Alka Superliga logo

Superligaen anno 2016/17 bliver noget helt specielt. Efter 20 år med den velkendte struktur med 12 hold og 33 kampe, sadler Superligaen nu om, og udvider til 14 hold og en helt ny Superliga struktur til den nye sæson.

Der er allerede nu mange delte meninger om den nye Superliga struktur, hvor de konservative fodboldfans foretrækker en mere klassisk model uden slutspil, mens nytænkerne glæder sig over den nye Superliga struktur, hvor der er lagt op til en mere spændende afslutning på sæsonen, end vi ofte har været vant til med den tidligere model.

I denne artikel kan du danne dig et overblik over den nye Superliga struktur, som bliver taget i brug, når der tages hul på den nye Superliga d. 17. juli med første spillerunde.

Se Superliga kampprogrammet her.

 

Den nye Superliga struktur forklaret

Superligaen bliver fra 2016/17-sæsonen inddelt i et Grundspil á 26 spillerunder. Herefter deles Superligaen i to dele; Mesterskabsspil og Gruppespillet med efterfølgende Playoffs og Kval-kampe.

Forvirret? Det behøver du ikke være, for her får du den nye Superliga struktur forklaret:

 

Grundspillet (14 hold)

I de første 26 spillerunder er det alle mod alle i den 14 hold store liga. Efter 26 runder går de seks bedste hold videre til Mesterskabsspillet, mens de øvrige otte hold inddeles i to puljer á fire hold i Gruppespillet.

Alle point og mål overføres fra grundspillet til både Mesterskabsspillet og Gruppespillet, som naturligvis afvikles simultant med hinanden.

 

Mesterskabsspillet (Nr. 1-6)

Når Grundspillet er slut, spiller top 6 Mesterskabsspil, hvor der i alt skal spilles 10 kampe. Alle møder alle én gang ude og hjemme.

Alle point og mål overføres fra Grundspillet, og efter de 10 Mesterskabsspil-kampe er de nye danmarksmestre fundet.

Guld- og sølvvinderne får en direkte plads i næste sæsons Champions League/Europa League, mens nr. 3 eller 4 (afhængigt af pokalvinderen) møder vinderen af Europa Playoff i dét der kaldes Europa Kvalen. Mere herom forneden.

 

Gruppespillet (Nr. 7-14)

Efter de indledende 26 spillerunder i Grundspillet inddeles de otte nederste hold i to puljer á fire hold, hvor der i alt afvikles seks spillerunder. Holdene i hver pulje mødes både ude og hjemme.

Gruppespillets formål er, at finde de hold som skal have chancen for at vinde en plads i næste års Europa League, samt de hold som skal spille Superliga Playoff om at beholde sin plads i Superligaen – en såkaldt “nedryknings playoff”.

Pulje 1 består af nr. 7, 10, 11 og 14 i Grundspillet.

Pulje 2 består af nr. 8, 9, 12 og 13 i Grundspillet.

Når Gruppespillet er overstået, er det tid til playoff-fasen, hvor det enten gælder Europa-kvalifikation eller kampen om at undgå nedrykning. Top 2 fra hver pulje spiller Europa Playoff, mens de to 3’ere og 4’ere spiller Superliga Playoff.

 

Europa Playoff (fire hold)

I Europa Playoff mødes de to bedste hold fra hver af de to Grundspils-puljer i Europa Playoff-semifinalerne som spilles over to kampe; ude og hjemme.

Her ved klubberne, at man nu er sikret endnu en sæson i Superligaen, og nu har man altså stadig chancen for at vinde en plads i næste sæsons Europa League.

Semifinale 1: Her mødes Pulje 1 #1 vs Pulje 2 #2

Semifinale 2: Her mødes Pulje 2 #1 vs Pulje 1 #2

De to tabende semifinalister i Europa Playoff slutter sæsonen på henholdsvis 9. og 10. pladsen i Superligaen.

Vinderne af de to Europa Playoff-semifinaler mødes igen ude og hjemme om den ene plads i Europa Kvalen, hvor nr. 3 eller 4 fra mesterskabsspillet venter i kampen om Europa-pladsen.

Den vindende Europa Playoff-finalist slutter som nr. 7, mens taberen bliver nr. 8.

 

Superliga Playoff (fire hold)

For de fire hold i Superliga Playoff er det kun overlevelsen der tæller. Her mødes de fire dårligste hold fra gruppespillet hinanden ude og hjemme i to Superliga Playoff-semifinaler. Kun vinderen af finalen er sikret overlevelse, mens resten enten rykker ud eller skal ud i Superliga Kval-kampe.

Semifinale 1: Her mødes Pulje 1 #3 vs Pulje 2 #4

Semifinale 2: Her mødes Pulje 2 #3 vs Pulje 1 #4

De to semifinale-vindere mødes i Superliga Playoff-finalen ude og hjemme. Vinderen bliver nr. 11 og er sikret overlevelse, mens taberen bliver nr. 12 og skal ud i Superliga Kvalen.

De to tabere mødes ude og hjemme om placeringerne som nr. 13 og nr. 14. Nr. 14 er direkte nedrykker til 1. division, mens nr. 13 får chancen for overlevelse i Superliga Kvalen mod Nr. 2 fra 1. division. Mere herom forneden.

 

Europa Kvalen (to hold)

Europa Kvalen bliver to spændende opgør, ude og hjemme, mellem vinderen af Europa Playoff-finalen og nr. 3. eller 4. i Mesterskabsspillet (afhængigt af vinderen af pokalturneringen).

Den samlede vinder af de to kampe får Danmarks sidste plads i Europa League, mens sæsonen er endegyldigt slut for taberen.

 

Superliga Kvalen (fire hold)

Superliga Kvalen er det afgørende slutspil om at undgå nedrykningen til 1. division. Her spilles bedst af to opgør, ude og hjemme, i to Superliga Kval-finaler.

Finale 1: Superliga #12 vs 1. div #3

Finale 2: Superliga #13 vs 1. div. #2

Vinderne overlever og spiller Superliga igen i næste sæson, mens taberne må en tur i 1. division.

 

Eksempel på Superligaen med den nye struktur

Herunder kan du se et eksempel på, hvordan en Superliga-sæson kunne forløbe med den nye struktur.

Stillingen efter 26 runder i Grundspillet:

1. FC København (MS)
2. FC Midtjylland (MS)
3. AaB (MS)
4. OB (MS)
5. Brøndby IF (MS)
6. SønderjyskE (MS)
7. AGF (GS)
8. Randers FC (GS)
9. FC Nordsjælland (GS)
10. Esbjerg (GS)
11. Viborg FF (GS)
12. Horsens (GS)
13. Silkeborg (GS)
14. Lyngby (GS)

 

* Top 6 skal spilles Mesterskabsspil (MS), mens de øvrige 8 hold skal spille Gruppespil (GS).

 

Mesterskabsspil:

Stillingen efter 26 + 10 spillerunder, hvor FCK vinder guld, FCM sølv og Brøndby bronze:

1. FC København (CL)
2. FC Midtjylland (EL)
3. Brøndby IF (EK)
4. AaB
5. SønderjyskE
6. OB

 

* FC København og FC Midtjylland går direkte i Champions League/Europa League, mens nr. 3 eller 4 – alt afhængigt af udfaldet af pokalturneringen – skal ud i en Europa Kval-kamp mod vinderen af Europa Playoff. I dette eksempel antager vi, at det bliver bronzevinderne fra Brøndby.

 

Gruppespil:

Stillingen i de to Gruppespils-puljer efter 6 spillerunder:

Pulje 1 Pulje 2
AGF (EP)
Randers FC (EP)
Esbjerg (EP)
FC Nordsjælland (EP)
Viborg (SP) Horsens (SP)
Lyngby (SP) Silkeborg (SP)

 

* Holdene angivet med EP skal i Europa Playoff, mens holdene med SP skal i Superliga Playoff.

 

Europa Playoff:

Semifinale 1: AGF vs FC Nordsjælland (AGF går videre)

Semifinale 2: Randers vs Esbjerg (Randers går videre)

Finale: AGF vs Randers (AGF går videre til Europa Kvalen)

 

Europa Kvalen:

Brøndby vs AGF (Vinderen får Danmarks sidste Europa-plads)

 

Superliga Playoff:

Semifinale 1: Viborg vs Silkeborg (Viborg går videre)

Semifinale 2: Horsens vs Lyngby (Horsens går videre)

Finale for vindere: Viborg vs Horsens (Viborg vinder, bliver nr. 11 og er sikret endnu en sæson i Superligaen, mens Horsens bliver nr. 12 og skal ud i en Superliga Kval-kamp).

Finale for tabere: Silkeborg vs Lyngby (Lyngby vinder, bliver nr. 13 og skal i Superliga Kval-kamp, mens Silkeborg bliver nr. 14 og rykker direkte ned i 1. division).

 

Superliga Kvalen:

Nedrykningsfinale 1: Horsens vs 1. divisions nr. 3

Nedrykningsfinale 2: Lyngby vs 1. divisions nr. 2.

Vinderne findes over to kampe, og disse får status af Superliga-hold i næste sæson, mens taberne må tage en tørn i 1. division.