Europæisk Melodi Grand Prix
Af railway fx/Shutterstock

Af: Mark Hald (@LegendeLegende)

På torsdag konkurrerer Danmark ved Eurovision-semifinalerne i Portugals hovedstad, Lissabon. Den danske deltager Rasmussen har fire korsangere med, og Odds.dk har mødt en af dem, Daniel Knudsen Firth, til en snak om Danmarks chancer.

Til dagligt laver han musik under kunstnernavnet Dan Firth, hvilket han har gjort i snart et årti, og han har en EP på vej. Først skal han dog hjælpe Rasmussen med at komme langt ved det Europæiske Melodi Grand Prix. Han beskriver sig selv som den korthårede af de fem vikinger, men det manglede hår på hovedet, har han ifølge ham selv på brystet i stedet for.

“Vi er jo fem på scenen, men vi er fire korsangere. Jeg har den stemme der hedder bas ét. Jeg ligger i sådan en forholdsvis dyb stemme og skal lave koreografien ligesom de tre andre korsangere,” fortæller Dan Firth til Odds.dk.

Han blev kontaktet af korlederen, Mads Enggaard, for et par måneder siden, og siden da er det gået rigtig stærkt. Først gik turen til DR Byen, hvor de skulle prøve kostumer, øve korstemmer og afstemme koreografi. Den 30. april fløj de fem vikinger til Lissabon, hvor de altså deltager i den anden semifinale den 10. maj. Hvis alt går efter planen, går de videre til finalen, som løber af stablen lørdag den 12. maj. Danmark har gode chancer for at gå videre til finalen, hvis man skal tro på bookmakernes odds. NordicBet giver eksempelvis odds 1,34, hvis Danmark kvalificerer sig til finalen.

 

Vikinger med vildt sceneshow

Når Rasmussen torsdag indtager Lissabon bliver det med et vildt sceneshow. Rasmussen og hans fire korsangere er stylet som et ægte rockband med et strejf af viking. Derfor var udseendet på korsangerne også vigtigt.

“Jeg havde brugt to måneder på at lade mig skæg gro, men stylisten fandt maskinen frem med det samme. Min rolle er nok at være den korthårede viking,” fortæller Dan Firth med et grin.

Rasmussen, der rejste Europa tyndt efter sejren i det Danske Melodi Grand Prix, har da også allerede bemærket den massive interesse for de skæggede danske vikinger.

”Han [Rasmussen] har fortalt, at folk er fuldstændig vanvittige. De vil hele tiden røre ved ham og hans skæg.”

 

Danmark ender i top ti

På trods af det storladne sceneshow rangerer Danmark blandt Eurovisions outsidere ifølge både bookmakere og flere eksperter, hvorfor man heller ikke skal forvente en gentagelse af sejren fra 2013. Favoritterne til at vinde årets konkurrence er i stedet Cypern, Israel og Norge ifølge NordicBet.

”Det er nok Israel og Norge, som er de store favoritter,” lyder Dan Firths vurdering.

Eurovision er dog langt fra afgjort på forhånd, hvilket især skyldes de nye jury-regler, der blev indført i 2016. De nye regler dikterer, at en på forhånd udvalgt jury af Eurovision-eksperter har halvdelen af stemmerne. Det skyldes et forsøg på at skabe et mere upartisk system, hvor musik og sceneshow betyder mere end nationale alliancer og taktiske stemmer.

”Juryen har rigtig meget at sige i forhold til før. Jeg tror, at juryen kommer til at lægge meget vægt på teksten og budskabet, mens publikum og seerne bare skal have noget, som de kan huske.”

Og der er ingen tvivl om, at seerne vil kunne huske Rasmussens vikinger, hvis man skal tro Dan Firth.

“Jeg tror da helt sikkert, at folk kommer til at synes, det er nice, vi er et vikingecrew. Vi skal hele tiden gå rundt og ligne nogle vikinger, men på scenen der bliver det rimelig rock’n’roll med big boots og fuld mascara.”

NordicBet giver i skrivende stund odds 67 på at Danmark vinder, hvilket er 18. højest blandt alle deltagerlandene. Samtidig er der odds 3,55 på, at danskerne slutter blandt de ti bedste. Alligevel er Dan Firth optimistisk på Rasmussens vegne og spår, at de fem danske vikinger sagtens kan lave en gedigen overraskelse.

”Jeg tror i hvert fald, at det godt kunne ende med en top ti-placering. Især hvis der er mange som føler, at nogle af de andre sange er lidt for søgte.”

Vikingerne har da også fået masser af opmærksomhed siden billetten til Eurovision blev booket.

“Folk skriver hele tiden, at de stemmer på Danmark, tolv point går til Danmark og sådan noget i den stil.”

Eurovision starter i dag med den første semifinale. Rasmussen og co. indtager scenen til den anden semifinale torsdag den 10. maj, imens Europæisk Melodi Grand Prix finalen skal afvikles lørdag den 12. maj klokken 21.00. Alle tre shows sendes direkte på DR1.