Lige siden 1929 har Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) uddelt academy awards, bedre kendt som Oscars. Statuetterne er de mest prestigefulde indenfor filmverden, og de uddeles for særlige præstationer indenfor filmindustrien. Hvert eneste år samles hele den internationale filmindustri ved Oscaruddelingen, hvor de hylder og hædrer hinanden. Ved hver eneste uddeling er der et hav af priser for forskellige præstationer på højkant, og kun de bedste af de bedste får æren af at tage en af dem med hjem. Der er altså hård kamp hver eneste år, og det bliver simpelthen bare ikke større indenfor filmverden.

Da Oscaruddelingen bliver fuldt over hele jorden, er det naturligvis også et hyppigt debatemne. Overalt diskuterer man, hvilke film der er bedst, og hvilke der bør og kan modtage de prestigefulde Oscars. Derfor kan man naturligvis også placere odds på Oscars. Dette kan man gøre hos bet365, der udbyder odds på alle de forskellige priser.

 

Odds på Oscars hos bet365
*Find spillet her; Specialvæddemål-> Globale

 

Odds på Oscars 2020

I Oscaruddelingen 2020 er der 24 kategorier. Den mest prestigefulde er naturligvis prisen for bedste film, men hver og en symboliserer det højeste niveau af fortræffelighed. Forneden ses alle de nominerede til Oscaruddelingen 2020 samt oddsene på at de vinder fra bet365.

 

Bedste film

Sidste år løb Green Book med nattens store pris, da den blev kåret til årets bedste film. Dengang blev flere film spået til at have nogenlunde ligeværdige vinderchancer. I år er det dog anderledes. Sam Mendes’ 1917 er bookmakternes store favorit. En af grundene til dette er, at den vandt bedste film ved Producers Guild America. Netop denne pris er som regel en god indikator på, hvem der løber med Bedste film. De seneste 13 gange er det kun lykkes én film at vinde Bedste film ved Oscarene uden at vinde den tilsvarende pris ved PGA. Det skete, da Moonlight vandt sin famøse sejr for tre år siden.

Det viser, at der kan ske overraskelser. Tre år i træk (2004-2006) vandt vinderen af PGA ikke Bedste film ved Oscars, så det er bestemt muligt, at det ikke sker i år. Første udfordren til 1917 må være sydkoreanske Parasite. Bong Joon-hos mesterværk har begejstret verden over og høstet et hav af priser – især for sit manuscript. Den vandt desuden Screen Actors Guild-prisen for beste skuespillere præstationer, som den første udenlandske film nogensinde. Once Upon a Time in Hollywood og Joker er også outsidere. Joker er nattens med nominerede film med 11 af slagsen.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste mandlige hovedrolle

Sidste års bedste mandlige hovedrolle blev Rami Malek. Den kåring var det bestemt ikke alle filmkritikere, som var lige enige om – for nu at sige det mildt. Mange havde i år forventet, at Taron Egerton ville være manden, der skulle slås efter hans præstation som Elton John i Rocketman. Egerton er dog ikke engang at finde blandt de nominerede. Det er til gengæld Joaquin Phoenix, som er storfavorit til at løbe med sejren efter sin præstation som Arthur Fleck i Joker.

Tror man på en anden vinder end Phoenix, skal man kigge på Adam Driver fra Marriage Story. Her leverede Driver en stor præstation overfor den ligeledes nominerede Scarlett Johansson. Der er naturligvis også Leonardo DiCaprio, som allerede har en Oscar på cv’et fra for fire år siden.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste kvindelige hovedrolle

Her har vi igen en storfavorit i Renée Zellweger. Zellweger spillede Judy Garland i filmen Judy, som omhandlede den berømte skuepillers tragiske liv. Denne type præstationer bliver ofte belønnet af Academiet, så det er ingen overrakselse, at Zellweger er favorit. Kigger man ned ad listen finder man Scarlett Johansson, som her er nomineret for sin rolle i Marriage Story. Det er dog klart Zellweger, som har haft overtaget ved samtlige store prisuddelinger indtil videre.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste mandlige birolle

Brad Pitt har ganske vist tidligere vundet en Oscar. Det var som producer på 12 Years a Slave. Han har til trods for at have været nomineret tre gange aldrig vundet som skuespiller. Alt tyder dog på, at det kommer til at ske i år. Pitt er nomineret for sin birolle i Once Upon a Time in Hollywood og er endnu en af nattens store favoritter. Hans nærmeste konkurrenter ventes at være Joe Pesci og Al Pacino, som begge er nominerede for The Irishman.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste kvindelige birolle

I den sidste af de fire skuespillerpriser har vi også en altoverskyggende favorit i Laura Dern. Dern har gjort rent bord ved de øvrige prisuddelinger. Det er hendes tredje nominering, og hun har aldrig tidligere vundet. Hendes nærmeste rivaler ventes at blive Margot Robbie for hendes præstation i Bombshell og Florence Pugh for Little Women.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste instruktør

Nu da 1917 er favorit til at løbe med Bedste film er det måske ikke overraskende, at han også er favorit til at vinde bedste instrukør. Det skal dog lige siges, at det langt fra er hvert år, at de to priser går til samme film. Gennem de seneste ti år er det således kun sket fem gange, at en film har vundet begge priser. Det er først og fremmest Bong Joon-ho, som kan true Mendes. Parasite har vundet et hav af priser og er tydeligvis lidt af en darling i Hollywood. Det er derfor langt fra utænkeligt, at Mendes’ 1917 får bedste film mens Joon-ho får Bedste instruktør i “trøstepræmie.”

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Bedste dokumentar

Årets enenste danske bidrag skal i år findes i kategorien Bedste dokumentar. Der er tale om syrisk-danske The Cave. Den handler om en kvindelig læge, som driver et hospital i en hule under den syriske borgerkrig. Filmen er nattens favorit. Det er til gengæld American Factory og Honeyland. Tror man på en dansk overraskelse, så er der da også mulighed for dette. Bedste dokumentar er en notorisk svær kategori at forudsige, så intet er udelukket.

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

 

Oscars historie

AMPAS blev grundlagt i 1927 af Louis B. Mayer, skaberen af Louis B. Mayer Pictures Corporation, der i dag er en del af Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Han skabte prisen med det formål at forene filmbranchens forskellige sektorer, altså skuespillerne, teknikkerne, instruktørerne, producerne og selvfølgelig manuskriptforfatterne. Samtidig skulle prisuddelingen være med til at øge opmærksomheden omkring filmindustrien og dermed også salget af billetter og lignende.

Den første Oscarsuddeling blev afholdt i 1929 på Hollywood Roosevelt Hotel, og det er dermed den ældste underholdningspris i hele verden. Showet anerkendte de bedste film lavet i henholdsvis 1927 og 1928. I alt blev der uddelt 12 Academy Awards til vindere, der var blevet annonceret tre måneder tidligere. 270 mennesker deltog i uddelingen, og de betalte hver fem dollars for en billet. Omregnet til nutidige danske kroner svarer det til cirka 430 kroner.

Det er uvist præcis, hvordan Academy Awards blev kendt som Oscar. Faktisk er der mange forskellige historier, men første gang Oscar blev nævnt på skrift var i 1934 i Time Magazine i en artikel om de sjette Academy Awards. I 1939 fik statuetterne officielt navnet Oscar af AMPAS.

 

Oscars statuetten

Den ikoniske Oscar blev designet af Cedric Gibbons, art director i MGM, forud for den første Oscaruddeling nogensinde. Statuetterne er 34,29 centimeter høje, og de vejer 2,27 kilogram. Samtlige Oscars bliver lavet hos Polich Tallix i Hudson Valley i New York.

Statuetterne er lavet af bronze og belagt med 24 karats guld. Bortset fra en kort periode under anden verdenskrig, hvor USA led af metalmangel, har det altid været sådan. Under krigen blev statuetterne i stedet lavet i plastic, men modtagerne fik efter krigen udskiftet deres statuetter med den ægte guldbeklædte vare.

I alt er blot lidt over 3.000 Oscars blevet uddelt, og de er derfor i høj kurs. Faktisk bliver statuetterne solgt for mange millioner kroner, når de en gang i mellem rammer markedet. Dette sker dog yderst sjældent. Lige siden 1950 har det nemlig været forbudt for modtagerne og deres eventuelle arvinger at sælge deres Oscar, uden at tilbyde the Academy at købe den tilbage for en dollar først. The Academy har dermed et stort lager af gamle statuetter i sit skattekammer.

 

Hvordan vinder man en Oscar?

Dét der gør en Oscar speciel er, at de uddeles af kollegerne. Oscaruddelingen er altså ikke en popularitetskonkurrence i blandt den brede befolkning. I stedet er det filmindustrien, der hædrer deres egne, hvilket gør dem endnu mere betydningsfulde.

Academy Award offentliggør de nominerede i slutningen af januar. Herefter skal medlemmerne af AMPAS stemme. Medlemmerne er delt ind i forskellige sektorer alt efter, hvilken del af filmindustrien de tilhører. Det er dog ikke nemt at blive medlem af AMPAS. Faktisk skal man inviteres personligt, og invitationer sendes kun ud én gang om året. Det er uvist præcis hvem, der er med i the Academy.

De nominerede film skal være fra det foregående kalenderår, og de skal have gået i de amerikanske biografer i mindst syv dage i træk. Der er dog enkelte kategorier, som er undtaget denne regel.

 

Odds på Oscar-vinderne her
*Find spillet her; Specialvæddemål-> Globale

 

De mest vindende film

Antallet af vundne Oscars er et uundgåeligt parameter, når man diskuterer verdens bedste film. Hvorvidt man kan lide en film eller ej er en subjektiv ting, men antallet af Oscarstatuetter giver et målbart og sammenligneligt resultat.

Det er sjældent at en film vinder mere end en håndfuld Oscars, men en gang i mellem sker det, at en film er så god, at den fuldstændig sprænger skalaen. Det er dog ikke ofte, at det sker og i takt med, at filmindustrien vokser over hele verden, og at antallet af producerede film stiger, bliver der længere og længere i mellem disse episoder. Forneden ses de 15 største Oscar-vindere i gennem tiden.

Film Årstal Oscars Nomineringer
Titanic 1997 11 14
Ben-Hur 1959 11 12
Ringenes Herre – Kongen vender tilbage 2003 11 11
West Side Story 1961 10 11
Den engelske patient 1996 9 12
Den sidste kejser 1987 9 9
Borte med blæsten 1939 8 13
Herfra til evigheden 1953 8 13
I storbyens navn 1954 8 12
My Fair Lady 1964 8 12
Gandhi 1982 8 11
Amadeus 1984 8 11
Cabaret 1972 8 10
Slumdog Millionaire 2008 8 10

 

Danske vindere af Oscars

11 gange har en dansk film været nomineret til en Oscar, og otte gange er det blevet til dansk sejr. Derudover har en række dansk-amerikanere hentet de prestigefulde Oscar-statuetter, imens en dansker også har vundet en Oscar for sit arbejde på en ikke-dansk film. Forneden ses samtlige danske Oscar-vindere.

Danske film der har vundet en Oscar:

År Pris Titel Instruktør
1985 Bedste korte animationsfilm Anna & Bella Børge Ring
1987 Bedste udenlandske film Babettes gæstebud Gabriel Axel
1988 Bedste udenlandske film Pelle erobreren Bille August
1998 Bedste kortfilm Valgaften Anders Thomas Jensen
2002 Bedste kortfilm Der er en yndig mand Martin Strange-Hansen
2009 Bedste kortfilm De nye lejere Joachim Back
2010 Bedste udenlandske film Hævnen Susanne Bier
2013 Bedste kortfilm Helium Anders Walter

 

Danskere der har vundet en Oscar på en ikke-dansk film:

År Navn Pris Film
1975 Ulla-Britt Söderlund Bedste kostume design Barry Lyndon

 

Dansk-amerikanere der har vundet en Oscar:

År Navn Pris Film
1931 Max Rée Bedste scenografi Cimarron
1936 Gale Sondergaard Bedste kvindelige birolle Anthony Adverse
1940 Jean Hersholt Æresoscar
1950 Jean Hersholt Æresoscar
1965 Tambi Larsen Bedste scenografi The Spy Who Came In From The Cold

 

Odds på Oscar-uddelingen
*Find spillet her; Specialvæddemål-> Globale