VM 2018-deltagerlandet Panamas flag

Panama sikrede landets første kvalifikation til VM nogensinde, da de slog Costa Rica med 2-1 på hjemmebane i sidste spillerunde af den nord- og mellemamerikanske kvalifikation. Sejren blev sikret af et mål i det 88. minut, og den vakte vild jubel i hele det mellemamerikanske land. Umiddelbart efter sejren annoncerede landets præsident, at den 10. oktober fremover ville blive en national helligdag. Det betyder, at landets arbejdere fremover kan se frem til en årlig fridag, hvor de kan mindes den fantastiske præstation.

Panama spås dog ikke de store chancer ved slutrunden, og de har ikke mere end en håndfuld spillere, der spiller i Europa. Størstedelen af spillerne spiller faktisk i den hjemlige liga, imens resten er spredt i Syd-, Mellem-, og Nordamerika. Panama er dog ikke noget dårligt hold, hvilket de beviste i kvalifikationen ved at spille lige op med nogle af regionens giganter.

 

Unibet Odds på Panama ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Panamas vej til VM

Ved starten på den nord- og mellemamerikanske VM-kvalifikation var Panama nummer 63 på FIFA’s verdensrangliste, hvilket var femte højest blandt alle de deltagende lande. Dermed sikrede Panama sig en direkte plads til fjerde rundes gruppespil. Her var de i gruppe med Costa Rica, Haiti og Jamaica.

Panama sluttede gruppen på andenpladsen efter Costa Rica, hvilket sikrede en plads i den afgørende femte runde. Undervejs samlede Panama ti point op, omend det blev til to nederlag til Costa Rica. Holdets topscorer var den 35-årige angriber Luis Tejada, der scorede to mål.

I femte runde konkurerede Panama med Mexico, Costa Rica, Honduras, USA og Trinidad og Tobago om tre direkte biletter til VM samt en playoff-billet. Her blev Panama ikke spået de store chancer, da kun Trinidad og Tobago så ud til at have en dårligere trup på papiret.

Dette betød dog ikke det store for Panama, der gik uimponeret til opgaven. I åbningskampen besejrede de Honduras på udebane, hvorefter de hentede 0-0 på hjemmebane imod Mexico. De lagde altså stærkt fra land, og den form fortsatte de i resten af gruppespillet.

Da kvalifikationen var slut havde Panama formået at hente et point imod Mexico, fire point imod Costa Rica, et point imod USA og fire point imod Honduras. Dermed havde de ikke blot udfordret de store hold, de havde rent faktisk spillet lige op med dem og besejret dem.

 

Panamas VM-historie

Med blot 1,7 millioner indbyggere er Panama det femtemindste land, der nogensinde har kvalificeret sig til et VM. At Panama ikke har været med til VM før betyder dog ikke, at landet ikke har noget at være stolt af rent fodboldmæssigt.

Panama har faktisk gennemgået en rivende udvikling i de seneste år, og de har leveret flotte resultater ved både Gold Cup og Copa Centroamericana. Tre medaljer har de fra Gold Cup, den seneste, en bronzemedalje, blev vundet i 2015.

Ved Copa Centroamericana, de mellemamerikanske mesterskaber, har de været endnu bedre. Her er det blevet til hele seks medaljer, hvoraf de fem er kommet indenfor de seneste seks turneringer. I 2009 vandt Panama turneringen for første og hidtil eneste kamp. Ved turneringen i 2017, der blev afholdt i Panama, tabte landet finalen til Honduras.

 

Profilen: Gabriel Torres

29-årige Gabriel Torres er den åbenlyse stjerne hos Panama. Han fik sin debut for landsholdet i 2005, og han har siden udviklet sig til en en af landets største spillere nogensinde. På nuværende tidspunkt spiller han for chilenske Huachipato.

Som ungdomsspiller var Torres på prøvetræning hos selveste Manchester United og Valencia, men på grund af skader fik han ikke en kontrakt. I stedet er blev han i det amerikanske, hvor han blandt andet spillede for venezuelanske Zamora, og amerikanske Colorado Rapids med stor succes. Den dag i dag står han stadig som Zamoras højest scorende spiller nogensinde. Hans flotte præstationer og mange mål sikrede ham i 2016 et skifte til Europa og Lausanne-Sport. Her levede han dog ikke helt op til forventningerne, og i januar skiftede han derfor til Hauchipato.

 

Talentet: Ismael Diaz

20-årige Ismael Diaz fra Deportivo La Corunas andethold ligner en mand med en lys fremtid. Han fik sin debut i Panamas bedste række i 2012 i en alder af blot 15 år og to måneder for klubben Tauro. I 2015 skiftede han de hjemlige græsmarker ud med Portugal, da han skiftede til FC Porto på lån. Han nåede kun en enkelt kamp for Portos førstehold, men til gengæld havde han stor succes på klubbens andethold i den næstbedste række. I sin debutsæson scorede han 13 mål i 36 kampe, og hans mål hjalp holdet med at vinde den næstbedste portugisiske række.

I sidste sæson mistede Diaz sin plads på holdet, hvorefter Porto opsagde hans kontrakt. I stedet drog han til Deportivo, hvor han i skrivende stund spiller på andetholdet i den tredjebedste række. Her har han dog gjort det rigtig godt og scoret mål på samlebånd, så det er formentlig bare et spørgsmål om tid, før han kommer på spil til førsteholdet.

 

Landstræneren: Hernán Darío Gómez Jaramillo

Panama trænes af den 61-årige colombianer Hernán Darío Gómez Jaramillo. Den erfarne træner har en lang og flot karriere bag sig, og han er endda indehaver af en verdensrekord.

Som spiller spillede han for Medellin og Atletico Nacional og med sidstnævnte nåede han at vinde et enkelt colombiansk mesterskab. Det var også netop hos Atletico Nacional, at han startede sin trænerkarriere. Her begyndte han som assistenttræner for Francisco Maturana, og han var med, da Atletico Nacional vandt Copa Libertadores i 1989. I 1991 fik han selv chancen for at stå i spidsen for holdet, hvilket han gjorde med god succes. Allerede i sin debutsæson førte han dem frem til mesterskabet, og herefter ventede større udfordringer.

I 1995 blev han landstræner for Colombia for første gang, og han kvalificerede dem til VM i 1998. Herefter fulgte ophold hos Ecuador, som han også førte til VM, Guetemala, Santa Fe, Colombia igen, Medellin og til sidst Panama i 2014.

Da han kvalificerede Panama til VM blev han den blot anden træner i hele verden til at kvalificere tre forskellige lande til VM. Den anden træner er franske Henri Michel, der førte Cameroun til VM i 1994, Marokko i 1998 og Tunesien i 2002.

 

Odds på Panama ved VM

Hvordan går det Panama ved VM?

Panama er måske VM’s allerdårligste hold på papiret. Der er langt i mellem profilerne, og selv de bedste spillere mangler erfaring fra den største scene. Derudover er landet endt i en hård gruppe med både Belgien og England, og det er derfor svært at være optimistisk. For Panama må succeskriteriet være at vise sig frem fra sin bedste side og måske få et point eller to. Bare det at være med er dog en fantastisk præstation, som landet kan og bør være meget stolt af.

At Panama ikke spås de store chancer ses også tydeligt på bookmakernes odds. Unibet har sat oddset på Panama som verdensmester til 1001, hvilket er det højeste af alle hold. Går Panama hen og vinder Gruppe G, får man hele odds 41 hos Unibet, imens der er odds 10,50 på, at de går videre.

 

Unibet Odds på Panama ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Panamas topscorer

Gabriel Torres er det oplagt bud på en panamansk topscorer. Han er en erfaren herre, og truppens måske allerbedste spiller. Et alternativ til Huachipato-angriberen er 36-årige Blas Perez, der er landets højest scorende spiller nogensinde. Perez har dog set bedre dage, og han er ikke umiddelbart blandt profilerne længere.

Man kan også overveje et spil på unge Ismael Diaz. Hans pågåenhed og tekniske egenskaber gør ham farlig, og han kan meget vel stå foran sit store gennembrud.

 

Panamas trup

Man kan finde panamanernes trup til VM i fodbold 2018 her

 

Panamas idealopstilling

Gomez stiller normalt sit Panama-hold op i en klassisk 4-4-2. Holdet forsvarer sig dybt på banen og satser så på lange bolde frem til de hurtige angribere. Mange af spillerne har store tekniske mangler, og Panama holder sig derfor fra langsomt opspil, da chancen for fejl er for stor.

Jaime Penedo – Michael Murillo, Adolfo Machado, Román Torres, Hárold Cummings, Luis Ovalle – Aníbal Godoy, Gabriel Gómez – Miguel Camargo, Gabriel Torres, Ismael Díaz

 

Panamas skader og fravær

Panama må undvære rutinerede Alberto Quintero, der blev skadet kort før VM’s start. Han har spillet 91 landskampe, så han e ret stort tab.

 

Unibet Odds på VM i fodbold

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+