Hvem bliver Venstres nye gruppeformand? Spil her

V gruppeformand

Af Niyazz/Shutterstock

Siden 2015 har Søren Gade været gruppeformand for Venstre. Dette kan dog snart være forbi. Den rutinerede politiker har nemlig annonceret, at han agter at stille op til Europa Parlamentet i 2019, hvor danskerne skal til stemmeurnerne. Dermed ser Gades tid i Folketinget også ud til at være forbi for denne gang, hvorfor Venstre formentlig snart må ud og finde en ny gruppeformand. Hos spiludbyderen 888sport kan man oddse på, hvem, hvis nogen, der overtager Gades stol.

Bookmakeren vurderer at Claus Hjort Frederiksen er favorit, imens både Troels Lund Poulsen og Karsten Lauritzen betegnes som outsidere. Derudover er der selvfølgelig også muligheden for, at Gade bliver siddende i denne omgang.

Odds på Venstres nye gruppeformand her

 

Derfor leder Venstre efter en ny gruppeformand

Da blå blok i 2015 vandt folketingsvalget lignede Søren Gade en oplagt kandidat til et ministerjob. Sådan gik det dog ikke, og den tidligere forsvarsminister måtte derfor nøjes med rollen som gruppeformand for Venstres folketingsgruppe. Stillingen som gruppeformand er magtfuld på Christiansborg, men den kan trods alt ikke sammenlignes med en ministerpost.

Flere gange i løbet af sin tid som gruppeformand ragede Gade uklar med resten af folketingsgruppen. Dette skabte en masse uro, og der er formentlig flere Venstre-medlemmer, der ser frem til at få ro på bagsmækken. Derfor er der næppe bred utilfredshed med, at Gade har valgt at takke ja til muligheden for at stille op til EU Parlamentet. Det valg foregår i 2019, hvorfor hans karriere på Christiansborg for denne omgang lakker imod enden.

Gade kommer til at stille op til EU Parlamentet for Venstre i Region Nordjylland. Dette blev annonceret i januar 2018. Her fortalte Gade i øvrigt, at han var beæret over partiets tillid til ham samt, at han håbede på, at genskabe danskerne stillid til det europæiske projekt.

Indtil videre sidder Gade stadig som gruppeformand for Venstre, men hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt foretager en ministerrokade, er det oplagt, at han forlader jobbet.

– Hvis der måtte komme en rokade, så har jeg sagt til statsministeren og partisekretæren, at så kan den formandspost indgå i kabalen. Men det er vigtigt for mig, at understrege, at det er gruppens medlemmer, der vælger gruppeformanden og ikke regeringen, udtalte Gade til DR i midten af februar.

Venstre har brug for ro

Søren Gade er en karakter, der ikke er bange for at markere sig og sige sin mening. Dette har gjort ham populær blandt visse vælgere, der sætter pris på hans kontante og ideologiske stil. Det har dog skabt meget uro i folketingsgruppen. Dette er stik imod Gades opgave, hvilket har været at organisere og sammentømre folketingsgruppen.

I 2016 gik Gade imod forsvarsminister Peter Christensens beslutning om at renovere et dansk krigsskib på et værft i Estland. Her kritiserede Gade åbent sin kollega i et debatindlæg i NORDJYSKE Stiftstidende. I 2017 gik han imod regeringens beslutning om at placere en politiskole i Vejle. Her udtalte Gade han til TV MidtVest, at Holstebro ville være et markant bedre valg.

Sidst men ikke mindst gjorde Gade sig uheldigt bemærket, da han støttede et forslag fra socialdemokraten Henrik Sass omkring politikkernes lønninger. Sass foreslog, at Folketingets politikkere skulle have muligheden for frivilligt at gå ned i lån. Dette forslag kaldte Gade efterfølgende “glimrende”, imens regeringen var lodret imod det. Efterfølgende stemte VKLA-regeringen da også forslaget til jorden efter ordre fra Lars Løkke Rasmussen.

De mange sager har ødelagt Gades forhold til statsministeren. Tidligere var han en af kandidaterne til at efterfølge Løkke, men sådan ser det ikke længere ud. Nu er Gade på vej ud på et sidespor, og han afskibes altså til EU Parlamentet.

Her er gruppeformandskandidaterne

888sport udbyder i øjeblikket odds på syv forskellige kandidater. Bookmakeren har sat deadline på spillet til den første maj 2018. Altså går spillet på, hvem der er gruppeformand den dag.

Kandidat Odds
Claus Hjort Frederiksen 2,75
Søren Gade 3,25
Troels Lund Poulsen 5,00
Karsten Lauritzen 6,00
Jan E. Jørgensen 8,00
Marcus Knuth 10,00
Carl Holst 12,00

 

Som det kan ses på oddsene er Claus Hjort Frederiksen, den nuværende forsvarsminister, favorit til at overtage posten. Søren Gade forbliver dog også en kandidat, da deadline kun er to måneder ud i fremtiden. Dette skyldes naturligvis, at Gade først forlader posten, når Lars Løkke Rasmussen beslutter, at det er tid til en ministerrokade. Denne ministerrokade kan komme i morgen, men den kan også sagtens ligge længere ude i fremtiden.

Dermed bygger meget på spekulation i øjeblikket, og Søren Gade til flotte odds 3,25 ligner derfor i øjeblikket det bedste spil. Med denne type spil, hvor man oddser på politik, gælder det traditionelt set om at følge nøje med i de politiske bulletiner. Man skal forsøge at samle så meget viden som overhovedet muligt, hvorefter man kan stikke ud på en eller flere kandidater.

Odds på Venstres nye gruppeformand her

 

888sport logo