danske jakob fuglsang tour de france
Jakob Fuglsang under Tour de France 2017. Billede: Radu Razvan/Shutterstock

Danske Michael Valgren imponerede forleden alt og alle, da han vandt den anerkendte belgiske semi-klassiker Omloop Het Nieuwsblad. Valgren er dog ikke den eneste dansker, der har sikret store resultater i denne sæson. Magnus Cort vandt for nylig vandt en etape i Tour of Oman og Jakob Fuglsang har kørt topplaceringer hjem i en række mindre spanske etapeløb. Dermed begynder det at ligne en stor sæson for dansk cykelsport allerede. Lever alle de danske ryttere op til forventningerne, kan 2018 faktisk blive det største år i dette årtusinde.

Meget skal naturligvis flaske sig for, at det sker, men det er bestemt ikke urealistisk. Rytterne kører alle på et tårnhøjt niveau, og danskerne er gang på gang med helt fremme i de store løb. Hos bookmakeren Danske Spil kan man lige nu spille på, hvordan danskerne klarer sig på UCI World Touren i denne sæson. Her får man odds 1,50 på, at de danske ryttere højst får én UCI World Tour-sejr i denne sæson og odds 2,40 på, at det bliver til mindst to danske sejre. Er man virkelig optimistisk, kan man også oddse på mindst tre sejre til odds 9,00.

Det er værd at bemærke, at kun samlede sejre tæller med. En etapesejr tæller altså ikke.

 

Bookmaker is inactive

 

Hvad er UCI World Tour?

UCI World Tour består af de 37 største cykelløb i gennem sæsonen. Konceptet blev indført i 2009, og det har siden været en stor succes. Løbene er spredt udover hele kalenderen, hvor det første er Tour Down Under, der køres den 16. til 21. januar, og det sidste er Tour of Guangxi, der køres den 16. til 21. oktober. I løbene optjener rytterne point alt efter, hvordan de gør det. Pointene gives alt efter, hvordan de ender i den samlede stilling samt eventuelle etapeplaceringer i etapeløbene. Derudover får man også point for at føre et etapeløb.

Når sæsonen er slut kåres vinderen af UCI World Tour. At skrabe flest point sammen over en hel sæson er ingen nem opgave. Det sætter store krav til rytterens alsidighed samt udholdenhed. En cykelsæson er nemlig lang, og det er svært at være på toppen fra start til slut. Selvom det er en flot fjer i den vindende rytters hat, er en sejr i UCI World Tour ikke noget, man går efter som sådan. Sejre i sæsonens store løb er alt andet lige markant vigtigere.

 

UCI World Tour-kalenderen

Løb Dato
Tour Down Under 16. – 21. januar
Great Ocean Road Race 28. januar
Abu Dhabi Tour 21. – 25. februar
Omloop Het Nieuwsblad 24. februar
Strade Bianche 3. marts
Paris-Nice 4. – 11. marts
Tirreno-Adriatico 7. – 13. marts
Milano-San Remo 17. marts
Catalonien Rundt 19. – 25. marts
E3 Harelbeke 23. marts
Gent-Wevelgem 25. marts
Dwars door Vlaanderen 28. marts
Flandern Rundt 1. april
Baskerlandet Rundt 2. – 7. april
Paris-Roubaix 8. april
Amstel Gold Race 15. april
La Fleche Wallonne 18. april
Liege-Bastogne-Liege 22. april
Romandiet Rundt 24. – 29. april
Eschborn-Frankfurt 1. maj
Giro d’Italia 5. – 27. maj
Tour of California 13. – 19. maj
Schweiz Rundt 9. – 17. juni
Tour de France 7. – 29 juli
RideLondon-Surrey Classic 27. juli
Clasica de San Sebastian 4. august
Polen Rundt 4. – 10. august
BinckBank Tour 13. – 19. august
EuroEyes Cyclassics 19. august
Vuelta a Espana 25. august – 16. september
Bretagne Classic Ouest-France 26. august
GP de Quebec 7. september
GP de Montreal 9. september
Presidential Tour of Turkey 9. – 14. oktober
Il Lombardia 13. oktober
Tour of Guangxi 16. – 21. oktober

 

Hvor kan danskerne hente sejre?

For første gang i mange år har Danmark en række ryttere, der kan konkurrere om sejren i de allerstørste løb. Faktisk skal man helt tilbage til de glade 1990’ere for at finde en lignende bredde. Dengang var topniveauet godt nok en anelse højere, men det siger alligevel en del om den nuværende generation.

De største forhåbninger skal man placere på de tre Astana-ryttere Magnus Cort, Michael Valgren og Jakob Fuglsangs skuldre. De har alle chancer for at vinde de helt store løb indenfor deres respektive kompetenceområder. Heldigvis har de alle tre forskellige styrker, så man skal ikke frygte, at de kommer til at konkurrere imod hinanden.

Både Fuglsang og Valgren kan sejre i de kuperede klassikere, imens Cort kan vinde de fladere klassikere, der især findes i slutningen af sæsonen. Valgren er tidligere blevet nummer to i Amstel Gold Race, og med sejren i Omloop Het Nieuwsblad tilhører han også favoritterne til Flandern Rundt. Fuglsang har derudover pæne muligheder for at vinde en eller flere af forårets kortere etapeløb som Paris-Nice, Catalonien Rundt og Romandiet Rundt. Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig også mulighed for, at Fuglsang vinder en grand tour.

Derudover må man heller ikke glemme den unge Søren Kragh Andersen, der allerede har vist sig som en rigtig lovende rytter. I sidste sæson vandt han således en etapesejr i Tour of Oman, imens han blev nummer to i klassikeren Paris-Tours. Kragh er en fremragende afslutter, der sagtens kan præge de samme løb som Cort.

Sidst men ikke mindst er der selvfølgelig hjælperyttere som Lars Bak, Michael Mørkøv, Jesper Hansen, der ligeledes kører for Astana, Christopher Juul-Jensen og Mads Pedersen, der også kan gå hen og hente en sejr. Dette sker dog næppe, da de som regel vil være låst af faste opgaver på deres respektive hold. Samtidig er de næppe helt gode nok til at vinde et af de store løb.

 

Her er værdien

Problemet ved disse spil er, at de danske håb er bundet op på tre ryttere og især Jakob Fuglsang. Hvis han går hen og bliver skadet, kan det blive rigtig svært at få sin linje opfyldt, uanset hvor pessimistisk man er. Hvis Fuglsang holder sig skadesfri og holder det forventede niveau, så er det dog bestemt ikke urealistisk, at vi får mindst tre danske sejre i et UCI World Tour løb i 2018. Odds 9,00 er også rigtig flot her, og det indeholder helt bestemt værdi. Faktisk er det suverænt det bedste spil af de tre, selvom det selvfølgelig også er det mest satsede.

 

Bookmaker is inactive

 

Odds på X Factor hos Danske Spil