Bemærk: Der er i år ingen danske bookmakere, der tilbyder odds på Ruslands præsidentvalg. Denne artikel er derfor ikke opdateret siden valget i 2018.

Søndag den 17. marts 2024 skal russerne endnu endnu en gang til stemmeurnerne, når der er præsidentvalg. Den helt store favorit til at blive Ruslands præsident er naturligvis Vladimir Putin, fra partiet Forenet Rusland, der har siddet på magten i verdens største land siden 2000. Putin er mildt sagt en kontroversiel skikkelse, og trods invasionen af Ukraine, nyder han tilsyneladende stor opbakning i Rusland.

Det har tidligere været muligt at oddse på Ruslands præsidentvalg hos betfair, men de har endnu ikke tilføjet odds for 2024-valget. Har du en plan om at oddse på valget, er det altså her, at dine chancer er bedst.

  • Licens fra Spillemyndigheden
  • Velfungerende app
  • Bredt udvalg af odds
Total bonus
100 DKK

Indbetal og spil for minimum 100 kr. og få et freebet på 100 kr. | Kun for nye spillere | Bonuskode: ZDK10M | Kvalificerende væddemål skal være til minimum odds 1,50 | Kvalificerende væddemål skal være afgjort senest 90 dage efter oprettelse | Freebet udløber 90 dage efter tildeling

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+

Putin vinder valget

Der hersker nærmest ingen tvivl om, at Vladimir Putin vinder Ruslands præsidentvalg. Han har siddet tungt på magten i landet siden 2000, hvor han overtog præsidentembedet efter Boris Jeltsin. Selvom de vestlige medier har været fyldt med negative historier om Putin i årevis, er han faktisk en ganske populær herre i Rusland.

Efter de kaotiske 1990’ere, efter Sovjetunionens fald, har Putin igen bragt ro, stabilitet og fremgang til Rusland. Økonomisk har landet taget nogle massive skridt fremad, omend disse er blevet formindsket siden annekteringen af Krim og de efterfølgende vestlige sanktioner. Levestandarden i Rusland er steget markant siden 2000, hvilket især gælder for borgerne i de store byer.

Samtidig får Putin stor ros for, at Rusland igen er relevante i international politik. Før Putin gik Rusland fra det ene nederlag til det andet, og russerne følte sig trådt på og til grin. Med Putin ved roret er dette vendt om, og Rusland er nu igen relevante. Landet er blevet en vigtig spiller i international politik, og Putin bliver altid inviteret med til de vigtigste forhandlingsborde. Dette anerkender og værdsætter mange russere, der husker, hvordan Sovjetunionen også var en international magtfaktor.

En meningsmåling fra den 9. marts, foretaget af analysebureauet WCIOM viste, at hele 69 procent af russerne har tænkt sig at stemme på Vladimir Putin på søndag, imens analysebureauet FOM i slutningen af februar offentliggjorde tal, der viste, at blot 7,5 procent af russerne har Putin som deres mindst foretrukne præsidentkandidat.

Vladimir Putin
Valgplakat for Putin. Teksten siger: “En stærk præsident er et stærkt Rusland” Af Starikov Pavel/Shutterstock

Hvor mange stemmer på Putin?

Ved et russisk præsidentvalg skal en kandidat have absolut flertal, altså mere end halvdelen af stemmerne, før, at resultatet kan godkendes. Sker det ikke, bliver et nyt valg afholdt præcis tre uger senere. Derfor snakker man typisk om de forskellige valgrunder.

Umiddelbart er der dog intet, der tyder på, at dette valg skal ud i mere end en runde på grund af den store opbakning til Putin. Hos betfair kan man oddse på, hvor stor en procentdel af stemmerne, Putin får i den første runde.

74,00 % eller derover1,83
73,99 % eller derunder1,83

Af disse to muligheder er det umiddelbart under, der ligner det bedste spil. Ved det seneste præsidentvalg i 2012 fik Putin 46.602.075 stemmer, hvilket svarede til 63,6 procent af stemmerne. Siden dengang har Putins popularitet flere gange krydset linjen, men på nuværende tidspunkt ser det svært ud. Russernes levestandard er dalende, og viljen til politisk deltagelse er lav.

Derfor forventes det heller ikke, at der bliver kø ved stemmeurnerne. Mange russere føler, at deres stemmer er ubetydelige og ligegyldige, og derfor gider de bruge tid på at aflevere dem. Samtidig ved alle godt, at Putin bliver den næste præsident, hvorfor det kan virke meningsløst at stemme ved valget. Denne følelse har også været tydelig ved de seneste to store russiske valg. I 2012 stemte blot 65,25 procent af russerne, og ved parlamentsvalget i 2016 var tallet dalet til sølle 47,88 procent.

Følelsen af demokratisk ligegyldighed findes på begge de politiske fløje. Det er dog især i oppositionen, som man oftest finder i de store byer, at afmagten er tydelig. I 2016 var det under 40 procent af indbyggerne i Moskva og Skt. Petersborg, der ulejligede sig med at stemme. Dette bør man holde sig for øje før, man placerer sit odds på Ruslands præsidentvalg.

Odds på Donald Trump og Vladimir Putin

Siden Donald Trump blev valgt til amerikansk præsident, har der været megen fokus på hans forbindelser til Rusland. Både Trump og Putin har desuden flere gange udtalt sig særdeles positivt om hinanden. Derfor har betfair også tre humoristiske odds på det russiske valg, hvor det blandt andet er Trumps forbindelser til Rusland, der er i centrum.

Man kan oddse på, hvorvidt Donald Trump sender et personligt tweet til Vladimir Putin på Twitter-profilen @PutinRF_Eng, i løbet af valgkampagnen. Dette udbydes til odds 2,00, og chancerne vurderes derfor som pæne.

Man kan også spille på, om Ruslands udenlandske efterretningstjeneste, SVR RF, eller sikkerhedstjenesten, FSB, kommer til at undersøge amerikansk indblanding i det russiske valg. Sker dette, udløser det flotte odds 34,00. Dette kan faktisk ligne et rigtig godt spil. USA har en lang historik med at blande sig i politik i udlandet, hvilket også gælder i Rusland. For eksempel arbejdede flere højststående amerikanere hårdt på at få Jeltsin valgt som præsident, da Sovjetunionen brød sammen. Samtidig er det ikke utænkeligt, at Rusland igangsætter en undersøgelse blot for at statuere et eksempel og gøre gengæld imod USA’s undersøgelse om russisk indblanding.

Sidst men ikke mindst er der odds 51,00 på, at Trump åbent fører valgkampagne sammen med Putin i løbet af Ruslands præsidentvalg.

Valgets andre kandidater

Når man leder efter odds på Ruslands præsidentvalg, skal man vide, at der ikke for alvor er nogen, der truer Putin. Der er dog alligevel to andre kandidater, der skiller sig ud fra det otte mand store kandidatfelt.

Pavel Grudinin

Grudinin er leder af Det Kommunistiske Parti. Han er født i Moskva og uddannet som ingeniør. Ligesom store dele af sin familie fik han efterfølgende job på i et statsejet landbrug. Efter Sovjetunionens fald og den efterfølgende liberalisering af de statsejede selskaber under Boris Jeltsin, overtog Grudinin netop dette landbrug. Det gjorde ham til en rig mand og gav ham muligheden for at gå ind i politik. Han startede sin politiske karriere i Putins Forenet Rusland-parti, men skiftede senere over til Det Kommunistiske Parti.

Grudinin nyder ikke den helt store opbakning internt i sit parti. Mange på den yderste russiske venstrefløj ser ham som en repræsentant for bourgeoisiet på grund af hans private forretninger og fortiden i Putins parti. Han har dog opbakningen fra partiets mangeårige leder, Gennady Zyuganov.

Den 9. marts viste en meningsmåling, at syv procent af russerne vil stemme på Grudinin.

Vladimir Zhirinovsky

Det er nemt at blive snydt af navnet på Zhirinovskys parti, Det Liberale Demokratiske Parti (LDPR). Partiet er nemlig hverken liberalt eller demokratisk. Faktisk er Zhirinovskys parti ultra-nationalistisk, og han er derfor også en kontroversiel skikkelse. Zhirinovsky har ledet LDPR, siden det blev opstillingsberettiget i 1992. Siden dengang har han flere gange markeret sig med markante og ofte decideret vanvittige udtalelser.

Han har tidligere udtalt, at han er bekymret over den hvide races fremtid på grund af indvandringen til vesten. Samtidig har han udtalt sig yderst kritisk om den muslimske del af Ruslands befolkning, især dem, der stammer fra Kaukasus. Zhirinovsky er en ekstrem skikkelse, der kun taler til Ruslands alleryderste højrefløj. Den 9. marts tilkendegav fem procent af befolkningen, at de planlægger at stemme på Zhirinovsky.

Selvom både Grudinin og Zhirinovsky officielt står som repræsentanter for oppositionspartier, arbejder de begge tæt sammen med Putin. De beundrer og støtter begge Vladimir Putin, og man skal altså ikke forvente, at de forsøger at vælte den siddende præsident.

Virker Navalnys boykot?

Ét navn glimrer ved sit fravær på listen over kandidater – Alexei Navalny. Han er måske den mest profilerede russiske oppositionspolitiker, og især i Vesten er han en populær herre. Navalny har kørt præsidentkampagne siden slutningen af 2016, hvor han annoncerede sit opstilling. Han har sidenhen arrangeret og gennemført en lang række demonstrationer overalt i Rusland, hvor størstedelen har haft fokus på korruption.

Navalnys kampagne har naturligvis skaffet ham fjender. Akkurat som det gjorde for blandt andet Boris Nemtsov, der blev dræbt i Moskva i 2015. I april 2017 blev Navalny angrebet udenfor sit kontor i Moskva af ukendte gerningsmænd. De sprøjtede en kemisk væske i øjnene på politikeren, der efterfølgende mistede 80 procent af synet på sit højre øje. Han anklagede senere Putin og Kreml for at have orkesteret angrebet.

Navalny er i øvrigt blevet arresteret flere gange i løbet af sin valgkampagne. De mange arrestationer har blandt andet været på baggrund af korruptionsanklager samt for at planlægge og gennemføre demonstrationer uden godkendelse. Organisationen Human Rights Watch har flere gange kritiseret Kreml for at ødelægge Navalnys chancer for et fair valg.

I december 2017 fik Navalny forbud mod at stille op som kandidat ved valget. Grunden var en tidligere dom for korruption, hvilket fik EU til at kritisere Kreml og Rusland. Efterfølgende opfordrede Navalny russerne til at boykotte valget, når nu de ikke kunne stemme på deres foretrukne kandidat.

  • Licens fra Spillemyndigheden
  • Velfungerende app
  • Bredt udvalg af odds
Total bonus
100 DKK

Indbetal og spil for minimum 100 kr. og få et freebet på 100 kr. | Kun for nye spillere | Bonuskode: ZDK10M | Kvalificerende væddemål skal være til minimum odds 1,50 | Kvalificerende væddemål skal være afgjort senest 90 dage efter oprettelse | Freebet udløber 90 dage efter tildeling

 

Regler & Vilkår gælder | Spillemyndighedens hjælpelinje til ansvarligt spil: StopSpillet | Udeluk dig via ROFUS | 18+