I dag var dagen, alle havde snakket om, siden ruten blev offentliggjort. Man skulle 2 gange over Alpe’d’Huez for første gang nogensinde.

Fra start kom der knald på. Saxo Tinkoff angreb på skift og selv en rytter som Rogers kørte Froome efter. Han ville ikke tillade nogle Saxo Tinkoff ryttere at komme foran, så Contador kunne få hjælp senere på etapen.

Efter 17 km fik en gruppe på 9 ryttere – uden Saxo Tinkoffryttere – hul til feltet og fik lov at køre. Heriblandt Jens Voigt, Christophe Riblon og Tejay van Garderen.

Udbruddet fik næsten 10 minutters forspring og i feltet fik Saxo-Tinkoff endelig held med at sende Roche og Paulinho foran feltet. Desværre for Saxo-Tinkoff blev de også hentet efter en del kilometer foran feltet. Det så ikke ud til at blive Saxo-Tinkoff’s dag i dag.

Læs også: Spilleloven i Danmark

Inde på Alpe’d’Huez for første gang stak van Garderen meget tidligt. Riblon kørte straks efter ham.  Op igennem de massive menneskemængder øgede van Garderen støt indtil Moser kom op til Riblon. Sammen kørte de op til Garderen og fik en front trio etableret inden toppen.

I feltet skete der ikke alverden opad. Andy Schleck angreb sammen med nogle andre og kom til at køre på mellemhånd i lang tid, men de blev hentet på anden opstigning og var aldrig reelt i spil for etapesejr.

På nedkørslen skete der til gengæld noget. Først fik van Garderen defekt og måtte lade de andre to køre. Derefter havde Riblon for meget fart på i et sving og kørte ned i en lille bjergbæk. Det betød, at fronttrioen var splittet på vej nedad.

I feltet skete der ligeledes ting og sager nedad. Først angreb Kreuziger og fik lov at køre. Dernæst angreb Contador og fik lov at køre. De fik dog aldrig mere end 25 sekunder og i dalen satte Movistar tempo og Saxo-Tinkoff opgav endnu engang sit foretagende.

I bunden før anden opkørsel blev udbryderne samlet igen og de kom ind til Alpe’d’Huez med et forspring på 5:25 til feltet. Så snart trioen ramte opkørslen, slap Moser de to andre og kort efter angreb van Garderen og efterlod Riblon.

Det tydede på en klar etapesejr til van Garderen, men Christophe Riblon fandt sit eget tempo og hentede Tejay van Garderen med 2 km til mål og drønede forbi ham til etapesejr på denne meget prestigefyldte etape. Samtidig var det franskmændenes første sejr i årets Tour de France.

I feltet viste Ten Dam, Mollema og Kreuziger hurtigt svaghedstegn på dagens anden opkørsel. Det udnyttede Froome og angreb gruppen. Op ad Alpe’d’Huez var der masser af aktivitet.

Quintana, Rodriguez og Froome angreb på skift og folk faldt fra lidt efter lidt. De 3 dannede en trio foran de andre klassementsryttere og lagde mere og mere afstand til Contadorgruppen, hvor også Jakob Fuglsang sad.

Et stykke oppe af bjerget kom Richie Porte pludseligt tilbage til Froome-trioen. Det skulle vise sig at være meget vigtigt. Da der manglede ca 3 km gik Froome sukkerkold og kaldte på hans servicebil, så han kunne få noget sukker. Det var ikke tilladt på det tidspunkt at modtage forplejning og Quintana angreb som svar.

Læs også: Anmeldelse af Betsafe

Chris Froome var nødt til at lade ham og Rodriguez køre. Richie Porte kørte tilbage til servicebilen og hentede sukker til Froome og trak ham derefter hele vejen i mål.

Chris Froome var meget kold og Porte vendte sig mange gange om for at se om han stadig var på hjul. Havde Froome ikke haft Porte, så havde han mistet meget mere tid end tilfældet var.

I mål endte Quintana og Rodriguez med at tage 1:06 på den gule trøje, men i det samlede klassement betød det ikke alverden. Chris Froome er stadig nr 1 og nu med over 5 minutter til Alberto Contador på andenpladsen. Nairo Quintana overtager tredjepladsen fra Kreuziger, men nr 2-5 ligger meget tæt.

Da det var imod reglerne at modtage forplejning på det tidspunkt, som Chris Froome gjorde, så var der lidt spekulation i hvorvidt han kan modtage en tidsstraf for det. Nu var det dog Richie Porte, der rent fysisk var nede at hente sukkeret, så det må være op til ledelsen at bedømme.

Jakob Fuglsang kom i mål på en tiendeplads i dag og han rykker en plads frem i klassementet til en 7.plads. Det skete på bekostning af Laurens Ten Dam, der gik helt ned i dag og nu er et kvarter efter.

Ingen af trøjerne skiftede ejermand i dag. I morgen kommer der dog en lille ændring alligevel. Det bliver Christophe Riblon, der kommer til at køre i den prikkede efter at han overhalede Nieve på tredjepladsen i den konkurrence.

Læs også: Viborg er favoritter til nedrykning – Få odds 12.50 på Brøndby

Trøjerne i Tour de France efter 18.etape:

Gul førertrøje: Chris Froome
Grøn pointtrøje: Peter Sagan
Prikket bjergtrøje: Chris Froome (Christophe Riblon kører i den i morgen)
Hvid ungdomstrøje: Nairo Quintana