Det saudiarabiske flag VM i fodbold 2018

På trods af Saudi Arabien sjældent efterlader det helt store fodaftryk ved VM, har landet sans for at kvalificere sig. VM i Rusland bliver landets femte slutrunde ud af de seneste syv, og forhåbningerne er store. De grønne falke, som landsholdet kaldes, er nemlig inde i en spændende udvikling for tiden, og landets fodboldspillere bliver bedre og bedre.

Saudi Arabien har længe haft en protektionistisk holdning til landets spillere og forbudt spillere, der var i udlandet at spille på landsholdet. Dette er dog droppet nu, og det saudiske fodboldforbund arbejder i stedet hårdt på at sende spillerne ud til større klubber, så de kan udvikle sig. I januar skiftede hele ni spillere således til spansk fodbold, og det bliver interessant at følge Saudi Arabiens udvikling i de næste år.

 

Unibet Odds på Saudi Arabien ved VM her

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Saudi Arabiens vej til VM

På grund af mængden af lande i den asiatiske kvalifikation, der også indeholder Mellemøsten og Australien, var Saudi Arabiens vej til VM både lang og hård. Den olierige nation var i gruppe med De Forenede Arabiske Emirater, Palæstina, Malaysia og Østtimor i det indledende gruppespil. Her var der ingen slinger i valsen fra saudierne, der vandt gruppen i sikker stil. Efter de otte gruppespilskampe stod Saudi Arabien med 20 point efter seks sejre og to uafgjorte og en imponerende målscore på 28-4. Dette sikrede dem ikke blot en plads ved det afgørende gruppespil, men også en billet til de asiatiske mesterskaber i 2019.

I det afsluttende gruppespil var Saudi Arabien i gruppe med Japan, Australien, De Forenede Arabiske Emirater, Irak og Thailand. Lige fra starten af var kvalifikationen et tre-vejs løb mellem Japan, Saudi Arabien og Australien, og VM-billetterne blev først uddelt i sidste spillerunde. Her slog Saudi Arabien Japan med 1-0 på hjemmebane, hvilket sikrede dem en andenplads i gruppen efter netop Japan og dermed en direkte billet til VM.

At Saudi Arabien sluttede som nummer to i den afgørende kvalifikationsgruppe skyldes dog især, at Australien smed et hav af unødvendige point. Saudi Arabien havde det nemlig svært imod gruppens to storhold, da det blev til et enkelt point imod Australien og et nederlag på udebane til Japan. At Saudi Arabien slog Japan i den sidste kamp, kan også forklares med, at Japan allerede havde kvalificeret sig og dermed intet havde at spille for.

 

Saudi Arabiens VM-historie

Saudi Arabien fik sin VM-debut i 1994 i USA. Her imponerede de med hurtig og underholdende fodbold, hvilket sikrede dem flotte sejre over Marokko og Belgien i gruppespillet samt et smalt nederlag til Holland. Dermed gik de videre til ottendelsfinalen, hvor de tabte med 3-1 til Sverige, der efterfølgende vandt bronze. Dette står stadig som Saudi Arabiens bedste præstation ved et VM nogensinde.

Siden 1994 er det blevet til yderligere tre deltagelser. I Danmark huskes Saudi Arabien bedst fra slutrunden i 1998, hvor de var i gruppe med Bo Johanssons tropper. På dette tidspunkt blev Saudi Arabien trænet af brasilianske Carlos Alberto Parreira, der vandt VM med Brasilien fire år tidligere. Danmark mødte Saudi Arabien i åbningskampen, og de rød-hvide vandt fortjent med 1-0 på et mål af Mads Rieper. Saudierne sluttede efterfølgende på gruppens sidsteplads med blot et point.

Ved VM i 2002 gik det endnu værre for saudierne. Her røg de endnu en gang hjem med halen mellem benene. Undervejs tabte de hele 8-0 til Tyskland, hvilket stadig står som det største nederlag ved en VM-slutrunde nogensinde.

Saudi Arabien fik stoppet striben af nederlag, da de spillede 2-2 imod Tunesien i åbningskampen ved VM i 2006. Dette ændrer dog ikke på, at de grøn-hvide har været forfærdelige siden debuten i 1994. Faktisk har Saudi Arabien ikke vundet en VM-kamp siden sejren over Belgien. Ti kampe har de spillet siden da, og her er det blevet til otte nederlag, to uafgjorte og en målscore på 5-25.

 

Saudi Arabiens profil

Den helt store stjerne på Saudi Arabiens landshold er den 33-årige midtbanespiller Taisir Al-Jassim. Han er viceanfører på landsholdet og er blandt truppens ledere. Al-Jassim er en intelligent og teknisk dygtig spiller, der har et godt øje for sine medspillere. Han er derudover utrolig hårdt arbejdende, og han formår virkelig at inspirere sine medspillere. Al-Jassim er derudover yderst målfarlig, hvilket især skyldes hans fremragende skud fra distancen. Han regnes for den bedste saudiske spiller i dette årtusinde, og han har for længst rundet de 100 landskampe.

 

Saudi Arabiens talent

VM i Rusland kan blive turneringen, hvor Fahad Al-Muwallad for alvor slår sit navn fast. Den 23-årige angriber har været en af de bedste spillere i den saudiske liga i de seneste år, og nu er turen kommet til den store scene. I januar skiftede han til spanske Levante, og han har dermed brugt de seneste par måneder på at vænne sig til et højere niveau med bedre modstandere.

Al-Muwallad fik debut for Al-Ittihad i den bedste saudiske række allerede som 16-årig, og han er kendt for sin utrolige fart og vævre driblinger.

 

Saudi Arabiens landstræner

Saudi Arabien trænes af Juan Antonio Pizzi Torrojo. Han er født og opvokset i Argentina, hvor han scorede et hav af mål for klubben Rosario Central. Dette sikrede ham i 1991 et skifte til Spanien, hvor han havde stor succes hos Tenerife. På ingen tid blev han en af de bedste angribere i den spanske La Liga, og han fik efterfølgende spansk pas og en plads på det spanske landshold. Senere skiftede han også til mægtige Barcelona, hvor han spillede mellem 1996 og 1998.

Pizzi gik på pension i 2002, og han startede sin trænerkarriere i Argentina i 2005. Her blev han indtil 2013, hvor han fik chancen i Valencia. Herefter fulgte et ophold hos mexicanske Léon inden, han blev chilensk landstræner i 2016.

Pizzi var en kæmpe succes hos Chile, og i sommeren 2016 førte han landet frem til sejr ved Copa America. Dette sikrede Chile en billet til Confederations Cup i 2017, hvor de nåede hele vejen til finalen. Her tabte de dog til Tyskland.

Efter Chiles 3-0-nederlag til Brasilien i VM-kvalifikationens sidste spillerunde, der kostede en plads ved VM, sagde Pizzi op. Kort efter blev han ansat som landstræner for Saudi Arabien.

 

Odds på Saudi Arabien ved VM

Hvordan går det Saudi Arabien ved VM?

På trods af udviklingen i saudisk fodbold, ligner landet et af de allersvageste hold ved årets slutrunde. De får utrolig svært ved at gå videre fra en hård gruppe, og alt andet end et tidligt exit vil være en stor overraskelse. Dette ses også tydeligt på bookmakernes odds. Unibet giver således odds 1001 på, at Saudi Arabien vinder VM, imens der blot er odds 1,03 på, at de ryger ud i gruppespillet. Ingen af de to muligheder er dog specielt fristende rent værdimæssigt.

Til gengæld er der interessante odds på, hvor mange point Saudi Arabien får i løbet af gruppespillet. Saudierne møder Rusland i åbningskampen, Uruguay i anden runde og til slut Egypten i den afgørende tredje runde. Det er svært at se, hvornår de skal sætte point på kontoen i disse kampe.

Rusland vil være topmotiverede i åbningskampen, imens både Egypten og Uruguay formentlig kalkulerer med tre point imod saudierne. Odds 2,50 på Saudi Arabien får nul point hos Unibet ligner derfor et rigtig godt spil.

 

Unibet Odds på nul point til Saudi Arabien

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Saudi Arabiens topscorer

Det forventes at Pizzi starter med unge Al-Muwallad på toppen. Han er således et oplagt bud på en topscorer. Med hans fart og gode driblinger, kan han skabe problemer for selv de allerbedste hold. Spiller Saudi Arabien med ham på toppen, kan de tillade sig at stå dybere på banen, og så sparke lange bolde i dybden.

Et andet bud på en topscorer er den 31-årige angriber Mohamed Al-Sahlawi, der til daglig spiller for Al-Nassr. Han har længe været en af landets allerfarligste angribere, og han blev topscorer i kvalifikationen. Det hører dog med til historien, at Al-Sahlawi scorede hele otte af sine mål imod upåagtede Østtimor. Det er dermed ikke helt sikkert, hvorvidt han har niveauet til den største scene.

 

Saudi Arabiens trup

Se Saudi Arabiens VM-trup

 

Saudi Arabiens idealopstilling

Landstræner Pizzi har ikke været ved roret for Saudi Arabien i lang tid, og det er derfor svært at forudsige, hvordan han vil spille. I løbet af kvalifikationen, hvor Bert van Marwijk stod i spidsen for holdet, foretrak Saudi Arabien en 4-5-1-formation. Hvis Pizzi fortsætter den stil, kommer holdet formentlig til at se ud således:

Al Maiouf – Al Harbi, Os. Hawsawi, Om. Hasawi, Al Shahrani – Al Faraj, Otayf – Al Dawsari, Al Jassim, Al Shehri – Muwallad

Skader og fravær hos Saudi Arabien

Pizzi er taget til Rusland med stort set stærkest mulige trup. Saudierne må dog undvære den skadede angriber Hazaa Al-Hazaa og reservemålmand Fawaz Al-Qarni.

 

Unibet Odds på saudiernes chancer ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+