Her spilles VM-kampene

VM skal spilles på 12 forskellige stadions i 11 forskellige russiske byer. Alle arenaerne ligger i den vestlige del af Rusland, hvorfor det kun er en lille del af det enorme land, der får lov til at tage del i VM-festen.

Få 2.000 kroner i VM bonus hos Cashpoint

Få 1.500 kroner i VM bonus hos Unibet

Luzhniki, Moskva

Luzhniki Stadion i Moskva set fra luften

Luzhniki er det mest legendariske stadion i Rusland. Det blev bygget i 1954, og har været Sovjetunionen og Ruslands nationalstadion lige siden. Før Sovjetunionens fald hed det Lenin Stadion, men det fik efterfølgende nyt navn. Foran stadionet står stadig en gigantisk statue af Sovjetunionens fader.

Siden opførelsen en lang række store sportsbegivenheder blevet afholdt på Luzhniki. I 1980 var det vært for sommer-OL, i 1999 for UEFA Cup-finalen i mellem Parma og Marseille og i 2008 Champions League-finalen i mellem Manchester United og Chelsea.

Når finalen er færdiggjort på Luzhniki, slutter det sig til en eksklusiv klub af stadions, der har lagt græs til sommer-OL, VM-finale og Champions League-finale. Udover Luzhniki tæller denne klub Stadio Olimpico i Rom, Olympiastadion i Berlin og München samt Wembley i London.

Stadionet skal ved VM lægge græs til syv kampe. Dette er fire gruppespilskampe, heriblandt åbningskampen, en ottendelsfinale, en semifinale og en finale.

Spartak Stadion, Moskva

Spartak Moskvas hjemmebane Otkritie Arena set udefra på en solskinsdag.

Spartak Stadion går til daglig under navnet Otkritie Arena, men det skifter navn forud for VM. FIFA tillader nemlig ikke sponsornavne ved slutrunder, hvorfor banken Otkritie altså må afgive sponsornavnet for en kort stund.Som navnet af stadionet, og det smukke ydre, afslører, er stadionet normalt hjem for storklubben Spartak Moskva. Stadionet stod færdigt i 2014, og det er blandt de allersmukkeste i Rusland. Ydersiden er inspireret af diamanten i Spartaks logo, og stadionet indeholder alt, som et moderne stadion skal have.

For Spartak-fans er det dog meget mere end blot et stadion, det er et hjem. Lige siden klubben blev dannet i 1922, har den nemlig rykket rundt på forskellige stadions i Moskva, men aldrig haft sit eget stadion. Det fik de endelig i 2014, hvilket betød ufattelig meget for fansene.

Stadionet blev også brugt ved Confederations Cup, og det skal ved VM lægge græs til fem kampe. Fire i gruppespillet og en ottendedelsfinale.

Skt. Petersborg Stadion, Skt. Petersborg

Zenit Skt. Petersborgs hjemmebane, Krestovsky Stadion, set udefra med blå himmel i baggrunden

Stadionet i Skt. Petersborg ligesom Spartak Stadion tvunget til at skifte navn under VM. I daglig tale refereres det til som Krestovski, men under VM vil det blive kaldt Skt. Petersborg Stadion. Efter slutrunden forventes det, at stadionet officielt skifter navn til Gazprom Arena efter hjemmeholdet Zenit Skt. Petersborgs ejer og hovedsponsor.

Stadionet blev taget i brug i begyndelsen af 2017, og det er i sandhed en smuk arena. Dette manglede dog også bare, da byggeriet har været i gang siden 2007, og stadionet er for længst blevet verdens dyreste. Siden byggeriet begyndte er stadionet blevet ramt af den ene skandale efter den anden, fra slavelignende arbejdsforhold og nordkoreanske tvangsarbejdere til en vibrerende bane og korruptionsanklager.

Det var i øvrigt det primære stadion ved Confederations Cup, hvor både åbningskampen og finalen blev afviklet i Skt. Petersborg.

Ved VM i 2018 skal stadionet afholde syv kampe. Fire gruppespilskampe, en af dem med russisk deltagelse, en ottendedelsfinale, en semifinale og bronzekampen.

Kaliningrad Stadion, Kaliningrad

VM 2018-stadionet i Kaliningrad set om aftenen med lilla lys på en mørk nattehimmel

Stadionet i Kaliningrad er det vestligste ved slutrunden. Kaliningrad er en russisk eksklave, der ligger i mellem Polen og Litauen. Indtil 1946 var byen kendt som Königsberg, hvorefter det blev omdøbt til det nuværende navn til ære for det sovjettiske statsoverhovedet, Mikhail Kalinin.Stadionet bliver efter VM hjem for Baltika Kaliningrad, der til daglig spiller i den næstbedste russiske række.

I alt fire gruppespilskampe skal spilles på Kaliningrad Stadion ved VM.

Kazan Arena, Kazan

VM 2018-stadionet i Kazan set udefra om natten under Confederations Cup 2017

Stadionet i Kazan var det første af de 12 VM-stadions, der blev bygget færdigt. Det er til daglig hjem for den lokale storklub, Rubin Kazan, men er allerede blevet brugt til flere store sportsbegivenheder. I 2013 blev der afholdt sommer-Universiade på stadionet, og i 2015 blev det taget i brug, da Kazan var vært for VM i svømning. Derudover har det også afholdt en russisk pokalfinale i fodbold, miens det også var i brug ved Confederations Cup.

Ved VM skal det afholde seks kampe. Fire fra gruppespillet, en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Nisnij Novgorod Stadion, Nisnij Novgorod

VM 2018-stadionet i Nisnij Novgorod set fra distancen. I forgrunden kan man se en bro og en bygning

Nisnij Novgorod var tidligere kendt som Ruslands Detroit på grund af den heftige bilindustri i byen. Det var her, at størstedelen af Sovjetunionens militære isenkram blev produceret, og i mellem Anden Verdenskrig og Sovjetunionens fald var Nisjnij Novgorod en lukket by af frygt for, at militære hemmeligheder slap ud. Dengang gik byen under navnet Gorkij, opkaldt efter den legendariske russiske forfatter Maksim Gorkij, der var født i byen.I modsætning til de andre russiske værtsbyer har Nisnij Novgorod har ingen stolt fodboldhistorie. Byens stærkeste mandskab, FC Olimpijets, blev dannet i 2015, og de spiller i øjeblikket i Ruslands tredjebedste række. Tidligere var det lokale storhold Volga Nisjnij Novgorod i den bedste række, men klubben gik konkurs i 2016.

Ved VM skal der spilles seks kampe i Nisnij Novgorod. Fire i gruppespillet, en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Samara Arena, Samara

VM 2018-stadionet i Samara set fra luften. Rundt omkring stadionet kan man se skove og en stor vej

Når Samara Arena står klar i slutningen af 2017, bliver det hjemmebane for det lokale hold Krylya Sovetov, hvilket på dansk betyder Sovjetternes Vinger. I Sovjetæraen var Krylya klubben for arbejderne i luftindustrien, men i dag er klubben ejet af staten.

Krylya spiller til daglig i den bedste russiske række, men de har i de seneste år været noget af et elevatorhold.

Efter VM skifter stadionet navn til Cosmos Arena, da byen har en tæt forbindelse med rummet. Det var nemlig i Samara, at hele Sovjetunionens rumindustri lå, og det var her, at Vostok-raketten, der sendte det første menneske i rummet blev bygget. Efter at Juri Gagarin blev den første mand i rummet boede han i øvrigt i Samara i en periode.

Ved VM skal Samara Stadion afholde fire gruppespilskampe, heriblandt en med Rusland, en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Volgograd Arena, Volgograd

VM 2018-stadionet i den russiske by Volgograd set om aftenen. I baggrunden ses ikonisk statue

Volgograd gik tidligere under navnet Stalingrad, og det var her, at Sovjetunionen vandt en stor sejr over nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig. Byen fik sit nuværende navn i 1961, efter Stalins død, da landet blev de-staliniseret i et forsøg på at glemme hans forbrydelser imod folket.Fodboldfans husker måske Rotor Volgograd, der i 1995/1996-sæsonen slog Manchester United og Peter Schmeichel ud af UEFA Cuppen på trods af, at Schmeichel ellers kom på tavlen.

Rotor Volgograd gik desværre fallit i 2015, og klubben spiller i disse dage i den tredjebedste række, efter at den blev gendannet i sommeren 2017.

Fire gruppespilskampe bliver afholdt på stadionet ved VM.

Fisjt Olympiske Stadion, Sotji

Det olympiske stadion i Sotji set udefra. I forgrunden ses en statue af VM-maskotten Zabivaka.

Stadionet i Sotji blev i første omgang brugt ved vinter-OL i 2014, men det er siden blevet ombygget til et verdensklasse fodboldstadion. Dette beviste stadionet ved Confederations Cup i 2017, imens det også afholdte den russiske pokalfinale samme år.Når VM er færdigspillet, bliver Fisjt Olympiske Stadion det blot andet stadion i verden til at afholde både VM og vinter-OL. Det andet stadion, der har haft denne ære er Stadio Olimpico i Torino.

Der er i øjeblikket ingen professionelle fodboldklubber i Sotji, så stadionet bliver kun brugt ved særlige lejligheder.

Ved VM skal Sotji afholde fire gruppespilskampe, en ottendedelsfinale og en kvartfinale.

Rostov Arena, Rostov-ved-Don

VM-stadionet i Rostov-ved-Don set om aftenen. I forgrunden ses træer og nattenhimlen i baggrunden

Rostov-ved-Don er den næstsydligste af de 11 værtsbyer. Det er hjembyen for FC Rostov, der i sidste sæson deltog i Champions League, hvor de blandt andet slog mægtige Bayern München. Det bliver da også netop FC Rostov, der flytter ind på stadionet, når det bliver klar.Stadionet er placeret ud til floden Don, og planen er, at en helt ny bydel skal bygges op omkring det på sigt.

Ved VM skal Rostov Arena afholde fire gruppespilskampe og en ottendedelsfinale.

Mordovija Arena, Saransk

VM-stadionet Mordovia Arena. I forgrunden ses en statue med en fodbold og i baggrunden er stadionet

Mordovia Arena ligger i byen Saransk små 600 kilometer øst fra Moskva. Byen er hovedstad i Republikken Mordovija, og stadionet bliver hjemmebane for det lokale hold Mordovija Saransk. Klubben frister for tiden en tilværelse i den næstbedste række, men har i flere omgange været oppe i det fineste selskab, og den kan med rette betegnes som en elevatorklub.

Ved VM skal Mordovija Arena afholde fire gruppespilskampe.

Jekaterinburg Central Stadion, Jekaterinburg

VM-stadionet i Jekaterinburg. I forgrunden ses den gamle til stadionet og i baggrunden arenaen.

Jekaterinburg er Ruslands fjerdestørste by. Den er også hjem til sidste sæsons pokal-finalister, FC Ural, der til daglig huserer i Ruslands fineste selskab.Stadionet blev bygget i 1957, og har siden afholdt tusindvis af sport -og underholdningsarrangementer. I de tidlige år var det en af de vigtigste skøjtearenaer i verden, og det afholdt blandt andet VM i skøjteløb i 1959. I 2004 blev stadionet moderniseret, og forud for VM er det gået i gennem endnu en moderniseringsproces.

Stadionet i Jekaterinburg trak for nylig overskrifter, da et billede af en midlertidig tribune bygget specielt til VM gik viralt. Denne tribune er nemlig bygget udover en gade, og er taget i brug, da stadionet ellers ikke ville møde UEFAs kapacitets-krav.

Efter VM bliver stadionet gjort mindre, da Ural ikke har brug for ligeså mange sæder som en VM-kamp.

Stadionet skal ved VM afholde fire gruppespilskampe.

Unibet Spil på VM hos Unibet

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Bookmakeren Unibets officielle logo på en grøn baggrund.