Ruten til Tour de France er kendt som værende den nemmeste af de tre grand tours. Man skal dog huske på, at feltet i Touren altid er suverænt stærkest. Derfor er niveauet naturligvis vanvittigt højt, når alle de bedste er samlet. Det gør, at der kan se noget på samtligt etaper i løbet.

Det er med andre ord sikkert og vist, at vi igen i år vil blive forkælet med fremragende cykelløb, når det går løs i Bilbao den 1. juli.

Indlæser…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

Dagens etape i Touren

Hvor der sidste år var pænt med enkeltstartskilometer på Tour-ruten, forholder det sig anderledes i år. Det ændrer dog ikke på, at der er lagt op til endnu en spændende udgave af verdens bedste cykelløb.

Nedenfor vil du kunne danne dig det fulde overblik over Tourens etaper. Vi analysere hver af etoaperne og kommer ved vores bud på, hvem der vinder. Vi opdaterer naturligvis siden i takt med, at der kommer profiler for de forskellige etaper.

Bemærk at alle de officielle etapeprofiler endnu ikke er tilgængelige. Vi kommer naturligvis med mere udførlige etapebeskrivelser, når disse foreligger.

1. etape (1. juli): Bilbao – Bilbao, 182 km.

ASO har i år valgt at starte Touren med en linjeløbsetape. Det gør naturligvis, at langt flere ryttere er i spil til at tage den gule trøje. Dette års løb starter i den baskiske storby Bilbao. Er man bekendt med Baskerlandet Rundt, så ved man, hvad man kan forvente sig af terrænet.

Der venter nemlig en yderst kuperet dag i det baskiske. Særligt finalen er hård. Her kommer nemlig Côte de Morga, Côte de Vivero og Côte de Pike. Den afsluttende Côte de Pike er blot to kilometer lang, men stiger med 10 procent i gennemsnit. Den er langt hårdest på den sidste kilometer. Fra toppen er der ni kilometer til mål. Det er med andre ord et godt sted at angribe.

Dette er en god etape for feltets puncheurs. Hold høje med folk som Michael Matthews, Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Biniam Girmay og naturligvis Tadej Pogačar.

Odds på etapen hos Danske Spil

2. etape (2. juli): Vitoria-Gasteiz – Sanit-Sébastien, 209 km.

Løbets anden etape i Baskerlandet minder meget om gårsdagens. Den afsluttende stigning er dog ikke helt så hård. Til gengæld er den længere. Inden da er der ikke de store forhindringer.

Jaizkibel kommer efter 184,5 kilometer og strækker sig over 8,1. De første fem er relativt lette – herefter tager den dog fat. Defterfølgende tre kilometer mod toppen byder nemlig alle på omkring syv proces. Der er dog 16,5 kilometer til mål fra toppen, hvoraf omkring halvdelen er nedkørsel. Det kan med andre blive svært at holde et jagtende felt bag sig. Stigningen er kendt fra Clasica San Sebastian.

Sidst en Tour de France-etape havde mål i San Sebastian var i 1992. Her var Miguel Indurain prologen, mens franske Dominique Arnould vandt spurten på 1. etape.

Favoritfeltet kommer til at afhænge af, hvor hårdt der bliver gået til den på stigningen. Hold som Jayco – AlUla vil uden tvivl sætte tempo for at komme af med Matthews’ mindre hårdføre konkurrenter.

Odds på etapen hos Danske Spil

3. etape (3. juli): Amorebieta-Etxano – Bayonne, 182,9 km.

På 3. etape bevæger Touren sig hjem til Frankrig, når der er mål i Bayonne i den franske del af Baskerlandet. Der er for første gang lagt op til en etape for løbets sprintere.

Det er langt fra Tourens første besøg i Bayonne, men det er det første siden 2003. Det var på 16. etape, som danske cykelfans måske husker for Tyler Hamiltons etapesejr for CSC. I det nuværende felt har Simon Yates gode minder fra byen. Han vandt nemlig 5. etape af Paris-Nice i 2019 her.

Odds på etapen hos Danske Spil

4. etape (4. juli): Dax – Nogaro, 182 km.

Der er lagt op til endnu en dag for sprinterne, når 4. etape af Tour de France 2023 slutter på motorbanen i Nogaro. Der er et par stigninger undervejs, men det bliver svært for udbruddet at holde hjem.

Opløbet skal køres på Circuit Paul Armagnacs 800 meter lange opløbsstrækning. Der er lagt op til en spektakulær spurt.

Odds på etapen hos Danske Spil

5. etape (5. juli): Pau – Laruns 165 km.

Så tager vi hul på Pyrenæerne, når 5. etape starter i Tour-klassikeren Pau. Det kan blive en god etape for et udbrud, men det bliver svært at komme afsted, da de dagens første bjerg først starter efter 73 kilometer.

Første udfordring er Col de Soudet. Den var senest med i 2020, hvor der også var mål i Laruns, da blev den dog kørt fra en anden side. Denne gang er den 15,1 kilometer lang med en gennemsnitlig snigningsproent på 7,2. Der er dog et par hårde stykker undervejs. Det gælder især de sidste seks kilometer

Dagens afgørende stigning bliver Col de Marie Blanque, som starter med omkring 25 kilometer til mål. Den strækker sig over 7,7 kilometer med ganske pæne 8,6 i snit. Det er især de sidste 4,5 kilometer, som trækker det tal i vejret. Her ligger den nemlig konstant på på mellem 9,9 og 13,6 procent.

Den indgik også på 9. etape i 2020. Dengang skulle etapen afgøres i en spurt blandt klassementsrytterne. Den dag vandt en endnu yngre Tadej Pogačar sin første Tour-etape foran landsmanden Primož Roglič. Pogačar er ikke overraskende et godt bud igen her tre år senere.

Odds på etapen hos Danske Spil

6. etape (6. juli): Tarbes – Cauterets-Cambasque, 145 km.

Nu begynder vi for alvor at se, hvem der har noget at skyde med, når der venter et stort bjergslag i Pyrenæerne. Der er ikoniske Tour-bjerge samt årets første mål på toppen af et bjerg på menuen. Det er en klassisk moderne bjergetaper med sine relativt korte 145 kilometer.

Efter 56 kilometer tages der hul på Col d’Aspin, som faste Tour-seere vil kunne genkende. Den var også med sidste år, hvor den indgik på 17. etape. Den dag havde Mikkel Bjerg en fantastisk dag, da han og Brandon McNulty hjalp Pogačar til etapesejren.

Efter nedkørsel gælder det Tour-legenden Col du Tourmalet på over 2000 meter. Den er 17,1 kilometer lang med 7,3 i snit. Den bliver gradvist hårdere, og de sidste otte kilometer kommer vi stort set ikke under de ni procent.

Efter den lange nedkørsel gælder det finalebjerget – Cauterets-Cambasque. Den er 16 kilometer lang, en de første 11 er ikke voldsomt hårde. Det er de næste fem så til gengæld. Her befinder vi os primært på mellem ni og 11 procent, inden det bliver mere medgørligt mod toppen.

Eneste tidligere Grand Tour-etape med mål på toppen af Cauterets-Cambasque var 7. etape af Vueltaen tilbage i 2003. Den dag var der dansk sejr, da Michael Rasmussen sejrede foran Félix Cárdenas.

Det må ventes at blive årets første helt store slag mellem Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar. Vi så i sidste års Tour, at de øvrige favoritter har det svært, når de to rykker, så der er lagt op til en duel.

Odds på etapen hos Danske Spil

7. etape (7. juli): Mont-de-Marsan – Bordeaux 170 km.

Efter et par hårde dage i bjergene belønnes sprinterne med en etape til Bordeaux. Vi får formentlig et mindre udbrud afsted, som sprinterholdene kan kontrollere.

Touren har ikke overraskende besøgt Bordeaux en del gange i tidens løb. Senest var i 2010, da Mark Cavendish vandt 18. etape foran Julian Dean og Alessandro Petacchi. Cavendish er naturligvis stadig i feltet og på jagt efter Eddy Merckx’ rekord for etapesejre i Touren. Briten er på 34 og mangler én for at overgå Merckx.

Odds på etapen hos Danske Spil

8. etape (8. juli): Libourne – Limoges, 201 km.

Der er lagt op til endnu en dag for feltets hurtige folk. Finalen er dog hårdere en i går, og det stiger mod målstregen, hvilket kan favorisere folk som Wout van Aert og Jasper Philipsen.

Sidst en Tour-etape sluttede i Limoges var i 2016. Dengang blev 4. etape afgjort i en massespurt, da Marcel Kittel slog Bryan Coquard med milimeter i en mindeværdig afslutning.

Odds på etapen hos Danske Spil

9. etape (9. juli): Saint-Léonard-de-Noblat – Puy de Dôme 184 km.

Så er det tid til sidste etape inden løbets første hviledag. Det bliver et glædeligt gensyn med legendariske Puy de Dôme. Den strækker sig over 13,3 kilometer og stiger med 7,7 i snit. De sidste 4,3 kilometer bliver vilde med melem 11,4 og 12,2 procent.

Det ligner endnu en duel mellem Pogačar og Vingegaard. Det kan meget vel blive om etapesejren, da etapen er relativt let at kontrollere frem til bjerget.

Der har tidligere vundet store slag step på Puy de Dôme. Coppi sejrede der i 1952 foran Jan Nolten og Gino Bartali. Bjerget var også scenen for en legendarisk duel mellem Jacques Anquetil og Raymond Poulidor. Mange kender nok det ikoniske billede, hvor de kører skulder ved skulder. Den dag endte Poulidor med at få skovlen under Anquetil, da han kom i mål 42 sekunder foran rivalen.

I 1975 slog en tilskuer Eddy Merckx i nyren, og etapen skulle vise sig at blive starten på enden af Merckx’ Tour-dominans. Sidst her var mål i Touren var i 1988, da Johnny Weltz sejrede på toppen af Puy de Dôme.

Odds på etapen hos Danske Spil

10. etape (11. juli): Vulcania – Issoire 167 km.

Dagen efter hviledagen byder på en perfekt etape for et udbrud. Sprinterholdene vil formentlig ikke være interesserede i at kontrollere denne kuperede etape. Der vil derfor være hård kamp om at komme afsted.

Det er anden gang, at en Tour-etape slutter i Issoire. Første gang var tilbage i 1983, da franske Pierre Le Bigaut vandt 14. etape fra et udbrud.

Odds på etapen hos Danske Spil

11. etape (12. juli): Clermont-Ferrand – Moulins, 180 km

Med afslutningen i Moulins vil Touren have besøgt alle departementerne på det franske fastland. Det bliver efter alt at dømme en sprinter, der kommer til at sejre på den historiske dag trods en dag med få flade kilometer.

Touren har som nævnt aldrig været i Moulins. Det har Paris-Nice dog. Seneste besøg var i 1989, da belgieren Etienne De Wilde vandt spurten foran blandt andre Rolf Sørensen.

Odds på etapen hos Danske Spil

12. etape (13. juli): Roanne – Belleville-en-Beaujolais 169 km.

Det kan meget vel blive endnu en god dag for et udbrud på denne stærkt kuperede etape. Der er 48 kilometer til mål fra sidste stigning, så vi skal formentlig ikke vente os det store fra favoritterne. De vil i stedet spare kræfterne til morgendagens store bjergetape i Jurabjergene.

Der vil med andre ord være hård kamp om at komme med i udbruddet. Dagens sidste større stigning, Côte de la Rosier, er med sine 7,7 procent over knap fem kilometer også den hårdeste. Her vil blive angrebet i udbruddet.

Belleville-en-Beaujolais har aldrig tidligere været målby i Touren. Det har den dog i Critérium du Dauphiné, da Pascal Ackermann sejrede på 2. etape i 2018. Det var dog på en noget lettere rute end i dag, så man skal bestemt ikke forvente en ny massespurt.

Odds på etapen hos Danske Spil

13. etape (14. juli): Châtillon-sur-Chalaronne – Grand Colombier 138 km.

På Bastilledagen er der mål på Grand Colombier. Franskmændene vil som altid være ekstra opsatte på at komme i udbrud på nationaldagen. Det bliver dog svært for dette at holde hjem, da terrænet frem mod Grand Colombier ikke byder på de store udfordringer.

Grand Colombier starter efter 119 kilometer og byder på 17,4 kilometer med 7,1 i snit. Den hårdest på de første syv kilometer og kommer derefter i etaper. Det er værd at bemærke, at opløbet stiger med omkring ti procent.

Sidst Touren var her var i 2020, da Tadej Pogačar vandt foran Primož Roglič i en slovensk spurt med Richie Porte og Miguel Ángel López umiddelbart efter. Pogačar er naturligvis igen et godt bud, men Vingegaard har også gode muligheder, selvom han sikkert gerne havde set noget hårdere terræn frem mod finalebjerget.

Sidst vi havde en fransk vinder på Bastilledagen var da Warren Barguil vandt 13. etape foran Nairo Quintana og Alberto Contador i 2017. Skal det ske i år, så skal det nok være i form af David Gaudu eller Romain Bardet. Det kunne dog være smukt med en sejr til den altid populære Thibaut Pinot, der er i færd med sin sidste sæson.

Odds på etapen hos Danske Spil

14. etape (15. juli):  Annemasse – Morzine les Portes du Soleil 152 km.

Der venter en hård omgang i Alperne på 14. etape. Det kan meget vel blive endnu en god dag for et udbrud, da det bliver en svær etape at kontrollere. Finalen starter så småt på Col de la Ramaz. Den byder på 7,1 procent over knap 14 kilometer.

Efter nedkørslen venter et dalstykke på ti kilometer inden Col de Joux Plane. Den er samtidig dagens hårdseste udfordring. Den er 11,6 kilometer lang og stiger med 8,5 procent i snit. Det er især de fra seks kilometer, at den tager fat og ligger mellem ni og ti procent.

Her kan vi forhåbentlig se angreb blandt favoritterne. Efter toppen venter et plateau på omkring tre kilometer inden nedkørslen mod målet. Spørgsmålet er så, om favoritterne skal køre om etapesejren, eller om vi får to løb i løbet.

Finalen i dag ligner den fra 20. etape i 2016, hvor baskiske Ion Izagirre sejrede i dagens målby på en regnfuld dag.

Odds på etapen hos Danske Spil

15. etape (16. juli):  Les Gets les Portes du Soleil – Saint-Gervais Mont-Blanc Le Bettex 180 km.

Det er sidste dag inden anden hviledag, og der er lagt op til et stort slag med en hård finale. Det bliver dog hårdt allerede inden finalen med talrige stigninger og meget få flade kilometer. Dette kunne være en etape, hvor et af klassementsholdene vil forsøge, at holde udbruddet i kort snor. Det kommer dog til at kræve meget arbejde.

Finalen starter med omkring 13 kilometer igen. Her tages hul på den vanvittie Côte des Amerands. Den er kun 2,7 kilometer lang, men til gengæld har den en gnnemsnitlig stigningsprocent på 11,1 samt et stykke på 17 procent.

Derefter følger målbjerget Le Bettex. Den er på 7,2 kilometer med 7,7 i snit. De sidste 3,5 kilometer er hårdest og ligger primært omkring ni og ti procent. Det ligner en god etape for Pogačar, der elsker disse korte eksplosive stigninger.

Odds på etapen hos Danske Spil

16. etape (18. juli):  Passy – Combloux 22 km.

Dagen efter anden hviledag står den på løbets eneste enkeltstart. Som det fremgår af profilen byder den ikke på mange flade kilometer. De sidste seks kilometer går det tilmed opad mod målet i Combloux.

Det kommer næppe som nogen større overraskelse, at Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar er favoritter til at vinde etapen.

Odds på etapen hos Danske Spil

17. etape (19. juli): Saint-Gervais Mont-Blanc – Courchevel 166 km.

Så er der dømt kongeetape i Alperne. Det er trejde uge, og vi kommer op over de 2.000 meter i finalen. Dette er med garanti en etape, som Jonas Vingegaard og Jumbo-Visma har sat et stort kryds ud for.

Det bliver endnu en dag, som er stort set blottet for flade kilometer. Der er fire stigninger, og de bliver gradvist hårdere. Det hele kulminerer på Col de la Loze. Den er hele 28,4 kilometer lang. den gennemsnitlige stigningsprocen på seks lyder måske ikke frygtindgydende. Den fortæller dog langt fra hele sandheden.

Den tager nemlig for alvor fat efter 23 kilometer, hvor vi er mellem ni og vilde 24 procent. Mange husker formentlig Col de la Loze fra 17. etape i 2020. Den dag sejrede Miguel Ángel López, mens Primož Roglič satte Tadej Pogačar med 15 sekunder.

Dette er som nævnt med garanti også en dag, hvor Vingegaard og Jumbo-Visma skal tage tid på Pogačar. Sloveneren har selv tidligere sagt, at en af hans få svagheder er de meget høje stigninger. Dem er der ikke mange af i årets Tour de France, så det er med at gribe chancen.

Dette er en dag, hvor Jonas Vingegaard er favorit til at vinde. Hold desuden øje med sydamerikanerne Richard Carapaz og Daniel Martínez.

Odds på etapen hos Danske Spil

18. etape (20. juli):  Moûtiers – Bourg-en-Bresse, 186 km.

Der er relativt få muligheder for sprinterne i årets Tour de France. Derfor må man formode, at de vil gå benhårdt efter en massespurt på dagens etape trods de sidste dages strabadser i bjergene.

Sidst en Tour-etape havde mål i Bourg-en-Bresse var 6. etape i 2007. Dengang vandt Tom Boonen massespurten foran Óscar Freire og Erik Zabel.

Odds på etapen hos Danske Spil

19. etape (21. juli):  Moirans-en-Montagne – Poligny 173 km.

Hvis gårsdagens etape ikke endte i en massespurt, så er chancerne endnu større i dag. Der er ganske vist Côte d’Ivory med top 30 kilometer før mål. Den bør dog ikke være hård nok til at skabe den store ravage.

De sidste otte kilometer er helt lige til, så det bør være en formsag for sprinterholdene.

Odds på etapen hos Danske Spil

20. etape (22. juli):  Belfort – La Markstein Fellering, 133 km.

Tour de France 2023 skal afgøres på denne ekstremt hårde etape i Vogeserne. Det starter passende nok med Ballon d’Alsace, der helt tilbage i 1905 blev det første bjerg i Tourens historie. Rytterne rammer foden efter 12,5 kilometer, og derfra stiger de næste 11,5 kilometer med 5,3 i snit. Det er bestemt ikke løbets hårdeste bjerg men ikke desto mindre en legende.

Efter nedkørslen kommer stigningerne som taker på en sav. Finalen vil formentlig starte med omkring 35 kilometer til mål, hvor der tages hul på Petit Ballon. Den er hårdest på de første tre af de i alt 9,2 kilometer med 8,2 i snit.

Efter toppen står den på ti kilometers nedkørsel, hvorefter det gælder løbets sidste udfordring Col du Platzerwasel. Den er en hård sag på lige over syv kilometer og 8,4 i snit. De stejle stykker kommer lidt i etaper, men den er hård hele vejen op. Fra toppen er der 7,5 primært flade kilometer til målet i Le Markstein.

Dette er en etape efter Tadej Pogačars hoved. Skulle Vingegaard være i gult inden denne etape, vil UAE blæse til angreb. Det vil samtidig betyde, at udbruddet ikke har en chance.

Odds på etapen hos Danske Spil

21. etape (23. juli):  Saint-Quentin-en-Yvelines – Paris Champs-Élysées 115 km.

Tour de France 2022 slutter traditionen tro med en paradeetape med mål på Champs-Élysées. Her vil ikke blive kørt om den gule trøje (med mindre det skulle dreje sig om ganske få sekunder).

Den grønne trøje kan dog tænkes at være i spil. Det kan gøre, at pointspurten kort efter tredje passage af målstregen kan blive interessant.

Inden vi kommer ind i Paris er der også en enkelt kategori 4-stigning – Côte du Pavé des Gardes. Den vil der naturligvis også blive kørt om, hvis dens ene point kan afgøre bjergkonkurrencen.

Selv hvis ovennævnte trøjer ikke er spil, er der naturligvis som altid den prestigiøse etapesejr på Champs-Élysées.

Næste år slutter Touren på grund af OL ikke i Paris men i Nice. Derfor er der ekstra meget på spil for sprinterne i år, da de først får chancen igen om to år. Det er værd at bemærke, at etapen starter i Yvelines, som skal huse cykling under OL.

Her ender det stort set altid med en massespurt. Sprinterne er ikke blevet snydt siden 2005, hvor Alexandre Vinokourov sejrede.

Sprinterne vil formentlig have taget det så roligt som muligt på gårsdagens enkeltstart med henblik på i dag. En undtagelse kan være sidste års vinder af denne etape, van Aert, som også kører en formidabel enkeltstart.

Vi har aldrig haft en dansk vinder på Champs-Élysées. Mads Pedersen var tæt på i 2020, da han blev toer efter Sam Bennett.

Odds på etapen hos Danske Spil