Det islandske flag VM i fodbold 2018

Lilleputnationen Island har haft nogle fuldstændig forrygende år, når det kommer til landsholdsfodbold. Ved EM for to år siden var de den helt store overraskelse, da de sendte England ud og kom hele vejen til kvartfinalen. I VM-kvalifikationen vandt de deres gruppe foran store fodboldnation som Kroatien, Ukraine og Tyrkiet. Bliver det til endnu en islandsk overraskelse ved verdensmesterskaberne i Rusland eller må de tage skuffede hjem efter tre kampe?

 

Unibet Spil på Island ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Vejen til VM for Island

Island havde som skrevet før en fremragende kvalifikation, hvor de vandt deres gruppe bestående af Kroatien, Ukraine, Tyrkiet, Finland og Kosovo. Islændingene vandt syv ud af ti kampe, mens det blev til en enkelt uafgjort og to nederlag med en samlet målscore på 16-7. De startede ud med at spille 1-1 på udebane med Ukraine. Herefter vandt de deres næste to kampe i træk mod henholdsvis Finland på hjemmebane (3-2) og Tyrkiet på hjemmebane (2-0). Mod Kroatien på udebane tabte de 2-0. Derefter blev det igen til to sejre i træk. Denne gang over henholdsvis Kosovo på udebane (1-2) og Kroatien på hjemmebane (1-0). Kvalifikationens lavpunkt kom på udebane mod Finland, hvor det blev til et pinligt 1-0-nedelag. Island sluttede dog af med at slå deres sidste tre modstandere med en samlet målscore på 7-0. Derfor kvalificerede de sig direkte til VM 2018 i Rusland via førstepladsen i gruppen.

Gylfi Sigurðsson blev islandsk topscorer i kvalifikationsgruppen med sine fire scoringer. Derudover lavede han også fire assists. Han havde altså en fod med i halvdelen af samtlige islandske scoringer, hvilket viser, hvor vital han er for holdet.

 

Islands VM-historie

Når vi kalder Island for en lilleputnation, er det ikke kun på grund af deres størrelse eller antal indbyggere. Det er nemlig Islands allerførste VM nogensinde. De har ellers deltaget i 11 kvalifikationer i træk, og det var da også ekstremt tæt på for fire år siden. Her tabte islændingene i playoff mod Kroatien, så det må have været en fantastisk følelse, da de vandt gruppen to point foran netop kroaterne i sidste spillerunde efter en 2-0-sejr på hjemmebane over Kosovo. Som om det ikke var nok, så er de også havnet i gruppe med Kroatien ved verdensmesterskaberne, så det bliver spændende at se, hvem der trækker sig sejrrigt ud af duellen denne gang.

 

Profilen: Gylfi Sigurðsson

Topscoreren i kvalifikationen var som skrevet før midtbanemotoren Gylfi Sigurðsson, der var involveret i otte ud af 16 islandske scoringer. Derfor er han naturligvis også profilen på Islands landshold. Til dagligt spiller han for Everton i Premier League som købte ham i sommers fra walisiske Swansea for omkring 375 millioner kroner. Han er udstyret med et brag af et langskud, han kan sagtens score direkte på frispark, han tager sig af samtlige dødbolde, og derudover arbejder han knaldhårdt på hele banen. Faktisk har den islandske profil ikke rigtig nogen nævneværdige svagheder.

Inden denne sæson startede blev han som skrevet før købt for omkring 375 millioner kroner, og selvom mange synes, at det er et absurd højt beløb for en spiller som Gylfi Sigurðsson, så er der syv stats som taler imod den påstand.

De syv stats

  1. I de tre sidste Premier League-sæsoner (fra 2014/2015 til 2016/2017) er der kun fire spillere, som har lavet flere assists end Gylfi Sigurðsson (26 assists). Det er Cesc Fàbregas fra Chelsea (37 assists), Mesut Özil fra Arsenal (33 assists), Christian Eriksen fra Tottenham (32 assists) og Kevin de Bruyne fra Manchester City (27 assists). Slet ikke dårligt for en Swansea-spiller.
  2. Siden sin Premier League-debut i 2011 er der kun en enkelt spiller som har scoret lige så mange mål på direkte frispark som Gylfi Sigurðsson (syv styk), og det er spanske Juan Mata fra Manchester United.
  3. I 2016/2017-sæsonen var der ikke en eneste spiller som løb mere end Gylfi Sigurðsson (433 kilometer i 38 Premier League-kampe).
  4. I sidste sæson var der kun en enkelt spiller som scorede flere mål mod top seks-klubberne end Gylfi Sigurðsson (fem styk), og det var Jamie Vardy fra Leicester (seks styk).
  5. Der var ikke en eneste spiller som leverede flere assists fra dødbolde end Gylfi Sigurðsson sidste sæson (otte assists på dødbolde).
  6. Gylfi Sigurðsson var involveret i 49 procent af samtlige Swansea-scoringer sidste sæson. Kun Jermain Defoe fra Sunderland (59 procent) og Romelu Lukaku fra Everton (50 procent) var mere vital for deres hold.
  7. Den mest scorende og assisterende spiller i Premier League-historien for Swansea er Gylfi Sigurðsson med 34 mål og 29 assists.

 

Talentet: Albert Gudmundsson

20-årige Albert Gudmundsson er en rigtig lovende ung angriber. Han har scoret tre mål i sine første fire landskampe, og i foråret fik han en del spilletid for hollandske PSV Eindhoven. Han går en spændende tid i møde, og det skal blive interessant at se, hvorvidt han kan slå igennem på højeste niveau.

 

Landstræneren: Heimir Hallgrimsson

Heimir Hallgrímsson har brugt størstedelen af både sin spiller- og trænerkarriere hos Íþróttabandalag Vestmannaeyja bedre kendt som ÍBV. Den 50-årige landstræner, der til dagligt arbejder som tandlæge, er faktisk kun ansat på en deltidskontrakt. Han var inde omkring det islandske landshold siden 2011, hvor han indtil 2013 var assistent for Lars Lagerbäck, inden han selv overtog cheftrænergerningen. I starten var det dog sammen med Lars Lagerbäck indtil europamesterskaberne i 2016, hvor Lagerbäck overtog jobbet som norsk landstræner. Han har stået i spidsen for islandske landshold i 51 kampe hvoraf 25 er blevet vundet, ni er endt uafgjort og 17 er blevet tabt. Det betyder, at han har vundet næsten halvdelen af alle sine kampe, hvilket må siges at være imponerende for et landshold som det islandske.

 

Odds på Island ved VM

Islands gruppeplacering

Hvis Island ender på første- eller andenpladsen i gruppe D, kan man få odds 3,75, mens en islandsk gruppesejr belønnes med odds 16,50. Ender det islandske landshold allersidst i gruppe D, giver det odds 2,30.

 

Unibet Odds på Islands gruppeplacering her

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Islands topscorer

Man kan ikke oddse på, hvem der bliver islandsk topscorer ved VM, men man kan derimod oddse på, at enten Alfreð Finnbogason eller Gylfi Sigurðsson bliver topscorer ved slutrunden. Det belønnes med henholdsvis odds 201 og odds 401.

 

Islands samlede præstation

Ender det med at Island skal rejse hjem efter tre gruppekampe, giver det odds 1,25. Kommer de videre fra gruppespillet og bliver slået ud i 1/8-delsfinalerne kan man få odds 4,50. En islandsk kvartfinale-, semifinale- og finaleplads belønnes henholdsvis med odds 12,50, odds 31,00 og odds 101. Tror man på, at Island løber med titlen, giver det pengene 251 gange igen.

 

Truppen for Island

Se Islands trup til VM 2018 her

 

Islands startopstilling

Halldórsson – Sævarsson, Sigurðsson, Árnason, Magnússon – Gunnarsson, Hallfreðsson – Guðmundsson, Sigurðsson, Bjarnason – Finnbogason.

 

Fravær

Island må undvære flere rutinerede spillere ved VM. De fleste af disse er dog blevet valgt fra af taktiske årsager og ikke på grund af skader.

Følgende stjerner må således se Island præstere ved VM fra sofaen: Kolbeinn Sigtorsson, Vidar Örn Kjartansson og Arnor Smarason. Danske Superliga-fans må også se langt efter Brøndbys Hjörtur Hermansson og Horsens’ Kjartan Finnbogason, der begge er blevet vejet og fundet for lette.

 

Unibet Spil på VM i fodbold her

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+