stille op under neutralt flag, men det er endnu uvist, hvor mange, der benytter sig af dette tilbud.

Til gengæld kan man godt regne med at de sydkoreanske værter hopper et stykke frem. I 2014 fik de i alt otte medaljer, heraf fire af guld, men værtsskabet bør give dem et pænt skub fremad.

Odds på medaljetabellen

Hos bookmakeren 888sport kan man lige nu oddse på, hvem, der får flest guldmedaljer ved OL. De har kæmpe tiltro til Norge, der udbydes til odds 2,50. Herefter følger Tyskland og USA til henholdsvis odds 5,00 og 5,50.

Går sydkoreanerne hen og gentager Ruslands bedrift fra Sotji, får man hele odds 26. Derudover kan vores nordiske naboer fra Sverige og Finland spilles til henholdsvis odds 61 og 201.

Bookmaker is inactive

Hvordan opgøres OLs medaljeliste?

I danske medier diskuteres det ofte, hvor mange medaljer forskellige lande vinder. Her opgøres medaljelisterne efter det samlede antal medaljer, og alle medaljerne har dermed samme værdi. I udlandet er det anderledes.

De officielle OL-medaljelister opgøres efter, hvem, der vinder flest guldmedaljer. Derfor endte USA blot på fjerdepladsen efter det seneste OL på trods af, at de vandt flere medaljer i alt end Norge og Canada. Sølv og bronzemedaljer tæller nemlig kun med, hvis flere lande ender på samme antal guldmedaljer.

Dette var også årsagen til, at Hviderusland endte som den ottendebedste nation ved legene. Hviderusserne vandt i alt seks medaljer, men fem af disse var af den fineste karat, hvilket må siges at være imponerende.

Disse lande har vundet flest medaljer nogensinde

Ser man i de olympiske historiebøger, er Norge den mest succesfulde nation ved vinter-OL nogensinde. Nordmændene har deltaget i samtlige 22 vinter-lege, og de har i alt vundet 118 guldmedaljer. USA følger tæt efter med 96 guldmedaljer, imens Tyskland og Sovjetunionen ligger på en delt fjerdeplads. Sovjetunionen nåede kun at deltage ved ni lege, hvilket gør deres bedrift imponerende.

Det samme kan man i øvrigt sige om Øst- og Vesttyskland, der begge deltog ved seks lege og ligeledes vandt et hav af medaljer. Især østtyskerne var succesfulde, hvilket deres i alt 39 guldmedaljer også vidner om.

LandAntal legeGuldmedaljerSølvmedaljerBronzemedaljerI alt
Norge22118111110329
USA229610284282
Tyskland11787853209
Sovjetunionen9785759194
Canada22625652170
Østrig22597881218
Sverige22504054144
Schweiz22504048138
Rusland6494035124
Finland22426257161
Danmark130101

Disse atleter har vundet flest medaljer ved vinter-OL

Dette vinter-OL bliver farvel til en af de mest legendariske atleter nogensinde. Den 44-årige nordmand Ole Einar Bjørndalen deltager nemlig i sine sidste lege. Bjørndalen, der vandt sin olympiske medalje i 1994, er en af de største sportsmænd nogensinde, og det bliver et følelsesladet farvel. Nordmanden har vundet otte OL-guldmedaljer og 13 OL-medaljer i alt, hvilket er mere end nogen andre i historien.

Her kan du se de mest succesfulde deltagere ved vinter-OL nogensinde:

NavnSportsgrenGuldmedaljerSølvmedaljerBronzemedaljerI alt
Ole Einar BjørndalenSkiskydning84113
Bjørn DæhlieLangrend84012
Marit BjørgenLangrend63110
Lyubov YegorovaLangrend6309
Viktor AhnKortbaneløb skøjter6028
Claudia PechsteinHurtigløb skøjter5229
Raisa SmetaniaLangrend45110
Sixten JernbergLangrend4329

Ingen NHL

OL må desværre undvære nogle af de største stjerner, da ishockeyspillerne fra den amerikanske NHL-liga ikke får lov til at deltage. Dette blev meldt ud i april 2017 og kom som en stor skuffelse for mange fans.

Udelukkelsen skyldes, at de amerikanske klubber ikke ønsker at holde pause i midten af sæsonen samt, at de er bange for at få slidte og skadede spillere tilbage. Derudover nægtede den olympiske komité, IOC, for første gang i en årrække at betale for NHLs udgifter ved at deltage i OL. Tidligere har IOC blandt andet betalt alle holdenes omkostninger for transport, forsikringer samt kost og logi, men det er forbi nu.

NHL-forbuddet kommer naturligvis til at gå hårdt udover især USA. Amerikanerne er altid blandt favoritterne til at vinde ishockey-turneringen, men sådan bliver det ikke i 2018. USA kommer formentlig til at stille med et hold bestående af unge amatører fra diverse college-hold. Man må dog ikke undervurdere disse. Det er nemlig fremtidens NHL-stjerner, der kommer med og collegesport i USA er topprofessionelt i alle aspekter bortset fra spillernes løn. De får dog svært ved at hamle op imod stjernerne Sverige og Canada.

Man må dog ikke glemme, at et af de mest berømte vinter-OL-øjeblikke blev skabt af et amerikansk hold bestående af college-studerende. Ved OL i 1980 slog et ungt amerikansk mandskab Sovjetunions statsamatører med 4-3. Denne kamp blev senere kendt som Miracle on Ice, og det var her, det berømte “USA, USA”- råb blev født.

 

Bookmaker is inactive