Dækningen af åbningsceremonien fra VM sker hos TV2 og du kan følge med fra klokken 20:00 til 20:45. Ca. en times tid efter åbningsceremonien går spillerne fra Brasilien og Kroatien på banen til den første kamp under årets VM i fodbold.

 

Åbningsceremoni uden tilskuere?

Bare 10 dage inden den officielle åbningsceremoni, med den efterfølgende åbningskamp mellem værterne fra Brasilien og Kroatien, blev der afholdt en test event på Sao Paulo’s arena Corinthians.

En afdeling af de midlertidige tilskuerpladser levede ikke optil de nødvendige sikkerhedskrav og der er derfor stadig ikke givet grønt lys til at tage alle stadionets 68.000 tilskuerpladser i brug.

Kombineret med intens kritik af flere dødsfald, i forbindelse med bygningen af de enkelte stadions, har efterladt VM-arrangørerne med adskillige grå hår her under en uge inden åbningsceremonien finder sted.

Åbningsceremonien og den efterfølgende åbningskamp forventes at blive fulgt af ikke mindre en 1 milliard mennesker verden over. Der er derfor en del prestige på spil for de brasilianske værter.

 

Bookmaker is inactive

 

 

Derudover er der stillet tvivlsspørgsmål ved brasilianernes forberedelser i forbindelse med den kæmpe logistiske opgave, der skabes i forbindelse med VM afholdelsen. Det estimeres at omkring 3.7 mio. mennesker vil besøge Brasilien i forbindelse med VM, hvilket vil lægge et ekstremt pres på landets infrastruktur i perioden. Ikke mindst landets lufthavne.

 

FAKTA om VM åbningsceremonien

 

Sted Corinthians stadion, i Sao Palo
Tidspunkt 12. juni 15:15 (lokal tid)
Antal performere Ca. 600
Antal tilskuere på stadion 68000
Antal seere i alt (estimeret) ca. 1 mia.

 

Værtskabet savner lokal opbakning

Det oprindelige budskab til den lokale befolkning var at samtlige nye stadioner samt stadionforbedringer ville ske med kapital fra virksomheder og private investorer. Ikke desto mindre er 3.6 mia. dollars nu hentet i den brasilianske statskasse.

Et budget der i øvrigt er dobbelt så stort som de to foregående VM’s budgetter i Sydafrika og Tyskland. Det kombineret med kraftige beskyldninger om korruption i forbindelse med udvælgelsen af de enkelte værtsbyer, der resulterede i at Brazilian Federation President, Ricardo Teixeira måtte træde tilbage, har kostet dyrt på den lokale opbakning til det forestående VM-event.

Ifølge Ibope opinion pole er andelen der støtter op om værtskabet faldet til 51 % med 42 % der er desideret imod. Endnu værre ser det ud , hvis man ser på Pew Reseach centers undersøgelse. Denne undersøgelse viser at 72% af den brasilianske befolkning er imod værtsskabsrollen til det kommende VM-arrangement.

Disse resultater skal ses i lyset af at Brasilien har en rig fodboldtradition, med fodbold som landets nationalsport og generelt er beoboet af en fodboldelskende befolkning. Den indledende glæde og opbakning ved tildelingen af værtsskabsrollen var derfor enorm.

 

Det handler om fodbold

Brasilien er ikke det første land der oplever større udfordringer op til åbningen af et af de store internationale sports events. Som de fleste erindrer var der problemer med menneskerettighederne i forbindelse med afholdelsen af OL i Kina 2008 og homo problematikken i Rusland ved vinter OL 2014. De sportslige begivenheder overstrålede dog i stort omfang problemerne frem mod åbningen af den enkelte event.

De Brasilianske værter har gjort alt for at den forestående åbning vil skabe et spektakulær start på det forestående VM. Ikke mindre end 600 aktører vil sørge for intens underholdning i de 25 minutter ceremonien vil vare.

Ceremonien vil indeholde alle de klassiske elementer. Det være sig dans, lys, musik, kendte personer og ikke mindst børn.

”Ceremonien er en hyldest til Brasilien og dets varemærker: Natur, mennesker og fodbold”, udtaler den belgiske artistic director Daphne Cornez.

De enkeltes nationers varemærker er repræsenteret i showet med tegn og rekvisitter. Omdrejningspunktet for showet er en central ”levende” LED kugle, formet som en fodbold, der består af mere end 90.000 lys.

Hvor vidt ceremonien vil indeholde mere overraskende elementer må vi vente med at få afsløret til d. 12. juni. Hvis man kigger tilbage er det dog ikke helt usandsynligt. Et af de mere absurde eller spektakulære syn om man vil fandt sted under den tyske åbningsceremoni i 2006.

Det noget obskure element bestod i en stor krans af mænd med kæmpeklokker spændt om livet, som stolt ”støder” og derved bringer liv i klokkeværket og slår kammertonen an til stor begejstring og underholdning for tilskuerne på tribunerne.

 

Overraskende resultater på åbningsdagen

Såvel som åbningsceremonien kan byde på overraskelser som i Tyskland i 2006, er der også rig muglighed for overraskelser i den efterfølgende åbningskamp.

Åbningskampen var indtil 2006, en kamp mellem sidste års vindere af VM-trofæet og et andet hold fra deres pulje. Efter 2006 blev praksis ændret således at det i stedet er værtsnationen som spiller åbningskampen umiddelbart efter åbningsceremonien.

Historisk har åbningskampene givet anledning til store overraskelser, hvor de to mest bemærkelsesværdige resultater i nyere tid var, Camerouns overraskende sejr over Argentina i 1990 og Senegals sensationelle sejr over Frankrig i åbningskampen i 2002.

Så lad os afslutningsvis håbe at de brasilianske værter får styr på de sidste udfordringer inden ceremonien skydes i gang, så vi kan få os en spektakulær åbningsceremoni, der kan danne rammerne for det vi alle sammen glæder os til nemlig en masse spændende og underholdende fodbolde kampe på aller højeste niveau og ikke mindst en drøn af en åbningskamp mellem værterne fra Brasilien og Kroatien.

 

Bookmaker is inactive