eSport LoL
Af Casimiro PT/Shutterstock

League of Legends, ofte bare forkortet til LoL, er et af verdens mest populære computerspil. Derfor er det også et af de største indenfor eSport, hvor de bedste spillere ugentligt konkurrerer om enorme pengebeløb. Spillets popularitet skyldes blandt andet, at det er gratis at spille men også, at det på trods af sin simple overflade er et spil, der sætter store krav til holdarbejde og taktik. I takt med at eSport er blevet større og større, er flere og flere bookmakere også begyndt at udbyde odds på League of Legends. En af disse er Danske Spil, der har lavet sektionen eOddset udelukkende til eSport.

På grund af den enorme interesse i spillet, har vi lavet denne guide, der først gennemgår alt det grundlæggende ved odds på League of Legends. Herefter går vi i dybden med en række gode råd til, hvordan man tjener penge ved at oddse på LoL.

 

Bookmaker is inactive

 

Hvad er League of Legends?

League of Legends blev udgivet i slutningen af 2009, og det blev nærmest populært fra dag et af. Selvom spillet endnu ikke har et årti på bagen, bygger det på, efter eSportsstandarder, oldgamle grundprincipper. League of Legends er nemlig bygget på ideen fra StarCraft-moddet DotA fra 1998. Dette mod blev senere udødeliggjort i det efterhånden legendariske strategispil Warcraft III: Reign of Chaos, der udkom i 2002. Her var DotA internettets mest populære bane. Sidenhen er grafikken og mulighederne i spillet naturligvis blevet udvidet massivt, men grundideen er stadig den samme.

 

Sådan vinder man et spil League of Legends

I League of Legends kæmper to hold á fem spillere imod hinanden. Formålet er at kæmpe sig ind på modstandernes base og ødelægge deres nexus. Så snart et nexus er ødelagt, er runden forbi. I professionelle kampe spiller man typisk bedst af tre runder, men dette kan variere.

 Selvom det lyder simpelt, er der dog en ufattelig mængde nuancer i et spil League of Legends. Undervejs er der nemlig en række mindre ting, der kan vende op og ned på kampens gang.

En af de vigtigste ting i League of Legends er guld. Dette får man først og fremmest ved at dræbe minions, hvilket kaldes at farme. Derudover får man også guld ved at dræbe eller assistere i kills på modstanderne eller ved at ødelægge modstandernes tårne.

I takt med at spillerne får guld, kan de forbedre deres champion ved at købe items. De forskellige champions og forskellige roller kræver forskellige items. Samtidig bliver championsne langsomt bedre i takt med, at de stiger i level.

Alle champions starter i level et, og de lærer nye egenskaber, eller forbedrer eksisterende egenskaber, hver gang de bliver level. Det maksimale level, man kan nå i et spil er 18. Herefter stopper man med at optjene erfaring. Jo længere hen i spillet man kommer, jo større bliver niveauforskellen på de champions med meget guld og dem med lidt.

 

Sådan er LoL-kortet bygget op

På billedet forneden ses en oversigt over banen i League of Legends. Som det ses på kortet findes der tre såkaldte lanes, der går under navnet top, mid og bot. I mellem de forskellige lanes finder man junglen. I alle lanes har man tre tårne og bagerst en inhibitor. Helt bagerst på de to baser finder man nexuserne, der er beskyttet af yderligere to tårne. Ved at smadre en af modstandernes inhibitors sikrer man sit hold bedre minions. Minions spawner fra ens egne inhibitors. De er programmeret til blot at følge hver deres lane, hvor de presser fremad uanset hvad. I junglen finder man en række neutrale monstre, som man også får guld for at dræbe.

LoL eSport kort
Kort over en League of Legends-bane.

En typisk League of Legends-kamp forløber således: 

  • Hvert hold banner tre champions
  • Hver spiller vælger sin champion
  • Runden starter
  • Runden slutter, når en nexus er ødelagt
  • De to hold spiller bedst af tre runder

Vinderen af kampen er naturligvis det hold, der vinder flest runder.

 

De forskellige roller i League of Legends

Holdene i League of Legends er stort set alle bygget op omkring den samme formel. Der er selvfølgelig forskelle på taktik og tilgang til kampene på de forskellige hold, men i bund og grund følger de samme struktur. Her har hver spiller en bestemt rolle på holdet, og dermed også en række låste opgaver. Derudover er det også forudbestemt, hvor de forskellige spillere går hen. Man finder altid:

  • En spiller i toplane
  • En spiller i midlane
  • To spillere i botlane
  • En spiller i jungle

De forskellige champions kan klassificeres på følgende måde:

  • Tank
  • Support
  • AP carry
  • AD carry
  • Offensiv tank
  • Assassin

Der findes langt over hundrede forskellige champions i League of Legends, og de har alle forskellige egenskaber, styrker og svagheder. Derfor skal man også tænke sig godt om, når man sammensætter sit hold. Det er nemlig vigtigt at finde champions, der kan supplere hinanden. Derfor er det også afgørende, at man ikke vælger champions, der minder for meget om hinanden.

Det er dog ikke nok kun at tænke på sit eget hold. Man skal også holde øje med modstandernes hold. Før en runde vælger spillerne champions efter ABABABABAB-formatet. Dermed er det vigtigt at vælge champions, der er gode imod modstandernes valg. En champion, der har en styrke overfor en anden champion, kaldes en counter. Samtidig gælder det naturligvis om ikke at blotte sig selv. Derfor skal et hold også tænke sig om, når de banner, altså udelukker, champions inden selve champion-valget går i gang.

 

De danske League of Legends-stjerner

I modsætning til i Counter Strike: Global Offensive, er der ingen store danske League of Legends-hold. Dette betyder dog ikke, at Danmark er irrelevant på den store LoL-scene. Faktisk har Danmark rigtig mange dygtige spillere, og en af dem er Søren Bjerg. Han går under navnet Bjergsen og spiller til daglig for Team SoloMid, der er et af de bedste hold i verden. Bjergsen spiller i midlane, og han regnes typisk som en af de allerbedste i hele verden.

Bjergsen, der er født i 1996, har vundet flere millioner kroner i præmiepenge siden, han blev professionel i 2012. Dengang spillede han for Western Wolves. Senere tog han til Team-LDLC, Copenhagen Wolves og Ninjas in Pyjamas. I november 2013 skiftede han så til sit nuværende hold.

Bjergsen har i dag langt over en million følgere på Twitter, hvormed han altså er større end fodboldstjerner som Christian Eriksen og Nicklas Bendtner.

På Team SoloMid finder man også en Jesper Svenningsen, der går under navnet Zven. Han skiftede til holdet i november 2017, og han er kendt for at at holde rekorden for flest minion kills i et spil med vanvittige 946. Zven spiller ADC, og han var med til at blive nummer tre ved VM i League of Legends i 2015. Før skiftet til Team SoloMid var Zven kendt som Europas bedste på positionen.

Han startede sin professionelle karriere i 2013, og siden har han spillet for Tricked eSport, CJ Gaming, Intellectual Playground, SK Gaming Prime, Origen, G2 Esports og nu altså Team SoloMid.

 

Gode råd til odds på League of Legends

Vil man være succesfuld med odds på League of Legends, er det altafgørende, at man forbereder sig grundigt. Der er desværre ingen nem genvej til overskud på odds. Hvis man er nybegynder indenfor odds på eSport, gælder det først og fremmest om at sætte  sig ind i League of Legends. Man skal kende alle championsne, reglerne, taktikkerne samt selvfølgelig de forskellige hold og spilleres styrker og svagheder. Dette er det helt grundliggende.

Det er især vigtigt at kende de forskellige spilleres styrker og svagheder samt, hvordan deres foretrukne champions står overfor hinanden. På den måde kan man analysere kampen, og komme med et kvalificeret bud på, hvordan kampen ender.

League of Legends er dog et dynamisk spil, hvor der ofte kommer nye champions til. Samtidig bliver mappet og de eksisterende champions ofte justeret og reglerne ændret en smule. Derfor er det vigtigt, at man hele tiden følger med, så man aldrig bliver taget på sengen, når tingene ændrer sig. Man kan altså ikke læne sig tilbage og stille sig tilfreds, når man først har lært om alle champions.

Da eSport endnu ikke for alvor er stort endnu, er det de færreste bookmakere, der har eksperter ansat som oddssættere. Derfor kan man ofte fange bookmakerne på det forkerte ben med oddsene. Dette gælder især, hvis man har fingeren på pulsen omkring nyheder.

 

Bookmaker is inactive