giro_ditalia_top

Fredag d. 6. maj går starten i Giro d’Italia 2016, som bliver den 99. udgave af det ikoniske cykelløb. Årets Giro byder ikke på en holdkørsel, men derimod venter der adskillige spændende bjergetaper og tre betydningsfulde enkeltstarter. Særligt Giroens tredje uge forventes at blive afgørende i år, hvor der bl.a. er bjergenkeltstart på programmet. I alt skal der tilbagelægges 3463 kilometer fordelt på 21 etaper, som løber af stablen fra d. 6.-29. maj.

Giroen starter i år med tre etaper i Holland inden Giroens første hviledag, hvor rytterne flyves til det sydlige Italien og genoptager ruten op gennem støvlelandet til endestationen i den norditalienske by Torino.

bet365 er klar med odds på Giro d’Italia, og her kan du spille på vinderen af Giroen samt vinderne af bjergtrøjen og pointtrøjen. Det er Vincenzo Nibali og Mikel Landa som på forhånd er udråbt til favoritter til at køre ind i Torino i lyserødt, men Giroen har også i år dansk islæt i form af Jakob Fuglsang og Lars Bak, og her kan man få et flot odds 41.00 på Jakob Fuglsang. Undervejs i løbet kan du selvfølgelig også oddse på vinderne af hver enkelt af løbets 21 etaper.

I denne optakt til Giro d’Italia 2016 ser vi nærmere på årets rute samt odds på favoritterne og outsidere i Giroen.

Odds på Giro d’Italia 2016 hos bet365.dk >>

Odds på vinderen af Giro d’Italia

Bookmakeren bet365 er klar med odds på vinderen af Giro d’Italia 2016, og her er det måske ikke overraskende Vincenzo Nibali og Mikel Landa som er udråbt til forhåndsfavoritter. Nibali kan spilles til odds 2.62, mens der er odds 2.87 på Landa.

Også Alejandro Valverde er iflg. bookmakeren inde i billedet som en potentiel vinder af Giroen i år, og spanieren kan spilles til odds 7.00. Herefter følger en række spændende outsidere i form af bl.a. Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Rafal Majka og Tom Dumoulin.

Danske cykelfans vil måske finde oddset på Jakob Fuglsang særlige interessant, for den danske all-round rytter kan spilles til et flot odds 41.00.

Se alle odds på vinderen af Giro d’Italia 2016 her:

Kampen om Maglia Rosa (den lyserøde førertrøje) ser altså ud til at blive en tre-vejs affære mellem Vincenzo Nibali (Astana), Mikal Landa (Team Sky) og den spanske veteran Alejandro Valverde (Movistar). Nibali vandt senest i 2013, mens Mikel Landa tog sig af tredjepladsen i klassementet i sidste års udgave af Giroen. Dette bliver til gengæld Valverdes første Giro i en ellers lang og glorværdig karriere.

Alle tre ryttere har både evnerne og holdet bag sig til at vinde Giroen i år, men der sidder sultne og kompetente ryttere i feltet, som de tre favoritter skal være på vagt overfor. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) nævnes af flere cykeleksperter som en farlig outsider i år sammen med bl.a. 2012-vinderen Ryder Hesjedal (Trek-Segafredo), Rigoberto Uran (Cannondale), Rafal Majka (Tinkoff) og Ilnur Zakarin (Katusha). Flere af disse ryttere har gode chancer for at køre gode tider i land i tidskørslerne og dermed starte de store bjergetaper i Giroens tredje uge med en betydelig tidsfordel.

Odds på Bjergtrøjen

Skal man tro oddsene på Bjergtrøjen hos bet365, er Mikel Landa gigantisk favorit til at vinde Bjergtrøjen i årets Giro d’Italia. Team Sky-rytteren er således helt nede i odds 2.50, hvilket giver tårnhøje odds på de største konkurrenter. Her nævnes folk som Steven Kruijswijk, Stefano Pirazzi, Vincenzo Nibali, Alessandro De Marchi og Carlos Betancur som de største outsidere.

Se alle odds på Bjergtrøjen herunder:

Odds på Pointtrøjen

Giro d’Italia falder sammen med Tour of California, hvilket betyder, at Peter Sagan (Tinkoff) og Mark Cavendish (Dimension Data) efter alt at dømme fravælger Giroen til fordel for løbet i USA, men derudover vil de fleste af de største sprinternavne være at finde i Giroen i år.

Blandt de store navne er Fabian Cancellara, som længe har været i karrierens efterår og har besluttet at hædre sine italienske rødder med sin deltagelse i årets Giro. Cancellara har aldrig gennemført Giroen, og det skal blive spændende at se, om han når hele vejen til Torino i år. Cancellara spåes dog en stor rolle i 1. etape i Apeldoorn, hvor mange håber på at se den aldrende cykelstjerne i lyserødt efter enkeltstarten.

Iflg. bet365 er det folk som Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo og Elia Viviani som er de største favoritter til at vinde pointtrøjen i år, mens også Marcel Kittel, Arnaud Demare og Caleb Ewan er blandt de seriøse udfordrere.

Se odds på Pointtrøjen herunder:

Mere om ruten i Giro d’Italia 2016

For kun 12. gang i løbets lange historie starter Giroen udenfor Italien, nærmere bestemt Holland, som efterhånden har en stor tradition for at spille en rolle i afviklingen af Giro d’Italia. Således køres løbets tre første etaper i tulipan landet, hvor der lægges fra land med en 9.8 km lang enkeltstart i Apeldoorn. En etape der uden tvivl passer gode enkeltstartere som Fabian Cancellara, Stefan Kung, Marcel Kittel, Michael Hepburn og Tom Dumoulin, som har gode chancer for at vinde årets første Maglia Rosa.

Efter enkeltstarten køres endnu to etaper i Holland inden Giroen holder sin første hviledag, hvor rytterne rejser til Catanzaro i det sydlige Italien og genoptager ruten op gennem Italien mod endestationen i den norditalienske by Torino. Undervejs byder Giroen på tre tidskørsler, syv flade etaper, syv bakkede etaper og fire bjergetaper, og ruten går bl.a. gennem Dolomitterne og videre gennem Alperne, hvor det enorme, 2744 meter høje Colle dell’Agnello venter på rytterne inden den afgørende bjergetape til Sant’Anna di Vinadio køres d. 28. maj.

Det hele rundes af med 163 km paradekørsel fra Cuneo til Torino d. 29. maj, hvor rytteren i den lyserøde førertrøje fortjent kan skrive sig på listen over Giro d’Italia-vindere.

Bjergene i Giroens tredje uge bliver afgørende

Normalt ligger de store etaper i Giro d’Italia i den tredje weekend af touren, og i år venter der igen en fabelagtig weekend i Dolomitterne med etape 14 og 15 d. 21. og 22. maj. Etape 14 byder på seks hårde stigninger gennem Dolomitterne, og dagen efter er der 10.8 km bjergenkeltstart med 8.3% stigning på programmet.

Etape 14 d. 21. maj: Alpago – Corvara (210 km)

T15_MadonnaDC_2_alt

Etape 15 d. 22. maj: Castelrotto – Alpe Di Siusi (10.8 km)

T15_AlpeSiusi_alt

Fredag og lørdag (d. 27. og 28. maj) finder Giroen formentlig sin vinder, når 19. og 20. etape lægger ruten forbi Risoul i Frankrig og tilbage til Sant’Anna di Vinadio i Italien. Begge etaper indeholder voldsomme stigninger med risiko for sne, og her vil fårene utvivlsomt blive skilt endegyldigt fra bukkene.

Den 162 km lange 19. etape til Risoul er ikke så lang, men lægger vejen over det enorme Coll dell’Agnello og indeholder årets længste stigning på 21.3 km. Gennemsnitsstigningen her er kun 6.8%, men de sidste 10 km går nærmest lodret gennem skyerne med en stigning på 9.3%. Giroen har tre gange forceret alpernes gigant, og en fjerde gang blev etapen aflyst efter sne væltede ned på tilskuere og biler og derved blokerede vejen for rytterne. Forhåbentligt sker det ikke igen i år, for der er ikke andre veje til Risoul for rytterne, og hårdt vejr kan altså få store konsekvenser for tour-arrangørerne.

Etape 19 d. 27. maj: Pinerolo – Risoul (162 km)

T15_MadonnaDC_2_alt

Allerede dagen efter venter endnu en mastodont af en etape, når der skal tilbagelægges 134 km i bjergene fra Guillestre i Frankrig til Sant’Anna di Vinadio i Italien.

Her varmer rytterne op med Col De Vars inden de rammer det frygtede Col De La Bonette i 2715 meters højde efter en stigning over 22.2 km. Etapen krones med endnu et bjerg tæt på den italienske grænse, nemlig Colle Della Lombarda. Her venter der 19 km 7.5% stigning inden en kort nedkørsel på 8 km og slutteligt en afgørende 10% stigning til målstregen i Sant’Anna di Vinadio.

I 2001 var en Giro-etape planlagt at skulle slutte her, men det skete aldrig efter politiet gennemførte omfattede doping-razziaer i San Remo, hvilket afstedkom store protester fra rytterne. I år bliver det den afgørende etape inden paradekørslen fra Cuneo til Torino dagen derpå.

Etape 20 d. 28. maj: Guillestre – Sant’Anna de Vinadio (134 km)

T15_MadonnaDC_2_alt

Oversigt over samtlige 21 etaper i Giro d’Italia 2016:

Herunder ses en oversigt over årets 21 etaper i Giro d’Italia. Her kan du se etapernes længde og sværhedsgrader.

giro_ditalia_2016_rute2