Lars Løkke Rasmussen (V) har udskrevet folketingsvalg. Den 7. maj 2019 blev det offentliggjort at danskerne skal til stemmeurnerne på grundlovsdag d. 5. juni. Her skal vi stemme om hvem der skal have nøglerne til statsministeriet i de næste 4 år.

Det sidste folketingsvalg i Danmark skete den 18. juni 2015, hvilket betød, at det næste folketingsvalg skulle afholdes senest den 18. juni 2019. Vi står nu foran næsten en måneds valgkamp, hvor politikkerne skal fremlægge deres politik og overbevise flest muligt om at de er værdige at stemme på.

Se odds for venstres nye formand – Se oddsene her

Danske Spil har odds på hvem der bliver den næste danske statsminister. Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet er favorit til at overtage det vigtige embede. Det har hun været i et godt stykke tid, fordi rød blok har klaret sig bedre end blå blok i meningsmålingerne indtil videre. Vi ved dog, at der kan ske meget i løbet af en valgkamp, og at alting hurtigt kan ændre sig. I skrivende stund kan du få odds 1,18 på at Mette Frederiksen bliver statsminister. Hvis Lars Løkke Rasmussen derimod fortsætter som statsminister får du dine penge 4,5 gange igen.

 

Odds på Folketingsvalget her
Du bliver taget direkte til Danske Spils odds på folketingsvalget

 

Odds på Danmarks næste statsminister

Indlæser odds…

Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

 

Odds på det næste folketingsvalg hos Danske Spil

Hvis du kan forudsige Danmarks næste statsminister, kan du altså vinde penge ved at oddse på det. Hvis du har næse for at forudsige politiske strømninger, så er der dog mange flere spændende spilmuligheder end blot at oddse på hvem der bliver Statsminister. Danske Spil har rigtig mange spilmuligheder til folketingsvalget 2019. Samtidig er Danske Spil en god og anerkendt bookmaker hvor man ved at alting fungerer nemt og uden problemer.

Det tegner til at blive et spændende og dramatisk valg. Mette Frederiksen deltog ikke i den første partilederrunde d. 7. maj, fordi hun lå indlagt på hospitalet. Hun skulle dog være på benene igen et par dage efter, men det er selvfølgelig en ærgerlig start for hende og Socialdemokratiet. Partilederrunderne i TV er meget vigtige i en valgkamp. Lars Løkke Rasmussen modtog derfor også en del kritik, for at udskrive valget imens Mette Frederiksen lå indlagt på hospitalet. Til Lars Løkke Rasmussens forsvar skal dog siges, at han øjensynligt ikke var klar over dette, og at datoen var planlagt lang tid i forvejen.

Politik er spændende fordi det har betydning for hvilken retning vores samfund styrer henimod. Hvis du har interesse for politik, eller bare vil have ekstra spænding til valget, så kan det altså være en god idé at kigge de mange muligheder for at oddse på folketingsvalget igennem. Vi har samlet nogle af de mest spændende spil til folketingsvalget i denne artikel.

 

Spil på hvem kommer til at danne regering

Socialdemokraterne udtalte allerede før valget at de vil danne regering alene. Det er et modigt valg, men de står også meget stærkt, og det kan man se bliver afspejlet i oddsene på det. Dansk Folkeparti har udtalt at de vil være med i en eventuel Venstreregering. Politik er dog et meget uforudsigeligt game, så alt kan også ske når det kommer til regeringsdannelsen. Senest har Radikale Venstre f.eks. vraget et samarbejde med Socialdemokratiet i et samarbejde om en ny pensionsplan. I stedet har de samarbejdet med Regeringen og DF om denne. Her kan du se oddsene fra Danske Spil på hvem der kommer til at danne regering:

Indlæser odds…
Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

 

Odds på hvilke partier der får flest stemmer

Ved forrige valg var det en overraskelse at Dansk Folkeparti fik så mange stemmer som de gjorde. Det var ligeledes overraskende at nogle af de nyere partier som Alternativet og Liberal Alliance fik utrolig mange stemmer. Alle disse tre partier er dog gået tilbage i meningsmålinger og ser ikke ud til at få så godt et valg.

Vi så dog sidste år at man ikke nødvendigvis kan stole på meningsmålingerne, så hvis du sidder med en god fornemmelse for at et specifikt parti får mange stemmer ved dette valg, så kan du tjene penge på det. Du kan f.eks. oddse på om de enkelte partier får over eller under et vist antal procent af stemmerne. Du kan også oddse på hvilket parti der får flere stemmer end et andet parti. Hvis du f.eks. tror på at Liberal Alliance får flere stemmer end SF, så kan du få odds 4,5 på det. Her kan du se de andre muligheder på denne spilvariant hos Danske Spil:

Indlæser odds…

Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

Odds på om Stram Kurs kommer i Folketinget

 Oddsene på at Rasmus Paludan og hans parti Stram Kurs kommer i folketinget er styrtdykket den seneste tid. I starten var der ingen der tog den kontroversielle Paludan seriøst, men han har været dygtig til at få opmærksomhed omkring hans sag og sit parti. Som de fleste nok ved har han lavet utallige kontroversielle happenings og demonstrationer, som medierne har dækket flittigt.

Han er bestemt en der deler vandene, men efter den første partilederrunde faldt oddset på at Paludan kommer i Folketinget yderligere. Danske Spil har odds på om Stram Kurs kommer i Folketinget og giver i skrivende stund odds 1,45 på at han og Stram Kurs bliver valgt ind. Du kan få odds 2,55 på at han ikke bliver valgt ind.

Indlæser odds…

Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

 

Odds på  om Klaus Riskær Pedersen kommer i Folketinget

Erhvervsmanden, investoren og iværksætteren Klaus Riskær Pedersen har stiftet et parti der også hedder Klaus Riskær Pedersen. Så man er i hvert fald ikke i tvivl om hvem der står bag dette parti. Klaus Riskær er en kontroversiel outsider til dette valg. Ikke så meget pga. hans politiske meninger, selvom nogle af dem også er lidt alternative, men mere fordi han er tidligere dømt for bl.a. groft bedrageri.

Klaus Riskær Pedersens fortid risikerer derfor nok at skræmme en del potentielle vælgere væk på forhånd. Man kan dog ikke komme uden om, at han kan være en karismatisk mand der har ordet i sin magt, og måske kan overraske ved valget fordi han er en lidt anderledes type end mange andre politikere. Danske Spil spår ham dog ikke så gode chancer for at blive valgt ind i folketinget.

Indlæser odds…

Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

 

Odds på regeringsdannelsen: Hvor mange dage tager det?

 Når valget er overstået, skal partierne forhandle om hvordan regeringen skal se ud, på baggrund af de antal mandater de har fået. Det kan være meget forskelligt hvor lang tid denne proces tager. Ved nogle valg er regeringsgrundlaget mere åbenlyst end ved andre.

I 2001 tog det 7 dage at danne regering, og i 2015 tog det 10 dage at blive enige om regeringsgrundlaget. Ved dette valg vil det dog være en overraskelse hvis regeringsdannelsen bliver besluttet så hurtigt.

Danske Spil forventer faktisk, at det nemt kan ske at regeringsdannelsen tager mindst 15 dage ved dette valg. Det hele afhænger naturligvis en hel del af hvor mange stemmer de enkelte partier får, og hvem der sidder med de bedste kort på hånden til forhandlingerne. Du kan spille på hvor mange dage det tager at lave regeringsdannelsen her:

Indlæser odds…

Disse odds på Folketingsvalg leveres af bookmakeren Danske Spil

 

Odds på Folketingsvalget hos Nordicbet

Du kan også oddse på folketingsvalget hos Nordicbet. Nordicbet er en respekteret og anerkendt bookmaker der har stor fokus på de nordiske lande, og derfor tilbyder de også odds på det danske folketingsvalg 2019. Nordicbet har flere af de samme spilmuligheder som Danske Spil, men tilbyder også enkelte spil som Danske Spil ikke har.

 

Odds på valgdeltagelsen: Hvor høj bliver stemmeprocenten ved folketingsvalget i 2019?

Danmark er kendt som et velfungerende demokrati hvor valgene til Folketinget altid har en høj stemmeprocent. Hos Nordicbet kan du spille på hvor høj stemmeprocenten bliver ved dette valg. Der er flere ting der kan påvirke stemmeprocenten. Jo højere politikerleden i et land er, og jo lavere troværdighed politikkerne har, jo større chance vil der være for en lav valgdeltagelse. Der kan dog også være mere lavpraktiske ting der spiller ligeså meget ind, såsom ugedag og hvordan vejret er. Dette valg afholdes som bekendt d. 5. juni på Grundlovsdag, og her er naturligvis bedre chancer for fint vejr, end ved et vintervalg. Vi har samlet et overblik over valgdeltagelsen ved alle folketingsvalg siden 1990:

 • december 1990 – 82,8 procent
 • september 1994 – 84,3 procent
 • marts 1998 – 86,0 procent
 • november 2001 – 87,1 procent
 • februar 2005 – 84,5 procent
 • november 2007 – 86,6 procent
 • september 2011 – 87,7 procent
 • juni 2015 – 85,8 procent

Hvis du har en god fornemmelse for om dette års valgdeltagelse bliver høj eller lav, så kan du spille på det hos Nordicbet.

 

Odds på valgdeltagelsen hos NordicBet
Du bliver taget direkte til NordicBets odds på folketingsvalget

 

Kampagner til odds på folketingsvalget 2019

Et folketingsvalg er en kæmpe begivenhed. I en hel måned vil der være massiv fokus på valget i alle medier og ved kantinebordene rundt omkring på arbejdspladser og uddannelsessteder. Bookmakerne er derfor opmærksomme på at tilbyde ekstraordinære tilbud og kampagner til deres kunder i sådan en periode. Her på odds.dk vil vi holde dig opdateret med de muligheder og fordele der findes igennem valgkampen.

 

Hvad siger meningsmålingerne?

Den bedste måde at få et overblik over, hvem der ser ud til at vinde det kommende valg er ved hjælp af meningsmålinger. Meningsmålinger er kort sagt målinger over, hvad danskerne mener om forskellige emner, heriblandt politik.

I den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter, kan man se, at rød blok er gået markant frem siden valget i 2015. Dette er naturligvis kun et øjebliksbillede, og meget kan nå at ændre sig i løbet af valgkampen. Billedet er fra den 5. maj 2019.

Folketingsvalg 2019 meningsmåling

 

Ser man nærmere på, hvordan de forskellige partier har klaret sig sammenlignet med valget i 2015, er det tydeligt, at væksten skyldes fremgang hos de mindre partier i rød blok. Socialdemokratiet er ikke vokset særlig meget, men det er til gengæld Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og til dels Enhedslisten.

Folketingsvalg 2019 partiernes popularitet

 

Pas på med meningsmålinger

Man skal dog passe på med at læse alt for meget ind i meningsmålinger. Der er nemlig visse svagheder i dem, som man skal huske at tage højde for. For eksempel er de ofte baseret på interviews med få tusinde individer, hvorfor man naturligvis ikke kan sikre sig, at de virkelig repræsenterer befolkningens holdninger. Derfor ser man også ofte forskellige analyseinstitutter have forskellige resultater.

En anden faktor, der er utrolig vigtig at huske på er, at det ikke er alle, der ønsker at dele deres politiske holdning. Dette gælder især, hvis folk har tænkt sig at stemme på partier, der ikke er “politisk korrekte”. Ved sidste folketingsvalg så man for eksempel, at der var mange, der ikke ville afsløre, at de ville stemme på Dansk Folkeparti. Derfor lå Dansk Folkeparti konsekvent lavt i meningsmålingerne, men de endte alligevel med at have et fremragende valg.

 

Rød og blå blok – De danske partier

Danmarks politiske landskab kan kort sagt inddeles i rød blok, der ledes af Socialdemokratiet, og blå blok, der ledes af Venstre. Dette kaldes blokpolitik, da de to fløje af Folketinget har dannet blokke med mere eller mindre politisk ligesindede. Dette betyder, at regeringen bruger flertal på fløjene til at gennemføre sin politik i stedet for at søge brede forlig henover midten.

Dette medfører, at politikken vedtages internt i regeringens blok, og dermed udelukker den anden blok fra indflydelse.

Partierne i de to blokke er selvfølgelig langt fra enige i alting, men vurderer alligevel, at de har nemmere ved at lave politik med hinanden end dem fra den modsatte fløj. I de følgende afsnit vil vi se nærmere på de to blokke, og hvad de forskellige partier mener.

 

Det politiske kompas

Man har typisk inddelt de danske partier på en klassisk højre-venstre-skala. Her kan man se henholdsvis, hvor højre- og venstreorienterede partierne er. En sådan skala har dog nogle markante svagheder, da det er svært at få nuancerne ind i et todimensionelt diagram. For eksempel er Dansk Folkeparti langt til højre på værdipolitiske emner som indvandring, men de er til gengæld det mest venstreorienterede parti på højrefløjen, hvad angår fordelingspolitikken.

Derfor udviklede Altinget, analysebureauet Norstat og talknuseren Kenneth Thue Nielsen i 2016, hvad de kalder for det nye politiske kompas. Den vandrette placering i kompasset viser partiernes holdninger til fordelingspolitiske spørgsmål om skat, økonomi og overførselsindkomster, imens den lodrette viser holdninger til værdipolitiske spørgsmål som miljø, udlændinge og straffe til kriminelle.

Her kan man for eksempel se, hvordan Dansk Folkeparti er længst til højre rent værdipolitisk, men ligger i midten rent fordelingspolitisk. Enhedslisten har længe været regnet for det mest venstreorienterede parti, men kompasset her viser, at dette kun gælder rent fordelingspolitisk. Værdipolitisk ligger både Alternativet og Radikale længere til venstre.

 

Rød blok

Rød blok består af partierne til venstre for midten. Dette vil sige: Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Blokkens største parti er Socialdemokratiet, hvorfor det altid er deres formand, der er blokkens statsministerkandidat.

Socialdemokratiet har tidligere dannet regering med både Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti. Sidst rød blok var ved magten medførte regeringsansvaret dog en større krise hos SF, der til sidst endte med at forlade regeringen.

 

Blå blok

Folketingets blå blok består af partierne til højre for midten. Dette gælder Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative, Liberal Alliance og Kristendemokraterne, hvor sidstnævnte dog ikke er i Folketinget i øjeblikket. Blokkens største parti er i disse dage Dansk Folkeparti, men blokken ledes alligevel af Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

Derudover kan man tilføje de nye partier Stram Kurs, Nye Borgerlige og Klaus Riskær Petersen. Lars Løkke har dog gjort det klart, at han ikke vil bygge en regering på stemmer fra Stram Kurs, hvilket komplicerer forholdet i rød blok en smule.

På trods af den store folkelige opbakning til Dansk Folkeparti, gik partiet dog ikke i regering efter valget i 2015. Dette kan dog ændre sig i fremtiden. Partiets leder, Kristian Thulesen Dahl, har nemlig givet udtryk for en parathed til at gå i regering, hvis partiet kan holde sin nuværende position.

 

Odds på L.O.C. bliver statsminister

Hos bookmakeren bet365 udbyder de endda også spil på en række personer, som man ikke umiddelbart forbinder med politik. For eksempel kan man få et helt sindssygt odds på, at Nicklas Bendtner bliver statsminister. Det samme kan man få på reality-stjernen Amalie Szigethy (odds 4501).

Større chancer giver bet365 til fodboldspilleren Pierre-Emile Højbjerg og Natholdet-vært Anders Breinholt (odds 4001). Det er også muligt at spille på komikeren Anders Matthesen og tennisstjernen Caroline Wozniacki (odds 2501).

Skulle fodboldikonet Michael Laudrup gå hen og blive statsminister, så kan man også score en stor sum penge (odds 1001). En lidt mere realistisk kandidat vurderes af bet365 til at være rapperen L.O.C. (odds 201).

 

Odds på hvem der bliver statsminister hos bet365

Indlæser odds…

Disse odds på Danmarks næste statsminister leveres af bookmakeren bet365

Det lyder vanvittigt at en af disse personer skulle blive statsminister, men dansk politik har tidligere oplevet uforudsigelige ting. I 1994 blev komikeren Jacob Haugaard valgt til Folketinget efter en række ironiske og absurde valgløfter. Haugaard lovede blandt andet:

 • Bedre vejr.
 • Medvind på cykelstierne.
 • Fregatten Jylland skal gøres kampklar.
 • Erhard Jacobsen skal være minister for Ringgadebroen i Aarhus.
 • Indefrosne dyrtidsportioner skal udbetales i rutebiler.

Haugaard fik i alt 23.253 personlige stemmer, og han sad derfor i Folketinget i fire år. Han valgte dog ikke at opstille ved det efterfølgende valg. Haugaards store succes blev af mange, inklusiv ham selv, tolket som en protest imod det politiske system og beviste samtidig, at mærkelige ting sagtens kan ske i dansk politik.

 

Spil på L.O.C. som statsminister

 

Hvordan fungerer et dansk folketingsvalg?

Før vi kan se nærmere på, hvem der bliver Danmarks næste statsminister, er det afgørende først at gøre det helt klar, hvordan valgsystemet virker. Der er nemlig flere faktorer, man skal være opmærksom på, når man spiller på politik. I dette afsnit ser vi nærmere på det demokratiske system ved folketingsvalg.

 

Sådan fungerer det danske valgsystem

Selvom at den ultimative pris ved et folketingsvalg er statsministerembedet, er det faktisk ikke det, man stemmer om. I stedet stemmer man på Folketingets medlemmer, der så efterfølgende bestemmer, hvem der skal være statsminister. Det er altså ikke som i USA, hvor vælgerne direkte vælger i mellem to kandidater, selvom det ofte kan lyde sådan i medierne. Det er nemlig antallet af mandater i Folketinget, der bestemmer, hvem der bliver statsminister, og ikke spidskandidaternes personlige antal stemmer.

Selvom folketingsmedlemmerne ifølge grundloven vælges for fire år af gangen, kan folketingsvalg blive udskrevet når som helst. Det er op til statsministeren, hvornår der skal udskrives valg, og dermed er datoerne altså ikke bestemt på forhånd som i USA. Når statsministeren vil udskrive valg, skal han/hun gå til den siddende monark, i disse år dronningen, hvorefter hun udsender et åbent brev til befolkningen om det kommende valg.

Normalt varer valgkampsperioden i tre uger, men statsministeren kan faktisk planlægge valget blot to uger ud i fremtiden.

Når valget er blevet udskrevet vil alle myndige danskere modtage deres stemmesedler med posten. Disse bruges på valgdagen. Man kan dog også vælge at brevstemme, hvilket skal gøres før den officielle valgdato.

 

Hvad er opstillingskredse, storkredse og landsdele?

For at sikre at hele Danmark bliver repræsenteret i Folketinget, er landet blevet delt op i opstillingskredse. Dette betyder, at politikere stiller op på lokalt plan og ikke nationalt plan. Ved folketingsvalget i 2015 stillede Helle Thorning-Schmidt for eksempel op i Østerbro-kredsen i Københavns Storkreds, hvilket betød, at kun borgere i den storkreds kunne stemme på hende.

Systemet fungerer således, at kandidaten stiller op i en opstillingskreds, kan stemmes på i en storkreds og herfra bliver valgt til Folketinget. I alt er der 92 opstillingskredse, ti storkredse og tre landsdele.

Hvert femte år laver Økonomi- og indenrigsministeriet en udregning over, hvor mange mandater de forskellige storkredse skal have. I denne udregning tager de højde for ting som indbyggertal, vælgertal og befolkningstæthed for at sikre, at mandatfordeling altid afspejler befolkningsudviklingen.

Ved den sidste udregning, der blev lavet i starten af 2015, fik Hovedstaden 50 mandater, Sjælland-Syddanmark 65 mandater og Midtjylland-Nordjylland 60 mandater. De sidste fire mandater går til Grønland og Færøerne, der hver har to mandater i Folketinget.

 

Hvem kommer ind i Folketinget?

Når vælgerne står i stemmeboksen, kan de enten stemme på et parti eller personligt på en kandidat. Partierne bestemmer selv rækkefølgen for, hvordan deres kandidater skal listes op. De kan her vælge i mellem at opstille dem sideordnet eller kredsvis.

Sideordnet vil sige, at alle de opstillede er ligestillede, at den med flest stemmer kommer ind, hvis det er nok til et mandat. Kredsvis betyder, at partiet på forhånd har bestemt, hvem der skal have mandatet. Denne person får så alle partiets stemmer i kredsen indtil, at et mandat er sikret. Alle overflødige stemmer går til nummer to på listen og så videre.

 

Spærregrænsen

For at undgå, at der kommer for mange små partier i Folketinget, har man i Danmark en spærregrænse. Denne er på to procent af stemmerne, hvilket svarer til fire mandater. Får man mindre end dette, kan man ikke komme i Folketinget på trods af, at man måske har fået stemmer nok til tre mandater.

 

Sådan dannes en regering

Der er fire trin i dannelsen af en ny regering. I dette afsnit går vi gennem dem alle fire.

 

Dronningerunden

Når en statsminister har et flertal imod sig i Folketinget, går han/hun til den siddende monark og beder om sin afsked. Herefter starter det man kalder for en dronningerunde, hvor partierne møder op hos dronningen for at fortælle hende, hvem de anbefaler som statsminister. Partierne kommer efter størrelse, hvor de største starter.

Når partierne alle har været forbi dronningen, udpeger hun enten en forhandlings-leder eller en kongelig undersøger. En forhandlings-leder får mandat til at danne en regering med sig selv som statsminister. Denne udpeges, når der ingen tvivl er om, hvem der har vundet valget.

En kongelig undersøger derimod udpeges, når valgresultatet er meget uklart. Denne undersøger skal kun undersøge, hvilke muligheder der er for at danne regering, men må altså ikke danne den endnu.

 

Regeringsgrundlaget forhandles

Når det er sikkert, hvem der er blevet forhandlings-leder, begynder partierne at diskutere, hvilken politik som regeringen skal føre. Dette er den mest komplicerede del af processen, og den kan ofte tage lang tid.

Forhandlingslederen indkalder her til møder med de forskellige partier for at finde ud af, hvilke partier der kan nås til enighed med. Det er her, der man finder ud af, hvem der skal danne regering, og hvilken politik som regeringen skal føre.

 

Ministerne skal udvælges

Når regeringspartierne er fundet, skal den kommende statsminister udpege sine ministre. Dette er ofte et større puslespil, da der er mange brikker, der skal falde på plads. Dels skal man sikre, at regeringen repræsenterer hele befolkningen, og altså ikke kun består af københavnere. Derudover skal man sikre en ligelig fordeling af kønnene, imens man også skal tilgodese alle regeringspartierne. Det er nemlig vigtigt, at de alle føler, at de får nogle vigtige poster, hvor de kan få gennemført deres politik.

 

Retur til dronningen

Når alting er på plads, vender forhandlings-lederen tilbage til dronningen for at meddele, at regeringen er på plads. Herefter skal dronningen godkende regeringen, hvilket dog er en formalitet. Efter den formelle godkendelse, bliver regeringen præsenteret på Amalienborg Slotsplads.

Denne side bliver løbende opdateret med nyheder, odds og meningsmålinger i takt med, at vi nærmer os folketingsvalget. 

 

Odds på Danmarks næste statsminister her

 

Bookmakeren Danske Spils officielle logo på grøn baggrund