Ved seneste folketingsvalg fik Dansk Folkeparti noget af en vælgerlussing. Her gik man fra 37 mandater helt ned på 16. Årsagerne til dette er mange: nye partier, ledelsen af partiet osv. Med så markant en nedtur har der ikke overraskende været en del spekulation omkring det store partis fremtid. Et af de mest nærliggende spørgsmål er naturligvis, om der kommer til at ske noget på formandsposten, som Kristian Thulesen Dahl indtager i disse dage. Det er naturligt at formanden står for skud, når et parti oplever en sådan tilbagegang. Men hvem ville i så fald skulle tage over? Det har den store bookmaker Unibet et par bud på. Hos dem kan man nemlig spille på, hvem der er partileder, når vi når den 1. september 2020.
Hvem er formand 1. september?
Som det fremgår af de ovenstående odds, anser Unibet det for at være mest sandsynligt, at Kristian Thulesen Dahl stadig er formand, når kalenderen siger september. Der er dog et par ting, som taler imod dette. Som nævnt har den massive tilbagegang, som Dansk Folkeparti har oplevet gjort, at mange spekulerer om partiets fremtid. Dansk Folkeparti er kendt for at være et meget opstyret parti, hvor det stort set er de samme personer, som har været med til at tage de helt store beslutninger hele vejen. En af disse er Kristian Thulesen Dahl.
Han var også leder, da det gik forrygende for blot få år siden, da de var Danmarks næststørste parti. Siden da er det dog gået gevaldigt ned ad bakke. Når man har at gøre med et parti, hvor tilsyneladende få mennesker bestemmer det meste, er det også relativt let at placere ansvaret. Derfor er der rent faktisk mulighed for, at Kristian Thulesen Dahl ikke længere er leder for Dansk Folkepart den 1. september. Hvem bliver så det? Vi vil tage et kig på et par af de helt store kandidater til den store post.
Peter Kofod
Peter Kofod er en af partiet unge løver. Den 30-årige politiker er i disse dage Dansk Folkepartis eneste repræsentant i Europa-Parlamentet. Han blev valgt ind i folketinget tilbage i 2015 som 25-årig. Her sad han altså i fire år inden han tog turen til Bruxelles. Kofod har længe haft en stor stjerne i Dansk Folkeparti Et eksempel på dette er, at han allerede tilbage i 2016 blev spurgt, om han så sig selv som en kommende formand for Dansk Folkeparti. Her kom han med det klassiske svar fra sportens verden, at han tager det en dag ad gangen. Kofod ville give god mening for Dansk Folkeparti, da det er tydeligt efter den store vælgerlussing, at partiet trænger til fornyelse. På et eller andet tidspunkt bliver Dansk Folkeparti tvunget til at skifte den gamle garde ud med yngre kræfter. Her er Kofod et særdeles godt bud.
Morten Messerschimdt
Man kan hurtigt komme til at glemme, at Morten Messerschimdt blot er 39 år gammel. Messerschimdt kom ind i folketinget tilbage i 2005. Før da var han medlem af Dansk Folkepartis ungdom og stifter af foreningen Kritiske Licensbetalere, som ville sikre, at DR’s nyhedsdækning var neutral. Morten Messerschmidt opnåede ved Europa-Parlamentetsvalget i 2014 over 465.000 personlige stemme. Det det højeste antal nogensinde i Danmark. Han er med andre ord også en mand, som har indgående kendskab til partiet.
René Christensen
49-årige René Christensen blev valgt ind i Folketinget i 2008. Siden da har han haft en succesrig karriere i Folketinget og kommunal politik. Han er i dag desuden formand for miljø- og fødevareudvalget. René Christensen er dog også gennem sin karriere som komminalpolitiker blevet kritiseret for at lade få om at bestemme næsten det hele. I januar 2019 forlod to medlemmer af Dansk Folkepartis byrådsgruppe i Guldborgsund Kommune gruppen på grund af Christensens topstyring.
Pia Kjærsgaard comeback eller Inger Støjberg?
Der er naturligvis også nogle outsidere til formandsposten. Blandt disse finder man velkendte navne som Martin Henriksen, Søren Espersen og Per Skaarup. Der er også den tidligere formand Pia Kjærsgaard til odds 25,00. Det ville naturligvis være noget af en overraskelse, hvis hun pludselig skulle tage posten. Argumentet for dette må være, at det skulle være for at forsøge at genfinde noget af magien fra tidligere. Blandt de største potentielle overraskelser ville være Inger Støjberg. Den nuværende venstrepolitiker har som bekendt fyldt meget i medierne med sagen om adskillelse af asylpar. Her er Dansk Folkeparti et af de partier, som har støttet Støjberg i den tid, hvor sagen har stået på. Flere af Støjbergs mærkesager harmonere da også med Dansk Folkepartis. Der skal dog ske ting og sager, hvis Støjberg skal nå at skifte parti og blive formand i Dansk Folkepart inden den 1. september. Hos Unibet er det også muligt at odds på netop Inger Støjbergs parti i 2021.