Fredag den første december blev der endelig trukket lod til næste sommers VM-slutrunde. Danmark endte i Gruppe C sammen med forhåndsfavoritterne Frankrig samt Peru og Australien. Dermed endte Danmark i en af slutrundens nemmere grupper, og Åge Hareide og co. kan derfor forberede sig til slutrunden med tro på tingene. Det forventes da også, at Danmark går videre til ottendedelsfinalerne. Hos Danske Spil er der odds 1,65 på, at Danmark slutter i top to, hvilket viser, at bookmakeren også har tiltro til Danmarks chancer. 

Bookmaker is inactive

Gruppe C
Frankrig
Peru
Danmark
Australien

Danmarks kampprogram

Danmark har været yderst heldige med gruppen. Vigtigst af alt er det, at rejseafstandene i gruppespillet er yderst begrænsede. Derfor kan de danske spillere bruge deres fridage på at restituere og slappe af i stedet for at rejse rundt. Forneden kan danskernes kampprogram ses.

  • 16. juni: Peru – Danmark
  • 21. juni: Danmark – Australien
  • 26. juni: Danmark – Frankrig

Skulle Danmark gå hen og vinde gruppen, skal vi møde nummer to fra Gruppe D, der indeholder Argentina, Kroatien, Island og Nigeria, i Kazan den 30. juni. Får Danmark andenpladsen, møder vi vinderen af Gruppe D den 1. juli i Nizhny Novgorod.

Her skal Danmarks kampe spilles

Danmark – Peru (Saransk)

Danmarks åbningskamp spilles i Saransk, der ligger i republikken Mordovija. Byen er blandt de mere ukendte ved denne slutrunde, og der bor blot 300.000 i Saransk.

Stadionet, der går under navnet Mordovia Arena, blev bygget specifikt til VM. Efter slutrunden skal det bruges af det lokale hold Mordovia Saransk, der til daglig spiller i Ruslands næstbedste række.

Danmark – Australien (Samara)

Efter åbningskampen rejser Danmark til Samara, hvor Australien venter. Ligesom Saransk er Samara næppe en by, der får ret mange klokker til at ringe. Byen er den næstøstligste af de 11 værtsbyer, og den var mellem 1935 og 1991 kendt under navnet Kujbysjev.

Byen ligger opad Volga-floden, og det er en af Ruslands smukkeste byer. Den er ligeledes en af Ruslands vigtigste byer rent kulturelt og økonomisk.

I sovjettiden var Samara en lukket by, da den var hjem for store dele af Sovjetunionens militærindustri og rumprogram. Det var for eksempel i Samara, at den legendariske Vostok-rumkapsel, der sendte Yuri Gagarin i rummet blev bygget. Derfor kaldes stadionet også Cosmos Arena, og det er designet til at ligne en rumkapsel.

Danmark – Frankrig (Luzhniki/Moskva)

Danmarks afsluttende gruppespilskamp spilles på legendariske Luzhniki i Moskva. Luzhniki er slutrundens hovedstadion, og det er en af Europas oversete perler. Luzhniki stod færdig i 1956, og indtil Sovjetunionens fald gik det under navnet Lenin Stadion. Sidenhen er stadionet blevet ombygget og moderniseret flere gange, senest forud for denne VM-slutrunde.

Luzhniki var hjem for sommer-OL i 1980. Derudover lagde stadionet også jord til UEFA Cup-finalen i 1999 og Champions League-finalen i 2008. Der er ingen russiske klubber, der har hjemmebane på Luzhniki, men flere af de moskovittiske klubber har flere gange benyttet stadionet i kortere og længere perioder.

Stadionet har dog også et mørkt kapitel. I 1982 døde mindst 66 tilskuere i forbindelse med en UEFA Cup-kamp mellem Spartak Moskva og Harleem. Luzhniki-katastrofen blev længe holdt skjult af de sovjettiske myndigheder, og nyheden slap derfor først ud i slutningen af 1980erne. Hvert år ærer Spartak Moskva og klubbens fans de afdøde.

Så gode er Danmarks chancer

Frankrig er naturligvis den store favorit til at vinde Gruppe C. Franskmændene kan mønstre en stjernerække af navne, og de er blandt de absolutte favoritter til at vinde VM. Bortset fra Frankrig er holdene i gruppen dog til at snakke med, og Danmarks chancer for at gå videre er gode. Dette kan man også se på bookmakernes odds.

Hos Danske Spil får man odds 5,00 på, at Danmark vinder Gruppe C. Derudover er der odds 1,65 på, at Danmark går videre til ottendedelsfinalerne. 

Det er dog vigtigt, at man ikke undervurderer Peru. Sydamerikanerne er med til VM for første gang siden 1982, og de kvalificerede sig ved at slå New Zealand ud over to playoff-kampe. Den største stjerne i Perus trup er 33-årige Jefferson Farfan, der til daglig spiller for russiske Lokomotiv Moskva. Farfan scorede to mål imod FC København, da de to hold tørnede sammen i Europa League i november. Derudover råder peruvianerne også over AaB-stjernen Edison Flores.

Australien derimod spås ikke de store chancer. The Socceroos, som landsholdet kaldes, kæmper altid hårdt for sagen, men australsk fodbold har det hårdt for tiden. Fodboldforbundet er i kaos, og Australien har ikke engang en landstræner i øjeblikket.

Når Australien får en ny landstræner, har han altså blot få måneder til at forberede sig selv og sin trup til VM, hvilket bestemt ikke er optimalt.

Odds på Danmarks chancer vm
Odds på Gruppe C fra Danske Spil.

Bookmaker is inactive

Turneringshistorik

Danmarks tre gruppespilsmodstandere har vidt forskellige erfaringer fra slutrunder. Frankrig har traditionelt set være med helt fremme, imens Peru og Australiens erfaringer med VM er noget mere sporadisk.

Frankrig

Les Bleus har en stolt VM-historie. Frankrig har været med til samtlige samtlige slutrunder siden 1998. De fleste husker formentlig, at Frankrig vandt VM på hjemmebane i netop 1998. Derudover blev de nummer to i 2006, hvor de tabte til Italien og nummer tre i henholdsvis 1958 og 1986.

Peru

Den sydamerikanske nation har ikke været med til VM siden 1982, hvor de røg ud i gruppespillet. Derudover kvalificerede Peru sig også i 1970 og 1930. De har dog aldrig formået at gå videre fra gruppespillet.

Australien

The Socceroos er efterhånden blevet en fast bestanddel af VM-slutrunderne. Australien har således været med til samtlige VM-slutrunder siden 2006, og turneringen i Rusland er dermed deres fjerde i træk. For få år siden rykkede Australien over i den asiatiske kvalifikation for at få mere modstand, men dette har altså ikke holdt dem nede.

Australiens bedste resultat ved et VM kom i 2006 i Tyskland, hvor de gik videre til ottendedelsfinalerne. Dengang sluttede de som nummer to efter Brasilien i en hård gruppe, der også indeholdt Kroatien og Japan. I ottendedelsfinalen tabte 1-0 til Italien på et straffespark i det 95. minut.

Tidligere møder

Danmark – Frankrig

Frankrig er en klassisk slutrundemodstander for Danmark. De to lande er således tørnet sammen ved flere tidligere slutrunder. I 1998 vandt Frankrig med 2-1 i gruppespillets sidste kamp. Begge hold gik dog alligevel videre og endte med at levere deres bedste VM-resultater nogensinde. Frankrig vandt som bekendt, imens Danmark gik hele vejen til kvartfinalen, hvor vi røg ud til Brasilien.

I 2002 fik Danmark hævn, da vi med en 2-0-sejr sendte Frankrig ud allerede i gruppespillet. De danske mål blev scoret af henholdsvis Jon Dahl Tommasson og Dennis Rommedahl. Danmark røg efterfølgende ud i ottendedelsfinalen til England.

Danmark og Frankrig var i øvrigt også i gruppe sammen ved EM i 1984. Dengang vandt Frankrig med 1-0 på et sent mål af Michel Platini. Begge hold gik dog stadig videre fra gruppen, der også indeholdt Belgien og Jugoslavien. Danmark røg efterfølgende ud i semifinalen til Spanien, som Frankrig senere slog i finalen.

Danmark – Peru

Danmark og Peru har aldrig tidligere mødt hinanden. Hverken i en international turnering eller i træningskampe.

Danmark – Australien

Danmark har aldrig mødt Australien i en turneringskamp, men de to lande har til gengæld spillet tre træningskampe imod hinanden. Den seneste blev spillet i 2012, hvor Danmark vandt 2-0 på mål af Daniel Agger og Andreas Bjelland. I alt har Danmark vundet to gange over Australien, imens australierne har vundet en enkelt.

Trup

Se Danmarks trup til VM her

Bookmaker is inactive

Danske Spil logo