Odds på Enhedslistens næste politiske ordfører

Enhedslisten fik i 2019 endnu et godt folketingsvalg med 13 mandatter, hvilket kun var et færre end ved forrige valg. Derfor kan virke mystisk at partiet snart skal finde Pernille Skippers efterfølger til posten som politisk ordfører. Det hænger dog sammen med Enhedslistens rotationsprincip. Dette gør, at det kun er muligt for partiets folketingsmedlemmer at stille op igen efter deres syvende år i Folketinget. Det falder Skipper nu for, og dermed skal partiet altså på jagt efter en ny frontfigur, som det også skete, da Skipper tog over efter Johanne Schmidt-Nielsen i 2016.

Der er naturligvis flere navne på blokken med mulige aftagere. Hvis der er en kandidat, som man tror særligt meget på, er det da også muligt at spille på, hvem der bliver partiets næste politiske ordfører. Dette kan man gøre hos den store bookmaker Unibet, som giver gode odds på dette. Hvis Skipper stadig er politisk ordfører efter næste folketingsvalg får man endda sit indskud retur.

 

 

Enhedslisten politisk ordfører - odds

 

 

Hvem bliver Skippers aftager?

Som nævnt gør Enhedslistens rotationsprincip, at Pernille Skipper ikke kan stille op for Enhedslisten til næste folketingsvalg. Efter to år kan hun dog stille op til Folketingen igen. Da Skipper i sin tid tog over efter Johanne Schmidt-Nielsen, var hun den oplagte aftager. Sådan en har Enhedslisten ikke umiddelbart denne gang, hvor der er flere realistiske kandidater til posten som politisk ordfører.

Det er traditionen tro primært partiets unge stjerner, som står klar til at tage over efter Skipker, som selv kun er 35. De helt store favoritter er Mai Villadsen, Rosa Lund og Victoria Velásquez. Der er naturligvis også flere outsidere til posten, hvor der er gode penge at hente, hvis en af dem skulle løbe med titlen, når Skippers aftager skal findes. Vi vil nu gennemgå de forskellige medlemmer, som er inde i billedet til posten som Enhedslistens politiske ordfører.

 

Mai Villadsen

Mai Villadsen er i skrivende stund svag favorit til at blive Enhedslistens næste politiske ordfører. Den 28-årige politiker blev valgt ind Folketinget ved seneste valg i sommeren 2019. Indtil da var hun politisk rådgiver i Enhedslisten. Villadsen har flere ordførerposter – heriblandt klima-, kultur og uddannelses- og forskningsordfører. Samtidig sidder hun i diverse udvalg i Folketinget. En af de ting, som taler imod Villadsen som næste politiske ordfører er, at hun kun har siddet i Folketinget i ét år. Det kan gøre, at nogle medlemmer af Enhedslisten ville foretrække en mere erfaren politisk ordfører. De fleste er dog enige om, at Villadsen trods sin unge alder allerede har påtaget sig nogle store ansvarsområder.

 

Rosa Lund

Lige i hælene på Villadsen er 33-årige Rosa Lund. Hun blev første gang valgt til Folketinget tilbage i 2011, hvor hun sad i fire år. Hun blev ikke valgt ind ved efterfølgende valg, men vente tilbage til Folketinget ved seneste valg i 2019. Lund har også en stribe ordførerposter. Hun er demokrati-, integrations-, rets- og udlændingeordfører. Et plus for hende i forhold til Villadsen er naturligvis, at hun har en del erfaring som Folketingsmedlem. Ved Enhedslistens urneafstemning tilbage i marts 2020 toppede hun resultatlisten med 2591 stemmer, hvilket naturligvis viser, at hun er populær blandt partifællerne.

 

Victoria Velásquez

Nummer tre i førnævnte afstemning var Victoria Velásquez med 2144 stemmer. Den 29-årige politiker har været medlem af Enhedslisten siden 2008 og blev valgt ind i Folketinget i 2019. Her sidder hun også på flere ordførerposter, da hun er beskæftigeses-, ehrvervs-, og Europaordfører. Hun har allerede en gang taget over for Skipper, da hun i 2018 blev Enhedslistens nye spidskandidat på Fyn, da Skipper rykkede til København.

 

Pelle Dragsted

Pelle Dragsted faldt ligesom Johanne Schmidt-Nielsen for partiets roationsprincip i 2019. Han vil dog kunne stille op igen i 2022, så han er også en mulighed. Han har ikke udelukket et comeback til Folketinget, så det skal blive interessant at se, hvad han beslutter. Gennem sin tid i Folketinget var 45-årige Dragsted blandt andet finans og erhvervsordfører. Dragsbæk er med andre ord en erfaren herre, så det kunne blive interessant at se, hvad der sker, hvis han beslutter sig for at stille op.

 

Outsiderne

Der er som nævnt en gruppe af medlemmer, som sammen med Dragsted udgører et felt af outsidere. Blandt disse finder man Nikolaj Villumsen, Eva Flyvholm, Peder Hvelplund, Jakob Sølvhøj, Jette Gottlieb og Rune Lund. Her er særligt Runde Lund en interessant kandidat. Den 43-årige politiker fik næstflest stemmer ved urneafstemningen med 2339 stemmer. Han er i færd med sin tredje periode som Folketingsmedlem – den første af disse var tilbage i 2005-2007. Han er altså klart en af de mest rutinerede kandiater og har længe være anset som værende en af de oplagte kandidater til posten. Som det kan ses er der for øjeblik særdeles god værdi i et odds på ham som partiets næste politiske ordfører.

 

 

Spil på Enhedslisten næste politiske ordfører hos Unibet