Det er hyggeligt med nisser, julemænd, kalenderlys og så selvfølgelig også masser af jule-sne til at bygge snemænd og kaste sig ud i en god omgang snebolde-kamp. Hos Danske Spil kan du finde odds for vi får en hvid jul i år.

Du finder spillet under “Underholdning” -> “Hvid jul”

Julen 2023 nærmer sig med hastige skridt, og hos Danske Spil kan du nu finde odds på hvid jul. Du kan simpelthen spille på, hvorvidt Danmark er dækket af sne juleaften eller ej med hvid jul odds fra Oddset. Vi har kigget nærmere på på oddsene, samt dykket ned i vejrhistorien så du bedre kan sætte dit spil.

Sidst vi havde hvid jul i Danmark var for 13 år siden, da næsten hele Danmark var dækket af sne i 2010. Det samme var i øvrigt tilfældet året før, i 2009, hvor størstedelen af det danske landskab også var totalt dækket af sne. Historisk set har Danmark haft fornøjelsen af hvid jul omtrent hver 12. år i gennemsnit siden 1900. Det er således sket ti gange siden 1900; nemlig i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995, 2009 og 2010.

Odds på hvid jul hos Danske Spil

Ja, landsdækkende hvid jul6,00
Nej, ikke landsdækkende hvid jul1,10
Aktuelle odds på hvid jul i 2023

Du finder odds på hvid jul hos Oddset. Her kan du enten søge efter “hvid jul” i søgefeltet eller klikke på “Underholdning” i menuen.

Som det tydeligt ses på oddsene foroven, er chancerne for hvid jul yderst begrænsede. Oddsene er selvfølgelig bygget på vejrprognoser fra DMI, og i øjeblikket giver de ingen indikationer på, at julen bliver hvid – trods det heftige snefald i starten af december. At vi kun har haft hvid jul tre gange i de sidste 25 år, giver da heller ikke grobund for optimisme.

Rigtig mange danskere drømmer hvert år om hvid jul, da det simpelthen er sådan denne højtid tager sig bedst ud. Der er nu ikke noget som at vågne op juleaftens dag, kigge ud af vinduet og se sne så langt som øjet rækker.

Julen er som bekendt miraklernes tid. Derfor er der naturligvis mange danskere, som hvert år håber på et mindre julemirakel i form af en hvid jul.

Peter Rasmussen, der er oddssætter fra Danske Spil, har udtalt følgende om bookmakerens hvid jul odds:

Hvid jul er lidt et fantasibillede, som mange af os har. Det er forestillingen om, hvordan en rigtig jul skal være. Sådan har jeg det selv, og sådan har rigtig mange af vores spillere det normalt også.  I de sidste par år, hvor vi har haft odds på julevejret, har langt størstedelen af spillerne spillet på sne til jul.  Det kan naturligvis skyldes, at oddsene ofte er bedst på hvid jul, men jeg tror også, det er, fordi en del af dem håber, at i år bliver året.

Sådan oddser du på hvid jul

Du skal have en konto hos Danske Spil for at kunne benytte sig af bookmakerens odds på hvid jul. En sådan bruger er heldigvis nem at oprette, og hvis du har dit MitID ved hånden, kan du klare det på et øjeblik.

Det næste trin er at indbetale penge at spille for. Du bestemmer helt selv, hvor meget du vil indbetale og spille på hvid jul. Hos Danske Spil kan du endda indbetale med MobilePay, hvilket gør det endnu nemmere at komme igang.

Det sidste trin er så at gå til Danske Spils hvid jul odds. Dem finder du under “Underholdning” i menuen i venstre side af skærmen. I samme kategori finder du også odds på Dronningens Nytårstale og på Oscars-uddelingen til foråret

Hvornår er der hvid jul?

ræcis som med odds på Dronningens Nytårstale, er det vigtigt at vide, hvad kriterierne for at vinde egentligt er. Det korte svar for odds på hvid jul er naturligvis, at der skal ligge sne på juleaften.

Problemet er bare, at vejret kan variere fra landsdel til landsdel, og derfor har Danske Spil brug for en noget klarere definition på spørgsmålet. Denne findes hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), som Danske Spil også tager udgangspunkt i. Definitionen lyder:

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt, at mere end 90 % af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm.

Med denne definition af hvid jul har der kun været meget få tilfælde af landsdækkende hvid jul siden år 1900 i Danmark. Statistisk set går der således i gennemsnit 12 år imellem de landsdækkende hvide jule. Derfor var det også rimelig historisk, da vi havde hvid jul to år i træk; i 2009 og 2010. Siden da er det dog ikke sket, så det er ved at være oppe over, at vi skal have endnu en hvid jul.

DMI har længe lavet statistik på vejret juleaften. I to ud af tre tilfælde er det gråt og mildt sidst ud på eftermiddagen. Den sidste tredjedel er Danmark ramt af diverse andre vejrsituationer, hvilket vil sige, at Nordjylland eksempelvis er dækket af sne, mens der er relativt tørt i resten af landet. Dette kategoriseres ikke som hvid jul, da det blot er en lille procentdel af det danske landskold, som er hvidt.

Der er altså først hvid jul, når mindst 90 procent af landet ifølge DMI er dækket af sne. Der skal desuden være tale om et 0,5 centimeters snelag. Det skal ligge i løbet af eftermiddagen den 24. december. Det er disse kriterier, som skal opfyldes, hvis der skal udbetales gevinster til dem, som har placeret et odds på hvid jul.

Danske Spil: Tre ud af fire danskere tror stadig på hvid jul

Eksperterne er stærkt tvivlende, men den almindelige dansker tror tilsyneladende stadig på en landsdækkende hvid jul. Den hvide jul løber med 75% af alle indskud på spillet.

Det lyder næsten som en klassisk julesang: Danskerne drømmer om en hvid jul, ligesom i de gode gamle dage – og de er ikke kede af at oddse på det.

I hvert fald er 75 % af alle indskud på Danske Spils hvid jul eller ej-spil sat på den festlige og hyggelige mulighed, hvor sneen dækker hele landet til jul. Peter Rasmussen fra Danske Spil fortsætter da også:

Det er faktisk slet ikke overraskende. Selv om hvid jul efterhånden er et sjældent fænomen herhjemme, så viser vores data, at danskerne traditionelt altid spiller klart mest på, at sneen daler og dækker landet den 24. december.

Den optimisme matcher dog ikke helt realiteterne, hvis man spørger de sande eksperter. TV2-vejrets særlige hvid jul-barometer peger i hvert fald i skrivende stund på omkring 15 procents chance for en hvid jul.

Selvom sneen måske stadig ligger i dele af landet og ser kold og dejlig ud, så er der noget, der tyder på, at den er væk igen inden jul. For som Shu-bi-dua synger i en lidt yngre sang, så har meteorologerne lovet, at vi nu får bedre vejr, og dermed er udsigterne til en landsdækkende hvid jul ikke så gode.

Vejret er ikke til at regne med

Det der taler for at lave et odds på hvid jul er selvfølgelig, at vejret kan man simpelthen ikke regne med. Tit er det totalt uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske med vejret om en måneds tid. Der kan for eksempel komme en koldfront og/eller en snestorm ud af den blå luft. Det er de også opmærksomme på hos Danske Spil, hvor de holder øje med vejrprognoserne helt frem til juleaften.

Alle ved jo, at man ikke kan regne med vejret […] derfor holder vi også nøje øje med prognoserne for julevejret fra nu af og indtil jul.
Odds på hvid jul hos Danske Spil