Fodboldklubben Aalborg Boldklubs logoEfter at have sluttet på en femteplads i sidste sæson, så går AaB en spændende tid i møde. Kan de bygge videre på deres nyfundne succes og slutte i top seks igen? Eller må de tage til takke med en af de sekundære placeringer, som de gjorde i 2016/17-sæsonen? Der er ikke sket det store på transfermarkedet endnu. Sportsdirektør Allan Gaarde har da også varslet, at det bliver en stille sommer i det aalborgensiske.

Mange fans mener, at der mangler en målfarlig angriber, da hverken Jannik Pohl eller Pavol Šafranko virker særlig kolde og kyniske foran kassen. Man skal dog heller ikke glemme, at de har et par offensive talenter på holdkortet. Både Marco Ramkilde og Wessam Abou Ali er således spået en stor Superliga-fremtid.

Defensivt ser de til gengæld rigtig stabile ud. Rent faktisk var de bolchestribede nordjyder det mandskab i Superligaen, som der præsterede flest clean sheets i sidste sæson. Hele 13 styk blev det til. Kun de danske mestre fra FC Midtjylland kan prale af at have holdt buret rent lige så mange gange.

 

Bookmaker is inactive

 

AaB i top seks?

Umiddelbart ligner det, at der bliver hård kamp om de øverste seks pladser i Superligaen. Både FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF burde ende i toppen, og så er halvdelen af pladserne allerede besat. Derudover så har FC Nordsjælland været inde i en rigtig positiv udvikling, og hvis de kan holde på deres største profiler, så ser de ekstremt stærke ud igen i år. Det efterlader AaB, OB og AGF i en direkte duel om de sidste to-tre pladser. Medmindre vi skal have en gedigen overraskelse á la AC Horsens i sidste sæson.

Der er dog ikke den store tvivl om, at en klub af AaB’s størrelse skal være blandt de seks bedste i Danmark. Sådan ser bookmakeren Danske Spil da også på det. De har således placeret AaB på en femteplads over top seks-kandidater, og der er odds 2,25 at hente, hvis nordjyderne indfrier forventningerne.

 

AaB i top tre?

Mens en plads i top seks bestemt er mulig, så virker det mere urealistisk med medaljer. Man så i sidste sæson, at aalborgenserne havde meget svært ved at vinde over de allerbedste mandskaber. Rent faktisk fik de kun en enkelt sejr over top fire-klubberne. Det var den 13. maj på hjemmebane mod en flok tandløse løver fra FCK. Den hjemvendte søn Kasper Kusk sørgede dybt inde i dommerens tillægstid for en 1-0-sejr mod sin gamle klub, og jublen kunne for alvor bryde løs på Aalborg Portland Park. Det var nemlig første gang i næsten fire år, at de bolchestribede nordjyder snuppede tre point mod Ståle Solbakkens spillere. Den statistik tegner et tydeligt billede af, at AaB stadig mangler at tage et par rigtig store skridt, før de igen kan melde sig ind i medaljekampen.

Danske Spil er heller ikke lige frem optimistiske omkring deres muligheder for at slutte i top tre. De belønner således folk, som der spiller på minimum en bronzemedalje til Morten Wieghorsts mandskab med odds 8,00.

 

AaB i problemer?

Man kan selvfølgelig også gå helt over i den anden grøft og tage et kig på, hvad der sker, hvis AaB ikke formår at slutte på en af de seks øverste pladser. Det var præcis det scenarie, som der udspillede sig i forrige sæson, hvor de lige akkurat ikke klarede cuttet, og derfor endte i nedrykningsgruppe nummer to sammen med Silkeborg, AGF og Viborg. De unge og urutinerede spillere af egen avl begyndte at blive bange, og de erfarne klubkoryfæer havde svært ved at hanke op i dem. Derfor var det også kun med nød og næppe, at de klarede frisag, da AGF kun sluttede med et enkelt point mindre på gruppens tredjeplads. Skulle AaB have været ude i de altafgørende playoff-opgør om nedrykning, så kunne alt være sket.

Aalborgenserne har flirtet med nedrykningsstregen både i 2011 og 2017. De har dog stadig aldrig prøvet at rykke ud af Superligaen. Tror man på, at det kommer til at ske i 2019, så får man pengene 15 gange igen hos Danske Spil.

 

AaB får over/under 36,5 point i grundspillet?

De sidste to sæsoner har AaB fået skrabet 36 og 33 point sammen efter de første 26 kampe. Sidste sæson var 36 point nok til at en femteplads, mens 33 point kun rakte til en ottendeplads i forrige sæson. Nu er det store spørgsmål så, om de kan forbedre deres pointtotal og i så fald med hvor meget. Statistisk set skal man have mindst 35 point efter grundspillet for at slutte i top seks, så det må være mindstekravet. Morten Wieghorsts største problem i sin tid som AaB-træner har indtil videre været alt for mange uafgjorte kampe (omkring 37 procent). Et enkelt point gør som bekendt ikke underværker i tabellen, men hvis han kan lave nogle af alle de krydser om til sejre, så kan der virkelig ske ting og sager.

Lykkedes det for de bolchestribede nordjyder at forbedre deres pointtotal, så kan man hos Danske Spil få odds 1,95. Ender de derimod med at skrabe lige så mange eller færre point sammen i forhold til sidste sæson, så giver det odds 1,75.

 

AaB får gang i Jannik Pohl?

Der er ikke den store tvivl om, at Jannik Pohl er en virkelig ærgerrig og hårdtarbejdende angriber. Han kæmpede røven ud af bukserne i hele sidste sæson, men fik ikke rigtig modbevist sine kritikere, som klandrer ham for at være uskarp, når det handler om at få kuglen i kassen. Otte ligamål blev det til. Tre på straffe og fem i åbent spil. Morten Wieghorst har dog stadig fuld tiltro til den 22-årige striker, og han kommer helt sikkert til at spille mange minutter. Pohl kommer frem til ekstremt mange chancer, men hans træfsikkerhed har været alt andet end imponerende. Det hænger måske mest af alt sammen med manglende selvtillid. Hvis han kan få sat gang i en solid scoringsstime, så kan det måske vende for ham.

AaB er kendt for at producere Superliga-topscorere. Det sidste årti har de således haft tre af slagsen. Rade Prica, Jeppe Curth og Lukas Spalvis har allesammen prøvet at slutte øverst på topscorerlisten. Der er rigtig gode penge at hente, hvis man tror på, at Jannik Pohl kan gøre dem kunsten efter. Danske Spil giver nemlig pengene 40 gange igen, hvis Pohl er den spiller, som der scorer flest mål i 2018/19-sæsonen.

 

Bookmaker is inactive

 

Fodboldklubben Aalborg Boldklubs logo