Den store musikfest dansk Melodi Grand Prix 2023 bliver afviklet lørdag den 11. februar, og du kan her høre de otte sange, der skal dyste om at vinde MGP og repræsentere Danmark ved det internationale Eurovision. I denne optakt tager vi også et kig på bookmakernes odds for MGP.

Der bliver fest og farver, når Arena Næstved byder indenfor til årets udgave af det danske Melodi Grand Prix lørdag den 11. februar. Vi skal have fundet vindersangen blandt de otte udvalgte kunstnere.

Spil på MGP 2023 hos Danske Spil

Du kan her høre samtlige 8 sange til dansk Melodi Grand Prix 2023 og vælge din favorit, som du synes skal repræsentere Danmark ved Eurovision i Liverpool den 13. maj.

Odds på Dansk Melodi Grand Prix 2023: Hvem vinder?

Eyjaa – I was gonna marry him: odds 3,50 hos Danske Spil

Reiley – Breaking my Heart: odds 5,00 hos Unibet

Nicklas Sonne – Freedom: odds 5,00 hos Unibet

Maia Maia –  Beautiful Bullshit: odds 7,50 hos LeoVegas

Micky Skeel – Glansbillede: odds 8,50 hos Danske Spil

Søren Torpegaard Lund – Lige her: odds 25,00 hos Unibet

Frederik Leopold – Stuck on you: odds 35,00 hos LeoVegas

Mariah LeBerg – Human: odds 25,00 hos Danske Spil

Du kan finde odds på dansk Melodi Grand Prix hos Danske Spil, Unibet, Mr Green og LeoVegas, mens der også vil komme MGP-odds hos spiludbydere som Bet365 og Nordicbet.

Her kan du høre alle sangene i dansk Melodi Grand Prix 2023

Eyjaa – I was gonna marry him

Spil på Eyjaa hos Danske Spil

Reiley – Breaking my Heart

Spil på Reiley hos Unibet

Nicklas Sonne – Freedom

Spil på Nicklas Sonne hos Unibet

Maia Maia – Beautiful Bullshit

Spil på Maia Maia hos Mr Green

Mickey Skeel – Glansbillede

Spil på Mickey Steel hos Danske Spil

Søren Torpegaard Lund – Lige her

 

Spil på Søren Torpegaard Lund hos Unibet

Frederik Leopold – Stuck on you

spil på Frederik Leopold hos Mr Green

Mariayh LeBerg – Human

 

Spil på Mariayh LeBerg hos Danske Spil

Dansk Melodi Grand Prix: Format og points

Formattet er sådan, at fagjuryen kun stemmer i Top 3 superfinalen. Modsat sidste år, hvor seerne desværre bestemte suverænt i superfinalen.

Det betyder, at seerne´s stemmer sender tre sange videre i superfinalen, hvorefter juryen og seerne er lige om at vælge den endelige vinder af dansk MGP 2023.

Seerne kan stemme hver dag via ‘DR Grand Prix app’ allerede i ugen op til showet.

Tidligere år har juryen kunne snakke sammen og har derfor ofte været uhyggeligt enige. Så vi har set flere gange, at alle fem jurymedlemmer har givet toppoint til samme sang. Det gætter jeg også lidt vil være tilfældet i år.

Med andre ord har juryen MEGET magt. Lidt underligt at vælge dette format lige i år, da Eurovision-semifinalerne i år bliver uden jury! Men på den anden side, så har seerne ikke valgt videre strategisk de senere år, hvilket har påvirket vores placering ved Eurovision.

Livebetting på dansk MGP 2023

Du vil kunne finde liveodds på MGP hos spiludbydere som Danske Spil*, Unibet* og Bet365*, der vil åbne for livebets på både vinder og Top 3 under showet.

Her kan du med fordel vente med at gøre dine væddemål til du har hørt sangene live på scenen, og især holde øje om sangene får Arena Næstved til at gynge. Faktisk kan mange point flyttes af en god optræden på scenen, hvis sangen bliver leveret med det berømte glimt i øjet og flot sceneshow.

Samtidig kan favoritsange kan falde helt til jorden, fordi den ikke når ud over scenekanten. Men et godt råd er dog, at man skal ikke vente for længe.

Man kan også fange et par gode meningsudvekslinger undervejs i showet på sociale medier og mediernes liveblogs. Husk dog at man via app har kunnet stemme på hvilke 3 sange som skal videre i flere dage før showet, hvilket gør overraskelser mht at nå top 3 lidt mindre sandsynligt!

Man skal også være opmærksom på, at juryen bestemmer meget i superfinalen, hvor der stemmes igen blandt de bedste tre. Så vil du have størst chance for overskud på livebetting, så sats på jury-darlings i 2. afstemningsrunde. Gå efter faglig nytænkning og god vokal og international impact.

Melodi Grand Prix vises lørdag d. 11. februar kl. 20.00 på DR med værterne Tina Müller og Heino Hansen.

Flere Dansk Melodi Grand Prix odds

Oddsene på aftenens begivenheder er ikke begrænsede til, hvem der vinder. Du kan også spille på, hvilken sang du tror slutter i top tre. Her har du naturligvis lidt flere at vælge mellem. Der er samtidig større chance for, at du kan spotte en overraskelse. Så her har du mulighed for at finde lidt højere odds med chance for gevinst.

Det anbefales naturligvis, at du får lyttet alle sangene igennem, før du begynder oddse på Dansk Melodi Grand Prix.

Husk dette før du laver odds på Melodi Grand Prix

Hos bookmakeren NordicBet kan man placere odds på, hvem der vinder Dansk Melodi Grand Prix. Før man laver odds på Melodi Grand Prix er der dog et par ting, man bør huske på. For eksempel er det afgørende, at man forsøger at sætte sig i fanjuryens sted. Hvis alle fanjury-medlemmerne er enige om en sang, vinder den uanset hvad.

Selv hvis blot tre eller fire jurymedlemmer er enige, bør deres sang vinde. Jurymedlemmerne vil typisk kaste deres kærlighed på en musiker, der leverer et flot sceneshow og skiller sig ud fra mængden. For få år siden var Simone kæmpe favorit til at løbe med sejren, men sangen faldt ikke i fanjuryens smag.

Man skal selvfølgelig også overveje, hvilke sange, som tiltaler det danske publikum. Her er der lidt færre krav til originalitet, men til gengæld højere krav til, at sangen er en ørehænger.

Foto: Patrick van Emst / ANP / AFP

Dansk Melodi Grand Prix’ historie

I 1956 blev Eurovision Song Contest etableret, og her skulle Danmark naturligvis repræsenteres. Derfor startede Danmarks Radio det danske Melodi Grand Prix. DR nåede dog ikke at blive klar i tide til den første udgave af Eurovision i 1956, så danskerne måtte vente til 1957 på åbningsudgaven af Melodi Grand Prix.

På dette tidspunkt var fjernsynet for alvor begyndt at fylde de danske (og europæiske) stuer, og den årlige sangkonkurrence blev et af de mest populære programmer. Nu kunne man endelig se showet, og man behøvede ikke længere nøjes med at høre musikken i radioen.

Gustav Winckler og Birthe Wilke vandt det første danske Melodi Grand Prix nogensinde, og de repræsenterede derfor Danmark ved Eurovision i 1957. Her opnåede de en flot tredjeplads, og Danmark var dermed blandt topnationerne allerede fra starten af.

I de tidlige år var det normal praksis, at landene sang på deres nationale sprog i både den nationale og europæiske konkurrence. Efter Eurovision blev sangene oversat til de andre europæiske sprog og indspillet og solgt af lokale kunstnere. I 1965 stillede svenskerne dog op med en engelsk sang, hvormed de blev de første, der ikke sang på nationalsproget. Dette førte til Eurovisions første sprogregel, da alle landene blev pålagt at synge på nationalsproget. Dette skulle sikre, at alle sangene ikke mindede om hinanden.

Siden er sprogreglen ved Eurovision i øvrigt blevet ændret flere gange. Den seneste ændring kom i 1999.

Foto: Patrick van Emst / ANP / AFP

Den første danske sejr

Danmark fik sin første Eurovision-sejr i 1963, hvor Grethe og Jørgen Ingmann stillede op med sangen Dansevise. Sangen vandt det danske Melodi Grand Prix i overbevisende stil, og herefter rejste Ingmann parret til London, hvor Eurovision blev afholdt. Den europæiske sejr kom i hus på dramatisk vis. Schweiz blev nemlig først udråbt som vinder, hvorefter Norge meldte, at de havde lavet en fejl i pointafgivningen. Dette ændrede billedet, og Danmark blev kåret som vinder. Det vakte selvfølgelig stor kritik af Danmark, Norge og EBU, der afholdt konkurrencen. Resultatet var dog ikke til at rokke, og Danmark fik sejren.

Dansevise var skrevet af Otto Francker og Sejr Volmer-Sørensen, og det blev den første duet nogensinde til at vinde ESC.

Melodi Grand Prix aflyses

De danske musikere var desværre ikke i stand til at følge op på Dansevises flotte sejr. I 1966 stillede Ulla Pia op med sangen Stop mens legen er god, der sluttede på en katastrofal 14. plads.

Måske blev DR inspireret af Ulla Pias sangtitel, da de droppede deltagelsen i Eurovision, og dermed Dansk Melodi Grand Prix, i de kommende 12 år på grund af de dårlige resultater. Udover de ringe placeringer var DR også kritisk overfor den øgede kommercialisering af konkurrencen og de hyppige musikrettighedshandler, der foregik i forbindelse med konkurrencen.

Det var simpelthen ikke Statsradiofoniens opgave at bidrage til et foretagende som Eurovision længere.

Da Danmark endelig vendte tilbage til det fine selskab var det med sangen Boom boom af Mabel. I mellemtiden havde Eurovision gennemgået flere store ændringer, hvor det i perioder blandt andet var muligt for deltagerne at synge på fremmedsprog. Samtidig havde musikken ved konkurrencen også ændret sig.

De mest populære sange var nu regulære popballader ligesom dem fra Dansktoppen, og den jazzinspirerede musik fra 1960’erne var næsten væk.

1980’erne betegnes ofte som guldalderen for Dansk Melodi Grand Prix. De danske sange var ofte med helt fremme ved Eurovision, og de blev ydermere store hits, der altid lå i toppen af hitlisterne.

Derfor var deltagerne ved Dansk Melodi Grand Prix også nogle af Danmarks største musikalske stjerner.

Fra dansk til engelsk

I 1990’erne dalede interessen for Melodi Grand Prix. Sangene nåede ikke længere hitlisternes top, og de største musikere blev væk. I denne periode dalede Danmarks europæiske resultater også.

I 1999 ændrede EBU dog endnu en gang på sprogreglerne. Det blev igen tilladt at synge på fremmedsprog ved Eurovision, hvilket betød, at Danmark kunne stille op med sangen This Time I Mean It af Trine Jepsen og Michael Teschl samme år.

Parret stillede op med sangen Denne gang ved Dansk Melodi Grand Prix, der herefter blev oversat til engelsk. Det samme trick brugte Brødrene Olsen i 2000, hvor de vandt Dansk Melodi Grand Prix med sangen Smuk som et stjerneskud. T

itlen og teksten blev oversat Fly on the Wings of Love, der sikrede Danmark den blot anden europæiske sejr nogensinde.

Praksissen med at oversætte en dansk sang til engelsk i tilfælde af sejr fortsatte indtil 2005. Siden 2006 har næsten samtlige sange ved Dansk Melodi Grand Prix været på engelsk.

Dette så man for eksempel da Emmelie de Forest i 2013 vandt Dansk Melodi Grand Prix og herefter Eurovision med sangen Only Teardrops.

Tidligere vindere af Dansk Melodi Grand Prix

Her er en liste over de seneste års vindere af Dansk Melodi Grand Prix samt deres placering ved Eurovision.

  • 2010: Chanée & N’evergreen med sangen “In a Moment Like This”,  nr. 4 ved Eurovision
  • 2011: A Friend in London med sangen “New Tomorrow”, nr. 5 ved Eurovision
  • 2012: Soluna Samay med sangen “Should’ve Known Better”, nr. 23 ved Eurovision
  • 2013: Emmelie de Forest med sangen “Only Teardrops”, nr. 1 ved Eurovision
  • 2014: Basim med sangen “Cliche Love Song”, nr. 9 ved Eurovision
  • 2015: Anti Social Media med sangen “The Way You Are”, gik ikke videre til finalen
  • 2016: Lighthouse X med sangen “Soldiers of Love”, gik ikke videre til finalen
  • 2017: Anja Nissen med sangen “Where I Am”, nr. 20 ved Eurovision
  • 2018: Rasmussen med sangen “Higher Ground”, nr. 9 ved Eurovision
  • 2019: Leonora med sangen “Love is forever”,  nr. 12 ved Eurovision
  • 2020: Ben & Tan med sangen “Say yes!”, Eurovision blev aflyst.
  • 2021: Fyr og Flamme med sangen “Øve os på hinanden”, gik ikke videre
  • 2022: Reddi med sangen “The Show,” gik ikke videre

Ofte stillede spørgsmål om Dansk Melodi Grand Prix

🔎 Hvornår starter Dansk Melodi Grand Prix?
Det store show starter lørdag den 11. februar klokken 20.00.

🔎 Hvor afholdes MGP i år?
Dansk Melodi Grand Prix 2023 finder sted i Arena Næstved.

🔎 Hvor kan man se Dansk Melodi Grand Prix?
Du kan følge med på DR, der traditionen tro er arrangør. Dansk Melodi Grand Prix kan ses på DR1, og det kan også streames på dr.dk/tv.

🔎 Hvem er årets MGP-værter?
Årets værter er Tina Müller og Heino Hansen. Det er andet år i træk at Tina Müller, mens Heino Hansen får debut som MGP-vært.

🔎 Hvornår blev MGP holdt første gang?
Dansk Melodi Grand Prix afholdes af DR og har fundet sted siden 1957.

🔎Hvad har været den største overraskelse ved Dansk Melodi Grand Prix?
Mod alle odds vandt Chanée & N’evergreen med “In a moment like this” ved Dansk Melodi Grand Prix 2010. Bet24-oddssætter Jan Trier udtalte dengang: “Sangen ´In a moment like this´ vil man hurtigt slukke for, hvis den var i radioen”. De gav odds 27 for vindersangen, hvilket var højeste odds blandt alle deltagere det år.

🔎 Hvor mange gange har Danmark vundet det Internationale Melodi Grand Prix?
Danmark har stolte traditioner ved det Internationale Melodi Grand Prix, hvor det er blevet til tre sejre. Første gang var i 1963, da Grethe og Jørgen Ingmann vandt med sangen “Dansevise”. I 2000 vandt Brødrene Olsen med “Fly on the Wings of Love”, mens Emmilie de Forest strøg til tops med “Only Teardrops” i 2013.