EM 2020 bliver som sagt et helt specielt et af slagsen. Normalt foregår begivenhederne kun i et eller to lande, men i år spilles kampene rundt omkring i Europa. Det sker i anledning af, at det i år er 60 år siden, at det første EM blev afholdt. For Danmark er det ekstra specielt, da der skal spilles hele fire kampe på danske grund. Tre af disse bliver sågar med Danmark på hjemmebane i Parken.

Turneringens åbningskamp spilles på Stadio Olimpico i Rom den 12. juni. Finalen skal spilles på Wembley i London præcis en måned senere. Vi har lavet en gennemgang af de forskellige stadions rundt omkring i Europa, som skal være en del af den store fodboldfest.

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Wembley, London, England

Det nye Wembley Stadium bliver vært for samtlige Englands puljekampe, en ottendedelsfinale, begge semifinaler samt finalen. Englænderne har hungret efter at huse en slutrunde. De må ganske vist vente længere endnu på at være ene værtsnation. I år kan de dog glæde sig af, at turneringens tre sidste kampe spilles i London. Det nye Wembley stod færdigt i 2007 efter fire års konstruktionsarbejde til en pris af omkring syv milliarder kroner. Wembley har en kapacitet på op til 90.000. Det er dermed det med afstand største stadion ved slutrunden. Det nye Wembley er kendt for den enorme bue, som kan ses over stadion. Det har desuden æren af at være det stadion i verden med flest toiletter – hele 2618!

Der bør var garanti for god stemning, når EM vender tilbage til engelsk jord. England husede også EM tilbage i 1996, hvor man var værtsnation. Her blev endestationen semifinalerne, hvor Englands kamp blev spillet på netop Wembley. Ved den lejlighed blev den nuværende landstræner Gareth Southgate den helt store skurk, da han brændte det afgørende straffespark mod Tyskland. Hvis England endnu engang når så langt er bliver der helt sikkert gang i den på Wembley. Tottenham spillede der en kort periode fra 2017 til 2019, mens deres nye stadion var under konstruktion.

Den første af slutrundens syv kampe på Wembley bliver England mod Kroatien – en gentagelse af VM-semifinalen, hvor englænderne som bekendt har revanche til gode.

Stadio Olimpico, Rom, Italien

Stedet hvor slutrundens åbningskamp skal spilles. Stadio Olimpico blev oprindeligt åbnet helt tilbage i 1937. Det er selvsagt blevet renoveret en del gange i løbet af årene. Det er især kendt for at være det primære stadion ved OL tilbage i 1960. Stadio Olimpico blev senest renoveret forud for Champions League-finalen tilbage i 2009. Med en kapacitet på omkring 72.ooo er det et af de største stadions ved EM. Til dagligt deles Lazio og Roma om stadionet, som også huser det italienske rugbylandshold. Stadio Olimpico huser desuden mange koncerter.

Italien kan glæde sig over, at de kommer til at spille alle deres tre gruppekampe på hjemmebane i Rom. Sidste slutrunde på dette stadion var VM tilbage 1990, hvor Italien blev nummer tre. Italien skal spille åbningskamp mod Tyrkiet i Rom den 12. juni. Foruden Italiens tre gruppekampe skal der også spilles en kvartfinale på stadionet.

Olympic Stadion, Baku, Azerbaijan

Italiens modstandere kommer til at rejse en del, når de skal spille kampe. De øvrige kampe i Gruppe A spilles nemlig i Azerbaijans hovedstad Baku. Værst går det ud over Schweiz, som kommer til at flyve frem og tilbage mellem de to stadion. Det olympiske stadion i Baku stod færdigt i 2015 efter fire års byggearbejde. Der er plads til 68.000 tilskuere. Her kommer der dog ikke til at være noget hold med hjemmebanefordel. Azerbaijan sluttede nemlig sidst i deres pulje med blot et enkelt point.

Sidste års Europa League-finale mellem Chelsea og Arsenal blev spillet på Olympic Stadion. Ved den lejlighed bakede Chelsea Arsenal med 4-1. Det har også tidligere huset European Games. Der er desuden tidligere spillet Champions League på stadionet, da Qarabag FK var i gruppespillet for to år siden.

Første kamp på stadionet kommer til at stå mellem Schweiz og Wales og spilles den 13. juni. Foruden de tre gruppekampe skal der også spilles en kvartfinale på stadionet.

Olympic Stadium Baku

Parken, København, Danmark

For første gang nogensinde skal en del af en europæisk slutrunde spilles på dansk jord. Der skal spilles fire kampe i Parken. Tre af disse bliver Danmarks gruppekampe mod Belgien, Rusland og Finland. Der er der med lagt op til rød-hvid fest i København, når Danmarks forsøge at sikre avancement til ottendedelsfinalen. Der skal også spilles en ottendedelsfinale i Parken, men det ligger allerede fast, at denne ikke kan blive med dansk deltagelse. Denne kamp kommer derimod til at stå mellem toerne fra grupperne D og E. Dermed kan der blive tale om hold som England, Kroatien, Spanien, Sverige og Polen. Især Sverige ville af åbenlyse årsager være godt tilfredse med en kamp i København.

Parken blev åbnet i 1992 og har siden da foruden det danske landshold også huset FC København. Det har tidligere lagt græs til en UEFA Cup-finale mellem Arsenal og Galatasaray tilbage i år 2000. Parken har en kapacitet på 38.065 tilskuere. Turneringens første kamp i Parken kommer til at stå mellem Danmark og Finland. Dette skandinaviske opgør finder sted den 13. juni.

Parken, København

Kretsovsky Stadium, Skt. Petersborg, Rusland

Dette stadion er en genganger fra VM 2018, som blev spillet i Rusland. Stadionet åbnede i 2017 efter ti års konstruktion. Det er bygget efter et design kaldet “Rumskibet” af den japanske arkitekt Kisho Kurokawa.  Kretsovsky Stadium har en kapacitet på 67.800. Det har foruden VM også huset Confederations Cup tilbage i 2017. Det er til dagligt Zenit Skt. Petersborgs hjemmebane. Det blev brugt syv gange under VM – heriblandt til en semifinale og bronzekampen.

Rusland kommer til at spille to af deres tre gruppekampe i Skt. Petersborg. De tabte dog lodtrækningen til Danmark, som betyder, at deres indbyrdes kamp skal spilles København. Der skal desuden spilles en kvartfinale i Skt. Petersborg. Rusland møder Belgien den 13. juni på Kretsovsky Stadium.

Zenit Arena

Arena Nationala, Bukarest, Rumænien

Dette moderne stadion blev åbnet i 2011. Fire år efter at det originale Nationala blev revet ned. Der er plads til 55.634 tilskuer på lægterne. Stadionet var i 2012 vært for Europa League-finalen mellem Atlético Madrid og Athletic Bilbao. Den rumænske storklub FCSB (Steaua Bucuresti) spiller deres hjemmekampe på stadionet. De øvrige klubber i byen benytter desuden Arena Nationala, når de spiller i Europa.

Der bliver ingen hjemmekampe på Arena Nationala, da Rumænien ikke fik kvalificeret sig til slutrunden. De endte nemlig med at tabe deres semifinale til Island.

Arena Nationala

Johan Cruyff Arena, Amsterdam, Holland

Holland er første gang siden 2014 tilbage i en slutrunde. Hollænderne kan samtidig glæde sig over, at de får hele tre hjemmekampe på Johan Cruyff Arena i Amsterdam. Stadionet blev bygget i 1996 og gik oprindeligt under navnet Amsterdam Arena. Der er plads til 54.990 tilskuere. I 2018 ændrede man dog navnet for hædre den legendarisk Johan Cruyff. Den hollandske storklub Ajax spiller deres hjemmekampe på stadionet. Det har tidligere huset fem EM-kampe da Holland sammen med Belgien var værtsnation i 2000. Her blev semifinalen mellem Holland og Italien spillet på stadionet.

Holland spiller deres første kamp mod Ukraine i Amsterdam den 14. juni. Stadionet kommer også til at huse en ottendedelsfinale. Hvis Danmark bliver nummer to i Gruppe B, vil de skulle møde toeren fra Gruppe A i Amsterdam.

Johan Cruyff Arena, Amsterdam

Hampden Park, Glasgow, Skotland

Hampden Park åbnede helt tilbage 1903. Det har siden dengang været hjemmebane for Skotlands ældste fodboldklub, Queen’s Park FC. Queen’s Park FC huserer til dagligt i Skotlands fjerdebedste række. Det skotske landshold har haft det som hjemmebane siden 1906. Hampden Park blev brugt til Champions League finalen mellem Real Madrid og Bayer Leverkusen i 2002. Netop den finale er kendt for Zinedine Zidanes drømmemål til kampens slutresultat 2-1. Det blev desuden også brugt til fodboldkampe under OL i 2012.

Euro 2020s første kampe på Hampden Park bliver spillet mellem Tjekkiet og Skotland. Der skal foruden tre gruppekampe også spilles en ottendedelsfinale på Hampden Park. Skotland får fornøjelsen af to hjemmekampe mod tjekkerne og Kroatien på Hampden Park.

 

Hampden Park, Glasgow

Aviva Stadium, Dublin, Irland

Aviva Stadium stod klar til brug i 2010. Siden da har det været hjem for det irske fodboldlandshold samt rugbylandsholdet. Et af få stadions på listen, som ikke benyttes af et klubhold – i hvert fald ikke en fodboldklub. Det bruges nemlig ved store kampe af Leinster Rugby.

Det er naturligvis et stadion, som Danmark har gode minder fra, da vores seneste to kvalifikationer til slutrunder kom i hus på netop Aviva. Især 5-1-sejren fra VM-kvalifikationen i 2017 er noget, som mange danskere husker tilbage på med stor glæde. Stadionet husede Europa League-finalen tilbage i 2011, hvor Porto slog Braga 1-0 på et Falcao hovedstød i et rent portugisisk opgør.

Det lykkedes dog ikke Irland at kvalificere sig til EM. De tabte nemlig deres deres play-off-semifinale mod Slovakiet efter straffesparkskonkurrence.

San Mamés, Bilbao, Spanien

Athletic Bilbaos hjemmebane, San Mamés, endte med at få æren af at blive Spaniens stadion ved EM. Der er plads til 53.289 tilskuere på San Mamés, som blev valgt frem for større arenaer som Metropolitano i Madrid. Dermed kommer Spanien til at spille deres tre kampe i Baskerlandet. Det bliver første gang i mere end 50 år, at det spanske landshold har spillet i Baskerlandet. Stadionet skal foruden Spaniens gruppekampe også huse en ottendedelsfinale. Dette er interessant for holdene i Danmarks gruppe, da vinderen kommer til spille i denne ottendedelsfinale.

Når et hold gæster Sam Mamés, er det en tradition, at anføreren lægger en buket blomster til ære for Bilbaos klublegende Pichichi, som scorede klubbens første mål på det gamle San Mamés tilbage i 1913. Det nye stadion åbnede i 2013. Mange husker nok, at stadionet var en del af starten på 13. etape af sidste års Vuelta.

San Mames

Puskás Aréna, Budapest, Ungarn

Et spritnyt stadion opkaldt efter en af historiens største fodboldspillere. Puskás Aréna blev taget i brug den 15. november 2019. Første kamp i stadionets historie blev en venskabskamp mellem Ungarn og Uruguay. Her vandt sydamerikanerne med 2-1. Cavani og Brian Rogríguez scorede for Uruguay, mens Ádám Szalai stod for hjemmeholdets mål.

Ungarn var blandt de nationer, som slap gennem nåleøjet, da der skulle spilles play-off-kampe om en plads ved EM. Her slog de Island i finalen på netop dette stadion. Det skete på en 2-1-sejr sikret i overtiden.

Ved selve Euro 2020 skal der foruden tre gruppekampe også spilles en ottendedelsfinale i Ungarn. Her kan nabolandet Østrig sikre sig optimale rejsebetingelser ved at vinde Gruppe C og spille ottendedelsfinale i Budapest.

Puskas Arena, Budapest

Allianz Arena, München, Tyskland

Dette velkendte stadion har huset storklubben Bayern München siden dets åbning tilbage i 2005 samt 1860 München indtil 2017. Kort efter at stadionet blev taget i brug blev der spillet en venskabskamp mellem Bayern og 1860 – et Arena Derby. Her vandt 1860 med 1-0. Allianz Arena var desuden vært for seks kampe, da der i 2006 var VM i Tyskland. Her spillede Tyskland to kampe på stadionet, som også lagde græs til semifinalen mellem Frankrig og Portugal – en kamp som franskmændene vandt med 1-0 på et Zidane-straffespark.

Ved Euro 2020 skal Tyskland spille alle tre gruppekampe på Allianz Arena. De starter med den helt store kamp mod Frankrig den 16. juni. En af kvartfinalerne skal også spilles i München. Denne kan blive med deltagelse af det vindende hold fra Danmarks gruppe.

 

Unibet Odds på EM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+