Sidst vi havde hvid jul i Danmark var for otte år siden, da næsten hele Danmark var dækket af sne i 2010. Det samme var i øvrigt tilfældet året før, i 2009, hvor størstedelen af det danske landskab også var totalt dækket af sne. Historisk set sker der cirka en gang hver tolvte år, vi er så priviligerede at opleve en hvid jul. Det er således sket ti gange siden 1900; nemlig i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.

Hos Danske Spil kan du allerede nu placere et odds på hvid jul, og der er gode penge at hente, hvis det bliver tilfældet. Bookmakeren giver i skrivende stund pengene 6,50 gange igen til alle kunder, der placerer et odds på hvid jul. Tror man ikke på tonsvis af sne juleaften, så kan man få odds 1,08.

 

Odds på hvid jul hos Danske Spil
– Du bliver sendt direkte videre til den rigtige side hos Oddset

 

Odds på hvid jul

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren Danske Spil

Den oddsansvarlige hos Danske Spil, Peter Rasmussen, føler sig overbevist om, sandsynligheden for hvid jul er lille. Det hænger sammen med vejrprognoserne, som indikerer, slutningen af november/starten af december måned bliver regnfyldte. Derudover bider han mærke i, vi kun har haft hvid jul tre gange de sidste 23 år. Det er efterhånden otte år siden, at det skete sidst. Peter Rasmussen vurderer chancerne for hvid jul i 2018 således.

– “Ser man på langtidsprognoserne, ser det ud til, at november og start-december bliver mild og våd, ikke kold og snefuld. Desuden taler statistikken ikke for det. Siden 1995 har vi kun fået hvid jul tre gange, nemlig i 1995, 2009 og 2010,” udtaler Peter Rasmussen.

Rigtig mange danskere drømmer hvert år om hvid jul, da det simpelthen er sådan denne højtid tager sig bedst ud. Der er nu ikke noget som at vågne op juleaften, kigge ud af vinduet og se sne så langt som øjet rækker. Derfor er også det mere et sentimentalt spil, hvis man vil lave et odds på hvid jul. Man gør det måske i forhåbningen om, der endelig kommer en masse julesne i år. Eller bare fordi at det er hyggeligt. Sådan har Peter Rasmussen det da også selv.

– “Hvid jul er lidt et fantasibillede, som mange af os har. Det er forestillingen om, hvordan en rigtig jul skal være. Sådan har jeg det selv, og sådan har rigtig mange af vores spillere det normalt også.  I de sidste par år, hvor vi har haft odds på julevejret, har langt størstedelen af spillerne spillet på sne til jul.  Det kan naturligvis skyldes, at oddsene ofte er bedst på hvid jul, men jeg tror også, det er, fordi en del af dem håber, at i år bliver året,” siger Peter Rasmussen.

 

Hvornår er der hvid jul?

Danske Spil bruger informationer fra Dansk Meteorologisk Institut (DMI) til at afgøre, om der er hvid jul eller ej. Ifølge DMI skal 90 procent af Danmark være dækket af sne på juleaften, før det kan betegnes som en hvid jul. Det sker som skrevet før cirka én gang hver tolvte år, hvilket vil sige, at der er cirka 8,5 procent chance for, at vi får hvid jul i 2018. Derfor var det også rimelig historisk, da vi havde hvid jul to år i træk; i 2009 og 2010. Siden da er det dog ikke sket, så det er ved at være oppe over, at vi skal have endnu en hvid jul.

DMI har længe lavet statistik på vejret juleaften. I to ud af tre tilfælde er det gråt og mildt sidst ud på eftermiddagen. Den sidste tredjedel er Danmark ramt af diverse andre vejrsituationer, hvilket vil sige, at Nordjylland eksempelvis er dækket af sne, mens der er relativt tørt i resten af landet. Dette kategoriseres ikke som hvid jul, da det blot er en lille procentdel af det danske landskold, som er hvidt.

Der er altså først hvid jul, når mindst 90 procent af landet ifølge DMI er dækket af sne. Det er disse kriterier, som skal opfyldes, hvis der skal udbetales gevinster til dem, som har placeret et odds på hvid jul.

 

Vejret er ikke til at regne med

Det der taler for at lave et odds på hvid jul er selvfølgelig, at vejret kan man simpelthen ikke regne med. Tit er det totalt uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske med vejret om en måneds tid. Der kan for eksempel komme en koldfront og/eller en snestorm ud af den blå luft. Det er de også opmærksomme på hos Danske Spil, hvor de holder øje med vejrprognoserne helt frem til juleaften.

– “Alle ved jo, at man ikke kan regne med vejret […] derfor holder vi også nøje øje med prognoserne for julevejret fra nu af og indtil jul,” udtaler Peter Rasmussen.

 

Odds på hvid jul hos Danske Spil
– Du bliver sendt direkte videre til den rigtige side hos Oddset

Odds på hvid jul hos Danske Spil