Trump, West eller Winfrey – Odds på USA’s næste præsident

Den tredje november 2020 skal amerikanerne endnu en gang til stemmeurnerne for at stemme på landets næste præsident. Det er endnu uvist hvem, der stiller op, men der er mange rygter. Faktum er, at den siddende præsident, Donald Trump, er en af de mest upopulære i årevis, og hans modstander vil derfor have pæne chancer for at vinde. Det bliver dog næppe hvem som helst, der får lov til at stille op imod Trump. Amerikanerne er nemlig dødtrætte af de etablerede politikkere, hvilket valget af Trump i 2016 perfekt illustrerede. Derfor kan USA’s næste præsident meget vel blive et overraskende navn, og hos NordicBet kan man oddse på vinderen.

 

Odds på USA's næste præsident her

 

Her er Trumps modstandere

I slutningen af 2017 offentliggjorde det amerikanske magasin Newsweek en undersøgelse, der viste, at 40 procent af den amerikanske befolkning ville have Trump afsat. Det var faktisk flere mennesker end, der stemte på Trump, da han blev valgt til præsident. Dermed er modstanden imod den siddende præsident også massiv, og hans modstandere lugter blod. Fra hele det politiske spektrum, fra venstre- til højrefløjen, er der kandidater, der øjner præsidentembedet.

 

Fra Republikanerne

Den store favorit til at efterfølge Trump er vicepræsident Mike Pence. Den tidligere guvernør fra Indiana er en højt på strå i det republikanske parti, og hvis Trump beslutter sig for ikke at genopstille, er det oplagt at Pence overtager. Faktisk er Pence den eneste realistiske republikanske kandidat til præsidentembedet udover Trump selv selvfølgelig.

Mike Pence er dog en kontroversiel herre, der er forhadt i den moderate fløj af det republikanske parti. Dette skyldes især hans holdninger til LGBT-miljøet, indvandring samt hans store skattenedsættelser i sin tid som guvernør.

 

Fra Demokraterne

Forud for et amerikansk præsidentvalg skal oppositionspartiet i gennem en langvarig valgkamp, hvor partiets præsidentkandidat skal findes. Det var her Bernie Sanders og Hillary Clinton kæmpede indædt om retten til at stille op imod Donald Trump.

På grund af det momentum Sanders opbyggede under den forrige valgkampagne, virker han som en oplagt kandidat til at efterfølge Trump. Når det bliver tid til præsidentvalget i 2020 vil Sanders dog være 79, og det virker derfor urealistisk, at han stiller op igen.

Demokraterne har dog en lang række lovende kandidater. Størstedelen af disse er kvinder, og det kan være, at landet endelig får sin første kvindelige leder.

NordicBets favoritter er Elizabeth Warren og Kamala Harris, der begge udbydes til odds 13,00. Warren er i øjeblikket senator for Massachusetts, og hun har tidligere været professor i jura på Harvard. Harris er også advokat, og hun er i øjeblikket senator for Californien. Da hun blev valgt til senator blev hun den tredje kvindelige senator nogensinde og den første af jaimacansk og indisk oprindelise. Hun har flere gange udtalt sig stærkt imod Trump, og hun lader til at have bred opbakning i USA’s største stat.

Længere nede på listen over mulige demokratiske kandidater finder man Kirsten Gillibrand, der udbydes til odds 23,00. Hun sidder i øjeblikket i senatet, hvor hun repræsenterer den demokratiske højborg New York.

Sidst men ikke mindst må man heller ikke glemme de gamle kendinge Joe Biden og Michelle Obama. Begge spillede nøgleroller under Obama-administrationen som henholdsvis vicepræsident og førstedame. De er begge utrolig populære på venstrefløjen, hvor der især er høje forventninger til Michelle Obama. De to udbydes til henholdsvis odds 23 og 26. Det taler dog imod Biden, at han vil være 78 i 2020.

 

Odds på en demokratisk præsident

 

De udefrakommende

Donald Trump viste, at man ikke behøver være en del af det etablerede politiske establishment for at blive præsident. Faktisk kan det ligefrem være en fordel at komme udefra. Derfor har man på det seneste set flere kendisser lufte tanken om at stille op offentligt. Dette gælder blandt andet skuespilleren Dwayne Johnson, der blandt andet er kendt fra Fast & Furious-serien, samt Oprah Winfrey, Kanye West og Mark Zuckerberg.

For at kunne vinde et amerikansk præsidentvalg skal man have en massiv pengetank, og det har de alle fire. Dwayne Johnson og Kanye Wests kandidature er dog måske alligevel lidt for langt ude, da de aldrig for alvor har markeret sig med sociale sager. Dette kan man også godt se på NordicBets odds, hvor de udbydes til henholdsvis odds 34 og 101.

Mark Zuckerberg, manden bag Facebook, og talkshow-værten Oprah Winfrey spås lidt bedre chancer. Zuckerberg udbydes til odds 29, imens der også er odds 34 på Winfrey. Begge to har dog været politisk aktive i årevis, hvor de ofte har taget del i den offentlige debat. De har altså markeret sig som stemmer på den demokratiske venstrefløj, hvilket betyder, at de bør have noget større opbakning.

 

Trump er stadig favorit

På trods af alle Donald Trumps møgsager og den enorme modstand imod ham, forventes han stadig at vinde. Så længe Donald Trump ikke får USA til at bryde sammen eller bliver afsat før tid, bør han faktisk sikre sig endnu en periode som præsident. Hvis han stiller op vel og mærke.

Trumps største fordel er, at det amerikanske politiske system er blevet ændret massivt i de sidste par år. Færre og færre vælgere identificerer sig i denne tid med et bestemt parti, og populisme er derfor vigtigere end nogensinde før. Dette er en kunstart, som Trump er specialist i.

Vælgernes svigtende tillid til de etablerede partier er også en fordel for Trump. Dette betyder nemlig, at der formentlig kommer en stor tredje-parti kandidat i 2020, der kan stjæle en masse stemmer fra Trumps modstandere. Dette så man også i en mindre grad i 2016, hvor især Jill Stein tog mange stemmer fra Hillary Clinton.

I modsætning til de to etablerede partier, har Trump mange trofaste støtter. Selvom han endnu ikke har bygget en grænsemur ved Mexico, forbliver han populær på den ydre del af højrefløjen, og dette kommer næppe til at ændre sig.

Sidst men ikke mindst taler det til Trumps fordel, at den amerikanske økonomi faktisk kører fint for tiden. Økonomisk stabilitet er afgørende for vælgerne, og det har Trump alt andet lige leveret. Derudover markerer Trump sig stadig stærkt på områder som indvandring og udenrigspolitik, der er vigtige for mange amerikanere.

NordicBet har derfor også gjort Trump til den helt store favorit ved valget i 2020. Bookmakeren udbyder således odds 3,00 på, at Trump forbliver præsident.

 

Odds på USA's næste præsident hos NordicBet