Uffe Elbæk med tårnhøje ambitioner – Odds på hans statsministerchancer

Billede af Alternativets politiske leder Uffe Elbæk med teksten Uffe som statsminister

Under sloganet “Det næste Danmark starter nu” annoncerede Alternativet (Å) mandag den 26. juni, at partiet efter lange og seriøse overvejelser peger på dets politiske leder, Uffe Elbæk, som statsministerkandidat ved det kommende folketingsvalg. Dermed bryder partiet med den blokpolitik, der længe har præget folketinget, og Elbæk bliver nu et reelt alternativ til Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Elbæk overraskede dansk politik, da Alternativet fik et fremragende valg i 2015, og det kan han gøre igen. Oddset på ham som Danmarks næste statsminister er faldet massivt siden offentliggørelsen, og Danske Spil giver nu pengene 40 gange igen på ham som Løkkes efterfølger.

 

Uffe Elbæks politiske vision

Lige siden Alternativets grundlæggelse har partiet turdet gå nye veje og udfordre strukturene i dansk politik. Partiet har tænkt ud af boksen og forsøgt at ændre diskursen i dansk politik, og derfor er Elbæks statsministerkandidatur slet ikke så tosset endda.

Partiet lægger op til radikale ændringer i det danske samfund, hvor der skal tænkes langsigtet og nyt. Fokus på klimaet skal øges, den sociale ulighed skal bekæmpes, og så skal de vestlige frihedsværdier forstærkes i stedet for svækkes.

Alternativets udmelding kommer i en tid, hvor det politiske landskab langsomt er ved at ændre sig. Blokpolitikkens fald står for døren, og flere af de mindre partier ønsker og søger øget indflydelse, både inden- og udenfor magtens korridorer. Nu har Alternativet så taget det første skridt, og det kan skabe en kædereaktion forudser partiet i sin pressemeddelse.

I Alternativet mener vi faktisk, at alle partier bør stille med deres egen kandidat, så borgerne, inden de sætter deres kryds, præsenteres for en klar politik, der ikke er dikteret af kompromiser og alliancer. Men hvad vi kræver af andre, skal vi også kræve af os selv. For os er det derfor både et demokratisk og principielt valg at stille os selv til rådighed.

Liste Å har da også kæmpe tiltro på sin nye statsminister kandidat.

[…] med Uffe Elbæk i spidsen tilbyder vi i Alternativet at sætte os i spidsen for de forandringer, der skal til for at skabe en seriøs bæredygtig omstilling samt et friere, ligere og lykkeligere Danmark.

 

Klimakrisen skal løses

Danskerne har for alvor fået klimakrisen at føle i de seneste par år, hvor det ene ekstreme vejrfænomen har afløst det næste. Det bliver den næste statsministers opgave at finde en retning, der kan være med til at bekæmpe klimakrisen i både ind- og udland.

Klimakrisen er den største trussel mod livet på jorden, som vi kender det. Dansk politik mangler, at nogen tager et seriøst klimaansvar. Det ansvar er vi parate til at påtage os i Alternativet – og vi er ikke bange for at træffe, hvad der kan lyde som radikale beslutninger.

Disse radikale beslutninger inkluderer øgede afgifter på forurenende ting, et opgør med den nuværende vækstdiskurs og generelt at ændre danskernes levevis, hvilket betyder, at folket må gå på kompromis med visse ting, der hidtil er blevet taget for givet.

 

Demokratiet skal sikres

Udover klimakrisen vil Alternativet også give demokratiet hjertemassage. Med Elbæk som statsminister vil partiet værne om det danske folkestyre og samtidig stå vagt om de demokratiske institutioner, retssikkerhed og de internationale konventioner. Borgernes tillid skal genvindes, og en ny kultur, hvor folket bliver involveret skal skabes gennem et åbent og gennemsigtigt demokrati.

Samtidig skal den vækstfokuserede tankegang bremses. Fokus skal tilbage på mennesker og miljø fremfor økonomi og systemer. Elbæk annoncerer en kamp imod den vækst, der udelukkende gavner de rigeste danskere og ovenikøbet skader klima og miljø. Der skal i stedet fokuseres på en vækst i kultur, demokrati, forskning og uddannelse – ting, der kan gavne demokratiet på lang sigt.

 

Odds på Elbæk som statsminister

Hos Danske Spil kan man allerede nu oddse på Danmarks næste statsminister. Storfavoritten er Mette Frederiksen, der giver odds 1,75, imens Lars Løkke Rasmussen i øjeblikket ligger på odds 2,65.

Derefter følger Kristian Jensen, Kristian Thulesen Dahl, Søren Pape, Morten Østergaard og så altså Uffe Elbæk på odds 40 . Den mest usandsynlige statsminister vurderer Danske Spil til at være Pernille Vermund fra Nye Borgerlige, der giver odds 150.

Uffe Elbæk har en historie for at overraske bookmakerne. Under valget i 2015 nedjusterede NordicBet for eksempel sit odds på Alternativet over spærregrænsen hele atten gange. Dengang startede oddset i 25, men på valgdagen var det faldet til 1,25. Det endte med at koste NordicBet et sekscifret beløb, at Alternativet kom i folketinget.

Tror du på, at Uffe Elbæk overrasker endnu engang og bliver Danmarks næste statsminister, kan du oddse direkte på DanskeSpil.dk. Det kræver blot, at du opretter en konto og indsætter penge, og så kan du altså støtte Alternativets statsministerkandidat.

 

Spil på Uffe Elbæk som statsminsiter