Det kroatiske flag VM i fodbold 2018

En af outsiderne til at komme rigtig langt ved VM 2018 i Rusland er Kroatien. De gjorde det da også fremragende ved EM for to år siden, indtil de tabte et tæt opgør til Portugal efter forlænget spilletid. Ricardo Quaresma sikrede sejren kort før tid med sin scoring, og portugiserne endte da også med at kunne kalde sig europamestre.

Unibet Odds på Kroatiens VM-chancer

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Vejen til VM for Kroatien

Kroaterne havde ikke ligefrem den nemmeste vej til verdensmesterskaberne. I kvalifikationen blev det til seks sejre, to uafgjorte og to nederlag med en samlet målscore på 15-4. De startede ud med at spille 1-1 på hjemmebane med Tyrkiet, og derefter slog de henholdsvis Kosovo 0-6 på udebane, Finland 0-1 på udebane, Island 2-0 på hjemmebane og Ukraine 1-0 på hjemmebane. Det så altså rigtig godt ud med 13 point efter fem kampe, men i den sjette kvalifikationskamp tabte de 1-0 på udebane til Island. I den efterfølgende kamp blev det til en 1-0-sejr på hjemmebane over Kosovo. Tyrkerne slog dem med 1-0 på hjemmebane, og det blev kun til 1-1 med Finland på hjemmebane. Inden den sidste kvalifikationskamp fyrede de Ante Čačić og ansatte Zlatko Dalić. I sin allerførste kamp slog han Ukraine med 0-2 på udebane, hvilket var nok til at ende på andenpladsen i gruppen efter Island.

En andenplads var ensbetydende med, at Kroatien skulle spille to altafgørende playoff-opgør mod Grækenland om at komme med til VM. Den første kamp blev vundet stensikkert med 4-1 på hjemmebane. Luka Modrić gjorde det til 1-0 på et straffespark efter 13 minutter. Nikola Kalinić udbyggede føringen kort derefter. Sokratis Papastathopoulos fik reduceret efter en halv time, men Ivan Perišić gjorde det til 3-1 lige bagefter. Fire minutter inde i anden halvleg lukkede og slukkede Andrej Kramarić med sin scoring. I Grækenland endte det 0-0, og derfor er kroaterne at finde ved slutrunden.

Kroatiens VM-historie

Kroatien røg ud efter gruppespillet for fire år siden, da VM blev afholdt i Brasilien. De startede ud med at tabe 1-3 til værtsnationen, hvorefter de bankede Cameroun med 4-0. I den sidste og afgørende gruppekamp tabte de dog 1-3 til Mexico, og derfor gik de ikke videre til knockout-kampene. Ved VM 2010 i Sydafrika kvalificerede de sig ikke. Både i 2006 og 2002 blev gruppespillet også endestationen for kroaterne. VM i Tyskland var en kæmpe skuffelse, da de ikke vandt en eneste kamp. Efter et 0-1-nederlag til Brasilien i den første kamp spillede de 0-0 med Japan og 2-2 med Australien og måtte derfor rejse hjem uden at have smagt sejrens sødme. I Sydkorea og Japan vandt de en enkelt kamp mod Italien med 2-1, men da de tabte 0-1 til både Mexico og Ecuador var det ikke nok til at gå videre fra gruppen.

Den eneste gang Kroatien er gået videre fra gruppespillet var ved VM 1998 i Frankrig, hvor de faktisk fik kæmpet sig hele vejen til semifinalerne. I gruppespillet startede de med at slå Jamaica 3-1, hvorefter de slog Japan med 1-0. Derfor gjorde det ikke det store, at de tabte 0-1 til Argentina i den sidste gruppespilskamp. Den første knockout-kamp blev vundet med 1-0 over Rumænien, og Tyskland blev banket med 3-0 i kvartfinalen. De måtte dog se sig slået af værtsnationen i semifinalen med 2-1. Lilian Thuram scorede to gange for franskmændene, mens Davor Šuker scorede kroaternes mål.

Profilen: Luka Modric

Den helt store stjerne i Kroatiens trup er Luka Modrić. Midtbanenmanden fra Real Madrid har spillet mere end 12 år på det kroatiske landshold, og det er derfor ikke den store overraskelse, at han bærer anførerbindet. Med over 100 landskampe og mere end 10 mål er det ham som ligger inde på midtbanen og trækker i trådene. Han kan diktere tempoet i en kamp så let som ingenting, og derudover har han gode driblinger og dødbolde. Hans pasninger og langskud er også i særklasse, så man skal kigge langt efter svagheder hos Kroatiens midtbanemaestro.

Hvis man skulle vælge et par områder, hvor han ikke excellerer, så er det nok i luftdueller samt tacklinger, som han ikke særlig tit smider sig ned i. Modrić arbejder dog stadig benhårdt i defensiven, selvom han ikke tackler særlig tit.

Talentet: Tin Jedvaj

22-årige Tin Jedvaj spiller til daglig for Bayer Leverkusen i den tyske Bundesliga. Her har han på nærmest rekordtid udviklet sig til en solid forsvarsspiller, og han går en spændende fremtid i møde. Jedvaj skal dog stadig hæve sit niveau, hvis han vil regnes som en af de allerbedste og udløse sit store talent. VM bliver en spændende test for ham.

Landstræneren: Zlatko Dalic

Zlatko Dalić blev som skrevet før ansat før den sidste gruppespilskamp mod Ukraine, som blev vundet med 0-2. Det var derfor også ham som stod i spidsen for det kroatiske landshold i de to altafgørende playoff-opgør mod Grækenland. Han er dog et relativt ubeskrevet blad som landstræner. Før han fik landstrænerjobbet, havde han tre år i de Forenede Arabiske Emirater som manager for Al-Ain, hvor det blev til en masse fine resultater. Blandt andet en UAE President’s Cup i 2013/2014, en UAE Arabian Gulf League i 2014/2015 og en UAE Arabian Gulf Super Cup i 2015.

Hans eneste andet landstrænerjob var faktisk også for Kroatien, men det var dog på U21-niveau. Fra 2006 til 2011 stod Zlatko Dalić i spidsen for det kroatiske U21-landshold, hvor det ikke rigtig blev til den store succes. Han formåede ikke at kvalificere kroaterne til slutrunderne i 2006, 2007, 2009 eller 2011, og derfor tog han til Saudi Arabien, hvor han stod i spidsen for både Al-Faisaly og Al-Hilal.

Odds på Kroatien ved VM

Kroatiens gruppeplacering

Man kan oddse på, hvor mange point Kroatien får i gruppespillet. 0 point belønnes med odds 31,00, mens ét point giver odds 13,00. Tror man på, at Kroatien kun får to point i gruppen, kan man få odds 14,00, mens tre point giver pengene 7,00 gange igen. Fire point giver odds 13,00, mens man kan få odds 9,75 på fem point. Ender kroaterne med at få seks, syv eller ni point kan man få pengene henholdsvis 5,25, 6,50 og 12,00 gange igen.

Unibet Odds på Kroatiens VM-præstation

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Kroatiens topscorer

Mario Mandzukic er det helt oplagte bud på en kroatisk VM-topscorer. Kroaterne har dog rigtig mange dygtige offensive spillere, så folk som Andrej Kramaric eller Nikola Kalinic må bestemt heller ikke undervurderes.

Kroatiens samlede præstation

Bliver kroaterne slået ud i gruppespillet, så kan man få odds 2,80, mens det giver odds 2,80, at de ryger ud efter 1/8-delsfinalerne. En kroatisk kvartfinale- og semifinaleplads belønnes med henholdsvis odds 4,00 og 9,00, mens man kan få pengene 21,00 gange igen, hvis de taber finalen. Hvis Kroatien ender med at vinde verdensmesterskabet giver det odds 32,00.

Truppen for Kroatien

Se Kroatiens trup til VM her

Kroatiens startopstilling

Subašić – Strinić, Corluka, Lovren, Vrsaljko – Brozović, Rakitić – Perišić, Modrić, Mandžukić – Kalinić

Fravær

Der var ingen slinger i valsen, da Zlatko Dalic udtog sin trup til VM. Med i bruttotruppen var alle stjernerne således. Det var dog bemærkelsesværdigt, at der ikke blev plads til stortalenterne Ante Coric, Mario Pasalic og Marko Rog.

Unibet Odds på Kroatiens VM-præstation

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+