Paris-Nice

Radu Razvan / Shutterstock.com

Søndag den fjerde marts er det endnu en gang tid til det traditionsrige franske cykelløb, Paris-Nice. Løbet er blandt forårets allervigtigste, og alle verdens største ryttere vil være til stede, når startskuddet lyder. I år kan løbet endda meget vel ende med en dansk vinder, da Astana-stjernen Jakob Fuglsang er blandt favoritterne. Paris-Nice er aldrig tidligere blevet vundet af en dansker, så Fuglsang kan gå hen og skrive dansk cykelhistorie. Uanset om Fuglsang når til tops eller ej, får vi uden tvivl et fremragende løb med masser af spænding.

 

Odds på Paris-Nice hos bet365

 

Paris-Nices historie

Den første udgave af Paris-Nice blev kørt i 1933, og siden har løbet udviklet sig til en institution indenfor cykelsporten. Løbet har ikke helt samme status som de store grand tours eller monumenterne, men det er stadig et af sæsonens vigtigste løb. Paris-Nice markerer begyndelsen på foråret, og derfor har løbet fået navnet løbet imod solen. Rytterne forlader de kedelige og triste vintermåneder, og under den sydfranske sol, kan de fornemme, hvordan de går varmere tider i møde.

Løbet fik for alvor status i 1960’erne, hvor de franske cykellegender Jacques Anquetil og Raymond Poulidor konkurrerede om tronen i løbet. Førstnævnte, der i alt vandt Tour de France fem gange, Giro d’Italia to gange og Vuelta a Espana en gang, vandt Paris-Nice fem gange, og det blev standard for store stjerner at flokkes til løbet. I 1969 vandt legendariske Eddy Merckx sin første sejr i løbet efter et dramatisk løb, der først blev afgjort på sidste etape.

Merkcx’ sejr markerede en ændring i Paris-Nices historie. Nu var det ikke længere franskmændende, der dominerede deres eget løb. I stedet begyndte udlændinge at tage flere og flere sejre. I 1980’erne vandt irske Sean Kelly løbet syv gange i træk, imens Miguel Indurain og Tony Rominger vandt flere udgaver i 1990’erne. Faktisk har en franskmand ikke vundet Paris-Nice siden 1997, hvor Laurent Jalabert vandt.

Paris-Nice er altid blevet forbundet med åndeløs spænding og underholdning. I 2003 tilføjede løbet dog et sort kapitel til cykelsportens historie. Den kasakhiske rytter Andrei Kivilev styrtede nemlig på anden etape, og da han ingen hjelm bar, dræbte det ham. To dage efter Kivilevs død vandt hans ven og landsmand Alexander Vinokourov en flot solosejr, og han krydsede mållinjen med et billede af Kivilev i hænderne.

I den senere tid er mange Tour de France-stjerner begyndt at bruge Paris-Nice som opvarmning. De starter deres vej imod Touren med deltagelse i Paris-Nice, og derfor ser man alle de største stjerner kæmpe om sejren.

 

Hvad kan Jakob Fuglsang?

Ni gange har en rytter vundet Paris-Nice og Tour de France i samme sæson. I denne sæson håber Jakob Fuglsang at gøre den bedrift efter. Fuglsang er nemlig Astanas kaptajn i Tour de France til sommer, og hans forår har derfor to formål. Vigtigst af alt skal han selvfølgelig køre sig i form, så han kan præstere under Touren. Derudover skal han dog også lære at køre som kaptajn. Paris-Nice spiller en vigtig rolle i begge løb, og Fuglsang og Astana tager til Frankrig med store ambitioner.

– Det er vores plan med ham, at han skal vinde Paris-Nice og køre på podiet i Tour de France. Jeg er sikker på, at han kan gøre det, fortalte Dmitri Fofonov, Astanas sportsdirektør, til Ekstra Bladet i slutningen af sidste sæson.

Jakob Fuglsang har på det sidste bevist, at han kan køre op med de bedste, når han rammer sit topniveau. Det bedste eksempel på dette kom i sidste sæson, hvor han vandt etapeløbet Criterium du Dauphine. Her slog han han blandt andet Romain Bardet, Richie Porte og Dan Martin, og undervejs vandt også også to etapesejre.

Det taler også til Fuglsangs fordel, at årets rute passer ham rigtig godt. Løbet indeholder kun en enkeltstart, og her bør Fuglsang kunne levere en fin præstation. Derudover har bjergetaperne alle profiler, der passer godt til Fuglsangs styrker. Man kan således sagtens forvente, at danskeren ender med helt fremme og måske endda vinder.

Ved Paris-Nice får Fuglsang i øvrigt hjælp fra danskerne Magnus Cort Nielsen og Michael Valgren.

 

Odds på Jakob Fuglsang som vinder af Paris-Nice

 

Paris-Nice etapeprofiler

Paris-Nice løber over otte etaper, hvoraf den ene som bekendt er en enkeltstart. Derudover er der en enkelt flad etape, tre kuperede etaper og tre bjergetaper. Det er altså et løb, der passer bedst til alsidige ryttere, der både er gode i kampen imod uret, men også på både korte og eksplosive stigninger samt regulære bjerge.

1. etape

Løbets første etape køres i udkanten af Paris. Undervejs skal rytterne over flere mindre stigninger, og der er lagt op til 135 hårde kilometer. Løbet afsluttes par en relativt hård stigning, der formentlig bliver vundet af en eksplosiv rytter. Etapen minder således om en af Ardenner-klassikerne, og Jakob Fuglsang skal her blot koncentrere sig om at sidde med frem og ikke smide for meget tid.

2. etape

Anden etape er løbets eneste deciderede sprinteretape. Indledningen er næsten pandekageflad, men den sidste tredjedel af etapen indeholder flere mindre stigninger. Dette kan et udbrud måske udnytte. Det er heller ikke utænkeligt, at nogle af de mest skrøbelige sprintere må slippe feltet. Det er altså oplagt, at vinderen er en type som Peter Sagan, der også kan finde ud af at klatre en smule.

3. etape

Årets første bjergetape kommer allerede på tredje etape, hvor rytterne skal fra Bourges til Chatel-Guyon. Etapen starter stille og roligt, men når de først 50 kilometer er kørt, begynder det at gå opad.  Undervejs skal rytterne over fire store stigninger, men man skal ikke forvente de helt store forskydninger i blandt favoritterne. Før den sidste stigninger er der en lang dal, hvilket betyder, at det bliver rigtig svært for et udbrud at holde hjem. Derudover venter der rytterne en lang nedkørsel efter den sidste stigning, hvilket formentlig vil lægge en dæmper på angrebslysten. Det mest sandsynlige resultat er, at en relativt stor gruppe holder hjem, hvorefter den lille bakke før målstregen måske kan skabe tidsforskelle på et par sekunder.

Etapen giver dog en prøvesmagning på, hvilke ryttere, der kan sidde med, når det for alvor går opad. Vinderen bliver en type som Alejandro Valverde, der kan sprinte i små grupper.

4. etape

Løbets eneste enkeltstart går fra La Fouillouse til St. Etienne, og den er 18,4 kilometer lang. Etapen indeholder to stigninger, der måske kan skabe problemer for specialisterne, men ellers er det en enkeltstart, der er ret lige til. For Jakob Fuglsang gælder det om ikke at sætte for meget tid til i forhold til de bedste enkeltstartsryttere.

5. etape

Femte etape ligner på forhånd en oplagt etape for udbrydere. Etapen går fra Salon-de-Provence til Sisteron, og undervejs skal rytterne op over to høje bjerge. Dette diskvalificerer naturligvis sprinterne fra, at nå til mål sammen med feltet. Efter den sidste stigning er der dog stadig 55 kilometer flad vej til mål, hvilket er alt for langt til, at nogle klassementsryttere vil forsøge noget. Derfor kommer man formentlig til at se folk, der har sat tid til i klassementet forsøge sig.

6. etape

På sjette etape gælder det endnu en gang Fuglsang og de andre favoritter om blot at sidde med og ikke tabe for meget tid. Etapen har flere kategoriserede stigninger, men den er ikke hård nok til at lave de store tidsforskelle. I finalen skal rytterne op over to stigninger, men kort før mål flader etapen ud. Derfor bliver det enten et udbrud eller en mindre favoritgruppe, der skal sprinte om sejren.

7. etape

Løbets kongeetape er den næstsidste. Her skal rytterne over fem kategoriserede stigninger, og den slutter opad en kategori et stigning. Bjerget Valdeblore La Colmane ligger således grund til finalen. Stigningen er 16,3 kilometer lang, og den stiger i gennemsnit med 6,2 procent. Det er her slaget om den samlede sejr skal slås, og favoritterne kan ikke længere gemme sig. Der er cirka tyve kilometer i mellem afslutningen på den næstsidste stigning og begyndelsen på det sidste, så man ser formentlig en relativt stor gruppe køre ind sammen. Her bliver det dog hver mand for sig selv, og den stærkeste løber afsted med sejren.

8. etape

Paris-Nices ottende og sidste etape er også en regulær dræber. Seks stigninger skal rytterne over, og det går opad stort set hele dagen. Der er ingen dale eller lignende, hvor rytterne kan hvile. Lige så snart en stigning er slut, begynder den næste. Favoritterne skal her forsøge at slide hinanden op, og det kan godt gå hen og blive en utrolig underholdende etape. Desværre slutter etapen med en otte kilometer nedkørsel, hvilket måske kan lægge en dæmper på angrebslysten. Uanset hvad er der dog lagt op til drama indtil den sidste rytter krydser målstregen.

 

Alle rytterne ved Paris-Nice

Den endelige rytterliste til Paris-Nice er endnu ikke offentliggjort. Enkelte deltagere er dog blevet bekræftet. I takt med rytterlisten udvides, opdaterer vi den selvfølgelig her på Odds.dk

AG2R La Mondiale

Cyril Gautier, Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin, Oliver Naesen, Axel Domont

Astana Pro Team

Jakob Fuglsang, Magnus Cort Nielsen, Luis Leon Sanchez

BMC Racing Team

Dylan Teuns

BORA – hansgrohe

Peter Kennaugh

Dimension Data

Jay Robert Thomson

FDJ

Arnaud Demare

Lotto Soudal

Thomas De Gendt, Tim Wellens, André Greipel

LottoNL-Jumbo

Dylan Groenewegen, Robert Gesink, Grondahl Amund Jansen, Paul Martens

Mitchelton-Scott

Esteban Chaves, Simon Yates

Movistar Team

Quick-Step Floors

Elia Viviani, Julian Alaphilippe

Team EF Educatin First-Drapac p/b Cannondale

Pierre Rolland

Team Katusha – Alpecin

Ilnur Zakarin, Marcel Kittel, Ian Boswell

Team Sky

David de la Cruz, Sergio Henao

Team Sunweb

Sam Oomen, Edward Theuns, Michael Matthews, Louis Vervaeke

Trek – Segafredo

Jarlinson Pantano, Bauke Mollema, Koen de Kort, John Degenkolb

UAE – Team Emirates

Alexander Kristoff, Rui Costa, Daniel martin, Sven Erik Bystrøm

Cofidis, Solutions Credits

Jesus Herrada, Nacer Bouhanni

Delko Marseille Provence KTM

Javier Moreno

Direct Energie

Lilian Calmejane, Rein Taaramae

Fortuneo – Samsic

Warren Barguil

 

Du kan oddse på Paris-Nice hos bet365