VM-deltageren Colombias flag, der bølger i vinden

La Tricolor bragede i gennem ved VM i 2014, hvor de nåede hele vejen til kvartfinalen. Folk som James Rodríguez og David Ospina blev pludselig allemandseje, og der fandtes ikke mange fodboldhjerter, der ikke adopterede de trefarvede sydamerikanere. I dag er Colombia et mere etableret hold, og de kan ikke længere gemme sig blandt ukendtskabets tæppe. Faktisk er forventningerne enorme til colombianerne, der dog havde en yderst svingende kvalifikation, hvor der til tider var langt mellem snapsene.

VM i Rusland er da også Colombias helt store chance for at imponere. Størstedelen af profilerne er i deres bedste alder, og dette VM kan meget vel blive deres sidste. Dette gælder blandt andet for Carlos Sánchez, Carlos Bacca, Cristián Zapata, Teófilo Gutiérrez og selvfølgelig Radamel Falcao. Colombia har derfor ikke råd til skuffelser, hvis kvartfinalen fra 2014 skal forbedres.

 

Unibet Odds på Colombia ved VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Vejen til VM

Forventningerne var høje til Colombia, da den sydamerikanske VM-kvalifikation begyndte i oktober 2015. Colombia kvalificerede sig ganske vist direkte til VM med en fin fjerdeplads efter 27 point i 18 kampe. Spillet kom dog aldrig for alvor til at flyde for colombianerne, og undervejs løb de ind i store problemer.

At kvalifikationen ikke blev helt så ledt som forventet stod allerede klart efter de første fire kampe. Her formåede Colombia blot at vinde en enkelt kamp, og holdet blev regulært udspillet af Uruguay i anden spillerunde.

I 2016 blev resultaterne forbedret med sejre over Bolivia, Ecuador, Venezuela og Paraguay. Colombia viste dog stadig svaghedstegn imod kvalifikationens bedste hold, og det blev således blot til to gange uafgjort på hjemmebane imod Chile og Uruguay samt et klokkeklart 3-0-nederlag på udebane imod Argentina.

Dette var faktisk kendetegnende for hele Colombias kvalifikation. Seks af de syv sejre kom imod kvalifikationens dårligste hold, og Colombias sejr over Peru i starten af kvalifikationen var den eneste over de andre fire lande, der kvalificerede sig. I de resterende syv kampe imod kvalifikationens tophold blev det blot til tre uafgjorte og fire nederlag, hvilket bestemt ikke var tilfredsstillende.

Den primære årsag til Colombias svigtende resultater var landets dårlige offensiv. I alt blev det blot til 21 mål i de 18 kvalifikations, og landet var alt for afhængig af James Rodríguez. Hverken Carlos Bacca eller Radamel Falcao fik gang i målscoringen, da de sluttede på henholdsvis tre og to mål hver.

 

VM-historie

Colombia kvalificerede sig for første gang til VM i 1962. Siden er det blevet til yderligere fire slutrunder, hvor højdepunktet kom i 2014, da Colombia for første gang nogensinde nåede kvartfinalen.

Forud for VM-slutrunden kunne Colombias VM-præstationer faktisk koges ned til to højdepunkter. Det første, at landet er det eneste, der har scoret direkte på hjørnespark ved et VM. Det skete i 1962 imod Sovjetunionen i en vanvittig 4-4-kamp. Målet blev scoret af midtbanespilleren Marcos Coll på den legendariske sovjetiske målmand Lev Yashin, der året efter vandt Balon d’Or-prisen som den første og hidtil eneste målmand nogensinde.

Det andet er af mere trist karat. Ved VM i 1994 scorede forsvarsspilleren Andrés Escobar selvmål imod USA i en kamp, som Colombia tabte. Nederlaget betød, at sydamerikanerne måtte forlade turneringen til stor skuffelse i hjemlandet. Kort efter hjemkosten til Colombia blev Escobar skudt seks gange og dræbt i hjembyen Medellin. I alt 120.000 colombianere deltog ved Escobars begravelse, og den dag i dag hylder Atletico Nacional-fansene ham stadig. I 2002 blev der rejst en statue af Escobar i Medellin.

I 2014 fik Colombia dog mere at blive stolt af. Landet begejstrede hele fodboldverden under slutrunden i Brasilien med fremragende offensiv fodbold. I gruppespillet blev det til lutter sejre og en sikker førsteplads i en svær gruppe foran Grækenland, Elfenbenskysten og Japan. Undervejs scorede Colombia hele ni mål, og offensiven havde ingen problemer imod de ellers normalt defensivt stærke modstandere. Herefter fulgte en overbevisende sejr over Uruguay i ottendedelsfinalen, hvorefter Brasilien ventede i kvartfinalen. Selecao var dog en for stor mundfuld, men Colombia havde alligevel vundet mange fodboldhjerter.

Den unge midtbanespiller James Rodríguez vandt i øvrigt den gyldne støvle med seks mål, og han sikrede sig kort efter et lukrativt skifte til Real Madrid. Alt i alt var det en højst imponerende turnering af Colombia, men alligevel sad man tilbage med følelsen af, at det meget vel kunne være blevet endnu større.

 

Profilen: Radamel Falcao

Radamel Falcao er den altoverskyggende stjerne i den colombianske trup. Den 32-årige angriber har kendetegnet colombiansk fodbold i en årrække, og han er ydermere holdets anfører.

Falcao fik sin debut for Colombia i 2007, da han spillede for argentinske River Plate, og han har siden scoret et hav af mål. Faktisk er han den højest scorende spiller på det colombianske landshold nogensinde, hvilket understreger hans betydning for holdet.

Den rutinerede angriber blev Colombias topscorer i kvalifikationen forud for VM i 2014 med ni mål, men få måneder før slutrunden pådrog han sig en forfærdelig korsbåndsskade. Falcao kæmpede sig tilbage, og han kom med i bruttotruppen, men han endte med at melde afbud til slutrunden, da han ikke følte, at han kunne spille op til sit bedste.

Efter VM fulgte mislykkedes leje-ophold hos henholdsvis Manchester United og Chelsea, hvilket fik mange til at afskrive angriberen. Dette viste sig dog fejlagtigt, da han har bombet mål ind for Monaco i de sidste to sæsoner. Falcao spillede dermed en kæmpe rolle, da AS Monaco vandt det franske mesterskab i sidste sæson samt nåede Champions League-semifinalen.

I denne sæson har han også scoret mål på samlebånd, og han kommer til at spille en kæmpe rolle som både leder og målscorer under VM.

 

Talentet: Dávinson Sánchez

Centerforsvaren Dávinson Sánchez skiftede forud for sidste sæson til hollandske AFC Ajax efter en god sæson i coombiansk fodbold. Hos hollænderne blev han i løbet af ingen tid en fanfavorit, da han bragede i gennem. Hans kombination af fysisk råstyrke og teknisk elegance gik rent ind hos de kræsne Ajax-fans. Sánchez spillede ydermere en nøglerolle, da Ajax gik hele vejen til Europa League-finalen, hvor de dog tabte til Manchester United.

De flotte præstationer i Holland såvel som Europa gjorde det klart, at Sánchez på rekordtid havde vokset sig for stor til Amsterdam Arena. Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, da han før indeværende sæson tog det store skifte til Premier League, hvor Tottenham Hotspur gjorde ham til klubbens dyreste spiller nogensinde.

I denne sæson har Sánchez spillet fast for den hvidklædte London-klub med stor succes. Han fylder 22 kort før starten på VM, og han kan bliver meget vigtig for Colombias chancer.

 

Landstræneren: José Néstor Pékerman

Siden 2012 er Colombia blevet trænet af José Néstor Pékerman. Den 68-årige argentiner er en af Sydamerikas helt store trænernavne, og han er kendt for at have udviklet og finpudset en række af verdensdelens største talenter. I mellem 1994 og 2001 stod han i spidsen for Argentinas U20 landshold med hvem, han vandt to verdensmesterskaber og tabte yderligere to finaler. Her stod han blandt andet i spidsen for folk som Esteban Cambiasso, Gabriel Milito, Pablo Aimar, Fabricio Coloccini og Nicolas Burdisso.

Senere blev han landstræner for Argentina, som han stod i spidsen for ved VM i 2006. Her nåede argentinerne kvartfinalen, hvor de tabte en tæt kamp til de tyske værter.

Efter to ophold hos mexicanske klubber blev han i 2012 landstræner for Colombia. Han overtog landsholdet midt i kvalifikationen, og det var et hold i kaos. Han blev den tredje colombianske landstræner i løbet af VM-kvalifikationen, men han fik hurtigt styr på tropperne. Pékerman fik vendt fiasko til succes og kvalificeret Colombia til VM for første gang i 16 år. Efterfølgende førte han også Colombia frem til en tredjeplads ved Copa America i 2016, landets bedste resultat i 15 år, og nu er han altså klar til sit andet VM med Colombia.

 

Odds på Colombia ved VM

Hvordan går det Colombia ved VM?

Colombia har gennemgået en imponerende udvikling under Jose Pekerman. Derfor kan man med rette også tillade sig at have store forventninger til Los Cafeteros forud for VM. Her rangerer landet som en af de farlige outsidere til titlen.

Colombianerne har dog en stor opgave foran sig. For det første gælder en hård gruppe, hvor der ingen dårlige modstandere er. Herefter kommer en ottendedelsfinale, hvor de formentlig skal møde enten England eller Belgien.

Hvis Colombia kan spille op til sit absolut bedste, er der dog ikke mange hold, de ikke kan slå. Derfor ligner odds 2,80 hos Unibet på, at de som minimum når kvartfinalen også et rigtig fornuftigt spil.

Det er dog bekymrende for Colombia, at James Rodríguez ikke længere spiller på samme høje niveau som ved forrige VM. Den nu 26-årige midtbanestjerne skiftede forud for sæsonen til Bayern München, men han har haft svært ved at slå i gennem. Han er ikke længere helt så kampafgørende som før, hvilket bør vække bekymring for Pekerman.

Odds på Colombias turneringsfremfærd fra Unibet

  • Bliver slået ud i gruppespillet: 3,00
  • Bliver slået ud i ottendedelsfinalen: 2,50
  • Bliver slået ud i kvartfinalen: 4,75
  • Bliver slået ud i semifinalen: 11,00
  • Taber finalen: 23
  • Verdensmester: 41

 

Unibet Odds på Colombias VM-chancer

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

 

Topscorer

Ved VM i 2014 sluttede James Rodríguez som en højst overraskende samlet topscorer. Sådan går det dog næppe ved VM i Rusland. Det åbenlyse bud på en topscorer er Radamel Falcao, der er holdets store målscorer. Falcao har ikke den store konkurrence til pladsen i front, og han kommer samtidig til at sparke holdets straffespark.

Et frækt topscoreralternativ til Falcao, udover Rodríguez, er Sampdoria-angriberen Duván Zapata. Den 26-årige angriber fik først sin debut på landsholdet i 2017, men han har gjort det flot i denne sæson. Han har efterhånden scoret mål i Serie A i en årrække, og selvom han blot er reserve for Falcao, kan han sagtens finde vej til nettet.

 

Truppen for Colombia

Se colombianernes trup til VM i fodbold 2018 her

 

Spillestil og idealopstilling

Det colombianske landshold stiller typisk op i en 4-2-3-1-formation. Det er et hold, der vil frem på banen, og det spiller noget herlig direkte fodbold. Begge centerforsvarere har lov til at føre bolden frem og skabe overtal fremme på banen, og det er James Rodríguez’ job at fordele spillet. Han har en fri rolle som en klassisk sydamerikansk tier, der altid er spilbar. Det er hans job at støbe de offensive kugler.

På fløjene har Colombia to hurtige folk, der skal stå for at få masser af bolde ind i feltet til Falcao, der ligger alene oppe foran. Udover at score målene skal Falcao også fungere som opspilsstation, når Colombia foretager sine hurtige kontraangreb.

David Ospina – Frank Fabra, Dávinson Sánchez, Cristián Zapata, Santiago Arias – Carlos Sánchez, Abel Aguilar – Juan Cuadrado, James Rodríguez, Cardona – Falcao

 

Skader og fravær

Pekermans trup indeholdt ikke de store overraskelser. Han fik plads til alle de store profiler. Det er dog værd at bemærke, at den lovende forsvarsspiller Eder Alvarez Balanta ikke er med. Derudover blev der heller ikke plads til legendariske Teofilo Gutierrez, der ellers har været med i en årrække.

 

Unibet Odds på VM

Få 100 % op til 1.000 kr. i bonus | Kun nye spillere | Bonussen skal gennemspilles 8 x til min. odds 1,40 indenfor 60 dage | Minimumindbetaling: 40 kr.

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+