Det danske Melodi Grand Prix den vigtigste sangkonkurrence i Danmark og den med mest prestige. Det er en begivenhed, som formår at samle den danske befolkning som få andre. Arrangementet finder sted den 6. marts klokken 20 og afholdes i år i DR Byens Studie 5 i København. Her på siden finder du alt om odds på Dansk Melodi Grand Prix 2021.

 

Odds på Dansk Melodi Grand Prix

 

Der er i år otte håbefulde deltagere, som skal konkurrere om at repræsentere Danmark, når Eurovision Song Contest afholdes til maj i Rotterdam, Holland. Deltagerne er udvalgt af en jury, som er nedsat af DR bestående af fagfolk. Man kan derfor med rette forvente underholdning i topklasse, når det på løs i DR Byen. Tina Müller og Martin Brygmann er værter ved årets show.

 

Odds på Dansk Melodi Grand Prix

Vi har nu fået bekræftet, hvilke otte sange, som skal dyste om den eftertragtede plads ved Eurovision Song Contest. Nu er det store spørgsmål, hvem der skal repræsentere Danmark, når det går løs i Rotterdam.

Bet365 har i år to store forhåndsfavoritter til sejren. Derefter finder man et bredt felt af outsidere, som alle håber på at kunne skabe en overraskelse og sikre sig billetten til Rotterdam.

 

Odds på vinderen af Dansk Melodi Grand Prix

Indlæser odds…
Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

 

Favoritterne

I år hedder forhåndsfavoritterne Fyr og Flamme. Gruppen består af Laurits Emanuel og Jesper Groth. Førstnævnte er musiker, mens Jesper Groth er sanger og skuespiller. Gruppen har allerede haft hits som Menneskeforbruger og Kamæleon. De håber, at deres 80’er inspirerede lyd kan føre dem mod sejren.

Deres største konkurrent ventes at blive The Cosmic Twins. Som navnet antyder, består gruppen af tvillingerne Alec og Chris Andreev. De har et stærkt hold bag sig. Deres sang “Silver Bullet” er nemlig skrevet af Gisli Gislason, Rasmus Duelund, August Emil og ikke mindst Lise Cabble, som har vundet det danske Grand Prix fire gange.

Du kan allerede høre Melodi Grand Prix sangene her.

Resten af deltagerne

Man kan dog på ingen måde udelukke, at en tredje deltager kan løber med sejren. Først blandt disse finder man Chief 1 og Thomas Buttenschøn. Chief 1, som lyder det borgerlige navn Lars Pedersen, har tidligere vundet konkurrencen tre gange som sangskriver – senest i 2015 “The Way You Are” med gruppen Anti Social Media.

Emma Nicoline med “Står lige her” er også spået pæne chancer. Man skal også holde øje med Jean Michel med sangen “Beautiful.” Der vil ofte være en eller flere deltagere i Melodi Grand Prix, som har en fortid i X Factor. I er det Jean Michel, som deltog i underholdningsprogrammet tilbage i 2012.

Blandt de større outsidere finder man det danske rockkoryfæ Mike Tramp. Tramp er kendt fra bandsene White Lion og Mabel. Sidstnævnte vandt han Melodi Grand Prix’et med tilbage i 1978 med ørehængeren “Boom boom.” Han kan naturligvis ske at trække en del stemmer fra det mere rock-orienterede publikum. Med i feltet af store outsidere er også Nanna Olivia og Claudia Campagnol.

 

Flere Dansk Melodi Grand Prix odds

Oddsene på aftenens begivenheder er ikke begrænsede til, hvem der vinder. Du kan også spille på, hvilken sang du tror slutter i top tre. Her har du naturligvis lidt flere at vælge mellem. Der er samtidig større chance for, at du kan spotte en overraskelse. Så her har du mulighed for at finde lidt højere odds med chance for gevinst.

Det anbefales naturligvis, at du får lyttet alle sangene igennem, før du begynder oddse på Dansk Melodi Grand Prix. Vi har lavet en playlist og en gennemgang af dem alle sammen lige her.

 

Husk dette før du laver odds på Melodi Grand Prix

Hos bookmakeren NordicBet kan man placere odds på, hvem der vinder Dansk Melodi Grand Prix. Før man laver odds på Melodi Grand Prix er der dog et par ting, man bør huske på. For eksempel er det afgørende, at man forsøger at sætte sig i fanjuryens sted. Hvis alle fanjury-medlemmerne er enige om en sang, vinder den uanset hvad.

Selv hvis blot tre eller fire jurymedlemmer er enige, bør deres sang vinde. Jurymedlemmerne vil typisk kaste deres kærlighed på en musiker, der leverer et flot sceneshow og skiller sig ud fra mængden. For få år siden var Simone kæmpe favorit til at løbe med sejren, men sangen faldt ikke i fanjuryens smag.

Man skal selvfølgelig også overveje, hvilke sange, som tiltaler det danske publikum. Her er der lidt færre krav til originalitet, men til gengæld højere krav til, at sangen er en ørehænger.

 

Dansk Melodi Grand Prix’ historie

I 1956 blev Eurovision Song Contest etableret, og her skulle Danmark naturligvis repræsenteres. Derfor startede Danmarks Radio det danske Melodi Grand Prix. DR nåede dog ikke at blive klar i tide til den første udgave af Eurovision i 1956, så danskerne måtte vente til 1957 på åbningsudgaven af Melodi Grand Prix.

På dette tidspunkt var fjernsynet for alvor begyndt at fylde de danske (og europæiske) stuer, og den årlige sangkonkurrence blev et af de mest populære programmer. Nu kunne man endelig se showet, og man behøvede ikke længere nøjes med at høre musikken i radioen.

Gustav Winckler og Birthe Wilke vandt det første danske Melodi Grand Prix nogensinde, og de repræsenterede derfor Danmark ved Eurovision i 1957. Her opnåede de en flot tredjeplads, og Danmark var dermed blandt topnationerne allerede fra starten af.

I de tidlige år var det normal praksis, at landene sang på deres nationale sprog i både den nationale og europæiske konkurrence. Efter Eurovision blev sangene oversat til de andre europæiske sprog og indspillet og solgt af lokale kunstnere. I 1965 stillede svenskerne dog op med en engelsk sang, hvormed de blev de første, der ikke sang på nationalsproget. Dette førte til Eurovisions første sprogregel, da alle landene blev pålagt at synge på nationalsproget. Dette skulle sikre, at alle sangene ikke mindede om hinanden.

Siden er sprogreglen ved Eurovision i øvrigt blevet ændret flere gange. Den seneste ændring kom i 1999.

 

Den første danske sejr

Danmark fik sin første Eurovision-sejr i 1963, hvor Grethe og Jørgen Ingmann stillede op med sangen Dansevise. Sangen vandt det danske Melodi Grand Prix i overbevisende stil, og herefter rejste Ingmann parret til London, hvor Eurovision blev afholdt. Den europæiske sejr kom i hus på dramatisk vis. Schweiz blev nemlig først udråbt som vinder, hvorefter Norge meldte, at de havde lavet en fejl i pointafgivningen. Dette ændrede billedet, og Danmark blev kåret som vinder. Det vakte selvfølgelig stor kritik af Danmark, Norge og EBU, der afholdt konkurrencen. Resultatet var dog ikke til at rokke, og Danmark fik sejren.

Dansevise var skrevet af Otto Francker og Sejr Volmer-Sørensen, og det blev den første duet nogensinde til at vinde ESC.

 

Grand Prix aflyses

De danske musikere var desværre ikke i stand til at følge op på Dansevises flotte sejr. I 1966 stillede Ulla Pia op med sangen Stop mens legen er god, der sluttede på en katastrofal 14. plads. Måske blev DR inspireret af Ulla Pias sangtitel, da de droppede deltagelsen i Eurovision, og dermed Dansk Melodi Grand Prix, i de kommende 12 år på grund af de dårlige resultater. Udover de ringe placeringer var DR også kritisk overfor den øgede kommercialisering af konkurrencen og de hyppige musikrettighedshandler, der foregik i forbindelse med konkurrencen. Det var simpelthen ikke Statsradiofoniens opgave at bidrage til et foretagende som Eurovision længere.

Da Danmark endelig vendte tilbage til det fine selskab var det med sangen Boom boom af Mabel. I mellemtiden havde Eurovision gennemgået flere store ændringer, hvor det i perioder blandt andet var muligt for deltagerne at synge på fremmedsprog. Samtidig havde musikken ved konkurrencen også ændret sig. De mest populære sange var nu regulære popballader ligesom dem fra Dansktoppen, og den jazzinspirerede musik fra 1960’erne var næsten væk.

1980’erne betegnes ofte som guldalderen for Dansk Melodi Grand Prix. De danske sange var ofte med helt fremme ved Eurovision, og de blev ydermere store hits, der altid lå i toppen af hitlisterne. Derfor var deltagerne ved Dansk Melodi Grand Prix også nogle af Danmarks største musikalske stjerner.

 

Fra dansk til engelsk

I 1990’erne dalede interessen for Melodi Grand Prix. Sangene nåede ikke længere hitlisternes top, og de største musikere blev væk. I denne periode dalede Danmarks europæiske resultater også. I 1999 ændrede EBU dog endnu en gang på sprogreglerne. Det blev igen tilladt at synge på fremmedsprog ved Eurovision, hvilket betød, at Danmark kunne stille op med sangen This Time I Mean It af Trine Jepsen og Michael Teschl samme år.

Parret stillede op med sangen Denne gang ved Dansk Melodi Grand Prix, der herefter blev oversat til engelsk. Det samme trick brugte Brødrene Olsen i 2000, hvor de vandt Dansk Melodi Grand Prix med sangen Smuk som et stjerneskud. Titlen og teksten blev oversat Fly on the Wings of Love, der sikrede Danmark den blot anden europæiske sejr nogensinde.

Praksissen med at oversætte en dansk sang til engelsk i tilfælde af sejr fortsatte indtil 2005. Siden 2006 har næsten samtlige sange ved Dansk Melodi Grand Prix været på engelsk. Dette så man for eksempel da Emmelie de Forest i 2013 vandt Dansk Melodi Grand Prix og herefter Eurovision med sangen Only Teardrops. 

 

Her er de tidligere vindere af Dansk Melodi Grand Prix

År Vindersang Kunstner(e) ESC
1957 Skibet skal sejle i nat Gustav Winckler & Birthe Wilke 3
1958 Jeg rev et blad ud af min dagbog Rachel Rastenni 8
1959 Uh – Jeg ville ønske jeg var dig Birthe Wilke 5
1960 Det var en yndig tid Katy Bødtger 10
1961 Angelique Dario Campeotto 5
1962 Vuggevise Ellen Winther 10
1963 Dansevise Grethe & Jørgen Ingmann 1
1964 Sangen om dig Bjørn Tidmand 9
1965 For din skyld Birgit Brüel 7
1966 Stop, mens legen er god Ulla Pia 14
1978 Boom Boom Mabel 16
1979 Disco tango Tommy Seebach 6
1980 Tænker altid på dig Bamses Venner 14
1981 Krøller eller ej Tommy Seebach & Debbie Cameron 11
1982 Video video Brixx 17
1983 Kloden drejer Gry Johansen 17
1984 Det’ lige dét Hot Eyes 4
1985 Sku’ du spørg’ fra no’en Hot Eyes 11
1986 Du er fuld af løgn Trax 6
1987 En lille melodi Anne-Cathrine Herdorff 5
1988 Ka’ du se hva’ jeg sa’ Hot Eyes 3
1989 Vi maler byen rød Birthe Kjær 3
1990 Hallo hallo Lonnie Devantier 8
1991 Lige der hvor hjertet slår Anders Frandsen 19
1992 Alt det, som ingen ser Kenny Lübcke & Lotte Nilsson 12
1993 Under stjernerne på himlen Tommy Seebach 22
1995 Fra Mols til Skagen Aud Wilken 5
1996 Kun med dig Dorte Andersen & Martin Loft
1997 Stemmen i mit liv Kølig Kaj 16
1999 Denne gang Trine Jepsen & Michael Teschl 8
2000 Smuk som et stjerneskud Brødrene Olsen 1
2001 Der står et billed’ af dig på mit bord Rollo & King med Signe Svendsen 13
2002 Vis mig, hvem du er Malene Winther-Mortensen 24
2004 Sig det’ løgn Tomas Thordason 13 (semi)
2005 Tænder på dig Jakob Sveistrup 9
2006 Twist of Love Sidsel Ben Semmane 18
2007 Drama Queen DQ 19 (semi)
2008 All Night Long Simon Mathew 15
2009 Believe Again Brinck 13
2010 In a Moment  Like this Chanée & N’evergreen 4
2011 New Tomorrow A Friend in London 5
2012 Should’ve Known Better Soluna Samay 23
2013 Only Teardrops Emmelie de Forest 1
2014 Cliche Love Song Basim 9
2015 The Way You Are Anti Social Media 13 (semi)
2016 Soldiers of Love Lighthouse X 17 (semi)
2017 Where I Am Anja Nissen 20
2018 Higher Ground Rasmussen 9
2019 Love is Forever Leonora 12
2020 Yes Ben & Tan Aflyst

 

Reglerne ved Melodi Grand Prix

I 2017 indførte DR en ny struktur til udvælgelsen af den danske vinder. Dette skete som følge af en række skuffende præstationer ved ESC, hvor Danmark ikke engang nåede finalen. DR indførte således en fanjury bestående af fem Eurovision-eksperter og fans. De sidder nu med 50 procent af stemmerne, hvor TV-seerne selvfølgelig sidder med den anden halvdel. Fanjuryens formål er at udvælge den sang, der har størst chance for at få succes ved Eurovision. Jurymedlemmerne skal altså ikke nødvendigvis stemme på den bedste sang, men i stedet på den sang som det europæiske publikum har størst chancer for at kunne lide.

Hver af de fem medlemmer i fanjuryen har ti procent af de samlede stemmer. Juryen behøver altså ikke at stemme på den samme sang.

 

Odds på vinderen af MGP her

 

Danske Spils logo og slogan på grøn baggrund