Counter Strike Global Offensive
Af Roman Kosolapov/Shutterstock

Selvom eSport er en relativt ny ting, har Counter Strike været en ting i årevis. Det første Counter Strike udkom i slutningen af 2000, og siden har det været et af de mest populære i verden. Spillet er naturligvis blevet udviklet massivt siden den første udgave, men grundideen er den samme. I dag er Counter Strike det førende spil indenfor eSports-genren, og det går nu under navnet CS: GO, og hver eneste uge kæmper verdens bedste spillere om enorme præmiesummer og prestige. Derfor kan man naturligvis også oddse på Counter Strike, hvilket vi i denne guide ser nærmere på.

 

Bookmaker is inactive

 

Hvad er CS:GO?

Det Counter Strike, der spilles i dag, går under navnet Counter Strike: Global Offensive. Grundet det lidet mundrette navn kalder de fleste spillere og fans dog simpelthen blot spillet for CS:GO. Spillet fulgte i fodsporene på det originale Counter Strike, Counter Strike Condition Zero og senest Counter Strike Source. CS:GO blev udgivet i 2012, og det har ført spillet imod nye højder.

Siden udgivelsen af det originale Counter Strike har spillet fået et massivt grafisk løft. Selve gameplayet er dog forblevet det samme. Den dag i dag er CS:GO stadig et såkaldt first-person shooter, altså et spil, hvor spilleren oplever spillet i førstepersons-perspektiv. Kampene står også stadig i mellem to hold, et hold, der er terrorister og en andet hold, der er såkaldte counter terrorister. En kamp slutter, når et af holdene har fuldført en bestemt mission eller dræbt alle modstanderne. Herefter starter en ny runde, hvor de samme regler selvfølgelig gælder.

En typisk CS:GO-kamp forløber således:

  1. De to hold banner en række maps.
  2. De to hold spiller først til 16 rundesejre i et map. Et hold skal vinde med mindst to, så hvis kampen står 15-15, spiller man til 17. Ligesom i tennis.
  3. Efter 15 runder er det halvleg, hvor de to hold skifter. Terroristerne bliver således counter terrorister og omvendt.
  4. Kampen går videre til næste map.
  5. Hvis den står 1-1 i map-sejre, går kampen ud i et afgørende tredje map.

Vinderen af kampen er naturligvis det hold, der vinder flest maps.

 

De forskellige CS:GO-roller

For udenforstående kan CS:GO-kampe nogle gange se kaotiske ud. Det kan være svært at følge med i præcis, hvad der foregår og, hvad de forskellige spillere foretager sig. Sandheden er dog, at spillet virkelig er sat i system. Alle spillerne har helt klare roller, og taktik er altafgørende. De forskellige CS:GO-hold har selvfølgelig forskellige taktikker, men man arbejder generelt med fem forskellige roller:

  • Entry Fragger
  • In game leader
  • Support
  • AWP’er
  • Lurker

Førstnævntes job er at lede holdet i starten af runden. Entry fraggeren er den spiller med de hurtigste reaktioner og det bedste sigte. Derfor er det hans job at gå forrest i starten af runden, hvor man måske møder modstanderne. Dette er en yderst vigtig rolle, da det første kill ofte er afgørende.

Alle hold har derudover en in game leader. Denne rolle kan også betegnes som anføreren. Han er trænerens forlængede arm på holdet, og det er ham, der kalder taktikken i løbet af spillet.

På holdene finder man også altid en support. Supporten er typisk en rifler, hvis job er at hjælpe holdkammeraterne i nød. Det er supportens job at kaste flashbangs og røggranater. Typisk forholder supporten sig en anelse passiv og hjælper med at føre in game leaderens ordrer  ud i verden.

Som navnet afslører er AWP’eren spilleren med AWP-sniperen. AWP’eren skal forsøge at spare sammen og få en AWP så hurtigt som overhovedet muligt. Får en af holdkammeraterne fat i en AWP, giver man den selvfølgelig til AWP’eren. Jobbet går derudover ud på at holde sig i baggrunden og snipe modstanderne. Dette kræver god placeringsevne, overblik og selvfølgelig sigte.

Sidst men ikke mindst er der lurkeren. Det er en yderst vigtig rolle, da man ofte ser gode lurkere afgøre banerne. Lurkerne er en slags wildcards, der har frie tøjler til at bevæge sig rundt som de lyster. Dermed forsøger de at ramme modstanderne, hvor de mindst forventer det og på den måde tage dem på sengen. Denne rolle kræver også fremragende taktiske egenskaber samt placeringsevner.

 

De danske hold: North og Astralis

Selvom Danmark er et lille land, er vi et af de bedste indenfor CS:GO. Danmark har hele to professionelle hold, der begge er blandt de bedste i verden. De to hold, North og Astralis, er begge topprofessionelle og de deltager ved alle de største turneringer i verden. Derfor kan man altid se dannebro, når man streamer CS:GO på computeren.

Indenfor eSport kendes spillerne ikke ved deres rigtige navne men i stedet under deres in game-aliasser. Derfor hører man ikke en kommentator snakke om Nicolai Reedtz fra Astralis men i stedet om dev1ce, som han kalder sig i spillet.

De to hold har et anstrengt forhold til hinanden. Dette så man i februar 2018, hvor Markus “Kjaerbye” Kjærbye skiftede fra Astralis til North. Kjaerbyes skifte blev offentliggjort blot få øjeblikke inden, at Astralis skulle ud i en vigtig kamp. Dette fik flere af Astralis-spillerne til at udtrykke deres utilfredshed med den tidligere holdkammerat på Twitter.

 

Astralis

Astralis blev grundlagt i januar 2016, og det er i dag Danmarks største CS:GO-hold. Holdet blev grundlagt af tidligere spillere fra Team Question Mark, der på daværende tidspunkt var en del af Team SoloMid-organisationen.

Siden grundlæggelsen har Astralis hentet flere store resultater. Det blev blandt andet til en imponerende sejr i ELEAGUE Major 2017 i januar 2017. Turneringen havde en præmiepulje på 1.000.000 dollar, hvormed Astralis-spillerne altså virkelig fik fyldt lommerne.

Samme år vandt Astralis også Intel Extreme Masters XI – World Championship, bedre kendt som IEM. Begge er blandt de allerstørste turneringer, hvilket beviser Astralis’ høje niveau.

 

Astralis’ hold

Der er fem spillere på Astralis’ hold.

Alias Navn På holdet siden
dev1ce Nicolai Reedtz 19. januar, 2016
dupreeh Peter Rothmann 19. januar, 2016
Xyp9x Andreas Højsleth 19. januar, 2016
gla1ve Lukas Rossander 24. oktober, 2016
Magisk Emil Reif 7. februar, 2018

dev1ce er en af de allerbedste spillere. I 2015 blev han rangeret som nummer tre i hele verden, og han er typen, modstanderne planlægger deres spillestil efter. dev1ce er en fremragende AWP’er, og han lever altid op til forventningerne.

Københavneren dupreeh er ligeledes en af de stærkeste i verden. Han er en fantastisk entry fragger og dødbringende uanset, hvilket våben han bruger.

Den sidste af de tre tilbageværende grundlæggere på Astralis er Xyp9x. Aalborgenseren har rollen som support, hvormed hans primære fokus altså er på at assistere sine holdkammerater, så de kan afgøre kampene.

gla1Ve har rollen som in game leader, hvilket vil sige, at det er ham, der styrer slagets gang. Det er gla1ve, der vurderer, hvordan Astralis skal agere under kampene, hvor der ikke er tid til at konsultere med træner Danny Sørensen. Dette gør han eksemplarisk, hvorfor han også rangerer som en af verdens bedste på sin position.

Den sidste af de fem spillere er den unge lurker Magisk. Han har først for nylig sluttet sig til holdet, men han har tidligere gjort det fremragende hos både North og senest OpTic Gaming.

 

North

North er det andet store danske CS:GO-hold. Holdet blev grundlagt i 2017, hvor FC København og Nordisk Film gik sammen i en stor eSports satsning og startede et hold. Holdet har et løvehoved som logo, hvilket naturligvis minder meget om FC Københavns logo.

FC København og Nordisk Film har investeret et tocifret millionbeløb i North, der på sigt også skal inkludere hold fra andre eSportsgrene. Ved grundlæggelsen nævnte sportsdirektør Jacob Toft-Andersen specifikt FIFA som en mulighed for ekspansion. På sigt går North efter at afholde et CS:GO-arrangement i et fyldt Parken med 40-50.000 ellevilde tilskuere.

Udover North findes der også North Academy. Det er et talenthold, hvor man satser på at opfostre og udvikle fremtidens eSports-stjerner. Holdet stiller normalt op i de turneringer, hvor North ikke selv har mulighed for at stille op.

 

Norths hold

Alias Navn På holdet siden
MSL Mathias Sommer Lauridsen 3. januar, 2017
Aizy Philip Aistrup 8. februar, 2017
valde Valdemar Bjørn 21. august, 2017
mertz Daniel Mertz 29. januar, 2018
Kjaerbye Markus Kjærbye 2. februar, 2018

 

MSL er holdets in  game leader. Han er en taktisk fremragende spiller, der altid fører sine holdkammerater frem med kyndig hånd. Ved siden af rollen som in game leader gør han det også fremragende som lurker.

Aizy er holdets all rounder. Han har et eksemplarisk sigte, og han er ydermere kendt for altid at holde hovedet koldt i de afgørende situationer. Ofte ser man ham derfor være den afgørende spiller i de tætte kampe.

Ligesom Aizy er valde også en dygtige all rounder. Han har tidligere spillet for blandt andet Heroic og Team X, men nu er han altså hos North.

Mertz er Norths AWP’er. Han sluttede sig først til holdet i starten af 2018, og han er derfor stadig ved at finde sig til rette i mekanikkerne. Forventningerne til ham er dog enorme.

Sidst men ikke mindst er der Kjaerby, der er holdets yngste mand. Han skiftede som sagt til North i et kontroversielt skifte, men han er en af Danmarks bedste spillere. Kjaerbye har rollen som entry fragger.

 

Bookmaker is inactive

 

Gode råd til odds på CS:GO

Ligesom med alle andre sportsgrene, skal man naturligvis gøre sit hjemmearbejde grundigt, hvis man vil lave et varigt overskud på CS:GO. Som seriøs spiller bør man aldrig oddse på noget, man ikke ved det store om. Derfor er det som bekendt altafgørende, at man kender de forskellige hold og de forskellige spillere. Man skal kende styrker og svagheder fra dem allesammen, så man kan vurdere, hvordan de klarer sig imod hinanden. Det kan for eksempel være, at et enkelt hold er rigtig gode i et map men dårlige i en anden. Ender de i deres dårlige map, bør man selvfølgelig spille imod dem.

Da bookmakerne ikke har ansat eksperter i eSport som oddssættere, ser man ofte, at de fokuserer rigtig meget på statistik og favoritværdighed. Man finder derfor ofte pæne odds på outsiderne i selv relativt tætte kampe. CS:GO er derudover en yderst dynamisk sport, hvor forholdet mellem to hold hurtigt kan skifte. Dette er især nyttigt at vide, hvis man ynder at live bette. Man ser nemlig ofte, at oddsene vil rykke sig massivt, hvis et hold kommer bagud med tre eller fire.

Et hul på fire runder bør dog ikke nødvendigvis betyde det helt store. Det kan et godt hold sagtens lukke. Derfor kan det ofte godt betale sig at udnytte denne tendens og spille imod det hold, der er foran. For at benytte denne strategi skal man dog naturligvis have forberedt sig. Man skal have en god grund til at tro på, at holdet kan vende kampen.

Når man oddser på CS:GO, skal man også være bevidst om ikke at lægge for megen vægt på statistik. eSport er som sagt dynamisk, og holdenes styrke varierer meget over tid. Derfor kan man ikke bruge månedgamle kampresultater til det store. Man bør kun kigge nærmere på de seneste par ugers resultater og præstationer.

Derudover bør man også altid huske på, at kontinuitet er altafgørende i CS:GO. Det er derfor altid et dårligt tegn, hvis et hold får en ny spiller ind.

 

Bookmaker is inactive

Relaterede artikler