Hvert år vinker to hold farvel til Superligaen og rykker ned til 1. divisionsligaen. Som regel er der ikke megen tvivl om, hvem der ender i en Superliga nedrykning, men af og til overrasker holdene. Spørgsmålet er, hvordan det ser ud i Superligaen 2023/24 – kommer det hele til at gå som ventet eller ser vi en uventet nedrykning?

Få overblikket her på siden, hvor vi har samlet udvalgte odds på nedrykning i Superligaen, en beskrivelse af nedrykningsspillet, en præsentation af de klubber, der står til en nedrykning i 2023/24-sæsonen, samt en oversigt over alle op- og nedrykkere i Superligaen gennem årene.

Expekt Odds på nedrykning i Superligaen

Indbetal 100 – 1.000 kr., placér et væddemål og modtag et freebet svarende til indbetaling. Kun nye spillere. Min. indsats er 100 kr. til odds 1,80. Maks. freebet op til 1.000 kr. Aktiveres ved indbetaling under “mine tilbud” og skal bruges inden for 60 dage. Matched freebet kan kun bruges til live spil fra mobilen.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Odds på nedrykning i Superligaen

Præcis ligesom der er mulighed for at oddse på vinderen af Superligaen, kan du også forsøge dig med et odds på nedrykning i Superligaen. Forskellen er blot, at du ved den ene vælger det hold, som du tror vil klare sig bedst, og ved den anden vælger det hold, som du tror vil klare sig tilpas dårligt til at ende på en 11.- eller 12.-plads.

Du kan oddse på nedrykning i Superligaen hos en lang række af de mest populære bookmakers, såsom nye Expektbet365 og Betinia. Der kan dog være lidt forskel på, hvad du skal søge efter hos de enkelte bettingsider. Udover nedrykning bliver det nemlig også kaldt for relegation og hold der rykker ned.

Indlæser…

Klubber i nedrykningsfare i 2023/24

I princippet er der ingen klubber, der er helt uden for risiko, når det kommer til nedrykning i Superligaen. I praksis er det dog de færreste større klubber, der har skulle bekymre sig om det i de sidste mange år. Ofte står kampen om at undgå nedrykning mellem de seneste to sæsoners oprykkere – og det ser ikke ud til, at 2023/24 bliver anderledes på den front.

I skrivende stund er det de nyeste oprykkere, Hvidovre IF og Vejle Boldklub, der er bookmakernes favoritter i forhold til en nedrykning. Derudover har vi tilføjet Lyngby Boldklub, der rykkede op fra 1. division i 2021/22, som en potentiel nedrykker.

Hvidovre IF logo

Hvidovre IF

Som den ene oprykker er Hvidovre IF med i Superligaen for første gang siden de røg ud i 1996/97-sæsonen. Selvom klubben og dens spillere uden tvivl kommer til at kæmpe med næb og klør for at fastholde deres plads i Superligaen, så ser det ud til, at de ender med en nedrykning til maj.

Starten på sæsonen har i hvert fald ikke været fremragende for dem; efter tre runder formåede de at skrabe 1 point sammen, takket være en uafgjort kamp mod Randers FC. De resterende to kampe blev tabt, og selvom det var en hård start mod top-hold som FC Midtjylland og AGF, så er det ikke ligefrem lovende.

Desværre har Hvidovre IF også måtte overgive nogle af sine stærke spillere, såsom Frederik Carslen og Andreas Pyndt, til Silkeborg IF hen over sommerens transfervindue. Kombineret med stærkere modstandere, er det desværre usandsynligt, at de kan levere en lige så imponerende præstation i Superligaen, som de gjorde sidste sæson i 1. division.

Vejle Boldklub logo

Vejle Boldklub

Vejle Boldklub er, om muligt, kommet endnu dårligere fra start i Superligaen 2023/24. Ligesom Hvidovre IF rykkede de op efter en flot præstation i 1. division 2022/23. Men som en oprykker bliver de per automatik set som en sandsynlig nedrykker af bookmakerne – og vi er tilbøjelige til at være enige.

Det der kan tale i Vejle Boldklubs favør er dels, at de har et stærkt forsvar, der særligt i sidste sæson sørgede for, at der ikke blev lukket mange mål ind. Defensiven skabte frustration i 1. division og der er ingen tvivl om, at den vil gøre det samme i Superligaen, hvis de kan holde takterne i gang.

Starten på sæsonen har bare vist det modsatte; efter de første 3 runder har Vejle Boldklub fortsat 0 point og har i øvrigt lukket dobbelt så mange mål ind, som de har scoret. Der skal altså ske noget, hvis de skal undgå en nedrykning fra Superligaen i 2023/24.

Lyngby Boldklub logo

Lyngby Boldklub

Trods en udmærket start på sæsonen, er Lyngby Boldklub fortsat bookmakernes tredje bud på en nedrykker i Superligaen 2023/24. Årsagen skal findes i sidste sæson, hvor Lyngby Boldklub kun lige akkurat undgik sparket takket være en lavere måldifference end AC Horsens. Begge klubber havde nemlig 28 point, da den sidste runde var spillet.

Når det så er sagt, så har Lyngby Boldklub allerede overstået nogle af de ”værste” kampe mod F.C: København og FC Midtjylland uden, at det så fuldstændig kritisk ud. Faktisk slog de FC Midtjylland med imponerende 4-1 i 3. runde, hvilket også sikrede dem en 3.-plads målt på antal scoringer. Kan de holde kampgejsten, er det ikke usandsynligt, at de overlever endnu en sæson i Superligaen.

Sådan fungerer Superligaens nedrykningsspil

Som du kan læse i vores introduktion til Superligaen, starter sæsonen ud med, at alle klubberne mødes to gange i løbet af 22 runder. Herefter deles ligaen op i to; én halvdel med de 6 bedste klubber og én halvdel med de øvrige 6 klubber. Sidstnævnte indtræder i Kvalifikationsspillet.

I løbet af de følgende 11 runder kæmper de blandt andet om at undgå nedrykning. For at forblive i ligaen, skal de således optjene nok point til, at de ikke havner på 11.- eller 12.-pladsen. For de to hold, hvor det ikke lykkes at undgå bundplaceringerne, betyder det, at de i den efterfølgende sæson skal spille i 1. division.

Som erstatning for de to klubber, der rykker ud af Superligaen, er der to andre klubber, der rykker op fra 1. division. Som du vil kunne se i tabellen nederst på siden, er der en tendens til, at nedrykkerne fra Superligaen i én sæson rykker op i Superligaen i den efterfølgende sæson.

Op- og nedrykning i Superligaen gennem årene

Som tidligere nævnt, er det ofte de samme hold, der ender i oprykning fra 1. division og nedrykning fra Superligaen. Vi har i nedenstående tabel samlet samtlige nedrykkere siden 1991, samt oprykkere siden 1998/99.

SæsonNedrykkereOprykkere (til efterfølgende sæson) 
2022/23   AaB og AC Horsens Vejle Boldklub og Hvidovre IF 
2021/22   Vejle Boldklub og SønderjyskE Lyngby Boldklub og AC Horsens 
2020/21   Lyngby Boldklub og AC Horsens Viborg FF og Silkeborg IF 
2019/20   Esbjerg fB, Hobro IK og Silkeborg Vejle Boldklub 
2018/19   Vendsyssel FF og Vejle Boldklub Silkeborg IF og Lyngby Boldklub 
2017/18   Silkeborg IF, Lyngby Boldklub og FC Helsingør Vejle Boldklub, Esbjerg fB og Vendsyssel FF 
2016/17   Esbjerg fB og Viborg FF Hobro IK og FC Helsingør 
2015/16   Hobro IK AC Horsens, Silkeborg IF og Lyngby Boldklub 
2014/15   FC Vestsjælland og Silkeborg IF Viborg FF og AGF 
2013/14   Viborg FF og AGF Silkeborg IF og Hobro IK 
2012/13   AC Horsens og Silkeborg IF Viborg FF og FC Vestsjælland 
2011/12   Lyngby Boldklub og HB Køge Esbjerg fB og Randers FC 
2010/11   Randers FC og Esbjerg fB AGF og HB Køge 
2009/10   AGF og HB Køge AC Horsens og Lyngby Boldklub 
2008/09   AC Horsens og Vejle Boldklub HB Køge og Silkeborg IF 
2007/08   Viborg FF og Lyngby Boldklub Vejle Boldklub og SønderjyskE 
2006/07   Vejle Boldklub og Silkeborg IF Lyngby Boldklub og AGF 
2005/06   AGF og SønderjyskE Vejle Boldklub og Randers FC 
2004/05   Herfølge Boldklub og Randers FC SønderjyskE og AC Horsens 
2003/04   BK Frem og AB Silkeborg IF og Randers FC 
2002/03   Silkeborg IF og Køge Boldklub Herfølge Boldklub og BK Frem 
2001/02   Vejle Boldklub og Lyngby Boldklub HB Køge og FC Nordsjælland 
2000/01   Herfølge Boldklub og Haderslev FK Esbjerg fB og Vejle Boldklub 
1999/00   Vejle Boldklub og Esbjerg fB FC Midtjylland og Haderslev FK 
1998/99   Aarhus Fremad og B.93 OB og Esbjerg fB 
1997/98   Ikast FS og OB – 
1996/97   Viborg FF og Hvidovre IF – 
1995/96   Ikast FS og Næstved IF – 
1994/95   Fremad Amager og Ikast FS – 
1993/94   Viborg FF og Næstved IF – 
1992/93   BK Frem og B 1909 – 
1991/92  Vejle Boldklub – 
1991  Ikast FS – 
Oversigt over oprykning til og nedrykning fra Superligaen i perioden 1991 – 2022/23.

Ofte stillede spørgsmål om nedrykning i Superligaen

Hvem rykker ned fra Superligaen i 2023/24?

Det ser ud til, at det bliver årets oprykkee, Vejle Boldklub og Hvidovre IF, der ender i en nedrykning fra Superligaen i 2023/24. Enkelte har dog også mistanke til, at Lyngby Boldklub må se sig slået i nedrykningsspillet.

Hvordan fungerer nedrykning i Superligaen?

Efter den sidste runde er spillet i Superligaen vil de to værst placerede hold (på 11.- og 12.-pladsen) blive rykket ned til 1. division i den efterfølgende sæson. De bliver erstattet af oprykkerne fra 1. division.

Hvordan fungerer oprykning i Superligaen?

Efter den sidste runde er spillet i 1. division, vil de to bedst placerede hold (på 1.- og 2.-pladsen) blive rykket op til Superligaen i den efterfølgende sæson. Her erstatter de nedrykkerne fra den forgangne Superliga-sæson.