Jakob Fuglsang – Astanas danske Tour de France-kaptajn

danske jakob fuglsang tour de france

Jakob Fuglsang under Tour de France 2017. Billede: Radu Razvan/Shutterstock

Sorter efter:

Den tredje august 2008 indtog en ny stjerne den danske cykelscene, da den 23-årige Team Designa Køkken-rytter Jakob Fuglsang stod øverst på podiet som samlet vinder af Danmark Rundt. Sejren i det største danske cykelløb sikrede ham en plads i historiebøgerne sammen med nogle af de største danske ryttere som Kim Andersen, Bjarne Riis og Rolf Sørensen, der tidligere har vundet løbet. Det var klart, at en ny dansk cykelprofil blev født, og i de næste år skulle Fuglsang etablere sig som den ledende danske cykelrytter. På trods af de tidlige stjernestunder blev vejen til toppen dog både lang og hård for Fuglsang.

 

De første kilometer på cyklen

At Fuglsang en dag skulle blive Danmarks førende landevejsrytter og medaljevinder ved OL lå ikke i kortene, da Fuglsang var ung. Faktisk var det slet ikke landevejscykling, Fuglsang kastede sin kærlighed på i første omgang. I stedet dyrkede mountainbike, hvor han kørte sit første løb for Midtjyllands Mountainbike Club i som 13-årig i 1998. Her viste han sig som et yderst lovende talent, og i 2002 og 2003 vandt han de danske mesterskaber for juniorer. Ved siden af mountainbike trænede han også på landevejen, men det var på daværende tidspunkt et sekundært fokus for den fremadstormende rytter.

Første gang de uindviede hørte om Jakob Fuglsang var i 2007, hvor han blev dansk mester i maraton mountainbike samt U23-verdensmester mountainbike. Det så dermed ud til, at han gik en lovende fremtid i møde på de mudrede mountainbike-stier, men sådan skulle det ikke gå.

Fuglsang flyttede i stedet fokus til landevejen, hvor han havde fået en professionel kontrakt med det lille danske hold Team Designa Køkken i 2006. Dermed fulgte han i sporene på Michael Rasmussen, der ligeledes tog skridtet fra mountainbike til landevejscykling.

Dette viste sig hurtigt som en god idé, og nærmest fra dag et præsterede den alsidige unge rytter. Da Fuglsang fik debut i Danmark Rundt i 2007 kørte han en flot syvendeplads hjem, og han markerede sig dermed som en af de mest spændende unge danske ryttere. Efterfølgende forlængede han sin kontrakt med Team Designa Køkken for endnu en sæson, hvilket vakte jubel hos det lille hold.

– Jakob er ganske enkelt et af de største talenter i dansk cykelsport, og det er fantastisk, at vi kan beholde ham i endnu et år, udtalte holdets manager Christian Andersen til DR Sporten.

 

“Danmarks næste Tour-vinder”

Forlængelsen med Team Designa Køkken viste sig at være en god idé. Den gav Fuglsang muligheden for at køre endnu et år på dansk jord og muligheden for at modnes i vante rammer. I det efterfølgende år vandt han som bekendt Post Danmark Rundt,  imens det også blev til flotte resultater i en række mindre løb. De gode resultater fik Bjarne Riis til at lokke Fuglsang til Team CSC, der var Danmarks førende og et af verdens bedste hold, på en såkaldt stagiaire-kontrakt. Med skiftet til Team CSC stillede Fuglsang permanent mountainbiken i garagen, og han fokuserede herefter fuldt ud på landevejsraceren.

2009-sæsonen var Fuglsangs første fulde sæson på den største scene. Her skulle han stadig lære at begå sig blandt de bedste, men forventningerne til den unge rytter var enorme. Det stod hurtigt klart, at Fuglsang kunne blive en rigtig god etapeløbsrytter, da han både kunne køre opad og enkeltstart.

Bjarne Riis og resten af Team Saxo Bank, som CSC skiftede navn til, gik dog langsomt frem med det unge stjerneskud. Fuglsang blev kørt langsomt ind på holdet, men han formåede alligevel at levere flere gode resultater spredt udover hele sæsonen.

Hos Saxo Bank trænede Fuglsang ofte sammen med holdkammeraten og vennen Chris Anker Sørensen. Oksen fra Hammel var meget imponeret af sin yngre holdkammerat, som han spåede en stor fremtid.

– Jeg vil ikke blive helt overrumplet, hvis han går hen og vinder Touren en dag, fortalte Sørensen til BT ved udgangen af 2008-sæsonen. Dette var et statement, som flere eksperter gav bjergrytteren ret i.

 

Tidlige løfter

Det første store resultat kom i Volta a Catalunya, Katalonien Rundt, hvor han hentede to top ti placeringer og en samlet sjetteplads. Her bød Fuglsang nogle af verdens allerstørste ryttere op til dans med stor succes. Nummer seks blev Fuglsang også, da han kørte Criterium du Dauphine Libere, det vigtigste opvarmningsløb til Tour de France, i juni. Efterfølgende vandt han Slovenien Rundt, men Bjarne Riis besluttede sig alligevel for ikke at udtage ham til Tour de France. Den tidligere Tour-vinder vurderede, at det var for tidligt i Fuglsangs karriere på trods af de flotte resultater, hvilket han dog senere fortrød.

– Set i bakspejlet kunne Jakob Fuglsang sagtens have klaret at køre i Tour de France allerede i år. Jakob kan som cykelrytter det hele, og han bliver meget spændende at følge i fremtiden. Jeg kan så bare konstatere, at han har vist sig at kunne endnu mere, end jeg troede var muligt på nuværende tidspunkt i hans karriere, fortalte Riis til Sporten.dk.

I august genvandt Jakob Fuglsang Post Danmark Rundt, hvor han også fik sin første etapesejr. Herefter fik han sin grand tour-debut i Vuelta a Espana, hvor han flere gange markerede sig helt fremme. Tre gange var han tæt på etapesejren, men han måtte nøjes med en andenplads og to tredjepladser i stedet.

Jakob Fuglsang prolog Tour de France

Jakob Fuglsang under prologen ved Tour de France i 2010. Billede: Thomas Ducroquet

 

Loyal mod Schleck-brødrene

Fuglsangs flotte debut-sæson gjorde ham til en skattet hjælperytter for de to luxembourgske stjerner, Andy og Frank Schleck. I 2010-sæsonen fulgte Fuglsang dem tæt, hvilket gik udover hans personlige resultater. Han leverede dog karrierens hidtil største resultat, da han blev nummer to i Schweiz Rundt forud for Tour de France. Få uger senere fik Fuglsang debut ved Tour de France, hvor han hjalp Andy Schleck frem til en flot andenplads. Denne blev senere opgraderet til en førsteplads, da løbets vinder, Alberto Contador, blev testet positiv for doping.

Kort efter Tour de France annoncerede Fuglsang sit exit fra Team Saxo Bank. Han fulgte dermed i fodsporrene på sportsdirektør Kim Andersen og de to Schleck-brødre. Hans nye hold blev det nystartede Leopard Trek, der blev bygget omkring de to brødre. Med sig tog de flere af Bjarne Riis’ stjerner og stab, hvilket skabte store kontroverser. Ryttere som Schleck-brødrene, Fabian Cancellara og Fuglsang gik fra den ene dag til den anden fra helte til skurke.

Bjarne Riis beskrev senere, at stjerneflugten gjorde ondt. Ikke bare professionelt men også på et personligt plan.

– Det gjorde ondt. Det var hjerteblod. Brødrene Schleck, [Jens] Voigt, Fabian… Det var mine drenge, og det hold var mit barn. Det er ikke let at sige farvel til sit barn, fortalte Riis til Ekstrabladet i 2016.

 

Lige ved og næsten

Skiftet til Luxembourg blev dog aldrig den helt store succes for Fuglsang. Holdet døjede med svigtende resultater og uheld. Dette galt især de to Schleck-brødre, men heller ikke Fuglsang levede helt op til forventningerne. Han nåede godt nok en fjerdeplads i Amstel Gold Race i 2011, men derudover var der langt mellem snapsene.

Undervejs oplevede Leopard Trek også store problemer i direktionsgangen. I 2012 blev Frank Schleck taget for doping, imens direktør Johan Bruynel var fedtet grundigt ind i Lance Armstrongs dopingsag.  Samtidig var det tydeligt, at Fuglsang ville få svært ved at komme til at køre sin egen chance.

Derfor kom det heller ikke som nogen overraskelse, da han forlod holdet forud for 2013-sæsonen. Hans nye hold blev kasakhiske Astana. Her skulle han primært fungere som luksushjælperytter for Vincenzo Nibali men dog med mulighed for at køre egne chancer fra tid til anden.

En af disse chancer kom ved Tour de France i debutsæsonen. Nibali fokuserede på Giro d’Italia i foråret, som han vandt, og dermed blev Fuglsang kaptajn. For første gang skulle den danske stjerne køre en grand tour med et helt hold omkring sig.

Han sluttede på en samlet syvendeplads, og undervejs kørte han i top ti på fire etaper. Han var endda centimeter fra at hente en etapesejr  men blev slået på målstregen af Dan Martin. Fuglsangs syvendeplads var godkendt, men heller ikke mere end det. Han sluttede hele 12 minutter efter vinderen, Chris Froome, og han formåede ikke for alvor at markere sig på de store etaper.

På trods af den flotte debut gik der lang tid, før Fuglsang igen fik chancen for at markere sig. I de følgende sæsoner måtte Fuglsang nøjes med rollen som hjælperytter for Nibali, som han dog hjalp frem til en Tour-sejr i 2014.

 

Det endegyldige gennembrud

I løbet af tiden som hjælperytter blev danskeren ofte kritiseret for sin manglende evne til at vinde cykelløb. Fuglsang manglede simpelthen vinderinstinkt og kynisme argumenterede flere eksperter. Han var altid lige ved og næsten, men han var ikke stærk nok til at følge de bedste.

Denne snak modbeviste Fuglsang dog, da han kørte et fremragende OL i 2016. Her sluttede danskeren på en imponerende andenplads i et løb, han prægede fra start til slut. At han tabte til sprintkongen Greg van Avermaet i finalen, var svært at bebrejde ham. Fuglsangs medalje var Danmarks første ved legene i Rio de Janeiro og samtidig en af de mest overraskende. Ruten passede nemlig ikke særlig godt til danskeren, men dette var ikke til at se. For første gang viste han for alvor dræberinstinkt på højeste niveau.

OL landevejscykling Jakob Fuglsang

Jakob Fuglsang på podiet ved OL i 2016. Billede: Leonard Zhukovsky/Shutterstock

At Fuglsang niveaumæssigt var trådt et skridt op af rangstien blev også klart i 2017. Efter en karriere fyldt med sekundære resultater fik Fuglsang nemlig sin første store sejr, da han vandt Criterium du Dauphine. Undervejs sikrede Fuglsang to etapesejre, og han sluttede foran klassementsstjerner som Richie Porte, Dan Martin, Chris Froome, Romain Bardet, Fabio Aru, Alejandro Valverde og Alberto Contador. Forventningerne var dermed store forud for Tour de France.

Fuglsang startede løbet som lyn og torden med en syvendeplads på tredje etape, og han lå sammen med holdkaptajen Fabio Aru med helt fremme i klassementet. Det lignede længe, at han kunne slå sin syvendeplads fra 2013, men så indtraf katastrofen.

På 11. etape af løbet styrtede danskeren og pådrog sig et brud på venstre håndled og albue. Fuglsang kæmpede sig i gennem yderligere to etaper inden, at han udgik på 13. etape.

 

Hvad venter Fuglsang i 2018?

I sidste sæson underskrev Jakob Fuglsang en to-årig kontraktforlængelse med Astana. Denne sikrede ham en gedigen lønforhøjelse samt endnu mere ansvar på det kasakhiske storhold. Han er allerede nu garanteret jobbet som kaptajn i Tour de France, hvor holdet derfor bliver bygget op omkring ham.

I månederne op til det store franske løb skal Fuglsang for alvor lære at køre som holdets altoverskyggende leder. Han får en række betroede hjælpere, heriblandt danske Jesper Hansen, Magnus Cort og Michael Valgren, der kommer til at følge ham i tykt og tyndt. Dette er en stor fordel, da han kan knytte tætte bånd med de folk, der skal ofre sig for ham, når Touren starter.

Her på Odds.dk kommer vi til at følge Jakob Fuglsang tæt med optakter, odds og spilforslag på hans mange løb. Du kan allerede nu læse et par gode råd til, hvordan man oddser på cykling, så du kan blive klar til Fuglsangs store sæson.