I går lancerede AGF projekt “NyCeresPark“, som har til formål at vise politikerne i Aarhus, at byens befolkning ønsker og bakker op om opførelsen af et rigtigt fodboldstadion, i stedet for det store atmosfære forladte atletikstadion som AGF er “tvangsindlagt” til at spille på i øjeblikket.

Ønsker man at vise sin støtte til et nyt fodboldstadion i Aarhus, kan man nu købe et støttebevis til 100 kr. hos AGF, som til gengæld giver indehaveren af støttebeviset forkøbsret på et sæsonkort, når det nye Ceres Park forhåbentligt står færdigbygget inden sommeren 2020.

Som fodboldelskere, der ønsker det bedste for alle danske klubber, kan vi kun bakke op om det nye stadionprojekt her på Odds.dk. Det er ganske enkelt ikke godt nok, at Danmarks næststørste by ikke har et fodboldstadion, og det ønsker vi at medvirke til at sætte fokus på.

 

Odds.dk støtter #NyCeresPark med 1500 kr.

Vi besluttede omgående at bakke op om stadionprojektet ved at donere 1000 kr. til 10 støttebeviser via Odds.dks Facebook-side. Her udfordrede vi AGFs fans på det sociale medie til at give vores opslag sølle 100 likes inden fredag d. 13. maj, hvorefter vi ville kvittere med 10 x støttebeviser á 100 kr. stykket.

Det tog dog ikke mange minutter, før vi nærmede os målet på 100 likes, og derfor smed vi fem ekstra støttebeviser i puljen, hvis tallet nåede 150 inden midnat onsdag.

Som du kan se herover, var det intet problem at snige os over den magiske grænse, og vi kvitterer derfor som lovet med 15 stk. støttebeviser til #NyCeresPark.

 

oddsdk_kvittering_nycerespark_stoettebeviser

 

 

Sådan kan du støtte et nyt stadion i Aarhus

stoettebevis2

Her på Odds.dk dækker vi Superligaen tættere end nogen anden fodboldliga i verden. Odds.dk-redaktionen består af skribenter og redaktører med fodboldhjertet placeret i forskellige klubber i det danske land, og derfor har vi som udgangspunkt ikke et tættere forhold til AGF end de øvrige klubber i Danmark. Men AGF er en storklub efter danske forhold, og Superligaen er uden tvivl et fattigere sted uden “De Hviiie” i tabellen, hvilket vi har kunnet konstatere i tre omgange indenfor de seneste 10 år.

Derfor slår vi nu et ekstraordinært slag for det nyeste tiltag i AGF, i håbet om at det nye stadion kan medvirke til at genetablere AGF som et fast indslag i toppen af dansk fodbold, hvor klubben med sine mange fans hører hjemme.

Ønsker du også at bakke op om et nyt stadion i Aarhus, kan du læse meget mere om projektet og købe støttebeviser på hjemmesiden www.nycerespark.dk. Her kan du ligeledes se flere af de forslag til nye stadionprojekter, som AGF i den seneste tid har modtaget uopfordret fra nogle af landets førende arkitektfirmaer.

I dette eksempel på et eventuelt nyt Ceres Park, har arkitekterne fra Colorcloudstudio valgt at bevare løbebanen på taget af det nye stadion. På den måde vil man bevare træningsfaciliteterne for byens atleter på anlægget, samtidigt med at fodboldtilskuerne kommer tættere på banen og får et tag over hovedet. Se flere forslag på www.nycerespark.dk under “Stadionprojekter” i menuen.

 

Balladen om “Superligaens dårligste fodboldstadion”

Da politikerne i Aarhus i slutningen af 1990’erne vedtog en plan om at ombygge Aarhus Stadion til et nyt moderne atletikstadion, havde man nok ikke forventet, at det endelige resultat ville blive kritiseret i så voldsomt et omfang, som det har været tilfældet i snart 20 år.

Men “Atletion”, som stadion i Aarhus hed, da det stod færdigt i 1998, er nærmest lagt for had af alle AGF-fans, og efter AGFs nye direktør, Jacob Nielsen, overtog styrepinden i Aarhus-klubben er debatten om et rigtigt fodboldstadion i byen for alvor taget til i styrke.

“Superligaens uden sammenligning dårligste fodboldstadion”. Sådan lød betegnelsen for det nuværende Ceres Park fra AGFs direktør, Jacob Nielsen, da han efter gårsdagens 5-1 sejr hjemme mod Esbjerg blev bedt om at forholde sig til klubbens seneste kampagne. Nemlig en officiel kampagne for et nyt stadion i Aarhus, som byens borgere nu har muligheden for at støtte direkte gennem AGF.

Hos AGF, og klubbens mange fans i landets næststørste by, er der nemlig et brændende ønske om et rigtigt fodboldstadion i Aarhus. Et stadion som klubbens ledelse er sikre på, vil kunne løfte AGF til nye højder både sportsligt – via en mere intens atmosfære til kampene – og økonomisk via forbedrede faciliteter for både sponsorer og tilskuere. Hvis det altså bliver bygget.

Det er nemlig også et spørgsmål om kommunale budgetter, og hos de ansvarlige politikere synes der ikke at være en bred opbakning til byens suverænt største sports-kulturelle tilløbsstykke. I hvert fald ikke opbakning nok til at handle. Men det kan måske ændre sig nu.

For at sætte skub i tingene – og give byen muligheden for at vise sin opbakning til AGF i ønsket om et rigtigt fodboldstadion – lancerede AGF i går projektet #NyCeresPark, hvor AGF-fans og andre støtter af et nyt stadion har mulighed for at købe støttebeviser til den beskedne sum á 100 kr. stk.. Og salget går strygende.

Målsætningen er at få solgt 10.000 støttebeviser, og allerede efter få timer havde AGF solgt de første 2000 af slagsen – til trods for at den enorme interesse nærmest omgående fik projektets officielle hjemmeside til at bukke under for presset af de mange besøgende.

 

Mission: Nyt stadion inden sommeren 2020

AGFs mål er et nyt stadion inden sommeren 2020, hvor klubbens forpagtningsaftale for det store atletikstadion udløber med Aarhus Kommune. Som den eneste potentielle lejer af Ceres Park, er det stadig et åbent spørgsmål om hvad skal blive af Ceres Park, hvis AGF ikke forlænger lejeaftalen med kommunen.

AGF ønsker naturligvis at forlænge aftalen og sikre at Ceres Park, med AGF som forpagter, bliver liggende for enden af Stadion Allé, lige dér hvor byens store opvisningsstadion har ligget i generationer. Men det er ikke altså ikke uden at stille krav, hvis kontrakten skal forlænges; stadion skal transformeres fra atletikstadion til fodboldstadion.

Men det er ikke et krav der umiddelbart får politikerne i Smilets By til at klappe i hænderne. Formand for Kulturudvalget i Aarhus, Socialdemokratiets Steen B. Andersen, udtalte så sent som d. 6. maj i år, at AGF skal være ydmyge i kravet om et nyt stadion til Aarhus.

Fortalerne for et nyt stadion – og AGFs fans i almindelighed – vil nok mene, at AGF har været mere end ydmyge ved at betale ågerpriser for huslejen på byens stadion siden 1970’erne – en husleje der iflg. Jacob Nielsen er dyr, at det er umuligt at drive stadion som en overskudsforretning, medmindre man sælger op mod 15.000 billetter til samtlige hjemmekampe i en sæson.

Ingen andre fodboldklubber eller atletikklubber i Aarhus ville formentlig kunne betale sig fra at leje sig ind på Ceres Park, og således har mindre Aarhus-klubber som Aarhus Fremad og Brabrand IF i flere omgange takket pænt nej til at leje sig ind på stadion til store kampe, selv når modstanderne var Superliga-klubber som Brøndby og AaB i DBU Pokalen. Prisen var ganske enkelt for høj.

Måske af samme grund ser man stort set heller ingen atletikstævner på Ceres Park, og løbebanen bliver kun yderst sjældent brugt af byens atleter til andet end træning. For tomme tribuner, vel at mærke.

 

Behovet for et Nyt Ceres Park

Hvis man nogensinde har sat fod på Ceres Park uden at der har været høj sol over Aarhus og minimum 25 grader, vil man sikkert nikke genkendende til, at kun få – hvis overhovedet nogen – andre steder på den nordlige halvkugle føles så kolde og atmosfære forladte som Ceres Park.

Stadionet er for det første udformet som ét stort vindfang med gennemtræk, da tribunerne ikke er lukket bagtil, og enhver vind der måtte blæse suser således lige gennem tribunerne på det åbne stadion og medvirker til, at det er hundekoldt at sidde på sin plads og se fodbold.

Bagsiden af C-tribunen på Ceres Park før en AGF-hjemmekamp. Det summer af liv blandt fansene, som kan se frem til en kold oplevelse i gennemtrækket inde på det vindblæste stadion.

 

Kulden kan man måske kæmpe sig igennem med den rette påklædning, når man skal ud og se fodbold i Aarhus, men husk lige kikkerten hvis du er lidt nærsynet, for netop dét med at se fodbold kan også være et problem i sig selv. Der er nemlig langt ind til banen pga. løbebanen. Særligt hvis man sidder bag målene, hvor der er mere end 20 meter fra den forreste del af tribunen til den nærmeste baglinje.

ceres_park_2

Der er langt fra den ene ende af Ceres Park til den anden.

 

Samtidigt dækker taget kun ca. 40% af siddepladserne, hvilket igen betyder, at når det regner – hvilket det ofte gør i Danmark – sidder flere end halvdelen af tilskuerne under den åbne himmel, og med den isnende kølige vind som blæser ind mellem tribunerne, er det en cocktail som kan få konsekvenser for tilskuernes helbred.

Bedre stemning på udebane

At der er dårligt udsyn til banen pga. løbebanen er således kun ét af de mange problemer med Ceres Park. Det er også hamrende koldt at besøge, når det ikke er højsommer i Danmark, og derudover er stemningen stort set ikke eksisterende, selv om AGF har en af landets største og mest passionerede fanskarer.

Akustikken på stadion er nærmest ikke-eksisterende grundet det manglende tag og det store åbne stadion, og det er med til at sætte en dæmper på stemningen til AGFs kampe. En stemning der vel at mærke intet fejler, når AGF spiller på udebane, hvor selv 1000 medrejsende AGF-fans i f.eks. Aalborg, laver en bedre lydkulisse og stemning til kampen end 10.000+ AGF-fans gør på Ceres Park.

Da AGF for nyligt var i pokalfinalen tog op mod 20.000 aarhusianere turen til Parken for at bakke op om byens hold, og skabte en fabelagtig kulisse omkring pokalfinalen – en kulisse som efterfølgende blev fremhævet som en af de bedste til en dansk pokalfinale nogensinde, ikke mindst takket være AGFs fans.

Sådan er billedet landet over, hvor AGF kommer på besøg, og det er en opbakning som klubben ville ønske kunne overføres til eget stadion, hvor der spilles 16-17 hjemmekampe hver sæson. Derfor har AGF også i flere ombæringer installeret midlertidige mobile tribuner på løbebanen bag det ene mål, for at bringe de mest stemningsaktive fans endnu tættere på banen, og det var iflg. aktørerne selv – AGFs spillere – en gigantisk succes.

Martin Jørgensen, den mangeårige landsholdsspiller og profil hos Serie A-klubberne Fiorentina og Udinese, udtalte i den forbindelse, at en sådan opbakning på hjemmebane uden tvivl ville betyde ekstra point til regnskabet i løbet af en sæson. Hvor mange point ville, kunne eller turde han dog ikke sætte ord på.

Faktum er dog, at AGF nyder bedre opbakning fra sine fans, når man spiller på udebane, hvilket er paradoksalt for en klub, som i indeværende sæson har Superligaens tredjehøjeste tilskuergennemsnit på hjemmebane.

mobiltribune

Billetterne til mobiltribunen blev revet væk. Her ses den propfyldte mobiltribune til en hjemmekamp mod Lyngby i 1. division.

 

Man kan kun gisne om, hvor mange flere der ville komme på stadion i Aarhus, hvis forholdene var bedre for tilskuerne, men man kan med rette spørge sig selv, om man ville tage i biografen, hvis filmen blev vist på et lille fjernsyn i stedet for et stort filmlærred, eller om man ville tage til koncert, hvis man dårligt kunne høre musikken. Svaret lader vi svæve i vinden, som en AGF-slagsang på Ceres Park.

Vi har fulgt debatten om et nyt stadion i Aarhus i mange år, og vi er bestemt ikke i tvivl: Fodbold er Danmarks nationalsport, og Aarhus er Danmarks næststørste by med et vanvittigt stort tilskuerpotentiale. Selv da AGF spillede i 1. division havde man et af landets højeste tilskuergennemsnit, og selvfølgelig skal Aarhus have et rigtigt fodboldstadion for første gang i AGFs 136-årige historie.