Vm 2018-deltager Belgiens flag i de klassiske sorte, gule og røde farver

De røde djævle fra Belgien har gennemgået en utrolig udvikling i gennem det seneste årti, og nu står de som en af favoritterne til at vinde VM. Belgien har præsteret udmærket ved de seneste to slutrunder, men holdet mangler stadig det helt store internationale gennembrud. Det kan dog meget vel komme ved VM i Rusland, da Belgien nu har vænnet sig til både favoritværdigheden og det medfølgende pres.

Selvom det belgiske landshold har utrolig mange klassespillere, halter det stadig en smule med holdets bredde. Dette gælder især i forsvaret, hvor der er langt mellem snapsene. Jan Verthongen, Thomas Vermaelen og Thomas Meunier er åbenlyse profiler, men deres kollegaer hører alle til den bløde mellemvare rent internationalt. Offensivt er det naturligvis en helt anden sag. Her regerer folk som Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne og Eden Hazard, og det er selvfølgelig dem, der skal sparke Belgien til VM-succes.

Belgien var i øvrigt heldige med lodtrækningen til VM. Ikke nok med de er i en overkommelig gruppe, så har de også en relativt nem vej hele vejen til kvartfinalen. Dermed bør de være i stand til som minimum at tangere præstationen fra VM i 2014, hvor de nåede kvartfinalen, men måske endda også forbedre den.

 

Unibet Odds på Belgiens kampe ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Vejen til VM

Belgiens VM-kvalifikation indeholdte ingen slinger i valsen. Belgierne gjorde kort proces og sikrede sig sikkert førstepladsen i kvalifikationsgruppe H. Hele 28 point samlede belgierne efter ni sejre og en enkelt uafgjort i ti kampe, og undervejs scorede de hele 43 mål og lukkede blot seks ind. Det hører dog med til historien, at belgierne var i en overkommelig gruppe sammen med Grækenland, Bosnien-Hercegovina, Estland, Cypern og Gibraltar.

På trods af den til tider manglende modstand leverede Belgien både en professionel og overbevisende kvalifikationskampagne. Undervejs blev det også til et par flotte sejre. Det absolutte højdepunkt var en imponerende 4-0-sejr på hjemmebane over Bosnien-Hercegovina.

Belgien viste dog også flere gange stærk moral, da de overkom modgang. Imod Grækenland på hjemmebane sikrede Romelu Lukaku for eksempel 1-1 i det 89. minut, imens belgierne også vandt en vanvittig kamp i Sarejevo over Bosnien-Hercegovina med 4-3. Undervejs var Belgien bagud 2-1, og i det 82. minut udlignede Brøndby-favoritten Dario Dumic til 3-3. På trods af hårdt pres på både banen og fra tilskuerne overkom Belgien modgangen, og i det 84. minut sikrede Yannick Carrasco sejren.

De førnævnte kampe beviste, at Belgien også kan levere resultater, når tingene går dem imod og dermed tage de svære arbejdssejre.

 

VM-historie

På trods af Belgiens stolte fodboldhistorie har landet aldrig for alvor gjort væsentligt af sig ved VM. Landet har ganske vist været med hele 11 gange, men kun én gang er det nået til semifinalerne. Det skete i 1986 i Mexico, hvor Belgien leverede landets hidtil bedste præstation nogensinde og sluttede som nummer fire.

Det daværende landshold havde en kerne af Anderlecht-spillere, der var vant til at spille sammen til hverdag. Hele syv spillere i truppen spillede til daglig for den belgiske storklub, hvilket gav landsholdet en stor fordel. Alligevel blev semifinalen dog endestationen, da Belgien tabte med 2-0 til Argentina, hvorefter det blev til et 4-2-nederlag til Frankrig i bronzekampen.

Ved VM i 2014, hvor Belgien for første gang siden 1986 nåede kvartfinalen, var det endnu en gang Argentina, der stod i vejen for dem. 1-0 vandt argentinerne denne gang efter et tidligt mål af Gonzalo Higuain.

 

Profilen: Eden Hazard

Der er mange om buddet, men Eden Hazard er den store stjerne på det belgiske landshold. Den 27-årige Chelsea-stjerne er manden, der får tingene til at ske, og det er ham, holdet er bygget op omkring.

Hazard er en af verdens allerbedste spillere, og han formår at skabe ting ud af ingenting. Dette viste han også flere gange i kvalifikationen, hvor han med seks træffere blev Belgiens vicetopscorer efter Romelu Lukaku.

I modsætning til Romelu Lukaku og De Bruyne, der også begge er fremragende spillere, kan Hazard virkelig skabe ting på egen hånd og afgøre kampe. Han kan både score og sætte sine holdkammerater op til chancer. Derfor afhænger Belgiens VM-håb også af Hazards præstationer.

 

Talentet: Youri Tielemans

21-årige Youri Tielemans har længe været regnet som et af fodboldeuropas allerstørste talenter. Han fik debut for Anderlecht i 2013 i en alder af blot 16 år, hvilket gjorde ham til den fjerdeyngste debutant i den belgiske liga nogensinde. Samme år blev han den yngste belgiske debutant i Champions League i en alder af blot 16 år og 148 dage.

På trods af sin unge alder bed han sig hurtig fast på Anderlechts hold, hvilket sikrede ham prisen som årets unge belgiske spiller to år i træk. Det blev hurtigt klar, at Tielemans var for god til den belgiske liga, og forud for denne sæson tog han derfor springet til Frankrig og talentfabrikken AS Monaco.

Tielemans er en fremragende central midtbanespiller, der kan bidrage i begge ender af banen. Hans styrker er i den offensive del af spillet, hvor han med sin målfarlighed, gode sparketeknik og overblik kan true selv de bedste hold. Han er dog også en hårdtarbejdende mand, der qua sin gode placeringsevne ofte bryder modstandernes opbygningsspil. Derfor ser man ham også ofte spille som en hybrid mellem en ankermand og en dybdeliggende playmaker for både klub- og landshold.

 

Landstræneren: Roberto Martinez

Belgien trænes af 44-årige Roberto Martinez. Den unge spanier har ingen gloværdig spiller karriere bag sig, hans højdepunkt var seks år hos Wigan Athletics, men han regnes som en af verdens mest lovende trænere.

Martinez startede sin trænerkarriere hos Swansea City i 2007. På daværende tidspunkt lå den walisiske klub i League One, men dette fik Martinez ændret. I sin første sæson som manager for Swansea rykkede han dem op i Championship, hvorefter han blev ansat som manager for Wigan. Her nåede han fire sæsoner inden, han til sidst blev fyret. I løbet af den tid undgik Wigan nedrykning, og de vandt derudover FA Cuppen i 2013 for første gang nogensinde.

De gode præstationer hos Swansea og Wigan sikrede Martinez jobbet som Everton-manager i 2013, da David Moyes tog til Manchester United. Everton-fans vil huske Martinez med blandede følelser. Han førte klubben frem til en flot femteplads i sin debutsæson, hvor han også blev den første Everton-manager i over 40 år til at slå Manchester United to gange i ligaen, men hans anden sæson var skuffende. Her sluttede Everton blot på 12. pladsen, hvorefter Martinez blev fyret.

Den spanske manager foretrækker en boldbesiddende spillestil med mange boldberøringer. Derfor ser man typisk Belgien køre bolden tålmodigt rundt imens, de leder efter en åbning. Martinez tillader dog sine spillere at udfordre, imens folk som De Bruyne også har lov til at søge den dybe aflevering.

 

Odds på Belgien ved VM

Hvordan går det Belgien ved VM?

Belgien er uden tvivl blandt outsiderne til at snuppe VM-titlen. Dette skyldes både truppens styrke, men også Belgiens relativt overkommelige gruppe og mulige ottendedelsfinalemodstandere. Man kan derfor sagtens tillade sig at have høje forventninger til Belgien.

Det er dog bekymrende, at de mange store spillere aldrig for alvor har præsteret i en slutrunde. Samtidig er det værd at bemærke, at Belgiens stjernerække af spillere alle har haft dårlige erfaringer med knald-eller-fald-kampe. Truppens spillere har vundet en lang række mesterskaber, men der er ingen Champions League-vindere i truppen. Thibaut Courtois har tabt finalen en enkelt gang, men det er også det tætteste Belgien har været på.

På trods af de manglende Champions League-vindere bør Belgien stadig vinde gruppen. Hos bookmakeren Unibeter der odds 1,90 på, at Belgien vinder Gruppe G og odds 1,06 på, at de går videre.

Herefter skal Belgien møde et af holdene fra Gruppe H, hvor de bør være favorit. Gruppe H indeholder nemlig Japan, Colombia, Polen og Senegal. Dermed er chancerne for minimum en belgisk kvartfinale bestemt til stede. Når Belgien kvartfinalen, får man odds 1,62 hos Unibet. Der er odds 10 på, at de når finalen og odds 12 på, at de vinder verdensmesterskabet.

 

Unibet Odds på Belgiens VM-chancer

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Topscorer

Det oplagte bud på en belgisk topscorer er Romelu Lukaku. Manchester United-angriberen er en af truppens store stjerner og den højstscorende spiller på det nuværende landshold. Lukaku er en klassisk boksspiller, og han skal nok komme frem til masser af chancer.

Lukaku lavede dog kun et enkelt mål ved EM i 2016, hvor Belgien aldrig for alvor fik gang i spillet. Derfor kan det godt betale sig at lede efter alternativer. Disse skal dog findes på midtbanen, da hverken Divock Origi, Christian Benteke eller Michy Batshuayi har niveauet til at stjæle pladsen som frontangriber.

Et godt bud er Napolis Dries Mertens. Han er i de seneste år blevet omskolet til angriber for sit klubhold, men for Belgien spiller han en mere tilbagetrukken rolle. Mertens er en fremragende fodboldspiller med en næse for mål.

 

Truppen for Belgien

Den belgiske trup til VM i fodbold 2018 kan ses her

 

Idealopstilling

Martinez er som mange andre trænere blevet stor fan af at spille med en trebackskæde på det seneste. Dette tillader ham at bruge alle sine stærke centralforsvarere, imens han kan bruge sine fløjspillere som wingbacks. Samtidig giver det ham mulighed for at justere holdet alt efter modstandernes styrker.

De tre centralforsvarere er alle dygtige med bolden, og de skiftes til at støde med frem, når belgierne angriber. Dette gør det svært for modstanderne at dække op, imens det tillader belgierne at komme i overtalssituationer på midten af banen. Længere fremme foretrækker Martinez to balancespillere på midten af banen, hvilket tillader Hazard og De Bruyne offensiv frihed bag Romelu Lukaku. Hazard og De Bruyne har begge to muligheden for at søge ud på kanten for at sprede banen ud. Det er altså en utrolig dynamisk spillestil, hvor modstandernes forsvarsspillere konstant skal være vågne.

Courtois – Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Carrasco, Witsel, Tielemans, Meunier – Hazard, De Bruyne – R. Lukaku

 

Skader og fravær

AS Roma-stjernen Radja Nainggolan kommer ikke med til VM. Han er flere gange raget uklar med Martinez, og spanieren har valgt ikke at bruge ham. Det har betydet, at den 30-årige midtbanemotor har valgt at stoppe sin landsholdskarriere med omgående virkning.

Martinez har heller ikke fundet plads til angriberne Christian Benteke, Kevin Mirallas og Divock Origi på trods af deres internationale erfaring.

 

Unibet Odds på VM her

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+