Det iranske flag VM i fodbold 2018

Iransk fodbold har i de seneste år udviklet sig massivt, og landsholdet er i massiv fremgang. Dette har dog ikke fået ret meget opmærksomhed i fodboldverden, da Iran endnu ikke for alvor har præsteret på den største scene. VM i Rusland kan dog blive slutrunden, hvor man endelig får at se, hvad det teknisk dygtige hold fra Mellemøsten kan.

Siden 2011 har den tidligere Real Madrid-træner Carlos Queiroz trænet Iran, og råder over en lovende trup. I Irans landsholdstsrup finder man dygtige spillere som Saeid Ezatolahi, Alireza Jahanbakhsh, Karim Ansarifard og selvfølgelig den iranske Lionel Messi, Sardar Azmoun.

 

Unibet Odds på iransk succes ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Vejen til VM for Iran

Iran startede den asiatiske kvalifikation som 51 på verdensranglisten, hvilket var højere end nogle andre lande. Dermed sikrede Iran sig direkte kvalifikation til anden rundes gruppespil, hvor landet var i gruppe med Oman, Turkmenistan, Guam og Indien. Det lignede på forhånd en overkommelig gruppe for iranerne, og det var det bestemt også.

Queiroz’ mænd gik ubesejrede i gennem med seks sejre og to uafgjorte. Iran sluttede med en målscore på 26-3 og dermed en målforskel på 23-3. Sejren i gruppen sikrede dem en billet til den afgørende tredje runde, hvor der var VM-billetter på spil.

Her var Iran i gruppe med Sydkorea, Syrien, Usbekistan, Kina og Qatar, og endnu en gang gik iranerne ubesejret i gennem. Undervejs blev det til seks sejre og fire uafgjorte samt en målscore på 10-2. Dermed sikrede Iran sig en sikker førsteplads, hele syv point foran Sydkorea, og en billet til VM.

Undervejs spillede Iran rigtig flot fodbold, hvilket man blandt andet så, da de slog Sydkorea med 1-0 på hjemmebane. Siden kvalifikationen blev sikret, har Iran spillet en række venskabskampe. Her er det blevet til sejre over Togo, Panama og Venezuela samt 1-1 på udebane imod VM-værterne Rusland. Især imod Rusland beviste iranerne, at de ikke er helt nemme at bide skeer med.

 

Irans VM-historie

Iransk fodbolds storhedstid ligger i slutningen af 1960erne og starten af 1970erne. Her formåede Iran at vinde tre asiatiske mesterskaber i træk. Størrelsen af den bedrift bliver understreget af, at Iran stadig mangler at tilføje nummer fire til samlingen.

I 1978 kvalificerede Iran sig til VM for første gang. Det blev dog en blandet fornøjelse for iranerne, der blev sendt hjem allerede efter gruppespillet. Iran nåede dog at skaffe et enkelt point efter uafgjort imod et stærkt skotsk mandskab med Kenny Dalglish på holdet i anden spillerunde.

Herefter fulgte en VM-tørke på hele 20 år, før Iran igen var med ved det fineste selskab ved VM i Frankrig i 1998. Her formåede Iran at vinde sin første og eneste sejr ved et VM, da de slog USA med 2-1. På det iranske landshold var blandt andet legenden Ali Daei, der nåede 149 landskampe og 109 mål samt et ophold hos Bayern München, og Mehdi Mahdavikia, der nåede 110 landskampe og et langt ophold hos Hamburg SV i Bundesligaen.

Siden comebacket i 1998 har Iran været med til VM to gange uden at kunne følge op på sejren over USA.

 

Profilen: Sardar Azmoun

I Iran går angriberen Sardar Azmoun under navnet “den iranske Messi”. 23-årige spiller til daglig for russiske Rubin Kazan, og han har længe været en af de bedre angribere i den russiske liga. Azmoun er en meget komplet angriber, der både er teknisk dygtig, fysisk stærk og hurtig. Dette ser man både til daglig for Rubin, men også for landsholdet. I kvalifikationen sluttede han på 11 mål, hvilket gjorde ham til suveræn iransk topscorer.

At Azmoun er et unikt talent, kan også ses på de mange transferrygter, der altid omgiver ham. I de sidste mange transfervinduer er han hver gang blevet rygtet til store europæiske klubber. Disse rygter kommer ikke uden grund, hvilket Azmoun viste for FC Rostov i Champions League i sidste sæson. Her scorede han imod både Ajax og Anderlecht i kvalifikationen og imod mægtige Atletico Madrid og Bayern München i gruppespillet.

Især engelske Liverpool har været meget varme på det iranske es, omend interessen er dalet en smule på det seneste. Det lader altså blot til at være et spørgsmål om tid før, Azmoun tager det næste skridt i sin karriere. Et godt VM bør give ham rigtig mange valgmuligheder.

 

Talentet: Saeid Ezatolahi

Den 21-årige midtbanespiller Saeid Ezatolahi er en yderst lovende fyr. Forud for 2015/2016-sæsonen skiftede han til russiske FC Rostov, hvor han spillede sammen med Azmoun. Efter en langsom start blev han fast mand i sidste sæson, hvor han virkelig imponerede. Saeid, som han normalt kaldes, er en yderst dygtig midtbanespiller, der bidrager i begge ender af banen. Han er teknisk dygtig, og kan drible modstandere selv på små områder.

Saeid er dog også en hårdtarbejdende spiller med et suverænt blik for spillet. Han er dygtig til at opsnappe løse bolde på midten af banen, og han er ikke bange for at gå ind i en hård tackling. Dette gør ham til en favoritspiller for de fleste trænere.

Han er dog stadig et relativt upoleret talent, og han har stadig meget at lære. I denne sæson har han spillet på lån hos russiske Amkar Perm for hvem, han har været en af de allerbedste spillere.

 

Landstræneren: Carlos Quieroz

Carlos Queiroz tog over som iransk landstræner i 2011, og han har lavet et fantastisk stykke arbejde. Den 64-årige portugiser har erfaring fra allerhøjeste hylde, men han er faldet rigtig godt til hos Iran. I modsætning til mange andre trænere, der tager til fodboldmæssige udposter, er Queiroz ikke motiveret af penge. Det er i stedet udfordringen og muligheden for at bidrage til et helt lands fodboldudvikling, der tiltaler ham.

Ser man på Queiroz’ CV, er det da også tydeligt, at han kunne tjene flere penge andre steder. Han startede sin trænerkarriere i 1989, hvor han blev træner for Portugals U20-landshold. Herefter fik han chancen som landstræner for A-landsholdet, hvorefter klubfodbolden kaldte. Han stod blandt andet i spidsen for storklubben Sporting CP med hvem, han vandt den portugisiske pokalturnering i 1995.

Herefter fulgte et par år væk fra rampelyset med trænerophold i først USA og bagefter Japan. I 2000 blev han landstræner for Sydafrika, som han kvalificerede til VM i 2002. Queiroz løb dog ind i problemer med landets fodboldforbund, og derfor sagde han op i marts, blot et par måneder før slutrundens start.

Efter opholdet i Sydafrika blev han håndplukket som assistent til Alex Ferguson i United. Her gjorde han det så godt, at han i 2003 fik chancen for at stå i spidsen for Real Madrid. Opholdet i Spanien blev  dog ikke den store succes, og i 2004 vendte han “hjem” til Manchester.

I 2008 forlod han Manchester United for til gengæld at blive landstræner for Portugal. Han formåede at kvalificere landet til VM i 2010, hvor Portugal tabte 1-0 til Spanien i ottendedelsfinalen. Det tidlige exit kostede ham jobbet, og efter en kort pause væk fra trænerjobbet overtog han Iran i april 2011.

VM i Rusland bliver Queiroz’ anden VM-slutrunde i spidsen for Iran. For nylig forlængede han sin kontrakt med fodboldforbundet, og han er allerede et ikon i det nye hjemland.

 

Odds på Iran ved VM

Hvordan går det Iran ved VM?

Før lodtrækningen lignede Iran en mulig overraskelse ved VM. Landet har udviklet sig enormt under Carlos Queiroz, og spillertruppen er stærk. Iranerne får det dog utrolig svært imod Spanien og Portugal og det vil kræve et mindre mirakel, hvis de skal videre fra gruppen. Dette vurderer bookmakeren Unibet også med sølle odds 1,04 på, at Iran ryger ud i gruppespillet.

Odds på Irans turneringsfremfærd fra Unibet

  • Bliver slået ud i gruppespillet: 1,04
  • Bliver slået ud i ottendelsfinalen: 12
  • Bliver slået ud i kvartfinalen: 34
  • Bliver slået ud i semifinalen: 81
  • Taber finalen: 251
  • Verdensmester: 501

 

Unibet Odds på Irans chancer ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Selvom Iran ikke spåes de store chancer, må de dog ikke afskrives. Iran kan sagtens drille både Spanien og Portugal, og de bør også spille lige op med Marokko. Dermed kan der meget vel komme point på kontoen. Unibet vurderer, at der er størst chance for, at Iran får et enkelt point. Dette udbydes til odds 4,00. Taber Iran alle tre kampe, får man odds 5,00 hos Unibet, imens der er odds 76 på, at Iran slutter med 76 point.

 

Irans topscorer

Det åbenlyse bud på en iransk topscorer er Sardar Azmoun. Han er truppens store stjerne, og han blev topscorer i kvalifikationen. Iran har dog også et par dygtige angribere i Reza Ghoochannejhad fra Herenveen og Karim Ansarifard fra Olympiakos.

Et mere satset spil er på den 31-årige anfører Ashkan Dejagah. Han er det kreative omdrejningspunkt på holdet og har længe været Irans største stjerne. Han har masser af erfaring fra tysk fodbold, hvor han blandt andet var med til at vinde Bundesligaen med Wolfsburg i 2009. Derudover var han også med til at vinde U21 EM med Tysklands landshold i 2009.

 

Irans trup

Den iranske trup til VM i fodbold 2018 kan ses her

 

Irans idealopstilling

Iran er et taktisk alsidigt hold. Imod hold, der er nogenlunde ligeså gode som dem selv, spiller de offensiv og hurtig fodbold i en 4-2-3-1-formation. Det er et hold, der rykker bolden hurtigt frem, og de kommer normalt frem til masser af afslutninger. Imod stærkere hold, som Spanien og Portugal, bliver det med et mere afventende udgangspunkt. Her kommer Queiroz’ mænd til at stå dybt og så satse på hurtige kontraangreb.

Beiranvand – Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi – Ezatolahi, Hajsafi, Jahanbakhsh, Dejagah, Taremi – Azmoun

 

Irans skader og fravær

Det skabte stor debat i Iran, da Queiroz fravalgte rutinerede Jalal Hosseini forud for VM. Den 36-årige forsvarsspiller har 116 landskampe på CV’et, og han er en institution i iransk fodbold.

 

Unibet Odds på Iran ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+