Etapeprofilerne til Tour de France 2023 – Her skal slagene slås
Ruten til Tour de France er kendt som værende den nemmeste af de tre grand tours. Man skal dog huske på, at feltet i Touren altid er suverænt stærkest. Derfor er niveauet naturligvis vanvittigt højt, når alle de bedste er samlet. Det gør, at der kan se noget på samtligt etaper i løbet.
Det er med andre ord sikkert og vist, at vi igen i år vil blive forkælet med fremragende cykelløb, når det går løs i København den 1. juli.
Disse odds leveres af bookmakeren bet365
Dagens etape i Touren
Arrangørerne har igen i år valgt at give enkeltstartsrytterne noget plads at lege på. Det gælder primært løbets sidste enkeltstart, som er lang efter moderne forhold.
Nedenfor vil du kunne danne dig det fulde overblik over Tourens etaper. Vi analysere hver af etoaperne og kommer ved vores bud på, hvem der vinder. Vi opdaterer naturligvis siden i takt med, at der kommer profiler for de forskellige etaper.
1. etape (1. juli): København – København – 13,2 km.
Det er næppe gået mange danskeres næse forbi, at Tour de France-ruten 2022 starter i Danmark. Det skulle have været 2021, men det blev udskudt på grund af det udsatte EM i fodbold.
Dermed er det nu, at det går løb. Der har naturligvis tidligere været både VM og Giro d’Italia i Danmark. Dette er dog en begivenhed i en helt anden liga.
Der er start og mål ved H.C. Andersens Boulevard. Fra starten går ruten over Dronning Louises Bro – den travleste cykelrute i verden.
Mellemtiden er ved Sankt Jakobs Plads og Parken efter 6,6. Her får vi første praj om, hvorvidt vi kan gøre os forhåbninger om en dansker i gult. Det ville i så fald være første gang siden Michael Rasmussen i 2007.
På vejen mod mål skal rytterne også forbi Den Lille Havfrue og Kongens Nytorv, inden der er mål ved rådhuspladsen.
Vi har flere gode bud på en dansk topplacering i form af Mads Pedersen, Søren Kragh, Mikkel Bjerg, Kasper Asgreen og Jonas Vingegaard.
Storfavoritten er dog det italienske tempofænomen og dobbelte verdensmester i enkeltstart – Filippo Ganna fra INEOS Grandiers. Det er Gannas første Tour de France.
Andre gode bud er Wout van Aert, Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Stefan Küng, Mathieu van der Poel, Rémi Cavagna og Rohan Dennis
Odds på etapen hos Danske Spil
2. etape (2. juli): Roskilde – Nyborg, 202,2 km.
Løbets anden etape på dansk jord byder på lidt over 200 kilometer fra Roskilde til Nyborg. Den skarpe læser har naturligvis opfattet, at det betyder. at løbet skal over Storebæltsbroen.
Inden vi når så langt er dog 181,1 kilometer på Sjælland, som skal afvikles. Tour de France 2022’s 2. etape starter som nævnt i Roskilde. Herfra gå turen mod nord.
Her skal vi have uddelt dette års første bjergtrøje. Det sker på på de tre kategori 4-stigninger Côte de Asnæs Indelukkede, Côte d’Høve Stræde og Côte de Kårup.
Disse tre bjergspurter er placeret indenfor 62 og 84 kilometer. Dermed er det med stor sandsynlighed dagens udbrud, som skal køre om dem. I den forbindelse kunne man naturligvis håbe at se et par danskere i dette. Det kunne være folk som Mads Würtz, Michael Valgren eller Magnus Cort.
Hvis tre forskellige ryttere skulle ende med at vinde spurterne, vil de alle have et point. Da vil det være den bedst placerede i klassementet, som tager prikkerne.
Finale på Storebæltsbroen
Dagens indlagte spurt er lagt i Kalundborg og kommer efter 126,9 kilometer. Derfra går turen mod dagens hovedattraktion – Storebæltsbroen.
Meget afhænger af, om der er sidevind på vejen over Storebælt, og hvor stærk denne i så fald er. Uanset hvad så vil vi se en voldsom positionskamp hen mod broen.
Hvis der er pænt med sidevind, så kan det meget vel være et reduceret felt, som skal spurte om sejren i Nyborg. Der skal dog ske noget uventet, hvis ikke etapen ender i en form for spurt.
Her vil favoritterne vi Fabio Jakobson, Dylan Groenewegen, Sam Bennett, Caleb Ewan, Wout van Aert og Jasper Philipsen. Hvis vi skal have en dansk vinder, så er det Mads Pedersen, som vi skal sætte vores lid til.
Odds på etapen hos Danske Spil
3. etape (3. juli): Vejle – Sønderborg 182,9 km.
Tredje og sidste etape i Danmark byder på endnu en dag for sprinterne. Det betyder, at udbruddet bør komme afsted relativt hurtigt og formentlig bestå af tre eller fire mand.
Etapen byder igen på tre kategori 4-stigninger. Disse er Côte de Koldingvej, Côte de Hejlsminde Strand og Côte de Genner Strand. Dermed vil der naturligvis blive kørt om bjergtrøjen igen i dag.
På vejen mod syd rammer vi efter 90,5 kilometer dagens indlagte spurt i Christiansfeld. Her vi en forsmag på, hvad der venter i Sønderborg.
Udbruddet bliver formentlig hentet med omkring ti kilometer til mål, hvor positionskampen allerede vil være i fuld gang.
Vejene er brede og finalen på etapen uden de store terrænmæssige forhindringer. Dermed er der lagt op til en stor finale mellem feltets topsprintere i Sønderborg.
Odds på etapen hos Danske Spil
4. etape (5. juli): Dunkerque – Calais 171,5 km.
Så er Tour de France 2022 hjemme i Frankrig. Da løbet kommer rejsende fra Danmark, er det ikke overraskende, at 4. etape skal køres helt oppe i det nordligste Frankrig.
Det betyder, at vi starter i Dunkirk. Herfra går den vilde jagt på at komme i dagens udbrud. Der er nemlig hele seks kategori 4-stigninger fordelt på ruten. Udbruddet bør mindst være i spil til de fem af dem.
Hvis ikke udbruddet kommer hurtigt afsted, kan de dog risikere, at de ender med at skulle vente til efter dagens indlagte spurt. Denne kommer efter 63,2 kilometer.
Det er dog en etape, som bør ende med en spurt. Ved første øjekast kunne etapen ligne en massespurt. Der er dog en hård kategori 4-stigning med top blot 10,8 kilometer før mål.
Her er tale om Côte du Cap Blanc-Nez, som er blot 900 meter lang men stiger med pæne 7,5 procent i snit. Det kan blive en affyringsrampe for folk, som vil prøve at snyde sprinterne.
Derfra går ruten mod dagens målby Calais. Den kendes af mange nok for sin færge- og tunnelforbindelse til England.
Blandt de hurtige folk kunne dette være en god dag for Wout van Aert, Mads Pedersen, Caleb Ewan og Jasper Philipsen.
Odds på etapen hos Danske Spil
5. etape (6. juli): Lille Métropole – Arenberg Porte du Hainaut 153,7 km.
Dagens etape starter i Lille og indeholder ikke én eneste kategoriseret stigning. Det til trods kan det meget vel blive en af løbets afgørende etaper.
Efter 80 kilometer rammer vi nemlig den første af etapens i alt 11 brostenspavéer. Det er sektion nummer fem og tre, som er de hårdeste.
Alt kommer til at afhænge af vejret på denne etape. Hvis det er tørvejr, så bør de fleste favoritter kunne undgå de store tidstab på brostenene.
Hvis det derimod kommer til at regne, som vi så det i 2014, så bliver det dog en helt anden historie. Da vil tilfældigheder og tekniske færdigheder i højere grad få indflydelse.
Derudover bliver den voldsomme nervøsitet i feltet også en faktor. Der vil være enorm positionskamp på vej ind på brostenene.
Sidst der var brosten i Touren var tilbage i 2018. Dengang endte det med en sejr til John Degenkolb, som kæmpede mod Greg Van Avermaet og Yves Lampaert om etapesejren.
Hvem vinder brostensetapen?
Mens det for klassementrytteren kommer til at hande om ikke at miste tid, er der naturligvis også folk, som har denne etape som deres store mål.
Her tænker vi på ryttere som Stefan Küng, Mathieu van der Poel, Fabio Jakobsen og Dylan Groenewegen. Vi har også et par gode danske bud i Mads Pedersen og Kasper Asgreen.
Der er naturligvis også Wout van Aert. Meget kommer dog an på, om han vil skulle bruge kræfter på at hjælpe sine kaptajner Primoz Roglic og Jonas Vingegaard. Det samme kan blive gældende for Küng, hvis FDJ satser på Gaudu i klassementet.
Odds på etapen hos Danske Spil
6. etape (7. juli): Binche – Longwy 219,9 km.
Så er det tid til den længste etape i Tour de France 2022. Etapen starter i Belgien og fortsætter ind i Frankrig. Profilen minder mest af alt om en forårsklassiker, og det er da også i Ardennerne, at slaget skal slås.
Dette er uden tvivl en etape, som flere ryttere vil have sat et stort fedt kryds ud for. Derfor kan udbruddet få svært ved at holde hjem – med mindre felt er villige til at lade et stort udbrud køre.
Etapen indeholder løbets første kategori 3-stigninger. Den første af disse – Côte des Mazures kommer efter 87,2 kilometer.
Den sidste ligger dog i finalen og kan få afgørende betydning. Toppen af Côte de Pulventeux rammes nemlig med blot 5,3 kilometer til mål. Det er en ganske hård sag med hele 12,3 i snit over 800 meter.
Derefter slutter etapen på den ukategoriserede Côte des Religieuses. Sidst der var mål her var i 2017, hvor Peter Sagan sejrede foran Michael Matthews og Dan Martin.
Denne etape vil uden tvivl være et stort mål for Mathieu van der Poel. Vi kan meget vel komme til at få en duel mellem ham om van Aert om etapesejren.
Der er dog også folk som netop Matthews samt Roglic og Pogacar, der kan gøre sig gældende. Med danske øjne kunne man håbe, at Michael Valgren eller Mikkel Honoré har en god dag.
Odds på etapen hos Danske Spil
7. etape (8. juli): Tomblaine – La Super Planche des Belles Filles 176,3 km.
Så er det blevet tid til Tourens første bjerg. Det er som så ofte før La Planche des Belles Filles. Den har været en favorit hos arrangørerne de sidste mange udgaver.
Dette er sjette gang siden 2022, at der er mål på La Planche des Belles Filles. Der er flere af de helt store navne blandt vinderne her tænker vi på Chris Froome (2012), Vincenzo Nibali (2014), Fabio Aru (2017) og Tadej Pogacar på enkeltstarten i 2020.
Det kan dog også blive en dag, hvor vi får to løb i løbet. Det vil sige, at vi kan ende med, at få et udbrud, som skal kæmpe om sejren, som vi så det i 2019, da Dylan Teuns vandt etapen.
De første cirka 70 kilometer er flade, inden det så småt begynder at stige op imod dagens indlagte spurt. Efter den kommer etapens første af to kategori 3-stigninger, hvor udbruddet kan kæmpe om bjergpoint.
Med syv kilometer igen rammer feltet La Planche des Belles Filles, som stiger med 8,7 procent. Det er især de første fem kilometer, der trækker tænder ud med fleres stykker på mellem ti og 12 procent.
De sidste par hundrede meter er også modbydelige og her kan vi få en form for spurt mellem favoritterne, hvis ikke nogen har gjort forskellen inden.
Tadej Pogacar vil naturligvis være den altoverskyggende favorit. Etapen ligger dog også godt til Daniel Martínez, David Gaudu og Romain Bardet.
Odds på etapen hos Danske Spil
8. etape (9. juli): Dole – Lausannes 186,3 km.
I dag tager Touren endnu en afstikker væk fra Frankrig, når der er mål i Schweiz. Det er en etape, hvor vi meget vel kan få et udbrud, som skal kæmpe om sejren. Der bør være sket tilstrækkeligt med tidsforskydelser til, at en stor del af feltet, kan få lov til at stikke afsted.
Der er fire bjergpoint at kæmpe om frem mod dagens afsluttende kategori 3-stigning Côte de Stade olympique. Navnet vidner om, at den Internationale Olympiske Komité har deres hovedsæde i dagens målby Lausanne.
Ser man blot på profilen, så er stigningen stat til 4,8 kilometer med 4,6 procent i snit. Det fortæller dog langt fra hele historien. Den er nemlig ganske stejl undervejs, og en lille nedkørsel trækker den samlede stigningsprocent ned.
Hvis han kan komme afsted kunne det være en god etape for Michael Valgren. Ryttere som Alexey Lutsenko, Julian Alaphilippe, Michael Woods, Mathieu van der Poel og Benoît Cosnefroy vil også have et godt øje til denne etape. Marc Hirschi er schweiz’ bedste bud på succes, men han skal arbejde for Pogacar.
Odds på etapen hos Danske Spil
9. etape (10. juli): Aigle – Châtel les Portes du Soleil 192,9 km.
Så er det tid til sidste etape inden løbets anden hviledag. Her venter en lang dag, hvoraf det meste skal køres i Schweiz, inden vi til slut runder af i Frankrig.
Der venter en kategori 4, en kategori 3 og to kategori 1-stigninger. Den første af disse er Col de la Croix, som er tilbage 25 år efter sit første og hidtil eneste Tour-besøg. Dengang krydsede colombianske González toppen først på en etape, som blev vundet af franske Christophe Mengin.
Dengang sluttede etapen dog også i Schweiz. Denne gang vender løbet som nævnt tilbage til Frankrig, hvor feltet rammer Pas de Morgins.
Den var også med i 1997, hvor den dog blev kørt fra en anden side og blot var kategori 3. Vi skal helt tilbage til 1988 for at finde sidst Pas de Morgins blev forceret fra denne side. Dengang var belgiske Ludo Peters først over toppen.
Pas de Morgins byder på hele 15,4 kilometer og stiger med 6,1 i snit. De første 11 kilometer er klart hårdest, inden det flader ud på de sidste 4,4.
Efter nedkørslen rammer rytterne de sidste fire kilometer, som stiger stødt op mod mål.
I og med at dette som nævnt er sidste dag inden hviledagen, så kunne man naturligvis håbe, at det ansporer favoritterne til at køre offensivt.
Hvis de gør det, så er det naturligvis en god dag for folk som Pogacar, Roglic, Martínez og Bardet.
Odds på etapen hos Danske Spil
10. etape (12. juli): Morzine les Portes du Soleil – Megève 148,1 km.
Dagen efter hviledagen byder på en perfekt etape for et udbrud. Dagens afsluttende stigning er nemlig ikke hård nok til, at favoritterne kan gøre en forskel. Derfor vil de formentlig spare krudtet til i morgen, hvor der venter en stor dag i Alperne.
Det at det er en god etape for et udbrud gør dog, at kampen for at komme afsted vil være hård. Derfor kan det meget vel blive en hektisk start på etapen.
Når udbruddet er kørt, kan de fordele diverse spurter mellem sig, inden det skal gå løs på den afsluttende stigning. Denne kommer efter omkring 129 kilometer og er 19,2 kilometer lang. Den stiger dog blot med beskedne 4,1 i snit.
Den hårdeste del af Megève er de sidste 7,2 kilometer, hvor der er flere sektioner på omkring de seks procent. Det desuden værd at notere sig, at opløbet stiger med ca. syv procent.
Megève blev også brugt i Critérium du Dauphiné i 2020, hvor der var mål for sidste etape. Her var ruten dog langt hårdere, og etapen blev vundet af Sepp Kuss, mens Daniel Martínez snuppede den samlede sejr foran Thibaut Pinot.
Dette kunne være en god etape for typer som Tim Wellens, Maximilian Schachmann, Lennard Kämna, Alexey Lutsenko og Bauke Mollema, hvis de sat tid nok til i klassementet.
Odds på etapen hos Danske Spil
11. etape (13. juli): Albertville – Col du Granon Serre Chevalier 151,7 km.
Dette er den første af to store dage i Alperne. Den 11. etape af Tour de France 2022 byder på velkendte bjerge i form af Col du Télégraphe og Col du Galibier. Finalen køres på den benhårde Col du Granon Serre Chevalier.
Etapens første 46 kilometer fra Albertville er flade. Derfra rammer feltet dog Lacets de Montvernier. Den er trods sine 3,4 kilometer en kategori 2-stigning. Det skyldes dens stigningsprocent på 8,2. Den kan ende med at blive springbrættet for dagens udbrud.
Dagen i dag kan nemlig ende med at blive en god dag for et udbrud. Der venter som nævnt endnu en stor Alpe-etape i morgen. Derfor må favoritterne ventes at spare på krudtet til sidste stigning. Det kan blive udbruddets chance for at holde hjem.
Tourens tag
Efter omkring 70 kilometer går det for alvor løs, når løbet rammer Col du Télégraphe. Dette klassiske Tour-bjerg er med for 36. gang. Sidst det var med i 2017, hvor Primoz Roglic rundede toppen først og vandt etapen fra et udbrud.
Télégraphe er en relativt konstant stigning, som over sine knap 12 kilometer ligger omkring de syv procent. Efter en kort nedkørsel tager rytterne fat på Col du Galibier.
Galibier er som så ofte før med sine 2.642 meter det højeste punkt i løbet og dette års Souvenir Henri Desgrange. Det kaster €5.000 af sig at runde toppen som første mand.
Galibier kommer som nævnt lidt i forlængelse af Télégraphe. Selve Galibier er 17,7 kilometer lang og stiger med 6,9 i snit. Det er især de sidste otte kilometer, som kommer til at trække tænder ud. Det er årets første bjerg, som er udenfor kategori.
Efter en lang nedkørsel rammer vi Col du Granon Serre Chevalier, der er med for første gang siden debuten i 1986. Her vandt spanske Eduardo Chozas etapen, mens Greg Lemond overtog den gule trøje fra sin holdkammerat Bernard Hinault.
Cold du Granon er et monster af et bjerg. Den stiger med 9,2 i snit over sine 11,3 kilometer. Den er hårdest midt på, hvor der er tre kilometer på ti procent og over. Her vil vi uanset om etapesejren er i spil eller ej få en stor kamp mellem klassementrytterne.
Odds på etapen hos Danske Spil
12. etape (14. juli): Briançon – Alpe d’Huez 165,1 km.
Vi slutter af i Alperne med en stor etape med mål på Alpe d’Huez. Det bliver uden tvivl en kaotisk dag, hvor vi formentlig vil se favoritterne køre om sejren på Alpe d’Huez.
Der bliver knald på fra start, da sprinternes målstreg nærmest ligger efter 11,8 kilometer, hvor dagens spurt er placeret. Derfor vil et udbrud næppe få lov til at køre inden da, med mindre sprinterne er med.
Dette er Bastilledagen. Derfor vil vi uden tvivl se de franske ryttere stå i kø for at komme afsted. Det er dog få af disse, som kan vinde etapen. Her tænker vi primært på David Gaudu og Romain Bardet. Thibaut Pinot og Warren Barguil kan også gøre det på deres gode dage.
Derudover bliver dette også en dag, hvor man med fordel kan sende hjælperyttere i udbrud, så de kan fungere som forposter for kaptajnerne.
Efter spurten rammer feltet for anden dag i træk Col du Galibier. Denne gang gælder det dog den lettere side af bjerget, som byder på 23 kilometer men kun 5,1 procent i gennemsnit.
Efter nedkørslen og et kort dalstykke rammer feltet et anden ikonisk bjerg i form af Col de la Croix de Fer. Det er 21. gang, at Croix de Fer er med på Tour de France-ruten. Sidst var i 2018, hvor Steven Kruijswijk var først over. Også dengang lå Croix de Fer som så ofte før inden Alpe d’Huez.
Croix de Fer er hele 29 kilometer lang og stiger med 5,2 procent i snit. De første 12 kilometer er hårdest med flere stykker på omkring ni og ti procent. Derefter flader den ud over de næste 11 kilometer, inden den tager fat igen på de sidste fem. Efter en nedkørsel og et dalstykke står den på Alpe d’Huez.
Det mest ikoniske bjerg
Alpe d’Huez er Tourens mest ikoniske bjerg. Det er et sted, hvor alle de store gerne vil vinde, og udbruddet sjældent holder hjem. Sidst den var med var i 2018, hvor Geraint Thomas vandt iført den gule trøje.
Alpe d’Huez strækker sig over 13,8 procent og byder på en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,1. Her skal man dog være opmærksom på, at de sidste 2,8 kilometer på mellem fem og 5,5 procent trækker det tal gevaldigt ned.
De første 11 kilometer er derimod modbydeligt hårde. Her ligger vi det meste af tiden på mellem ni og 11 procent. Derfor er der gode chancer for, at vi ser angreb fra bunden blandt favoritterne. Det så man eksempelvis i 2008, da Carlos Sastre lagde fundamentet for sin Tour-sejr på Alpe d’Huez.
Favoritten til at vinde denne etape er naturligvis løbets helt store favoritter. Det vil sige Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard og Daniel Martínez.
Odds på etapen hos Danske Spil
13. etape (15. juli): Le Bourg d’Oisans – Saint-Étienne 192,6 km.
Mellem Alperne og Pyrenæerne venter som altid et par hårde etaper i Massif Central. Regionen er elsket af udbrydere, da etaperne her ofte er for hårde til de rene sprintere.
Det er formentlig også tilfældet på denne etape, som er ganske lang og med et par stigninger til sidst. Ryttere som Mathieu van der Poel, Michael Matthews, Peter Sagan og Mads Pedersen kan derfor tænkes at forsøge at komme med i udbruddet fremfor at lade holdet arbejde i front af feltet hele dagen.
Der er tre kategoriserede stigninger, hvoraf de to et kategori 3, mens en er kategori 2. Det er Col de Parménie, som kommer efter lidt over 70 kilometer og stiger med 6,6 i snit over 5,1 kilometer.
Derefter kommer dagens indlagte spurt. Det er som nævnt ikke utænkeligt, at nogle hurtige herrer har sneget sig med i udbruddet. I så fald vil de udelukkende gå efter pointene.
Efter spurten kommer kategori 3-stigningen Côte de Saint-Romain-en-Gal med 4,5 procent over 6,6 kilometer. Her kan man forsøge at sprænge udbruddet, hvis der sidder folk, som man helst ikke vil til stregen med.
Derefter går det op og ned frem mod dagens målby Saint-Étienne. Sidst der var mål her var i 2019, hvor Thomas de Gendt tog en fornem etapesejr foran den franske duo Thibaut Pinot og Julian Alaphilippe, som tilbageerobrede den gule trøje fra Giulio Ciccone.
Dette er som nævnt en god dag for folk som Sagan, Mads Pedersen, van der Poel og Matthews. Folk som Caleb Ewan, Kasper Asgreen og Søren Kragh kan også være i spil. Wout van Aert er naturligvis også blandt favoritterne, hvis han får lov af Jumbo-Visma.
Odds på etapen hos Danske Spil
14. etape (16. juli): Saint-Étienne – Mende 192,5 km.
Hvis udbruddet mod forventning ikke havde succes i går, så får de en endnu bedre mulighed i dag. De første 60 kilometer bliver benhårde i terræn, hvor der ikke er mange flade meter.
Her vil vi se en voldsom kamp om at komme med i dagens udbrud. Det gælder folk som Michael Valgren, Søren Kragh, Benoît Cosnefroy, Mathieu van der Poel, Michael Woods, Alexey Lutsenko og Dylan Teuns.
Efter etapens eneste flade kilometer venter en lang men ukategoriseret stigning. Derefter kommer to kategori 3-stigninger, inden det går løs på den velkendte Côte de la Croix Neuve – Montée Jalabert.
Den er naturligvis navngivet efter den franske profil Laurent Jalabert. Den populære franskmand vandt første gang stigningen var med i 1995. Det var en dag, hvor Jalaberts ONCE-hold iscenesatte et stort angreb og undervejs truede Miguel Indurains gule trøje.
Sidst Côte de la Croix Neuve var med var i 2018, hvor Omar Fraile var først over toppen og sejrede med seks sekunder foran Alaphilippe og Jasper Stuyven.
Dette er en etape, som ofte giver to løb i løbet – et om etapesejren og en kamp blandt favoritterne. Det var også tilfældet for fire år siden, hvor Primoz Roglic tog et par sekunder på Chris Froome og Geraint Thomas.
Den afsluttende stigning er tre kilometer lang og stiger med betragtelige 10,2 procent. Fra toppen er det flet mod målstregen, der som altid er placeret på flyvepladsen i Mende.
Odds på etapen hos Danske Spil
15. etape (17. juli): Rodez – Carcassonne 202,5 km.
For tredje og sidste dag går det løs i Massif Central. Denne gang har sprinterholdene dog en chance, som de sikkert vil forfølge. de tunge sprintere kan få det svært, men folk som Mads Pedersen, Michael Matthews, Wout van Aert, Bryan Coquard og Caleb Ewan kan med rette gå efter sejren.
Starten på etapen kan igen blive ganske hård, da det igen konstant går op og ned. Alt afhænger af, om et hold som BikeExchange, Trek eller Lotto vil bruge kræfter på at jagte udbruddet.
Hvis dagens udbrud bliver hentet, så kan sprinterholdene glæde sig over, at finalen ikke byder på de store terrænmæssige udfordringer på vej ind mod Carcassonne.
Touren var også i Carcassonne sidste år, hvor Mark Cavendish sejrede foran sin egen leadout mand Michael Mørkøv. I 2018 var der også dansk succes, da Magnus Cort vandt i Carcassonne. Hvis vi skal have endnu en stor dansk dag her, så er Mads Pedersen og Magnus Cort begge gode bud.
Odds på etapen hos Danske Spil
16. etape (19. juli): Carcassonne – Foix 178,5 km.
Så tager vi hul på tredje og sidste uge af Tour de France 2022 og dermed også Pyrenæerne. I dag står den på kategori 1-stigningerne Port de Lers og Mur de Pérère.
Begge stigninger var også på ruten i 2019, hvor etapen sluttede på Prat d’Albis. Den slipper rytterne dog for i dag. Sidst der var mål nede i Foix var i 2017, da Warren Barguil slog Nairo Quintana, Alberto Contador og Mikel Landa i spurten om etapesejren.
Der venter to langt hårdere dage, så dette kan meget vel blive en etape, hvor et udbrud kan holde hele vejen. Der er ikke de store forhindringer på de første 113 kilometer, så det kan tage lang tid, før det lykkes at komme afsted. Det kan blive en enormt varm dag, så det er vigtigt, at man får spist og drukket rigeligt.
Efter 113 kilometer går det løs med Port de Lers med sine 11,4 kilometer og 7 procent. Der er et par hårde stykker, men ellers ligger stigningen overvejende på omkring de syv procent.
Efter nedkørslen rammer feltet Mur de Pégère. Her er de første seks kilometer til at tale med, men derfra ændrer bjerget karakter. De sidste 3,3 kilometer stiger nemlig med mellem 11 og 18 procent.
Det er med andre ord her, at man i udbruddet skal gøre en forskel for at vinde etapen. Fra toppen er der 27,2 kilometer til mål, hvoraf størstedelen er nedkørsel.
Det kan være, at klassementsrytterne også lige skal prøve hinanden af på dette stykke. Det ventes dog at være et udbrud, som skal kæmpe om sejren.
Hvis man har tabt sit klassement på gulvet, kan dette være en dag, hvor man redde lidt af æren. Det er også en god dag for folk som Jakob Fuglsang, Michael Woods, Ben O’Connor, Simon Yates og Bauke Mollema.
Odds på etapen hos Danske Spil
17. etape (20. juli): Saint-Gaudens – Peyragudes 129,7 km.
Der venter endnu en stor dag i Pyrenæerne, når hele tre kategori 1-stigninger og en kategori 2 skal forceres. De første ca. 55 kilometer er uden store forhindringer, men derfra går det løs.
Her rammer Touren 2022 nemlig den velkendte Col d’Aspin. Den var senest med i 2018, hvor Julian Alaphilippe var første mand over toppen iført bjergtrøjen.
Dette kan meget vel blive en god etape for et udbrud. Der venter en endnu hårdere dag i morgen, så det kan tænkes, at klassementsrytterne holder sig i ro indtil sidste bjerg.
Col d’Aspin byder på 12 kilometer à 6,5%. Efter en kort nedkørsel går det løs med Hourquette d’Ancizan, som er etapens klart letteste stigning.
Efter en nedkørsel og et kort dalstykke venter Col de Val Louron-Azet, som også har været med en del gange de sidste par år.
I år køres den fra sin længere med knap så stejle side med 6,8 procent over 10,7 kilometer. Den starter relativt blødt men begynder at tage fat efter tre kilometer.
Efter toppen venter endnu en nedkørsel og så starter Peyragudes med det samme. Mange husker den nok for den vilde 12. etape i 2016. Dengang sejrede Romain Bardet, mens Fabio Aru tog førertrøjen fra Chris Froome, som led i den stejle finale.
Peyragudes er otte kilometer lang og stiger i snit med 7,8. Det er dog især de sidste 2,4 kilometer, som trækker tænder ud. På opløbstrækningen er vi oppe på hele 16%
Hvis favoritterne kommer samlet til mål, så er dette en god etape for Pogacar og Daniel Martínez.
Odds på etapen hos Danske Spil
18. etape (21. juli): Lourdes – Hautacam 143,2 km.
Så er det sidste udkald, hvis man skal gøre en forskel inden lørdagens enkeltstart. Dette bør blive en dag, hvor vi ser klassementsrytterne køre om sejren. Der er ikke stort set ingen flade kilometer mellem stigningerne hvilket indbyder til offensiv kørsel.
Etapens første 60 kilometer er flade, men efter den indlagte spurt går det løs med klassikeren Col d’Aubisque. Mange danskere husker nok bjerget for Michael Rasmussens etapesejr i 2007 på 16. etape iført den gule trøje. Det blev som bekendt hans sidste etape i løbet.
Col d’Aubisque byder på hele 16,4 kilometer med 7,1 i snit. Her er det de første seks kilometer, som trækker gennemsnittet ned. Derfra ligger den nemlig ret konstant på omkring de otte procent.
Efter nedkørslen gå det med det samme løs med Col de Spandelles. Tour debutanten er bestemt i den hårde ende af kategori 1-bjergene.
Den strækker sig således over 10,3 kilometer med ganske pæne 8,3 i snit. Det kan tænkes, at vi allerede her vil se favoritterne spille ud.
Hvis ikke så kommer det med garanti til at ske på Hautacam. Det er naturligvis endnu en stigning, hvor en dansker har triumferet iført løbets gule trøje, da Bjarne Riis sejrede på 16. etape i 1996. Sidst den var med var i 2014, hvor Vincenzo Nibali vandt i gult.
Det er ikke et tilfælde, at det ofte er de store kanoner, der vinder på Hautacam. Med sine 13,6 kilometer og 7,8 procent er det nemlig en led stigning.
De første syv kilometer er nogenlunde medgørlige. Herefter kommer dog to kilometer med mellem 10,3 og 11,3 procent. Det er her, man skal slå til, hvis man har kræfterne til at sætte konkurrenterne.
Vi vil få et slag mellem de helt store favoritter på denne etape. Derfor er favoritterne til at vinde også folk som Pogacar, Vingegaard, Gaudu og Bardet.
Odds på etapen hos Danske Spil
19. etape (22. juli): Castelnau-Magnoac – Cahors 188,3 km.
Klassementsrytterne får lige en etape, hvor de kan komme til hægterne inden enkeltstarten. Derfor ville det passe dem glimrende at lade et udbrud køre langt væk, så de kan tage en halv fridag.
Det kan dog også være, at der sidder nogle sprinterhold, som har andre planer. Dermed kan denne etape ende med lidt af hvert.
Der er to kategori 4-stigninger. Hvis etapen ender med et stort udbrud, så kan disse bruges til at få skabt splittelse i dette.
Uanset om det bliver en etape for et udbrud eller en sprinteretape, så handler det om, hvem der er bedste restitueret efter bjergene. Det kan meget vel blive en god etape for folk som Mads Pedersen, Mathieu van der Poel, Alexander Kristoff eller Michael Matthews, som kan snige sig med i udbruddet.
Odds på etapen hos Danske Spil
20. etape (23. juli): Lacapelle-Marival – Rocamadour 40,7 km.
Med 40,7 kilometer er her tale om en lang enkeltstart efter moderne forhold. Det er dagen, hvor klassementet skal sættes på plads inden morgendagens paradeetape i Paris.
Som det fremgår af profilen er der ikke de store terrænmæssige udfordringer. Derfor kan det blive en dag, hvor nogle i klassementet kan tabe helt op til omkring to minutter.
Der er dog også favoritter for hvem dette er guf. Her tænker vi først og fremmest på Tadej Pogacar, Primoz Roglic og Jonas Vingegaard. Pogacar blev sidste år et og otte på enkeltstarterne, mens Vingegaard blev treer på begge.
Der er naturligvis også specialister, som går efter etapesejren. Her tænker vi på folk som Filippo Ganna, Wout van Aert, Stefan Bissegger, Stefan Küng og Kasper Asgreen.
Så sent i løbet handler det dog først og fremmest om, hvem der har flest kræfter i behold. Derfor kan vi også se lidt mere uventede ryttere blande sig i toppen. Det kan være en rytter som Søren Kragh, der tidligere har kørt gode enkeltstarter
Odds på etapen hos Danske Spil
21. etape (23. juli): Paris la Défense Arena – Paris Champs-Élysées 115,7 km.
Tour de France 2022 slutter traditionen tro med en paradeetape med mål på Champs-Élysées. Her vil ikke blive kørt om den gule trøje (med mindre det skulle dreje sig om ganske få sekunder).
Den grønne trøje kan dog tænkes at være i spil. Det kan gøre, at pointspurten kort efter tredje passage af målstregen kan blive interessant.
Inden vi kommer ind i Paris er der også en enkelt kategori 4-stigning – Côte du Pavé des Gardes. Den vil der naturligvis også blive kørt om, hvis dens ene point kan afgøre bjergkonkurrencen.
Selv hvis ovennævnte trøjer ikke er spil, er der naturligvis som altid den prestigiøse etapesejr på Champs-Élysées.
Her ender det stort set altid med en massespurt. Sprinterne er ikke blevet snydt siden 2005, hvor Alexandre Vinokourov sejrede.
Sprinterne vil formentlig have taget det så roligt som muligt på gårsdagens enkeltstart med henblik på i dag. En undtagelse kan være sidste års vinder af denne etape, van Aert, som også kører en formidabel enkeltstart.
Vi har aldrig haft en dansk vinder på Champs-Élysées. Mads Pedersen var tæt på i 2020, da han blev toer efter Sam Bennett.
Favoritterne i år er folk som Jakobsen, van Aert, Philipsen, Ewan og Groenewegen. Bedste bud på en dansk vinder Mads Pedersen, der dog har været syg de sidste par dage.
Disse odds leveres af bookmakeren bet365
Odds på etapen hos Danske Spil
Odds på Tour de France hos Danske Spil