Der findes ingen sportsbegivenheder på dansk jord, som er større end New Firm. Det vil sige derbyet mellem Brøndby IF og FC København. Hver gang de to fodboldgiganter mødes på banen, står hele landet på den anden ende, og kampen bliver dækket tæt i samtlige medier.

New Firm er dog ikke bare en fodboldkamp, det handler om langt mere end det. Det er et opgør mellem to vidt forskellige værdisæt. To værdisæt der har gjort begge klubber unikke efter danske standarder – og til nogle af de mest succesfulde klubber i hele Norden. På den ene side har vi foreningen i Brøndby, hvor fællesskab og frivilligt arbejde løftede en amatørklub til Danmarks største og en UEFA Cup-semifinale. På den anden side forretningen FC København, hvor en fusion og forretningsmæssig omtanke transformerede to klubber i forfald til ét fodboldmæssigt flagskib, som kan bide skeer med Europas elite.

Samtidig er det en kamp med storbyklubben København fra det fine og rige Østerbro på den ene side. Et kvarter der er fyldt med kaffebarer, friværdi og kulturel kapital. På den anden sider finder man Brøndby, som hører hjemme i Københavns problemfyldte vestegn. Her er det kulturelle og sociale overskud sværere at få øje på, men til gengæld er det en kulturel smeltedige med folk fra alle verdenshjørnerne.

Med så meget på spil er det altså ikke underligt, at tilhængerne på begge sider går op i kampen med liv og sjæl.

 

Odds på New Firm hos bet365

 

Læs de seneste odds-nyheder om New Firm

 

Odds på New Firm

Rigtig mange danskere tilføjer ekstra spænding til New Firm ved at placere væddemål på opgøret. Vanen tro er der selvfølgelig tonsvis af valgmuligheder, når det kommer til at oddse på New Firm. I dette afsnit vil vi tage et kig på nogle af de mest oplagte og også komme med et par spilforslag, så du forhåbentlig kan tjene en skilling på at se derby søndag formiddag.

 

Hvem vinder New Firm?

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig først og fremmest, hvem der snupper sejren og tager de tre point. Selvom kampen spilles på Brøndby Stadion, så er det stadig FC København, som er blevet udråbt til favoritter, da de blå-gule fra Vestegnen er inde i en mindre krise på nuværende tidspunkt. Martin Retov og co. har således blot vundet én ud af deres sidste fem Superliga-opgør, mens Ståle Solbakkens spillere har hentet maksimumpoint i deres sidste tre ligakampe med sejre over henholdsvis OB, Esbjerg fB og Hobro IK.

Form kan man dog ikke bruge til særlig meget, når der er tale om et derby. Her er det dagsformen og taktikken, som spiller den største rolle. På trods af københavnernes gode sæsonstart så er der ikke meget som adskiller og de blå-gule fra Vestegnen. Eksempelvis er det endt med hjemmesejr ved to ud af sidste tre derbys på Vilfort Park, hvilket er en meget god indikator for, at man slet ikke skal afskrive den kriseramte idrætsforening.

 

Hvem scorer i New Firm?

Indlæser odds…

Disse odds leveres af bookmakeren bet365

Efter at have udpeget en vinder af New Firm så kan man jo passende tage et kig på, hvem der skal score målene. Her er der rigtig mange gode bud, men de bedste må være Dame N’Doye og Kamil Wilczek. Senegaleseren og polakken har været i fin form foran kassen indtil videre, da førstnævnte har noteret sig for seksten fuldtræffere i ligaen og sidstnævnte har lavet atten. Wilczek har været på tavlen i to af de seneste fire derbys, mens N’Doye er den mest scorende spiller i opgør mellem BIF og FCK med otte styk. Det er dog ikke de kun to skarprettere, som kan få netmaskerne til at blafre søndag formiddag.

Robert Skov har scoret intet mindre end 23 gange i Superligaen, og han ligger nummer ét på topscorerlisten. Han har dog været skadet i et par uger, og det er derfor ikke sikkert, at den tidligere Silkeborg-spiller starter inde. Man skal dog heller ikke glemme den tidligere Ajax-angriber Viktor Fischer, som har været involveret i 16 mål for københavnerklubben i denne sæson. Syv mål og ni oplæg er det blevet til indtil videre, men han har endnu ikke været på tavlen i dette kalenderår på grund af skader.

 

Livestream New Firm fra udlandet

Er du i en situation, hvor du befinder dig udenlands, mens der er New Firm, så skal du ikke fortvivle. Bookmakeren bet365 har nemlig din ryg, da de streamer hele kampen på deres fremragende hjemmeside og selvfølgelig også i deres app. Alt du skal bruge for at se med er en bookmakerkonto med penge på, og så kan du livestreame alverdens sportsgrene døgnet rundt – inklusiv det største danske derby naturligvis. Hvis du vil vide mere om, hvordan det hele fungerer, så anbefaler vi, at du læser vores guide til sådan livestreamer du Superligaen fra udlandet gratis og lovligt.

Det er dog ikke kun udenlandsdanskere, der kan benytte sig af denne fremragende service. Du kan selvfølgelig også se med indenfor landets grænse, hvis bare du opfylder de ovennævnte kriterier.

 

Livestream New Firm hos bet365

 

Det første New Firm

Da FC København blev grundlagt i 1992, var Brøndby dansk fodbolds altoverskyggende lokomotiv. Klubben fra vestegnen havde hentet fem mesterskaber indenfor en syvårig periode og med Morten Olsen på sidelinjen, havde holdet endda spillet sig frem til semifinalen i UEFA Cuppen i 1991. FC Københavns grundlæggelse markerede dog enden på Brøndbys dominans. I københavnernes tidlige år havde de svært ved at hente Brøndby, men potentialet var tydeligt for enhver. Faktisk var det blå-hvide potentiale så stort, at Brøndby desperat ledte efter måder til at blive økonomisk uafhængige af fodbolden, hvilket førte til den katastrofale Interbank-investering i 1996.

Det første derby blev spillet på Brøndby Stadion i sjette spillerunde af 1992/1993-sæsonen. 8.845 tilskuere dukkede op, og de så en intens og lige kamp, som sluttede 1-1. På daværende tidspunkt var nutidens had og rivalisering endnu ikke fuldt udviklet, men der var stadig en særlig nerve. Det var tydeligt for enhver, at kampen var begyndelsen på noget stort.

Startopstillinger ved det første derby

Brøndby IF FC København
Mogens Krogh Palle Petersen
Marc Rieper Ivan Nielsen
Uche Okechukwu Kenneth Wegner
Bjarne Jensen Torben Piechnik
Jens Risager Brian Kaus
Jens Madsen Lars Højer Nielsen
Brian Jensen Christian Lønstrup
Jesper Kristensen Martin Johansen
Kim Vilfort Brian Rasmussen
Frank Pingel Pierre Larsen
Hans Christiaens Jørgen Juul Jensen

 

Antallet af New Firm-derbys nærmer sig efterhånden de 100, og i øjeblikket har FC København overtaget. Faktisk har københavnerne næsten vundet dobbelt så mange kampe som Brøndby, hvilket især skyldes de blå-gules langvarige krise i slutningen af 2000’erne og starten af 2010’erne.

 

New Firms værste fanoptøjer

Med så mange følelser på spil i forbindelse med derbyerne er hadet mellem Brøndby og FC Københavns tilhængere flere gange boblet over. Kampene har udviklet sig til den suverænt største regelmæssige politiopgave på dansk jord. Ved hver eneste derby er hundredevis af politifolk på plads for at sikre roen, men nogle gange går det alligevel galt. Her er et par af de værste episoder fra de seneste 26 år.

 

Sorte Fredag

Fredag den 23. september 1994 mødtes FC København og Brøndby i Superligaen. Den dag i dag huskes og betegnes kampen stadig som den dag, hvor dansk fodbold mistede sin uskyld. Hidtil havde dansk fodbold været præget af roligankultur, grillpølser og klaphatte, men det blev brat stoppet sorte fredag. Før kampen havde 2.000 Brøndby-fans hærget København på vej imod Parken. Kampen blev afgjort til FC Københavns fordel med et mål i overtiden, hvorefter Brøndbys tilhængere gik amok. I alt blev der smadret sæder, toiletter og meget andet i Parken for omkring 200.000 kroner.

Da fansene efter kampen blev lukket ud fortsatte optøjerne, og det meste af natten blev der rapporteret om slagsmål i og omkring København. Da kampen blev spillet en fredag tog fans fra begge sider i byen efter kampen, hvilket betød, at de konstant stødte ind i hinanden. Siden sorte fredag er et derby aldrig blevet afviklet på en fredag.

 

Romerlyskast på Vilfort Park

Hvor Brøndby var skurkene i 1994, skiftede rollerne en skæbnesvanger aften i 2008. De to hold mødtes på Brøndby Stadion, og før kampstart dækkede FC Københavns fans hele udebaneafsnittet med et stort stofbanner med klubbens logo påmalet. Da tifoen blev fjernet havde en stor del af fansene maskeret sig, og de antændte store mængder medbragt fyrværkeri. Dette var i sig selv ikke noget nyt, da pyroteknik har hængt uløseligt sammen med New Firm siden de tidligere halvfemser. Denne gang bombarderede FC Københavns fans dog uskyldige Brøndby-fans på familietribunen med romerlys. Tilhængerne måtte flygte fra de varme romerlys, og det var et mirakel, at ingen kom slemt til skade.

 

Rottekast efter Nicolai Boilesen

Den 17. april 2017 mødtes de to hold på Brøndby Stadion. FC København vandt med 1-0, men det var Brøndbys fans, der stjal billedet. Da Ludwig Augustinsson forsøgte at sparke et hjørnespark i slutningen af kampen, blev der kastet to rotter efter ham. Rotterne var efter sigende tiltænkt den tidligere Brøndby-spiller Nicolai Boilesen, og angrebet gik efterfølgende verden rundt. Efterfølgende haglede kritikken nedover Brøndby.

 

FCK-fans angriber politiet

Blot få måneder efter rottekastet var der endnu en gang problemer ved et New Firm. Endnu en gang blev kampen spillet på Brøndby Stadion, men denne gang var det FC Københavns fans, der stod for forbrydelserne. Brøndby vandt kampen med 1-0 efter et sent mål af Simon Tibbling, hvilket fik de hvidklædte fans til at gå amok.

Bevæbnet med romerlys og flagstænger angreb FCK-tilhængerne politiet og smadrede det hegn, der adskiller udebaneafsnittet og langsiden. Kampen måtte stoppes i et kvarter før, at de sidste minutter kunne spilles færdig og Brøndby fik lov til at fejre sejren.

 

De mest mindeværdige derbys

Meget vand er løbet i gennem Københavns kanaler siden Brøndby og FCK for første gang udkæmpede slaget om København i 1992. Alle derbykampene har bidraget til den overordnede historie om New Firm, men der er alligevel enkelte opgør, som har skilt sig ud og står klarere i hukommelsen.

 

16. maj 2005: Brøndby – FC København 5 – 0

Det er umuligt at komme udenom Brøndbys 5-0-sejr over FC København, når man snakker om New Firm. Det er den største derbysejr nogensinde, og en kamp som Brøndbys fans stadig tænker tilbage på den dag i dag. I klubbens værste kriseår handlede mange derbys først og fremmest om ikke at tillade FC København at tangere eller slå sejrsrekorden, hvilket lykkedes.

Da Brøndby og FC København mødtes i maj var det med mesterskabet på spil. Brøndby havde startet foråret med et stort forspring, men svingende resultater og præstationer havde ædt dette op. Dermed var mesterskabskampen helt åben, men den blev godt og grundigt lukket igen. Allerede fra kampens start dominerede de gul-blå, og de tillod sig endda at brænde et straffespark undervejs.

Da sæsonen var slut stod Brøndby som vinder af både mesterskabet og pokalturneringen. Klubben har ikke vundet mesterskabet siden.

Det Brøndby-hold som slog FC København med 5-0 er et af de mest underholdende, der nogensinde har spillet i Superligaen. Holdet var fyldt med teknisk dygtige spillere, og med folk som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg, Johan Elmander og Martin Retov begejstrede det gang på gang.

 

17. maj 2009: FC København – Brøndby 4 – 0

Den 17. maj 2009 mødtes FC København og Brøndby i en direkte duel om mesterskabet i Parken. Brøndby førte inden opgøret med ét point ned til ærkerivalerne med tre kampe igen, og de kunne derfor nøjes med uafgjort i Parken. Sådan skulle det dog ikke gå. Allerede efter tre minutter scorede Jesper Grønkjær for hjemmeholdet, og herefter stod der FC København på det meste. Kampen endte hele 4-0, og undervejs scorede løverne efter, Max von Schlebrügge og Jon Jönsson løb sammen i feltet.

Med sejren overhalede FC København Brøndby i tabellen, og de sikrede sig kort efter mesterskabet. Brøndby derimod tabte også sæsonens sidste to kampe og sluttede derfor sæsonen på ligaens tredjeplads.

Fiaskoen i Parken genstartede i øvrigt Brøndbys langvarige krise. Denne var kort blevet glemt, men i de følgende år blev Brøndby omringet af mere og mere kaos. Dette kulminerede med klubbens flirten med nedrykning i 2012/2013-sæsonen.

 

25. maj 2017: FC København – Brøndby 3 – 1

Pokalfinalen i 2017 var en ikonisk dag. Parken var propfyldt, og kampen var ufattelig god reklame for dansk fodbold. Begge hold producerede masser af chancer, og fansene viste sig fra deres bedste side. I perioder var Brøndby faktisk bedst, men Stephan Andersen leverede en fremragende præstation i målet.

FC København kom foran, men Brøndby udlignede senere efter et vanvittigt frisparksmål af Hany Mukhtar. Til slut scorede FC København dog to gange, hvilket markerede, at de på trods af Brøndbys forbedrede resultater stadig var den førende klub i landet.

 

Disse spillere har spillet for begge klubber

Som hos alle andre ærkerivaler i verden er det forbudt at skifte fra Brøndby til FC København og omvendt. Faktisk er det ikke sket siden, at Allan Nielsen og Peter Møller tog turen i midten af halvfemserne. Alligevel er der dog et par spillere, der via omveje har fundet vej fra den ene ærkerival til den anden. Fælles for dem alle er, at de har måttet kæmpe hårdt for at blive accepteret af deres nye fans. Her er et par af de mest succesfulde.

 

Carsten V. Jensen

Den dag i dag huskes Carsten V. Jensen mest for sine bedrifter udenfor banen. Som aktiv spiller var han dog en teknisk dygtig spiller, der spillede for Brøndby i starten af 1990erne. Han kom dog aldrig på hold hos de gul-blå, og i stedet tog han til FC København. Her blev han en stor succes, og i 2000 blev han en del af førsteholdets trænerteam. I 2006 blev han ansat som sportsdirektør, og fra den position udviklede han københavnerne til en nordisk magtfaktor.

 • Kampe for Brøndby: 6
 • Kampe for FC København: 113

 

Peter Møller

Det er umuligt at komme udenom Peter Møller, når man snakker om spillere, der har spillet for både Brøndby og FC København. Den nordjyske angriber slog i gennem for AaB, men det var hos Brøndby, at han for alvor blev en del af Superligaens elite. I mellem 1995 og 1997 scorede han hele 37 Superliga-mål for de gul-blå, inden han tog udenlands. Da han endelig vendte permanent hjem til Danmark i 2001, var det dog ikke den gul-blå trøje, som han trak over hovedet. I stedet skiftede han til FC København, hvor hans målnæse og kompromisløse stil gjorde ham yderst populær. Han spillede i alt for FC København i fem sæsoner, og den dag i dag snakker de stadig om ham som “nummer 32”.

 • Kampe for Brøndby: 76
 • Kampe for FC København: 154

 

Stephan Andersen

Målmanden startede sin karriere hos Brøndby, men skiftede som ung væk fra klubben i jagten på spilletid. I 2007 skiftede han hjem til Brøndby efter et ophold i England, og han var en stor succes. Faktisk gjorde Stephan Andersen det så godt i løbet af sine fem og et halvt år i Brøndby, at han både kom på landsholdet og fik en stor kontrakt i udlandet.

I 2014 vendte Andersen hjem til Danmark, da han skrev under på en kontrakt med FC København. Dette gjorde ham straks til en af de mest hadede mænd på Vestegnen, og det blev endnu værre, da han besejrede Brøndby i pokalfinalen i 2017. Ved den anledning blev han også kåret som Årets Pokalfighter.

 • Kampe for Brøndby: 137
 • Kampe for FC København: 53

 

Martin Albrechtsen

Forsvarsspilleren var et af Danmarks største talenter, da han i 2004 skiftede fra FC København til engelsk fodbold. Som FC København-spiller var han med til at sikre flere mesterskaber, og han havde bagefter en flot karriere i Premier League. Brøndby hentede ham i 2012, da klubbens krise var på sit højeste, hvilket var et upopulært træk. Det tog lang tid før, at Albrechtsen vandt fansenes kærlighed, men til sidst lykkedes det ham. Undervejs scorede han imod FC København, og han forlod Vestegnen i 2016 som en populær mand.

 • Kampe for Brøndby: 81
 • Kampe for FC København: 72

 

Thomas Rytter

Højrebacken spillede for FC København med stor succes i 1990’erne. I 2000 skiftede han til tysk fodbold, og i 2005 hentede Brøndby ham hjem til Danmark. De gul-blå sikrede sig Rytter efter en hård kamp om hans underskrift med løverne fra København.

Rytters skifte til Brøndby blev annonceret af FC Københavns direktør Don Ø. Rytter havde i fortrolighed fortalt ham om sin beslutning, hvorefter Flemming Østergaard delte nyheden med resten af landet. Ved samme anledning udtalte Don Ø, at han var skuffet over Rytter, der var som en søn for ham.

– “Jeg har også læst, at han har udtalt, at jeg er som en søn for ham, men min far hedder nu Frank”, svarede Rytter.

Rytter blev dog aldrig for alvor en succes for Brøndby, hvilket FC Københavns fans morede sig over efterfølgende.

 • Kampe for Brøndby: 49
 • Kampe for FC København: 95

 

Statistik om New Firm

På hjemmesiden Superstats.dk finder man en unik mængde statistik fra de mange derbyopgør, der hidtil er spillet. Her er nogle af de mest interessante data.

Disse spillere har spillet flest derbys:

 • Per Nielsen (Brøndby) 49
 • Kim Daugaard (Brøndby) 39
 • William Kvist (FC København) 36
 • Mogens Krogh (Brøndby) 35

Disse spillere har scoret flest mål i derbys

 • Dame N’Doye (FC København) 8
 • Lars Højer Nielsen (FC København) 7
 • Sibusiso Zuma (FC København) 7
 • Marcus Allbäck (FC København) 6
 • Nicolai Jørgensen (FC København) 6

Yngste målscorere i et derby

 • Morten B. Nielsen 18 år og 236 dage for FC København den 13/6/1993
 • Johan Absalonsen 19 år og 3 dage for Brøndby den 19/9/2004
 • Mathias ‘Zanka’ Jørgensen 20 år og 9 dage for FC København den 8/3/2010
 • Daniel Amartey 20 år og 77 dage for FC København den 8/3/2015
 • Daniel Agger 20 år og 155 dage for Brøndby den 16/5/2005

Ældste målscorere i et derby

 • Kim Vilfort 35 år og 191 dage for Brøndby den 24/5/1998
 • Martin Albrechtsen 35 år og 180 dage for Brøndby den 27/9/2015
 • Marcus Allbäck 34 år og 318 dage for FC København den 18/5/2008
 • Peter Nielsen 34 år og 307 dage for FC København den 6/4/2003
 • Thomas Rasmussen 34 år og 218 dage for Brøndby den 20/11/2011

Største sejre

 • Brøndby – FC København 5-0 16/5/2005
 • FC København – Brøndby 0-4 25/04/1993
 • Brøndby – FC København 0-4 30/10/1994
 • FC København – Brøndby 0-4 23/5/1996
 • FC København – Brøndby 4-0 17/5/2009

Flest tilskuere

 • FC København – Brøndby 41.201 den 30/4/2006
 • FC København – Brøndby 41.005 den 13/05/2004
 • FC København – Brøndby 40.654 den 10/4/2005

Det kommende New Firm derby er allerede lige rundt om hjørnet. Du kan oddse på det hos bet365, hvor du er garanteret massevis af specielle spil og høje odds på Danmarks største sportsbegivenhed.

 

Odds på New Firm hos bet365

 

Bookmakeren bet365s officielle logo. Hos bookmakeren kan man sætte Vuelta Espana 2018 odds på både samlet vinder og de forskellige etaper.