Lige siden 1957 har Danmarks Radio afholdt Dansk Melodi Grand Prix. Her kåres årets bedste danske sang, og vinderen går videre til Eurovision Song Contest (ESC), der afholdes af European Broadcast Union (EBU) som repræsentant for Danmark. Melodi Grand Prix er således den mest prestigefulde sangkonkurrence i hele Danmark. Den samler rent faktisk seere som ingen andre. Halvanden million danskere forventes at se med når årets show løber af stablen i Jyske Bank Boxen i Herning lørdag den 23. februar klokken 20.00.

Som sædvanlig deltager ti håbefulde og utrolig talentfulde musikere. Disse er udvalgt af DR i samarbejde med nogle af landets mest entusiastiske Melodi Grand Prix-fans. Dermed må man forvente et fremragende show, når Boxen indtages. Johannes Nymark og Kristian Gintberg er værter.

 

Odds på Dansk Melodi Grand Prix
– Du bliver sendt direkte videre til den rigtige side hos Danske Spil

 

Odds på Dansk Melodi Grand Prix

Det har været længe undervejs, men nu er det endelig blevet bekræftet, hvilke ti sange som skal op imod hinanden ved Dansk Melodi Grand Prix anno 2019. Vinderen skal naturligvis repræsentere de rød-hvide farver ved Eurovision, så det helt store spørgsmål er selvfølgelig, hvem det ender med at blive. Hos bookmakeren Danske Spil har de to forhåndsfavoritter, mens de resterende deltagere i bedste fald må betegnes som dark horses. Nedenfor kan du se samtlige odds på Dansk Melodi Grand Prix.

Odds på vinderen af Dansk Melodi Grand Prix

Indlæser odds…

OBS: Disse Dansk Melodi Grand Prix odds kommer fra bookmakeren Danske Spil

 

Favoritterne

Øverst på oddssætternes liste finder vi Leonora med sangen ’Love is Forever’. Den handler om at rejse rundt for at finde kærlighed i en hård verden, og beatet er virkelig en ørehænger. Tredje vers bliver endda sunget på perfekt fransk, så denne sang skiller sig virkelig ud fra mængden, hvilket nok også er hovedårsagen til, at den er favorit til at gå hele vejen.

Herefter finder vi Popstars-Julie med hendes veninde Nina, og de har lavet en rigtig sjæler ved navn ’League of Light’. Den minder rent faktisk en smule om sidste års vinder ’Higher Ground’ af Rasmussen, da den bliver bygget langsomt op til et fantastisk omkvæd. Andet vers og broen er i øvrigt på grønlandsk, så her er der også tale om en virkelig unik sang.

 

Resten af deltagerne

Blandt de resterende deltagere er der sådan set kun en enkelt gruppe, som virkelig springer i øjnene. Her tænker vi på dansktop-bandet Humørekspressen, da de som det eneste band i konkurrencen har valgt at stille op med en dansk sang. Den hedder ’Dronning af Baren’ og handler om en ung og flot dame som rejser fra Jylland til København for at arbejde på en beværtning. Her får hun hurtigt en masse beundrere, heriblandt de fire gutter fra Humørekspressen, men der er ikke særlig meget af rafle om, når det kommer til at score hende. Hun er derimod rigtig god til at få sine gæster til at spytte penge i barkassen.

Noget andet nævneværdigt omkring Humørekspressen er i øvrigt, at det er fire relativt prominente musikere, der er gået sammen i dette dansktop-band. Først og fremmest finder vi Pharfar, som de fleste folk nok kender fra Bikstok Røgsystem. Den tidligere TV-vært Chapper er også at finde i denne kvartet sammen med rapperen Klumben, der blandt andet har lavet kæmpehittet ’Faxe Kondi’ sammen med Raske Penge. Sidst men ikke mindst er der også blevet plads til guitaristen Peter Lützen, som går under kælenavnet Peber. Han har tidligere været medlem af electronica-gruppen Panamah.

 

 Læs de seneste nyheder om Melodi Grand Prix

 

Flere Dansk Melodi Grand Prix odds

Det er ikke kun muligt at lave odds på hvem der vinder Dansk Melodi Grand Prix. Der er også rig mulighed for at spille på, om en sang slutter i top tre. Her er favoritfeltet selvfølgelig stadig det samme, men hvis man kan spotte en overraskelse eller to, så kan man virkelig lave en seriøs skilling. Vi anbefaler naturligvis, at du lytter til alle sangene, før du giver dig i kast med at lave odds på Dansk Melodi Grand Prix. Vi har lavet en playlist og en gennemgang af dem allesammen lige her.

Indlæser odds…

OBS: Disse Dansk Melodi Grand Prix odds kommer fra bookmakeren Danske Spil

 

Dansk Melodi Grand Prix’ historie

I 1956 blev Eurovision Song Contest etableret, og her skulle Danmark naturligvis repræsenteres. Derfor startede Danmarks Radio det danske Melodi Grand Prix. DR nåede dog ikke at blive klar i tide til den første udgave af Eurovision i 1956, så danskerne måtte vente til 1957 på åbningsudgaven af Melodi Grand Prix.

På dette tidspunkt var fjernsynet for alvor begyndt at fylde de danske (og europæiske) stuer, og den årlige sangkonkurrence blev et af de mest populære programmer. Nu kunne man endelig se showet, og man behøvede ikke længere nøjes med at høre musikken i radioen.

Gustav Winckler og Birthe Wilke vandt det første danske Melodi Grand Prix nogensinde, og de repræsenterede derfor Danmark ved Eurovision i 1957. Her opnåede de en flot tredjeplads, og Danmark var dermed blandt topnationerne allerede fra starten af.

I de tidlige år var det normal praksis, at landene sang på deres nationale sprog i både den nationale og europæiske konkurrence. Efter Eurovision blev sangene oversat til de andre europæiske sprog og indspillet og solgt af lokale kunstnere. I 1965 stillede svenskerne dog op med en engelsk sang, hvormed de blev de første, der ikke sang på nationalsproget. Dette førte til Eurovisions første sprogregel, da alle landene blev pålagt at synge på nationalsproget. Dette skulle sikre, at alle sangene ikke mindede om hinanden.

Siden er sprogreglen ved Eurovision i øvrigt blevet ændret flere gange. Den seneste ændring kom i 1999.

 

Den første danske sejr

Danmark fik sin første Eurovision-sejr i 1963, hvor Grethe og Jørgen Ingmann stillede op med sangen Dansevise. Sangen vandt det danske Melodi Grand Prix i overbevisende stil, og herefter rejste Ingmann parret til London, hvor Eurovision blev afholdt. Den europæiske sejr kom i hus på dramatisk vis. Schweiz blev nemlig først udråbt som vinder, hvorefter Norge meldte, at de havde lavet en fejl i pointafgivningen. Dette ændrede billedet, og Danmark blev kåret som vinder. Det vakte selvfølgelig stor kritik af Danmark, Norge og EBU, der afholdt konkurrencen. Resultatet var dog ikke til at rokke, og Danmark fik sejren.

Dansevise var skrevet af Otto Francker og Sejr Volmer-Sørensen, og det blev den første duet nogensinde til at vinde ESC.

 

Dansk Melodi Grand Prix aflyses

De danske musikere var desværre ikke i stand til at følge op på Dansevises flotte sejr. I 1966 stillede Ulla Pia op med sangen Stop mens legen er god, der sluttede på en katastrofal 14. plads. Måske blev DR inspireret af Ulla Pias sangtitel, da de droppede deltagelsen i Eurovision, og dermed Dansk Melodi Grand Prix, i de kommende 12 år på grund af de dårlige resultater. Udover de ringe placeringer var DR også kritisk overfor den øgede kommercialisering af konkurrencen og de hyppige musikrettighedshandler, der foregik i forbindelse med konkurrencen. Det var simpelthen ikke Statsradiofoniens opgave at bidrage til et foretagende som Eurovision længere.

Da Danmark endelig vendte tilbage til det fine selskab var det med sangen Boom boom af Mabel. I mellemtiden havde Eurovision gennemgået flere store ændringer, hvor det i perioder blandt andet var muligt for deltagerne at synge på fremmedsprog. Samtidig havde musikken ved konkurrencen også ændret sig. De mest populære sange var nu regulære popballader ligesom dem fra Dansktoppen, og den jazzinspirerede musik fra 1960’erne var næsten væk.

1980’erne betegnes ofte som guldalderen for Dansk Melodi Grand Prix. De danske sange var ofte med helt fremme ved Eurovision, og de blev ydermere store hits, der altid lå i toppen af hitlisterne. Derfor var deltagerne ved Dansk Melodi Grand Prix også nogle af Danmarks største musikalske stjerner.

 

Fra dansk til engelsk

I 1990’erne dalede interessen for Melodi Grand Prix. Sangene nåede ikke længere hitlisternes top, og de største musikere blev væk. I denne periode dalede Danmarks europæiske resultater også. I 1999 ændrede EBU dog endnu en gang på sprogreglerne. Det blev igen tilladt at synge på fremmedsprog ved Eurovision, hvilket betød, at Danmark kunne stille op med sangen This Time I Mean It af Trine Jepsen og Michael Teschl samme år.

Parret stillede op med sangen Denne gang ved Dansk Melodi Grand Prix, der herefter blev oversat til engelsk. Det samme trick brugte Brødrene Olsen i 2000, hvor de vandt Dansk Melodi Grand Prix med sangen Smuk som et stjerneskud. Titlen og teksten blev oversat Fly on the Wings of Love, der sikrede Danmark den blot anden europæiske sejr nogensinde.

Praksissen med at oversætte en dansk sang til engelsk i tilfælde af sejr fortsatte indtil 2005. Siden 2006 har næsten samtlige sange ved Dansk Melodi Grand Prix været på engelsk. Dette så man for eksempel da Emmelie de Forest i 2013 vandt Dansk Melodi Grand Prix og herefter Eurovision med sangen Only Teardrops. 

 

Her er de tidligere vindere af Dansk Melodi Grand Prix

År Vindersang Kunstner(e) ESC
1957 Skibet skal sejle i nat Gustav Winckler & Birthe Wilke 3
1958 Jeg rev et blad ud af min dagbog Rachel Rastenni 8
1959 Uh – Jeg ville ønske jeg var dig Birthe Wilke 5
1960 Det var en yndig tid Katy Bødtger 10
1961 Angelique Dario Campeotto 5
1962 Vuggevise Ellen Winther 10
1963 Dansevise Grethe & Jørgen Ingmann 1
1964 Sangen om dig Bjørn Tidmand 9
1965 For din skyld Birgit Brüel 7
1966 Stop, mens legen er god Ulla Pia 14
1978 Boom Boom Mabel 16
1979 Disco tango Tommy Seebach 6
1980 Tænker altid på dig Bamses Venner 14
1981 Krøller eller ej Tommy Seebach & Debbie Cameron 11
1982 Video video Brixx 17
1983 Kloden drejer Gry Johansen 17
1984 Det’ lige dét Hot Eyes 4
1985 Sku’ du spørg’ fra no’en Hot Eyes 11
1986 Du er fuld af løgn Trax 6
1987 En lille melodi Anne-Cathrine Herdorff 5
1988 Ka’ du se hva’ jeg sa’ Hot Eyes 3
1989 Vi maler byen rød Birthe Kjær 3
1990 Hallo hallo Lonnie Devantier 8
1991 Lige der hvor hjertet slår Anders Frandsen 19
1992 Alt det, som ingen ser Kenny Lübcke & Lotte Nilsson 12
1993 Under stjernerne på himlen Tommy Seebach 22
1995 Fra Mols til Skagen Aud Wilken 5
1996 Kun med dig Dorte Andersen & Martin Loft
1997 Stemmen i mit liv Kølig Kaj 16
1999 Denne gang Trine Jepsen & Michael Teschl 8
2000 Smuk som et stjerneskud Brødrene Olsen 1
2001 Der står et billed’ af dig på mit bord Rollo & King med Signe Svendsen 13
2002 Vis mig, hvem du er Malene Winther-Mortensen 24
2004 Sig det’ løgn Tomas Thordason 13 (semi)
2005 Tænder på dig Jakob Sveistrup 9
2006 Twist of Love Sidsel Ben Semmane 18
2007 Drama Queen DQ 19 (semi)
2008 All Night Long Simon Mathew 15
2009 Believe Again Brinck 13
2010 In a Moment  Like this Chanée & N’evergreen 4
2011 New Tomorrow A Friend in London 5
2012 Should’ve Known Better Soluna Samay 23
2013 Only Teardrops Emmelie de Forest 1
2014 Cliche Love Song Basim 9
2015 The Way You Are Anti Social Media 13 (semi)
2016 Soldiers of Love Lighthouse X 17 (semi)
2017 Where I Am Anja Nissen 20
2018 Higher Ground Rasmussen 9

 

Reglerne ved Melodi Grand Prix

I 2017 indførte DR en ny struktur til udvælgelsen af den danske vinder. Dette skete som følge af en række skuffende præstationer ved ESC, hvor Danmark ikke engang nåede finalen. DR indførte således en fanjury bestående af fem Eurovision-eksperter og fans. De sidder nu med 50 procent af stemmerne, hvor TV-seerne selvfølgelig sidder med den anden halvdel. Fanjuryens formål er at udvælge den sang, der har størst chance for at få succes ved Eurovision. Jurymedlemmerne skal altså ikke nødvendigvis stemme på den bedste sang, men i stedet på den sang som det europæiske publikum har størst chancer for at kunne lide.

Hver af de fem medlemmer i fanjuryen har ti procent af de samlede stemmer. Juryen behøver altså ikke at stemme på den samme sang.

 

Husk dette før du laver odds på Melodi Grand Prix

Hos bookmakeren NordicBet kan man placere odds på, hvem der vinder Dansk Melodi Grand Prix. Før man laver odds på Melodi Grand Prix er der dog et par ting, man bør huske på. For eksempel er det afgørende, at man forsøger at sætte sig i fanjuryens sted. Hvis alle fanjury-medlemmerne er enige om en sang, vinder den uanset hvad. Selv hvis blot tre eller fire jurymedlemmer er enige, bør deres sang vinde. Jurymedlemmerne vil typisk kaste deres kærlighed på en musiker, der leverer et flot sceneshow og skiller sig ud fra mængden. For få år siden var Simone kæmpe favorit til at løbe med sejren, men sangen faldt ikke i fanjuryens smag.

Man skal selvfølgelig også overveje, hvilke sange, som tiltaler det danske publikum. Her er der lidt færre krav til originalitet, men til gengæld højere krav til, at sangen er en ørehænger.

 

Odds på vinderen af MGP her
– Du bliver sendt direkte videre til den rigtige side hos Danske Spil

 

Danske Spils logo og slogan på grøn baggrund